- Om vi vill vara säkra på att EG-domstolen håller sig borta från kollektivavtal och strejkrätt i framtiden måste vi kräva ett undantag i EU-fördraget. Och vi har ett utmärkt läge att göra det nu som ett villkor för att godkänna Lissabonfördraget, sa Josefin Brink (v) under gårdagens riksdagsdebatt om EG-domstolens yttrande om det så kallade Vaxholmsfallet.
Inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 hävdade regeringen Bildt att Sverige fått garantier för att kollektivavtalsmodellen inte skulle påverkas av ett medlemskap.
- EG-domstolens yttrande om Vaxholm har visat att de garantierna inget var värda. Svenska fackförbunds rätt att vidta stridsåtgärder kan villkoras och begränsas av EG-domstolen. Istället för att anpassa svensk lagstiftning och till och med svenska kollektivavtal för att försöka tillfredsställa EG-juristerna måste vi nu hitta en permanent lösning för att säkra grundläggande fackliga rättigheter, säger Josefin Brink.
Den nya EU-konstitutionen, Lissabonfördraget, har ännu inte godkänts av Sverige. Och om vi inte godkänner det, faller hela fördraget. Flera länder, bland andra Storbritannien, Danmark, Irland och Tyskland har förhandlat fram undantag från EU-fördrag bland annat från valutaunionen EMU, Schengensamarbetet och Stats- och transportstöd.
- Ingeting hindrar Sverige från att kräva motsvarande undantag för vår kollektivavtalsmodell. Det är bara politisk vilja som krävs, avslutar Josefin Brink.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar