Vänsterpartiet anser att det är positivt med avskräckande diskrimineringsersättning och att lagstiftningen slås samman för att fungera administrativt effektivt. Men för vänsterpartiet är det viktigt att se diskriminering i ett större sammanhang.
För att hitta de mest effektiva sätten att bekämpa diskriminering måste arbetsplatsarbetet stärkas kring dessa frågor. Vänsterpartiet vill därför att en separat arbetsrättslig diskrimineringslag införs där alla berörda lagar ingår Detta i enlighet med det gemensamma förslag som LO, TCO och SACO lämnat. Det ska vara tydligt att arbetet mot diskriminering också är en facklig fråga.
– Man måste se förändringarna av lagen i det sammanhang de förs fram. De otrygga anställningarna har ökat kraftigt, särskilt bland unga kvinnor med LO-yrken och bland utlandsfödda. Regeringen har utökat arbetsgivarnas rätt att visstidsanställa och avskaffat det förstärkta anställningsskyddet för äldre, säger Josefin Brink, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott (v).
Med lagförslaget ger regeringen diskrimineringsfrågorna en stark juridisk prägel. Mycket lite sägs om diskriminering som ett uttryck för maktordningar i samhället.
Vänsterpartiet välkomnar att ombudsmännen slås samman. Samtidigt måste specialistkompetens inom respektive diskrimineringsområde bevaras.
– Regeringen tycker att jämställdhetsfrågorna kan lösas i en rättssal. Men detta är bredare rättvisefrågor som rör hela samhället. Om nu JämO försvinner vill vi skapa en separat Jämställdhetsmyndighet med ett vidgat uppdrag att arbeta med frågor om strukturell diskriminering på grund av kön, säger Kalle Larsson, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott (v).
Vänsterpartiet anser att det är bra om kampen mot diskriminering får ett starkt lagstöd. Men det får inte innebära att kampen för lika rättigheter, mot rasism och kvinnors underordning, reduceras till en lagteknisk fråga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar