lördag, april 11, 2015

Kungen av Långasjösjön


Gårdagen innehåll en promenad runt Långasjösjön som är en uppskattad fågelsjö Där fotograferade jag en gråhäger som att på sin tron som är en stor sten mitt i sjön. .En gråhäger är en stor, cirka 1 meter hög fågel med en vingbredd av 1,4–1,75 meter. Den är grå ovan och vit under, halsen, benen och den grova näbben är långa, och den har långa, svarta, hängande huvudtofsar. I flykten håller den halsen indragen. Den förekommer i södra och mellersta landet, men även lokalt längre norrut. Den svenska populationen har ökat under senare år och antalet par beräknas idag till 5 000.
I augusti-november flyttar de flesta hägrar till västra och södra Europa samt Nordafrika. I mars-april återkommer de från övervintringsområdena. Enstaka individer övervintrar i södra landet där det är öppet vatten.
Högsta kända ålder är 35 år och 1 månad
















Hägern har sällskap på sin tron av tre måsar och en grågås
Gråhägern lever huvudsakligen av fisk. Den jagar genom att stå blickstilla i vattnet och sedan snabbt snappa upp fisk som simmar förbi. När den rastar, vid å- eller sjökanter, drar den upp ena benet och balanserar på det andra.



Gråhägern häckar i kolonier ibland på upp till 50–100 par. Bona är glest byggda av grenar och kvistar, på ovansidan fodrade med gräs och hår. Den lever monogamt. Honan lägger en kull om året med i genomsnitt 3-5 ägg, ibland så många som 10, vilka är blåaktigt gröna, utan fläckar. Ruvningen pågår mellan 25 och 28 dygn och när äggen är kläckta tar båda föräldrar hand om ungarna i cirka 42–45 dygn tills de är flygklara

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Övervintrare finns varje år även i och i närheten av Stockholm.

Nicke Grozdanovski sa...

Hägrar är häftiga att skåda. Dom är verkligen ståtliga och majestätiska där dom vakar över sjön.