Mitt i Broakulla finns på Landsvägen en milsten från 1774 då Gustaf III var kung i Sverige. Både årtalet och ett G med en 3;a syns på stenen liskom 1 MIL.
A J R står det också på stenen och det är initialerna till Adam Johan Raab som var landshövding i Kronobergs län 1774. Det vittnar om att Broakulla och hela Algutsboda socken tillhörde Kronobergs län på den tiden. Hans landshövdingsperiod varade från 1769-1776. Algutsboda socken bytte län från Kronoberg till Kalmar så sent som 1969.
1649 gjordes en uppmätning av vägarna. Inför detta hade för första gången fastställts en enhetlig svensk mil. Den skulle vara 6 000 famnar=10 688,54 m..Milstolpar skulle sättas upp vid varje mil. De bestod av en stolpe av trä eller av en tavla av sten uppsatt i ett stenröse. Från 1700-talet blev stolpar av gjutjärn vanliga.
Genom milstolparna kunde resans längd beräknas. Den skulle kunna mätas från båda hållen. Därför sattes milstolparna upp efter systemet 1 mil, 1/4, 1/2, 1/4 och 1 mil. Mellan varje stolpe var det alltså en fjärdedels mil (c:a 2 672 m). Från denna indelning kommer uttrycket "en fjärdings väg".
Det är ingen slump att stenen står just här för här gick den så förr viktiga Kungsvägen som förband den nyblivna staden Karlskrona som grundades 1680 med småland och så vidare upp till Stockholm. Det var lag på att förutom milstenar skulle även gästgiverier inrättas med två mils avstånd utmed de allmänna lands- och sjövägarna.
Trots detta så var det inte behagligt att resa landvägen. Vägarna var oftast inte i de allra bästa skicken, lägg där till risken för överfall av rövare var överhängande. Väder och vind bidrog också till riskerna. Men trots det var vägarna mycket viktigt för kommunikationerna i det svenska riket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar