fredag, februari 19, 2010

Tårar kan betyda så olika

I går fick vi nästan samtidigt uppleva hur tårar känslomässigt kan betyda så olika. Jag tänker på skidskytte favoriten Helene Jonsson besvikna och ledsna tårar efter ännu ett olympiskt misslyckande. I kontrast till henne har vi Anja Pärssons glädjetårar efter en fantastisk framgång då hon bara ett dygn efter den svåra kraschen i störtloppsbacken tar brons i den alpina kombinationen.

Helene Jonsson var en av de stora favoriterna i damernas skidskytte där hon varit den bästa under året i världscupen. Men nu är OS och världscup två helt olika saker. Utan att för den skull på något sätt nedvärdera världscupen är det givetvis större att starta i ett OS- lopp. Det är de Helene Jonsson fått erfara trots allt prat om att en OS-start är som vilken tävling som helst. På gårdagens distanstävling över 15 km kom hon först på 49 plats med fyra bommar och fem minuter efter segrainnan. Man ser på hennes kroppspråk att hon just nu inte tycker om att vara med på OS utan helst av allt vill åka hem. Hon grät efter loppet och ville inte prata med media. Klart att hon skämdes, det var inte detta hon hade tänkt sig innan resan till Vancouver. Men det är nu hon har chans att vända denna negativa trend och känsla till något positiv i kommande masstart loppet som är den sista individuella loppet i detta OS. Sen är det en stafett kvar att genomföra där hon givetvis är en viktig kugge i laget. Hoppas hon hittar tillbaka till den underbara vinnarkänslan igen. För övriga svenskor var detta heller ingen bra dag. Anna Carin Olofsson–Zidek kom på sjuttonde plats med två bom och två minuter och 19 sekunder efter. Anna Maria Nilsson blev 24.a med en bom och 2 minuter och 51 sekunder efter. Vann distansloppet gjorde norskan Tora Berger som flög fram i spåret och var 20,7 sekunder före tvåan Jelena Chrustaljova från Kazakstan. Tora berger hade en bom och Jelena Chroustaljova hade felfritt skytte.

Norsk seger blev det också i herrarnas distanslopp över 20 km. Emil Hegle Svendsen var starkast i spåret och sköt tillräckligt bra för att vinna. Han fick tiden 48 minuter och 22 sekunder i mål. En bom hade han och var 9,5 sekunder före tvåan. Silvret som för övrigt delades av Ole Einar Björndalen Norge med två bom och Sergej Novikov Vitryssland som sköt felfritt. Tänk er att åka 20 km skidor och skjuta 20 skott och ändå tillslut hamna på samma tid. Rätt så fantastiskt när man tänker efter. Även för svenskarna herrarna så var det ingen tävling att minnas. Guldmedaljören från jaktstarten Björn Ferrys tankar var inte på tävlingen utan han hade inte hunnit landa efter segern för två dagar sen. Han blev inte ens bäste svensk utan hamnade på 42.andra plats fyra minuter och 54 sekunder efter och hela fem bom på skjutvallen. Bästa svensk blev Mattias Nilsson på 34 plats 4 minuter och 27 sekunder efter och med tre bom.


Nu till gårdagens stora bragd och glädjeämne. Jag tänker naturligtvis på Anja Pärssons bragdartade insats i den alpina superkombinationen. Dagen innan så kraschade hon vådligt i störtloppsbacken och man befarade det värsta. Men hon lyckades parera fallet så hon landade på rätt sätt för att undvika större skador. Ett dygn står hon på samma backe redo att ge sig ut igen och med alla ängsligt blickande upp mot hennes åk så forcerar hon backen på ett imponerade sätt och besegrar alla demoner och olyckskorpar från dagen innan. Hon åker inte snabbast men hon åker så pass bra att hon har ett fint slagläge inför kombinationens andra moment som är slalom. I slalomet visar hon vilken vinnarskalle hon har. Hon kör trots smärta så bra att hon blir trea sammanlagt och får alltså brons. Samma placering hon fick 2006 i Turin-OS och då slog hon sönder sina stavar i besvikelse. Lika stort besvikelse hon kände då lika stor glädje, som framkallade känslomässiga och glädjetårar, kände hon i går och denna fantasiska insats av Anja Pärsson kommer att gå till OS-historien.

Hockey turneringen rullade vidare och vi fick se tre härliga hockeymatcher i går där två av de gick till straffar. USA var de enda som vann under ordinarie matchtid när de besegrade Norge med 6-1, siffror som är större än vad matchbilden var. Norge gjorde en bra match men räckte inte till i slutändan. Räckte till gjorde Slovakien som i en tät match besegrade Ryssland efter straffar. 1-1 slutade matchen. Det krävdes dock 14 straffar innan matchen kunde avgöras. Stor hjälte blev Pavol Dimitra som kyligt gjorde 2-1. En tankeställare för en av de två största favoriterna Ryssland att detta inte kommer bli en lätt resa om de nu trodde det. En tankeställare fick även hemmanationen Kanada som ledde i en mycket bra hockeymatch långt in i andra perioden med 2-0 mot Schweiz. Men Schweiz fortsatte ändå att spela respektlöst och mycket tack vare storspel av målvakten Jonas Hiller höll man sig kvar i matchen. Ivo Rüthemann reducerade för Schweiz innan Patrick von Gunten kvitterade via en kanadensisk skridsko, med tio sekunder kvar av andra perioden. Matchen gick till straffar efter en mållös förlängning. Sidney Crosby blev matchvinnare för Kanada när han, som enda spelare, satte sin straff i den fjärde omgången, till vinst 3-2. Matchen innehöll allt och var en fartfylld, händelserik och spännande tillställning helt i publikens smak. Två fantastiskt bra målvaket i båda kassarna Jonas Hiller i schweizarnas mål och Martin Brodeur i Kanadas såg till att hålla siffrorna nere. Sammanfattningsvis ser denna OS-turnering i hockey att bli den utlovade festen som vi alla hoppades på innan start.

Inga kommentarer: