Vi skulle kunna se till att ingen på vårt jordklot behöver vara hungrig. Vi har kunskapen, vi har resurserna och vi har alla möjligheter, sa Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för V, i Riksdagens utrikespolitiska debatt den 13 februari.
Han fortsatte med att säga att det inte finns några osynliga händer som byggt orättvisan och den ojämlika världsordningen. Fattigdom existerar bara därför att det finns de som tjänar på ojämlikheten, de som blir ofantligt rika på orättvisorna.
Du presenterade en närmast socialistisk vision. Hur togs det emot?
– Det är klart att när man som vänsterpartist har ett socialistiskt eller feministiskt perspektiv så blir man ibland lite apart. Många andra fastnar i mindre frågor eller skruvar bara lite i systemen. Jag tror det är jätteviktigt att det finns en tydlig röst som talar om en annan ekonomisk världsordning med en omfördelning av makt och jordens resurser.
– Det är fullt möjligt att genomföra, säger han.
Var det någon som kommenterade det?
– Nej, tyvärr inte. Bildt valde att helt ignorera frågor som handlar om ekonomisk orättvisa eller hur exempelvis Sverige bidrar till att skapa fattigdom genom sin handelspolitik och vapenexport. Det är väldigt synd att man inte vågar ta debatten, säger Hans Linde.
– Två frågor som debatten handlade om var Israel-Palestina. Där vill vi, Socialdemokraterna och Mp att Sverige ska erkänna Palestina, den andra är märkningen av produkter från ockuperat område. Ofta är de märkta så att det ser ut som om de är tillverkade inne i själva Israel. Märkningen måste bli tydlig.
En annan fråga som debatterades var att regeringen tvekar inför att kandidera till FN:s säkerhetsråd 2017. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att Sverige ansöker.
– FN borde vara helt central i svensk utrikespolitik. Det är svårt att föreställa sig en bättre arena om man vill vara med och påverka, säger Hans Linde. Därför är det märkligt att regeringen tvekar.
Anser du att exempelvis Saudi-Arabien och Iran ska bojkottas?
– Det är väldigt viktigt att vi är för en handelspolitik som inte stärker regimens grepp. Däremot har vi varit kritiska till en del sanktioner mot Iran, därför att de slår mot befolkningen. Det gäller att göra smarta insatser som istället slår mot regimerna. Tyvärr kan vi idag se att regeringen gör precis tvärtom. Man går in och stöder villkorslöst svensk handel med de här diktaturerna.
En fråga du vill trycka särskilt på?
– Att utländska företag plundrar de fattiga länderna på deras råvaror och skatteintäkter är en av de absolut största hindren för att kunna bekämpa fattigdomen i världen, säger Hans Linde. Det är dessutom växande.
Som ett exempel nämner han svenska HM. Trots stor produktion i Bangladesh 2010, betalade HM bara 585 kronor i skatt i landet. Vinsten för HM det året var 21 miljarder kronor.
– Jag tror det här är en fråga vi måste diskutera mycket mer inom Vänsterpartiet framöver och även driva hårdare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar