torsdag, augusti 17, 2006

Valet är tydligt

Min debatt med Centerns Christer Jonsson fortsätter. Hans nya insändare publicerades idag i Östra Småland för er som har tillgång till tidningen. Jag hade gärna velat publicera hela hans insändare men kan tyvärr inte och att skriva av orkar eller hinner jag inte. Så de är en saklig sammanfattning av hans viktigaste punkter. Han skriver bl.a. att Vänstern sviker dem som står utanför och han hyllar den danska flexibla arbetsmodellen. Han tycker att jag argumenterar för att det är bättre att vara i bidrag än att ha ett jobb. Han skriver dessutom ”Vänsterkartellens förslag för att skapa nya arbeten är att utlova anställningar i offentlig sektor utan att finansiera det. Hur tryggt är de?” Vidare argumenterar han att de behövs nya arbeten och att vi behöver förnya arbetsmarknaden så att den fungerar i vår tid. ”I dag stänger arbetsmarknadens regler ute ungdomarna, vi har en arbetsförmedling som blivit en åtgärdsförmedling som säger till ungdomar att du behöver inte arbeta, det finns bidrag för dig- alltid” Han skriver vidare att ”Genom sin handfallenhet inför arbetslösheten och utanförskapet så har vänsterkartellen övergivit de som står utanför. En ny regering kommer ändra på det”

Mitt svar till Christer Jonsson:
Valet är tydligt
Nej, du Christer Jonsson, jag tror inte någon går med på ditt påstående att jag argumenterar för att de är bättre att vara beroende av olika bidrag än att ha ett jobb. Så det där har du fått om bakfoten. Jag kan försäkra dig och din allians kompisar att arbete är vårt högsta mål. Jag nämnde olika sektorer där det kommer att behövas nya arbeten. Jag vet inte om du vill ha nya anställningar inom offentlig sektor där de verkligen behövs. Du frågar om vi har finansierat den satsningen,. Jag frågar istället om vi har råd att låta bli. Vi vet alla att de behövs nya händer och fötter inom kommun, stat och landsting. På många arbetsplatser går personal på knäna och vilken omsorg kan man då ge till de man är där för. Det kommer att ställas krav på det i framtiden i takt med att vi t ex föder fler barn och vi blir fler äldre. Detta är riktiga jobb som man inte sänker anställningstrygghet för. Det är där vår skiljelinje går Christer att du vill försämra arbetsvillkoren för ungdomar. Du kallar det för flexibel arbetsmarknad för att de ska låta bättre. Att anställa idag är inga problem. Problemet är att man inte kan bli avställd hur som helst. Det måste finnas regler som är trygga och som ger framtidstro. Hur kan otrygghet på arbetsplatsen kunna ge fler jobb? När ska man få möjlighet att bilda sig en framtid med familj och boende om det inte finns trygghet på arbetsplatsen. Ingen bank beviljar ju något lån med såna anställningsvillkor som Centerpartiet förslår. Det krävs fast anställning för de att det ska beviljas.

Sen säger Christer att arbetsförmedlingen är en åtgärdsförmedling och att ungdomar enligt honom får budskapet från arbetsförmedlaren att ”du inte behöver arbeta det finns bidrag för dig –alltid”. Jag tycker de är lite övertramp av Christer att påstå något sånt. Arbete går alltid i första hand hos Arbetsförmedlingen. Man försöker hjälpa till att hitta arbete åt den arbetssökande. Om de i allra sista hand efter tre månader inte finns jobb då sätts åtgärdspaketet in. Så att påstå att arbetsförmedlingen inte förmedlar jobb är att skjuta sig själv i foten.

Det är typiskt borgerlig argumentation att använda ordet vänsterkartell och att säga att vi stänger ute ungdomar från arbetsmarknaden. Ni tror att lösningen är att rucka på anställningstryggheten och göra de lättare för arbetsgivaren att avställa folk. På de sättet ska ni bota Sverige som ni påstår är sjukt. Ni kommer inte att kunna bota Sverige med att göra ungdomar till andra klassens medborgare, försämra för arbetslösa, försämra för förtidspensionärer mm. Det är sådana åtgärder som ska ”rädda” landet enligt centern. Det kommer bara att leda till att klyftorna i samhället blir större och de är absolut inget att sträva efter. Christer säger att vänstern sviker de som står utanför. Man vi har aldrig föreslagit sådana försämringar som verkligen sviker de som är utanför. Vänstern satsar på jobben och värnar samtidigt om dem som står utanför av olika skäl. Det är tur att de så tydligt med alternativen i denna tid då alla säger att partierna är så lika. Antingen väljer vi Centerns och alliansens väg eller väljer man Vänstervägen som kämpar för full sysselsättning utan att slå på dem som redan ligger. Rättvisan kommer från vänster den 17 september
.

Inga kommentarer: