Efter interpellationen som vi lämnade in där vi undrade om Socialnämnden fortsätter att stödja det tilltänka Barnhuset i södra Kalmar län trots att Torsås hoppat av projektet. Frågan för Emmabodas del var uppe i socialnämnden i december 2012 och där beslutades att anta samverkansavtalet under förutsättning att alla kommuner är med och att kostnadsberäkningen håller. Kommunerna som är med i Barnahuset är Kalmar, Emmaboda, Mönsterås, Borgholm, Mörbylånga och Nybro. Men Torsås hoppade av så uppstod det ett frågetecken om Emmaboda skulle fullfölja sitt beslut. Vi tyckte att nämden intog en defensiv hållning i sitt beslut. Interpellationen kan läsas i sin helhet här.
Socialnämndens ordförande Stig Ove Andersson (S) svarade på interpellationen på följande vis.
”Socialnämndens beslut gällande samverkansavtal kring Barnahus baserar sig på nämndens uppfattning att Barnahus utgör en positiv utveckling för barns villkor men att det även är viktigt att inför ett beslut klarlägga vilka ekonomiska konsekvenser som föresatsen innebär. Nämndens beslut innebär ej att kommunen i framtiden inte kan eller ska delta i samverkansavtal kring Barnahus i länet. Nämnden anser dock att det är viktigt inför alla beslut att tydliggöra vilka organisatoriska eller ekonomiska konsekvenser som ett beslut medför. Att ansvarig nämnd inte klarlägger sådana följder inför ett beslut kan ses som oansvarig ledning av verksamheter
Då socialnämnden nu fått ett nytt beslutsunderlag som visat att endast en kommun valt att inte vara med och att kostnaderna för vårt deltagande ligger inom en rimlig nivå har socialnämnden beslutat att vara med och finansiera Barnahuset.”
Vänsterpartiet tycker att socialnämnden nu visar större beslutsamhet nu och det är ett tecken på styrka och solidarisk verklighetsuppfattning och vi är glada att Emmaboda kommun fortsätter att stödja det så viktiga Barnahuset.
EN SOCIALISTISK BLOGG MED INRIKTING PÅ POLITIK, SPORT, HISTORIA, KULTUR, FOTO OCH ANDRA ÄMNEN SOM RÖR LIVETS HÖGTIDLIGA OCH VARDAGLIGA GULDKORN. SKRIBENT: NICKE GROZDANOVSKI (V), EMMABODA. ONLINE SEN 10 MARS 2006!
torsdag, januari 31, 2013
Världens största luffartavla till Hönsalottas luffarmuseum
Luffarna i Boda glasbruk vill berätta något om en av årets nyheter på museet. Förutom att vi förhoppningsvis hinner utöka ytterligare i våra lokaler, vilket vi måste göra för att få plats med allt nytt som vi kunnat samla in under 2012.( vi har nu över 250 stycken Herman Sixtur Andersson-tavlor och har blivit lite trångbodda !!) Men en stor och mycket glädjande NYHET är att vi har fått troligtvis världens största luffartavla till oss vilket är helt fantastiskt och ovärderligt.Se bifogad artikel från tidningen Barometern. ( Artiklar finns även i Östran samt Nybrotidning )
Vi har känt till tavlan i många år och kunnat visa bild på den tidigare, men sedan den 28 januari ståtar museet som ägaren till verket och håller som bäst på att montera upp den i vårt glasmuseum där Kosta-Lasse har sin plats sedan tidigare. Att bara se denna är värt en resa till oss, tycker vi. Mer nytt är att vår varma buffé som vi börjat med har fått så mycket beröm, att vi nu slutat rodna av dem. Sedan har vi fått Emmaboda kommuns Kulturpris 2012 som sitter på väggen i entren och nu är vi också nominerade till att bli årets framtidsutvecklare och få Folkets Röst, tack vare vårt fina och unika museum.
Vi har känt till tavlan i många år och kunnat visa bild på den tidigare, men sedan den 28 januari ståtar museet som ägaren till verket och håller som bäst på att montera upp den i vårt glasmuseum där Kosta-Lasse har sin plats sedan tidigare. Att bara se denna är värt en resa till oss, tycker vi. Mer nytt är att vår varma buffé som vi börjat med har fått så mycket beröm, att vi nu slutat rodna av dem. Sedan har vi fått Emmaboda kommuns Kulturpris 2012 som sitter på väggen i entren och nu är vi också nominerade till att bli årets framtidsutvecklare och få Folkets Röst, tack vare vårt fina och unika museum.
Etiketter:
Boda Glasbruk,
Kultur
En fantastisk kväll i Åfors
Vissångaren Mats Molin gjorde en bejublad spelning i Åfors Folkets hus igår kväll inför 42 betalande. Han framförde under den lite mer än två timmar långa spelningen många skatter från våra svenska vistradiotioner från b la Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Dan Andersson och Ola Magnell. Med inlevelse, stor värme och kunskap både spelade och sjöng Mats visorna och berättade om dem.
Tack alla som kom och lyssnade, tack till oss i Åfors Folkets husförening och ABF som arrangerade spelningen och ett tack till Mats Molin.
Etiketter:
Kultur,
Musik,
Åfors Folkets husförening
onsdag, januari 30, 2013
Sunday bloody Sunday
På norra Nordirland ligger staden Londonderry och där utspelade sig den 30 januari 1972 det som skulle kallas Sunday Bloody Sunday. För 41 år sedan blev en fredlig demonstration beskjuten av brittisk militär och detta resulterade i 13 döda och 26 skadade varav en dog senare av sina skador.
Londonderry ligger precis på gränsen mellan Nordirland och Irland och var länge en av många platser där konflikten mellan katolska nationalister som ville se ett enad Irland och protestantiska Unionister som ville bevara den Nordirländksa unionen med Storbritannien ägde rum. För att läsa om hela konflikten så klicka här.
Free Derry var ett område som omfattade delar av staden Londonderry. Det var ett katolskt område som brittisk polis och militär från 1969 inte längre kunde kontrollera. Provisoriska IRA utförde i området kontinuerligt attacker mot de brittiska myndigheterna och polisstyrkan Royal Ulster Constabulary och Brittiska armén var hårt ansatta i området. Redan innan Free Derry utropades hade 13 brittiska soldater blivit dödade av PIRA. I och med Slaget om Bogside 1969 tvingades britterna lämna området och Free Derry grundades. Britterna anlade avspärrningar runt området och dessa avspärrningar blev regelbundet attackerat av ungdomar från fristaden. De protestanter och katoliker som ville se en fredlig lösning på konflikten och som ville få bort de orättvisa lagar som diskriminerade katoliker bildade medborgarrättsrörelsen Northern Irelands Civil Rights Association. Förebilden var medborgarrättsrörelsen i USA. Denna organisation genomförde flera marscher för demokrati och mänskliga rättigheter, bland annat den i Londonderry den 30 januari 1972.
Den 30 januari 1972 inleddes en omfattande marsch bestående av mellan 3 000 och 5 000 människor. Inklusive alla åskådare omfattade marschen till slut 15 000 personer. På grund av arméns avspärrningar i centrala Londonderry kunde marschen nå sitt slutmål utan fick omdirigeras till torget Free Derry Corner. Enligt uppgift lämnade ett gäng ungdomar demonstrationståget och började attackera brittisk militär och polis med stenar och glåpord. Polisen svarade med vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Ungdomarna fick då hjälp av uppretade katoliker som ansåg att polisen använde väl grovt våld mot dessa ungdomar. Stämningen var spänd.
Hur som helst inledde militären beskjutningen. Två människor skadades på William Street. Den ene, John Johnson (59 år), dog fyra månader senare av sina skador. Nu flydde folk, och militären som hållit sig i bakgrunden började avancera efter att ha fått order om att arrestera stenkastarna. Militären får dessutom order om att använda skarp ammunition, eftersom deras högkvarter missuppfattat uppgifter och tror att deras trupper på William Street befinner sig i regelrätt eldstrid med IRA. Men vad trupperna mötte där var endast ungdomar som kastade sten. Trupperna avancerade mot Chamberlain Street och människorna där flydde in i Free Derry, det katolskt kontrollerade område där IRA:s trupper fanns.
Jackie Duddy (17 år) blev skottlossningens första offer. Han blev träffad i magen då han försökte fly undan beskjutningen. Prästen Edward Daly visar vit flagg, och med hjälp av några andra män bär han den dödligt sårade Jackie i skydd undan larmet. Trupperna pressade tillbaka ungdomarna men hade nu nått det fredliga tåget längre ner på gatan vid Rossville Flats. Major Ted Loden gav order att skjuta in i folkmassan. Patrick Joseph Doherty (31 år) blev skjuten i ryggen då han försökte krypa i säkerhet.
Bernard McGuigan (41 år) blev skjuten i ryggen då han försökte hjälpa Donaghy trots att han hade visat vit flagg för soldaterna. Hugh Pious Gilmour (17 år) blev skjuten i magen då han flydde från soldaterna. Vittnen och foton från journalister visade att han var obeväpnad. Kevin McElhinney (17 år) blev skjuten i ryggen då han försökte fly från soldaterna. Vittnen sade att han var obeväpnad. Michael G. Kelly (17 år) blev skjuten i magen då han stod på barrikaden och kastade sten på soldaterna. Vittnen uppgav att han inte hade skjutvapen på sig. John Pius Young (17 år) blev skjuten i huvudet då han stod på barrikaden och kastade sten på soldaterna. Vittnen uppgav att han inte hade skjutvapen på sig. William Noel Nash (19 år) blev skjuten i magen då han försökte hjälpa de skjutna på barrikaden. Vittnen uppgav att han var obeväpnad. Michael M. McDaid (20 år) blev skjuten i ansiktet då han lugnt gående lämnade platsen. Troligen blev han skjuten av någon av soldaterna uppe på stadsmuren. James Joseph Wray (22 år). Blev först skadskjuten när han försökte fly undan skottlossningen och därefter skjuten igen, nu till döds.Gerald Donaghy (17 år) sökte skydd mellan Glenfada Park och Abbey Park och blev skjuten i magen. Gerald (James) McKinney (34) blev skjuten i magen då han höll upp händerna och skrek "Skjut inte!, skjut inte!" William A. McKinney (27) blev skjuten i ryggen då han skulle hjälpa Gerald.
Många människor dog och sårades då människor försökte bära in döda och sårade i trapphusen på gatan. "Eld upphör" beordrades och militären genomförde massarresteringar i området. Men polisen fann inga vapen vare sig på William Street eller på Chamberlain Street. Redan på kvällen var den fruktansvärda sanningen lagd i dagen: 13 döda och 14 sårade civila. Varken bland polis eller militär fanns några dödsoffer eller ens någon sårad.
Samma kväll höll medborgarrättsrörelsen en presskonferens i Free Derry, där man sade att brittiska regeringen i och med detta slutgiltigt hade dödat den fredliga proteströrelsen. Vinnarna denna dag var IRA. Samma kväll anslöt sig nu unga män till IRA runt om i hela Nordirland. Händelsen brukar kallas för Nordirlands Sharpeville och Amritsar.
Storbritanniens ambassad i Dublin blev nerbränd dagen efter, och regeringen i London fick mycket kritik både internationellt och från sina egna landsmän. Nu först inleddes på allvar ansträngningar att hitta en lösning på konflikten. Innan den blodiga söndagen hade åtskilliga människor sett militär och polis såsom varande neutrala parter som endast ville få bort paramilitära grupper på båda sidor. Efter denna dag tappade emellertid majoriteten av katolikerna allt förtroende för polis och militär, vilka efter detta inte ens vågade gå in i de katolska områdena.
Från att från början hävdat att militären verkligen sett vapen på demonstranterna och agerat efter det så lämnades en rapport så sent som 2010 baserad på intervjuer som har gjorts med 2 500 personer som var med (polis, militär, sjukvårdspersonal, demonstranter, åskådare och journalister). I slutrapporten slås det fast att skulden till massakern faller på de brittiska militärerna och att demonstranterna var utan skuld.
Londonderry ligger precis på gränsen mellan Nordirland och Irland och var länge en av många platser där konflikten mellan katolska nationalister som ville se ett enad Irland och protestantiska Unionister som ville bevara den Nordirländksa unionen med Storbritannien ägde rum. För att läsa om hela konflikten så klicka här.
Free Derry var ett område som omfattade delar av staden Londonderry. Det var ett katolskt område som brittisk polis och militär från 1969 inte längre kunde kontrollera. Provisoriska IRA utförde i området kontinuerligt attacker mot de brittiska myndigheterna och polisstyrkan Royal Ulster Constabulary och Brittiska armén var hårt ansatta i området. Redan innan Free Derry utropades hade 13 brittiska soldater blivit dödade av PIRA. I och med Slaget om Bogside 1969 tvingades britterna lämna området och Free Derry grundades. Britterna anlade avspärrningar runt området och dessa avspärrningar blev regelbundet attackerat av ungdomar från fristaden. De protestanter och katoliker som ville se en fredlig lösning på konflikten och som ville få bort de orättvisa lagar som diskriminerade katoliker bildade medborgarrättsrörelsen Northern Irelands Civil Rights Association. Förebilden var medborgarrättsrörelsen i USA. Denna organisation genomförde flera marscher för demokrati och mänskliga rättigheter, bland annat den i Londonderry den 30 januari 1972.
Den 30 januari 1972 inleddes en omfattande marsch bestående av mellan 3 000 och 5 000 människor. Inklusive alla åskådare omfattade marschen till slut 15 000 personer. På grund av arméns avspärrningar i centrala Londonderry kunde marschen nå sitt slutmål utan fick omdirigeras till torget Free Derry Corner. Enligt uppgift lämnade ett gäng ungdomar demonstrationståget och började attackera brittisk militär och polis med stenar och glåpord. Polisen svarade med vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Ungdomarna fick då hjälp av uppretade katoliker som ansåg att polisen använde väl grovt våld mot dessa ungdomar. Stämningen var spänd.
Hur som helst inledde militären beskjutningen. Två människor skadades på William Street. Den ene, John Johnson (59 år), dog fyra månader senare av sina skador. Nu flydde folk, och militären som hållit sig i bakgrunden började avancera efter att ha fått order om att arrestera stenkastarna. Militären får dessutom order om att använda skarp ammunition, eftersom deras högkvarter missuppfattat uppgifter och tror att deras trupper på William Street befinner sig i regelrätt eldstrid med IRA. Men vad trupperna mötte där var endast ungdomar som kastade sten. Trupperna avancerade mot Chamberlain Street och människorna där flydde in i Free Derry, det katolskt kontrollerade område där IRA:s trupper fanns.
Jackie Duddy (17 år) blev skottlossningens första offer. Han blev träffad i magen då han försökte fly undan beskjutningen. Prästen Edward Daly visar vit flagg, och med hjälp av några andra män bär han den dödligt sårade Jackie i skydd undan larmet. Trupperna pressade tillbaka ungdomarna men hade nu nått det fredliga tåget längre ner på gatan vid Rossville Flats. Major Ted Loden gav order att skjuta in i folkmassan. Patrick Joseph Doherty (31 år) blev skjuten i ryggen då han försökte krypa i säkerhet.
Bernard McGuigan (41 år) blev skjuten i ryggen då han försökte hjälpa Donaghy trots att han hade visat vit flagg för soldaterna. Hugh Pious Gilmour (17 år) blev skjuten i magen då han flydde från soldaterna. Vittnen och foton från journalister visade att han var obeväpnad. Kevin McElhinney (17 år) blev skjuten i ryggen då han försökte fly från soldaterna. Vittnen sade att han var obeväpnad. Michael G. Kelly (17 år) blev skjuten i magen då han stod på barrikaden och kastade sten på soldaterna. Vittnen uppgav att han inte hade skjutvapen på sig. John Pius Young (17 år) blev skjuten i huvudet då han stod på barrikaden och kastade sten på soldaterna. Vittnen uppgav att han inte hade skjutvapen på sig. William Noel Nash (19 år) blev skjuten i magen då han försökte hjälpa de skjutna på barrikaden. Vittnen uppgav att han var obeväpnad. Michael M. McDaid (20 år) blev skjuten i ansiktet då han lugnt gående lämnade platsen. Troligen blev han skjuten av någon av soldaterna uppe på stadsmuren. James Joseph Wray (22 år). Blev först skadskjuten när han försökte fly undan skottlossningen och därefter skjuten igen, nu till döds.Gerald Donaghy (17 år) sökte skydd mellan Glenfada Park och Abbey Park och blev skjuten i magen. Gerald (James) McKinney (34) blev skjuten i magen då han höll upp händerna och skrek "Skjut inte!, skjut inte!" William A. McKinney (27) blev skjuten i ryggen då han skulle hjälpa Gerald.
Många människor dog och sårades då människor försökte bära in döda och sårade i trapphusen på gatan. "Eld upphör" beordrades och militären genomförde massarresteringar i området. Men polisen fann inga vapen vare sig på William Street eller på Chamberlain Street. Redan på kvällen var den fruktansvärda sanningen lagd i dagen: 13 döda och 14 sårade civila. Varken bland polis eller militär fanns några dödsoffer eller ens någon sårad.
Samma kväll höll medborgarrättsrörelsen en presskonferens i Free Derry, där man sade att brittiska regeringen i och med detta slutgiltigt hade dödat den fredliga proteströrelsen. Vinnarna denna dag var IRA. Samma kväll anslöt sig nu unga män till IRA runt om i hela Nordirland. Händelsen brukar kallas för Nordirlands Sharpeville och Amritsar.
Storbritanniens ambassad i Dublin blev nerbränd dagen efter, och regeringen i London fick mycket kritik både internationellt och från sina egna landsmän. Nu först inleddes på allvar ansträngningar att hitta en lösning på konflikten. Innan den blodiga söndagen hade åtskilliga människor sett militär och polis såsom varande neutrala parter som endast ville få bort paramilitära grupper på båda sidor. Efter denna dag tappade emellertid majoriteten av katolikerna allt förtroende för polis och militär, vilka efter detta inte ens vågade gå in i de katolska områdena.
Från att från början hävdat att militären verkligen sett vapen på demonstranterna och agerat efter det så lämnades en rapport så sent som 2010 baserad på intervjuer som har gjorts med 2 500 personer som var med (polis, militär, sjukvårdspersonal, demonstranter, åskådare och journalister). I slutrapporten slås det fast att skulden till massakern faller på de brittiska militärerna och att demonstranterna var utan skuld.
Etiketter:
Historia
tisdag, januari 29, 2013
Vänsterpartiet har ökat för tredje året i rad
När de flesta partier minskar i medlemsantal går Vänsterpartiet istället starkt framåt.
1 januari 2013 hade partiet 12274 medlemmar. Det är det högsta medlemsantalet sedan 2003 och en nettoökning med 1028 medlemmar.
Förutom valåret 2010 så måste man gå tillbaka till 1998 för att hitta en nettoökning på fler än tusen medlemmar.
Alla distrikt utom tre ökar sitt medlemsantal. I absoluta tal ökar Storstockholm mest med 257 medlemmar, i relativa tal ökar Blekinge mest med 16,9 procent. Förutom Blekinge har Jämtland, Uppsala län och Västerbotten medlemsökningar på över 15 procent. Totalt ökar 13 distrikt med 10 procent eller mer.
På tio i topplistan över landets största partiföreningar dominerar Storstockholm med fem partiföreningar, men det är Skånedistriktet som genom Malmö tar hem förstaplatsen med 484 medlemmar. Tvåa kommer Uppsala med 345 medlemmar.
– Många tycker att det sker positiva förändringar i Vänsterpartiet och medlemsökningen innebär förmodligen att fler ser partiet som ett bra verktyg för förändring, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.
1 januari 2013 hade partiet 12274 medlemmar. Det är det högsta medlemsantalet sedan 2003 och en nettoökning med 1028 medlemmar.
Förutom valåret 2010 så måste man gå tillbaka till 1998 för att hitta en nettoökning på fler än tusen medlemmar.
Alla distrikt utom tre ökar sitt medlemsantal. I absoluta tal ökar Storstockholm mest med 257 medlemmar, i relativa tal ökar Blekinge mest med 16,9 procent. Förutom Blekinge har Jämtland, Uppsala län och Västerbotten medlemsökningar på över 15 procent. Totalt ökar 13 distrikt med 10 procent eller mer.
På tio i topplistan över landets största partiföreningar dominerar Storstockholm med fem partiföreningar, men det är Skånedistriktet som genom Malmö tar hem förstaplatsen med 484 medlemmar. Tvåa kommer Uppsala med 345 medlemmar.
– Många tycker att det sker positiva förändringar i Vänsterpartiet och medlemsökningen innebär förmodligen att fler ser partiet som ett bra verktyg för förändring, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.
Etiketter:
Vänsterpartiet
måndag, januari 28, 2013
DIV 5 Södra
Nu är det preliminära spelprogrammet för den södra femman släppt och Johansfors möter FC SUFstar i premiären på hemmaplan fredagen den 19 april kl 18:30. .
Övriga matcher, obs. att spelprogrammet är preliminärt
2013-04-19 18:30 Johansfors IF - SUFstar, Växjö
2013-04-26 18:45 Liatorps IF - Johansfors IF
Maj
2013-05-03 19:00 Johansfors IF - Virestads IF
2013-05-10 19:00 Växjö Norra IF - Johansfors IF
2013-05-17 19:00 IFK Grimslöv/V Torsås - Johansfors IF
2013-05-21 19:00 Johansfors IF - IF rejban
2013-05-24 19:00 Hallaryds IF - Johansfors IF
2013-05-31 19:00 Johansfors IF - Furuby IF
Juni
2013-06-07 19:00 Vislanda IF - Johansfors IF
2013-06-14 19:00 Johansfors IF - Konga SK
2013-06-25 19:00 Vederslöv/Dänn.IF - Johansfors IF
2013-06-29 15:00 SUFstar, Växjö - Johansfors IF
Augusti
2013-08-10 15:00 Johansfors IF - Liatorps IF
2013-08-17 15:00 Virestads IF - Johansfors IF
2013-08-20 18:45 Johansfors IF - Växjö Norra IF
2013-08-24 15:00 Johansfors IF - IFK Grimslöv/V Torsås
2013-08-31 15:00 IF rejban - Johansfors IF
September
2013-09-07 15:00 Johansfors IF - Hallaryds IF
2013-09-14 15:00 Furuby IF - Johansfors IF
2013-09-21 15:00 Johansfors IF - Vislanda IF
2013-09-28 15:00 Konga SK - Johansfors IF
Oktober
2013-10-05 15:00 Johansfors IF - Vederslöv/Dänn.IF
För hela spelprogrammet, klicka här
Övriga matcher, obs. att spelprogrammet är preliminärt
2013-04-19 18:30 Johansfors IF - SUFstar, Växjö
2013-04-26 18:45 Liatorps IF - Johansfors IF
Maj
2013-05-03 19:00 Johansfors IF - Virestads IF
2013-05-10 19:00 Växjö Norra IF - Johansfors IF
2013-05-17 19:00 IFK Grimslöv/V Torsås - Johansfors IF
2013-05-21 19:00 Johansfors IF - IF rejban
2013-05-24 19:00 Hallaryds IF - Johansfors IF
2013-05-31 19:00 Johansfors IF - Furuby IF
Juni
2013-06-07 19:00 Vislanda IF - Johansfors IF
2013-06-14 19:00 Johansfors IF - Konga SK
2013-06-25 19:00 Vederslöv/Dänn.IF - Johansfors IF
2013-06-29 15:00 SUFstar, Växjö - Johansfors IF
Augusti
2013-08-10 15:00 Johansfors IF - Liatorps IF
2013-08-17 15:00 Virestads IF - Johansfors IF
2013-08-20 18:45 Johansfors IF - Växjö Norra IF
2013-08-24 15:00 Johansfors IF - IFK Grimslöv/V Torsås
2013-08-31 15:00 IF rejban - Johansfors IF
September
2013-09-07 15:00 Johansfors IF - Hallaryds IF
2013-09-14 15:00 Furuby IF - Johansfors IF
2013-09-21 15:00 Johansfors IF - Vislanda IF
2013-09-28 15:00 Konga SK - Johansfors IF
Oktober
2013-10-05 15:00 Johansfors IF - Vederslöv/Dänn.IF
För hela spelprogrammet, klicka här
Etiketter:
Johansfors IF
söndag, januari 27, 2013
Vi glömmer aldrig förintelsens offer
Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, av sovjetiska trupper. Omvärlden fick se vilket helvete 12 år av nazistiskt styre hade skapat.
50 år senare högtidlighölls minnet av förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.
Jag fick i april 2010 möjlighet att lyssna på Benny Grunfeld som besökte Emmaboda. Till minnet av alla de som dödades av det nazistiska våldet så publicerar jag artikeln jag skrev då. Vi ska alltid bekämpa nazismen och rasismen var den än visar sig Vi glömmer aldrig förintelsens offer.
I eftermiddag hade jag förmånen att få lyssna till Benny Grünfeld som föreläste för Bjurbäcksskolans årskurs nio i deras Polenprojekt där man under läsåret läser om Nazism och dess historia och som slutar med en Polenresa där man besöker b la dödslägret Auschwitz. Benny Grünfeld överlevde helvetet och döden i Auschwitz.
Benny Grünfeld föddes i Rumänien 1928 och flyttade sen till Ungern. Under andra världskriget bodde han med sina två bröder och sin mamma och pappa i Koloszvar, numera Bluj i Ungern, som då var ockuperat av tyskarna.
- En morgon i maj 1944, knackade det på dörren och en ungersk polis, beordrade oss att inom en timme stå på gatan, endast med det vi orkade bära för att evakueras till ett säkrare område. Men vi skulle transporteras med tåg till arbets- och förintelselägret i Auschwitz, säger Grunfeld.
Det blev en fruktansvärd resa tillsammans med 4000 andra judar. På resan dog många av de vidriga förhållandena som rådde i tågvagnarna utan mat och vatten. Med minnesteckningar som han själv gjort varvad med bilder lotsar Benny oss genom denna fasansfulla tid. Han minns allt som hände och försöker verkligen få oss att uppleva med alla våra sinnen, t o m hur bränt människokött kan lukta.
Väl inne i Auschwitz fördelades de av en tysk SS-läkare. Det fanns 3000 SS-soldater och 22 SS-läkare, som bestämde vilka som skulle överleva. Kvinnor med barn samt äldre, gasades ihjäl omedelbart. De män som såg friska ut skickades till olika arbetsläger och fabriker. De som inte fick en dödsdom bodde under omänskliga förhållanden i överfulla baracker och en ständig brist på mat. Sen fick man slavarbeta utan att knappt få mat eller vatten. Att sjukanmäla sig var det inte tal om. De som inte orkade eller blev sjuka gasades eller sköts ihjäl. Över 4000 människor i hans transport, delades upp och några få, han och en av hans bröder överlevde. Hans yngsta bror, då 12 år och hans far avrättades.
Med stor och hemsk detaljrikedom berättade Benny Grünfeld om dödslägret. Bland annat berättar han utan omsvep hur pedofiler bland nazisterna avrättade en tonårspojke som de inte kunde komma överens om. Om hur han tvingades se på när vakter slog ihjäl hans kamrat med spadskaft. Om den där dagen då hans kamrater, alla tonåringar, tvingades in i gaskammaren och dödades. Om de tre tillfällena han undgick döden tack vare hans kurragömma lek, hans talangfullenhet för teckning och en hel del tur. Han tecknade vykort, födelsedagskort och julkort, som han sålde till en SS-man.
- SS-mannen gillade mina teckningar och sålde teckningarna, till kollegor och civilpersoner. På så sätt överlevde jag. Hans bror överlevde för att han var skicklig som guldsmed och tillverkade smycken som en kvinnlig fångvakt sålde. Vi kunde också äta i smyg av de ruttna matresterna som blev över till grismat från köket.
Han berättade om resan från Auschwitz till den tyska fabriken i Tyringen som man genomförde till fots och med järnväg. Många dog av törst och kylan under färden. Där arbetade han skift och monterade V 1-raketerna som Hitler skulle krossa Storbritannien Men förhållandena där var inte bättre än de i dödslägret. Avrättningar skedde godtyckligt när vakterna så önskade. Att t ex. sitta för länge på toan kunde leda till hängning Att lämna arbetet utan tillåtelse gav också dödstraff.
När ryssarna invaderade Tyskland i början av 1945, befriades de överlevande. Men många var mer död än levande efter ett liv i misär. De första dagarna dog 15 000 judar i dysenteri och andra sjukdomar. Benny Grunfeld, hans äldre bror och andra medfångar åt av de skira skotten från nyutslagna björkar för att överleva.
Sommaren 1945 kom han till Sverige med en sjuktransport. Efter en tid av rehabilitering i Karlskrona, flyttade han flera år senare till Luleå. Han arbetade som flygtekniker för SAS, 1961-1962. Numera åker han runt till skolor och berättar med stark röst om sina upplevelser. Han visar sin arm där numret A 8979 inristat, Han bestämde när han var mitt uppe i det hemska att han måste överleva för att vittna om nazismens grymhet och hans möten med eleverna ger intryck. Ingen av de som lyssnar på honom lämnar föreläsningen oberörd.
1995 gav han ut boken Tonåring i Hitlers dödsläger i samarbete med Magnus Henriksson och Olle Häger. En bok som blivit ett viktigt dokument om förintelsen och som ger en inblick i ett av de många hemska och fasansfulla människoöden som drabbades av nazismen.
Slutligen vill jag tacka Anders Brattström som är lärare på Bjubräcksskolan för att han ringde mig så jag fick möjlighet att besöka föreläsningen i Emmaboda Folkets Hus.
50 år senare högtidlighölls minnet av förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.
Jag fick i april 2010 möjlighet att lyssna på Benny Grunfeld som besökte Emmaboda. Till minnet av alla de som dödades av det nazistiska våldet så publicerar jag artikeln jag skrev då. Vi ska alltid bekämpa nazismen och rasismen var den än visar sig Vi glömmer aldrig förintelsens offer.
I eftermiddag hade jag förmånen att få lyssna till Benny Grünfeld som föreläste för Bjurbäcksskolans årskurs nio i deras Polenprojekt där man under läsåret läser om Nazism och dess historia och som slutar med en Polenresa där man besöker b la dödslägret Auschwitz. Benny Grünfeld överlevde helvetet och döden i Auschwitz.
Benny Grünfeld föddes i Rumänien 1928 och flyttade sen till Ungern. Under andra världskriget bodde han med sina två bröder och sin mamma och pappa i Koloszvar, numera Bluj i Ungern, som då var ockuperat av tyskarna.
- En morgon i maj 1944, knackade det på dörren och en ungersk polis, beordrade oss att inom en timme stå på gatan, endast med det vi orkade bära för att evakueras till ett säkrare område. Men vi skulle transporteras med tåg till arbets- och förintelselägret i Auschwitz, säger Grunfeld.
Det blev en fruktansvärd resa tillsammans med 4000 andra judar. På resan dog många av de vidriga förhållandena som rådde i tågvagnarna utan mat och vatten. Med minnesteckningar som han själv gjort varvad med bilder lotsar Benny oss genom denna fasansfulla tid. Han minns allt som hände och försöker verkligen få oss att uppleva med alla våra sinnen, t o m hur bränt människokött kan lukta.
Väl inne i Auschwitz fördelades de av en tysk SS-läkare. Det fanns 3000 SS-soldater och 22 SS-läkare, som bestämde vilka som skulle överleva. Kvinnor med barn samt äldre, gasades ihjäl omedelbart. De män som såg friska ut skickades till olika arbetsläger och fabriker. De som inte fick en dödsdom bodde under omänskliga förhållanden i överfulla baracker och en ständig brist på mat. Sen fick man slavarbeta utan att knappt få mat eller vatten. Att sjukanmäla sig var det inte tal om. De som inte orkade eller blev sjuka gasades eller sköts ihjäl. Över 4000 människor i hans transport, delades upp och några få, han och en av hans bröder överlevde. Hans yngsta bror, då 12 år och hans far avrättades.
Med stor och hemsk detaljrikedom berättade Benny Grünfeld om dödslägret. Bland annat berättar han utan omsvep hur pedofiler bland nazisterna avrättade en tonårspojke som de inte kunde komma överens om. Om hur han tvingades se på när vakter slog ihjäl hans kamrat med spadskaft. Om den där dagen då hans kamrater, alla tonåringar, tvingades in i gaskammaren och dödades. Om de tre tillfällena han undgick döden tack vare hans kurragömma lek, hans talangfullenhet för teckning och en hel del tur. Han tecknade vykort, födelsedagskort och julkort, som han sålde till en SS-man.
- SS-mannen gillade mina teckningar och sålde teckningarna, till kollegor och civilpersoner. På så sätt överlevde jag. Hans bror överlevde för att han var skicklig som guldsmed och tillverkade smycken som en kvinnlig fångvakt sålde. Vi kunde också äta i smyg av de ruttna matresterna som blev över till grismat från köket.
Han berättade om resan från Auschwitz till den tyska fabriken i Tyringen som man genomförde till fots och med järnväg. Många dog av törst och kylan under färden. Där arbetade han skift och monterade V 1-raketerna som Hitler skulle krossa Storbritannien Men förhållandena där var inte bättre än de i dödslägret. Avrättningar skedde godtyckligt när vakterna så önskade. Att t ex. sitta för länge på toan kunde leda till hängning Att lämna arbetet utan tillåtelse gav också dödstraff.
När ryssarna invaderade Tyskland i början av 1945, befriades de överlevande. Men många var mer död än levande efter ett liv i misär. De första dagarna dog 15 000 judar i dysenteri och andra sjukdomar. Benny Grunfeld, hans äldre bror och andra medfångar åt av de skira skotten från nyutslagna björkar för att överleva.
Sommaren 1945 kom han till Sverige med en sjuktransport. Efter en tid av rehabilitering i Karlskrona, flyttade han flera år senare till Luleå. Han arbetade som flygtekniker för SAS, 1961-1962. Numera åker han runt till skolor och berättar med stark röst om sina upplevelser. Han visar sin arm där numret A 8979 inristat, Han bestämde när han var mitt uppe i det hemska att han måste överleva för att vittna om nazismens grymhet och hans möten med eleverna ger intryck. Ingen av de som lyssnar på honom lämnar föreläsningen oberörd.
1995 gav han ut boken Tonåring i Hitlers dödsläger i samarbete med Magnus Henriksson och Olle Häger. En bok som blivit ett viktigt dokument om förintelsen och som ger en inblick i ett av de många hemska och fasansfulla människoöden som drabbades av nazismen.
Slutligen vill jag tacka Anders Brattström som är lärare på Bjubräcksskolan för att han ringde mig så jag fick möjlighet att besöka föreläsningen i Emmaboda Folkets Hus.
Etiketter:
Historia
lördag, januari 26, 2013
Låt biblioteket vara kvar i skolan
På måndag kommer vi i kommunfullmäktige att besluta om den ev. flytten av biblioteket i Eriksmåla från skolan till den tidigare banklokalen på Postvägen. En flytt på ca 500 meter. Jag har ingen anledning att ifrågasätta förslagsställarens ambition att förbättra lokalmöjligheten för förskolans verksamhet. För det som medborgarförslaget går ut på att genom flytt av biblioteket frigöra yta till Solgläntan som förskolan heter.
Bildningsnämnden har de senaste 10 åren haft en inriktning på sina mål och ambitioner att integrera biblioteken i skolans verksamhet. Det innebär att filialbiblioteken ligger i skolans lokaler och att böckerna blir en naturlig del i barnens/ elevernas vardag. Senast detta var aktuellt var våren 2012, strax innan det pågående renoveringen av Lindås skola skulle påbörjas, då en av de stora diskussionerna var flytten av biblioteket som fanns i det gula huset inne på skolgården in till skolbyggnaden. Då var det viktigt att ha biblioteket i skolbyggnaden och att ansvara för ett mindre antal byggnader och att man utnyttjar lokalerna även efter skoltid.
Men i Eriksmåla tycker bildningsnämnden att medborgarförslaget som innebär att man gör tvärtom är intressant. För i remissvaret till Kommunstyrelsen och sen till Kommunfullmäktige skriver nämnden:
Förslaget remitterades till Bildningsnämnden som beslutade 2012-11-22 § 135 svara kommunstyrelsen enligt förslag från ordföranden .
”Fördelen med detta, skulle enligt förslagsgivaren vara, att förskoleverksamheten i Eriksmåla skulle kunna dra nytta av större lokaler. Nämnden håller med förslagsställaren att Eriksmåla förskola på kort sikt skulle kunna ha användning för större lokaler. Många föräldrar passar dock på att besöka biblioteket i samband med att de hämtar sina barn och en flytt skulle eventuellt försvåra boklån för just denna kundkategori. En eventuell flytt skulle även innebära kostnader dels i form av själva flytten och dels i form av lokalhyra.
Nämnden bedömer dock sammantaget förslaget som intressant och anser att frågan bör utredas vidare i samverkan med berörda parter i kommunen.”
Inte med ett ord säger man om Bildningsnämndens politiska inriktningsmål är att ha biblioteket i samma byggnad som skolan. Man nämner dock ökade kostnader dels i from av själva flytten och ny lokalhyra. Men trots det så vill man utreda frågan vidare och det förvånar mig
Vänsterpartiet är övertygad om att vi måste hålla ihop våra verksamheter på våra små orter i kommunen. Finns biblioteket i skolans lokaler innebär det att man skyddar varandra. Splittrar man upp dem på olika håll så är det lättare att argumentera för ev. nedläggningar av verksamheterna. Redan nu ser vi exempel på det då Carl-Gunnar Holst (FP) yrkade på nämndens möte att en statistik tas fram för att få klarhet i hur många som nyttjar berört bibliotek. Är antalet försumbart bör biblioteket i stället tas bort. Flera olika möjligheter att få tillgång till böcker, t.ex. från Johansfors, bör undersökas. Nämnden gick på denna linje att ta fram lånestatistisk. Naturligtvis har vi inget emot att man tar fram denna statistik men vi kan inte se vad detta har med medborgarförslaget att göra eftersom den inte frågar efter det.
Vi yrkar avslag på detta medborgarförslag med motivering att vi ser en stor vinst i bildningsnämndens inriktning att ha biblioteket tillsammans med skol- eller förskoleverksamheten Att biblioteket med dess böcker blir en fortsatt naturlig del av barnen/elevernas vardag i skolan. Att man fortsätter utnyttja lokalerna genom att dels fortsätta låta barnen sova där( jag hart svårt att tänka mig en behagligare och rogivande plats att sova i än ett bibliotek) och dels att byggnaden används även utanför förskoltid. En flytt skulle motverka allt detta och även sätta verksamheten i fara.
Eriksmåla skola och bibliotek |
Bildningsnämnden har de senaste 10 åren haft en inriktning på sina mål och ambitioner att integrera biblioteken i skolans verksamhet. Det innebär att filialbiblioteken ligger i skolans lokaler och att böckerna blir en naturlig del i barnens/ elevernas vardag. Senast detta var aktuellt var våren 2012, strax innan det pågående renoveringen av Lindås skola skulle påbörjas, då en av de stora diskussionerna var flytten av biblioteket som fanns i det gula huset inne på skolgården in till skolbyggnaden. Då var det viktigt att ha biblioteket i skolbyggnaden och att ansvara för ett mindre antal byggnader och att man utnyttjar lokalerna även efter skoltid.
Men i Eriksmåla tycker bildningsnämnden att medborgarförslaget som innebär att man gör tvärtom är intressant. För i remissvaret till Kommunstyrelsen och sen till Kommunfullmäktige skriver nämnden:
Förslaget remitterades till Bildningsnämnden som beslutade 2012-11-22 § 135 svara kommunstyrelsen enligt förslag från ordföranden .
”Fördelen med detta, skulle enligt förslagsgivaren vara, att förskoleverksamheten i Eriksmåla skulle kunna dra nytta av större lokaler. Nämnden håller med förslagsställaren att Eriksmåla förskola på kort sikt skulle kunna ha användning för större lokaler. Många föräldrar passar dock på att besöka biblioteket i samband med att de hämtar sina barn och en flytt skulle eventuellt försvåra boklån för just denna kundkategori. En eventuell flytt skulle även innebära kostnader dels i form av själva flytten och dels i form av lokalhyra.
Nämnden bedömer dock sammantaget förslaget som intressant och anser att frågan bör utredas vidare i samverkan med berörda parter i kommunen.”
Inte med ett ord säger man om Bildningsnämndens politiska inriktningsmål är att ha biblioteket i samma byggnad som skolan. Man nämner dock ökade kostnader dels i from av själva flytten och ny lokalhyra. Men trots det så vill man utreda frågan vidare och det förvånar mig
Vänsterpartiet är övertygad om att vi måste hålla ihop våra verksamheter på våra små orter i kommunen. Finns biblioteket i skolans lokaler innebär det att man skyddar varandra. Splittrar man upp dem på olika håll så är det lättare att argumentera för ev. nedläggningar av verksamheterna. Redan nu ser vi exempel på det då Carl-Gunnar Holst (FP) yrkade på nämndens möte att en statistik tas fram för att få klarhet i hur många som nyttjar berört bibliotek. Är antalet försumbart bör biblioteket i stället tas bort. Flera olika möjligheter att få tillgång till böcker, t.ex. från Johansfors, bör undersökas. Nämnden gick på denna linje att ta fram lånestatistisk. Naturligtvis har vi inget emot att man tar fram denna statistik men vi kan inte se vad detta har med medborgarförslaget att göra eftersom den inte frågar efter det.
Vi yrkar avslag på detta medborgarförslag med motivering att vi ser en stor vinst i bildningsnämndens inriktning att ha biblioteket tillsammans med skol- eller förskoleverksamheten Att biblioteket med dess böcker blir en fortsatt naturlig del av barnen/elevernas vardag i skolan. Att man fortsätter utnyttja lokalerna genom att dels fortsätta låta barnen sova där( jag hart svårt att tänka mig en behagligare och rogivande plats att sova i än ett bibliotek) och dels att byggnaden används även utanför förskoltid. En flytt skulle motverka allt detta och även sätta verksamheten i fara.
Etiketter:
Eriksmåla,
Vänsterpartiet i Emmaboda
Kitzbühels störtlopp
I dag är det äntligen dags för kitzbuhel störtlopp. Störtloppet klassas som det mest krävande av alla lopp som körs för herrar i den alpina världscupen. Det består av flera kända passager som under årens lopp fått egna namn. De mest kända är: Mausfalle, Steilhang, Seidlalm, Hausbergkante och Zielschuss. Hoppet som kallas Mausfalle ger ett hopp på mellan 50 och 80 meter för en elitåkare. I slutet möter åkarna Zielschuss i vilken farter upp mot 140 km/h nås av de bästa åkarna. Lutningen på backen är maximalt 85%, och banans längd är 3 312 m med en total fallhöjd på 860 meter. Kl 11.30 börjar det
Etiketter:
Idrott
fredag, januari 25, 2013
Nominerade till Emmabodadagen 2013
De nominerade till årets Emmabodadag är nu utsedda. Förslag till alla kategorier har lämnats in av befolkningen i Emmaboda. Precis som förra året kommer allmänheten att kunna rösta på kategorin Folkets röst. Vinnarna presenteras på galan den 14 februari 2013 i Långasjö.
Totalt finns sex kategorier: Årets Karl-Oskar, Årets Kristina, Årets Ungdom, Årets Bragd/Hjälte, Årets Framtidsutvecklare och Folkets röst. Folkets röst infördes förra året och innebär att allmänheten kan rösta fram sin favorit bland alla nominerade. Förutom priskategorierna uppmärksammas också alla nyetablerade företag och årets förstfödda baby. Nominerade till Emmabodadagen 2013 utses för något man uträttat under lång tid eller senast under december 2012.
ÅRETS KARL OSKAR
Peter Olsson, trubadur och eldsjäl, för sitt brinnande engagemang för att göra Emmaboda mer levande, bland annat med Visfestivalen, musik på torget och julmarknad på Bökön.
Jan Erik Fransson, Långasjö, för sitt stora engagemang som redaktör för Långasjötidskriften Träskoposten. Under hans ledning har Träskoposten utvecklats till en stolthet för bygden.
Stig Hermansson, mångårig ordförande i Långasjö sockens hembygdsförening och en av bygdens största eldsjälar. Genom sitt engagemang sprider han bland annat kunskap om Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Gertrud Lilja och guidar i Klasatorpet hela somrarna.
ÅRETS KRISTINA
Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo, tillsammans med sin man Johan Sipiläinen. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.
Christa Buitink, för sitt kreativa arbete med att rusta upp Bussamåla vandrarhem till en modern turistanläggning med camping, vandrarhem, paintball, restaurang, grillstuga med mera, som lockar både nya och gamla gäster från när och fjärran.
Melezene Laux, konstnär, för sitt stora och breda samhällsengagemang för kultur och hållbar utveckling där hon blivit en sann ambassadör för sin kommun och hembygd. Sedan hon flyttade till Långasjö har hon bland annat tagit initiativ till bildandet av Elisabeth Bergstrand-Poulsen sällskapet, och på många olika sätt verkat för en fördjupad förståelse för och spridning av kunskap om Långasjös stora konstnärinna.
ÅRETS UNGDOM
Adam Einarsson, är ett stort framtidslöfte inom sporten motorcross. Trots sin ringa ålder, 12 år, har han redan nått betydande framgångar som motorcrossförare. Han tränar flitigt och tävlar för Vissefjärda MC-klubb. Han har kört för landslaget i två år och tävlat i så väl SM-, som EM- och VM-tävlingar. I SM har han placerat sig på andra och tredjeplats.
Klara Persson, studerande på samhällsvetenskaplig linje, Vilhelm Mobergsgymnasiet. För hennes brinnande engagemang inom Emmas flitiga fötter där hon är en riktig eldsjäl. Trots sin unga ålder har redan hunnit vara träningsledare i många år. Förutom studierna hinner hon med att vara ledare för fyra pass i veckan i Zumba, Kids Aerobics och Burlesk.
Musikfestivalen Du & Jag 2.0. Den 16 maj 2012 ordnade en grupp ungdomar på Bjurbäcksskolan årskurs 7-9 en drogfri musikfestival i Folkets Husparken i Emmaboda. Med stort engagemang och entusiasm arbetade ungdomarna hårt och framgångsrikt med att på egen hand fixa allt praktisk kring festivalen, från bandbokning till sponsorer och genomförande. Festivalen blev också lyckad med en stor publiktillströmning. Ungdomarna som var med: Arvid Ervasti, Mathias Fransson, Isa Vallien, Oliver Berglund, Anela Focak, Mimmi Ljungberg och Philip Berzelius.
ÅRETS BRAGD/HJÄLTE
Emmaboda kombination P98, Emmaboda Idrottssällskaps pojklag (Födda 1998) i fotboll, för sin lysande insats i Smålands distriktsmästerskap där de tog en mycket välförtjänt silvermedalj.
Åforsgruppen, för sitt engagemang för att rädda Åfors glasbruk. Med engagemang och kämparglöd lyckades Åforsgruppen samla så mycket folk och få så stor uppmärksamhet att både riksdagsmän och Näringsdepartementet ville lyssna och en statlig utredning tillsattes. Även om räddningsinsatsen inte lyckades så skapades ett stort nätverk som fortfarande existerar och som har betydelse för både bygden och den fortsatta utvecklingen inom glasriket. Eldsjälarna bakom Åforsgruppen är framförallt Gitte Lind och Jensy Elvung, kända Åforsprofiler.
Johan Sipiläinen och Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.
ÅRETS FRAMTIDSUTVECKLARE
Föreningen Emmas flitiga fötter, som efter snart tre decennier, med stort engagemang, fortsätter att utveckla och förnya sitt utbud av olika inspirerande träningspass med målet att alla ska ha råd att träna. Därför är kostnaden för att delta mycket låg. Föreningen har många engagerade ledare som jobbar helt ideellt och intresset för föreningen ökar hela tiden. Många pass är fulla och det är kö för att komma med. Föreningen bidra på alla sätt till ett friskare Emmaboda.
Gymgruppen i Vissefjärda. Sedan starten i augusti 2012 har utvecklingen på det nystartade gymmet i Vissefjärda varit succéartad. Föreningen har nu närmare 260 medlemmar och lokalerna är öppna för medlemmarna dygnet runt. Från tidig morgon till sena kvällen finns det alltid någon som nyttjar gymmet och instruktörer finns för dem som så önskar. Medlemmarna är från 15 år och uppåt. Gymmet drivs ideellt och bidrar verkligen till att utveckla samhället och öka träningsmöjligheterna för Vissefjärdaborna.
Hönsalottas luffarmuseum. Göran och Helen är entreprenörerna bakom Hönsalottas Luffarmuseum. Med sitt arbete bidrar de till att utveckla kommunen och skapa förutsättningar också för andra näringar. De lockar stora skaror turister, de samarbetar med andra föreningar, näringar och med kommunen på olika sätt. De har alltid många idéer som bidrar till utveckling och utvecklar ständigt sin egen verksamhet så att intresset för besöksmålet Boda och för Emmaboda kommun stärks.
FOLKETS RÖST
Precis som förra året har allmänheten möjlighet att utse sin favorit bland de femton nominerade. Den av de nominerade som fått flest röster av allmänheten får utmärkelsen Folkets röst. Senast den 10 februari ska rösterna till Folkets röst vara inlämnade till Emmaboda kommun. Rösta gör man på kommunens webbplats, genom att skicka in sina röster per brev eller e-post eller genom att ringa till kommunens växel. Man kan naturligtvis också lämna sina röster personligen till kommunens reception
Totalt finns sex kategorier: Årets Karl-Oskar, Årets Kristina, Årets Ungdom, Årets Bragd/Hjälte, Årets Framtidsutvecklare och Folkets röst. Folkets röst infördes förra året och innebär att allmänheten kan rösta fram sin favorit bland alla nominerade. Förutom priskategorierna uppmärksammas också alla nyetablerade företag och årets förstfödda baby. Nominerade till Emmabodadagen 2013 utses för något man uträttat under lång tid eller senast under december 2012.
ÅRETS KARL OSKAR
Peter Olsson, trubadur och eldsjäl, för sitt brinnande engagemang för att göra Emmaboda mer levande, bland annat med Visfestivalen, musik på torget och julmarknad på Bökön.
Jan Erik Fransson, Långasjö, för sitt stora engagemang som redaktör för Långasjötidskriften Träskoposten. Under hans ledning har Träskoposten utvecklats till en stolthet för bygden.
Stig Hermansson, mångårig ordförande i Långasjö sockens hembygdsförening och en av bygdens största eldsjälar. Genom sitt engagemang sprider han bland annat kunskap om Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Gertrud Lilja och guidar i Klasatorpet hela somrarna.
ÅRETS KRISTINA
Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo, tillsammans med sin man Johan Sipiläinen. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.
Christa Buitink, för sitt kreativa arbete med att rusta upp Bussamåla vandrarhem till en modern turistanläggning med camping, vandrarhem, paintball, restaurang, grillstuga med mera, som lockar både nya och gamla gäster från när och fjärran.
Melezene Laux, konstnär, för sitt stora och breda samhällsengagemang för kultur och hållbar utveckling där hon blivit en sann ambassadör för sin kommun och hembygd. Sedan hon flyttade till Långasjö har hon bland annat tagit initiativ till bildandet av Elisabeth Bergstrand-Poulsen sällskapet, och på många olika sätt verkat för en fördjupad förståelse för och spridning av kunskap om Långasjös stora konstnärinna.
ÅRETS UNGDOM
Adam Einarsson, är ett stort framtidslöfte inom sporten motorcross. Trots sin ringa ålder, 12 år, har han redan nått betydande framgångar som motorcrossförare. Han tränar flitigt och tävlar för Vissefjärda MC-klubb. Han har kört för landslaget i två år och tävlat i så väl SM-, som EM- och VM-tävlingar. I SM har han placerat sig på andra och tredjeplats.
Klara Persson, studerande på samhällsvetenskaplig linje, Vilhelm Mobergsgymnasiet. För hennes brinnande engagemang inom Emmas flitiga fötter där hon är en riktig eldsjäl. Trots sin unga ålder har redan hunnit vara träningsledare i många år. Förutom studierna hinner hon med att vara ledare för fyra pass i veckan i Zumba, Kids Aerobics och Burlesk.
Musikfestivalen Du & Jag 2.0. Den 16 maj 2012 ordnade en grupp ungdomar på Bjurbäcksskolan årskurs 7-9 en drogfri musikfestival i Folkets Husparken i Emmaboda. Med stort engagemang och entusiasm arbetade ungdomarna hårt och framgångsrikt med att på egen hand fixa allt praktisk kring festivalen, från bandbokning till sponsorer och genomförande. Festivalen blev också lyckad med en stor publiktillströmning. Ungdomarna som var med: Arvid Ervasti, Mathias Fransson, Isa Vallien, Oliver Berglund, Anela Focak, Mimmi Ljungberg och Philip Berzelius.
ÅRETS BRAGD/HJÄLTE
Emmaboda kombination P98, Emmaboda Idrottssällskaps pojklag (Födda 1998) i fotboll, för sin lysande insats i Smålands distriktsmästerskap där de tog en mycket välförtjänt silvermedalj.
Åforsgruppen, för sitt engagemang för att rädda Åfors glasbruk. Med engagemang och kämparglöd lyckades Åforsgruppen samla så mycket folk och få så stor uppmärksamhet att både riksdagsmän och Näringsdepartementet ville lyssna och en statlig utredning tillsattes. Även om räddningsinsatsen inte lyckades så skapades ett stort nätverk som fortfarande existerar och som har betydelse för både bygden och den fortsatta utvecklingen inom glasriket. Eldsjälarna bakom Åforsgruppen är framförallt Gitte Lind och Jensy Elvung, kända Åforsprofiler.
Johan Sipiläinen och Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.
ÅRETS FRAMTIDSUTVECKLARE
Föreningen Emmas flitiga fötter, som efter snart tre decennier, med stort engagemang, fortsätter att utveckla och förnya sitt utbud av olika inspirerande träningspass med målet att alla ska ha råd att träna. Därför är kostnaden för att delta mycket låg. Föreningen har många engagerade ledare som jobbar helt ideellt och intresset för föreningen ökar hela tiden. Många pass är fulla och det är kö för att komma med. Föreningen bidra på alla sätt till ett friskare Emmaboda.
Gymgruppen i Vissefjärda. Sedan starten i augusti 2012 har utvecklingen på det nystartade gymmet i Vissefjärda varit succéartad. Föreningen har nu närmare 260 medlemmar och lokalerna är öppna för medlemmarna dygnet runt. Från tidig morgon till sena kvällen finns det alltid någon som nyttjar gymmet och instruktörer finns för dem som så önskar. Medlemmarna är från 15 år och uppåt. Gymmet drivs ideellt och bidrar verkligen till att utveckla samhället och öka träningsmöjligheterna för Vissefjärdaborna.
Hönsalottas luffarmuseum. Göran och Helen är entreprenörerna bakom Hönsalottas Luffarmuseum. Med sitt arbete bidrar de till att utveckla kommunen och skapa förutsättningar också för andra näringar. De lockar stora skaror turister, de samarbetar med andra föreningar, näringar och med kommunen på olika sätt. De har alltid många idéer som bidrar till utveckling och utvecklar ständigt sin egen verksamhet så att intresset för besöksmålet Boda och för Emmaboda kommun stärks.
FOLKETS RÖST
Precis som förra året har allmänheten möjlighet att utse sin favorit bland de femton nominerade. Den av de nominerade som fått flest röster av allmänheten får utmärkelsen Folkets röst. Senast den 10 februari ska rösterna till Folkets röst vara inlämnade till Emmaboda kommun. Rösta gör man på kommunens webbplats, genom att skicka in sina röster per brev eller e-post eller genom att ringa till kommunens växel. Man kan naturligtvis också lämna sina röster personligen till kommunens reception
Etiketter:
Lokalt
torsdag, januari 24, 2013
Att vara rasist
Att vara rasist
Det är att säga du duger inte
Det är att krossa hoppet
Det är att inte ha en framtid
Så det är därför jag är antirasist
Jag ser en värld som alla kan leva i
Jag ser människans möjlighet
Jag ser en demokrati jag ser ett hopp
Hur ska jag annars kunna se mig i spegeln
Och vara stolt över mig och mina kamraters kamp
Etiketter:
Politik,
Vänsterpartiet
Migrantarbetarnas rättigheter måste stärkas
Igår kom nya exempel på hur arbetskraftsinvandrare utnyttjas hänsynslöst. Den här gången i skogsplanteringen, men fenomenet finns i många branscher.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar:
- Migrantarbetarnas rättigheter måste stärkas. Dagens system för arbetskraftsinvandring ger all makt till företagen. Det gör att de hänsynslöst kan utnyttja människor som har kommit hit för att arbeta. Företagen kan lova en sak när de rekryterar, men sen tvingas den anställde arbeta för en mycket lägre lön och usla villkor. Därför måste erbjudandena om anställning göras bindande.
Vänsterpartiet föreslår även att Skatteverket ska följa upp fallen för att se att löner och skatter hanteras korrekt. Den arbetstagare som utnyttjas och slår larm ska få möjlighet att stanna i landet, medan sanktionerna mot oseriösa arbetsgivare ska skärpas.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar:
- Migrantarbetarnas rättigheter måste stärkas. Dagens system för arbetskraftsinvandring ger all makt till företagen. Det gör att de hänsynslöst kan utnyttja människor som har kommit hit för att arbeta. Företagen kan lova en sak när de rekryterar, men sen tvingas den anställde arbeta för en mycket lägre lön och usla villkor. Därför måste erbjudandena om anställning göras bindande.
Vänsterpartiet föreslår även att Skatteverket ska följa upp fallen för att se att löner och skatter hanteras korrekt. Den arbetstagare som utnyttjas och slår larm ska få möjlighet att stanna i landet, medan sanktionerna mot oseriösa arbetsgivare ska skärpas.
Etiketter:
Vänsterpartiet
onsdag, januari 23, 2013
Även Sverige bör omförhandla EU-medlemskapets villkor
Jonas Sjöstedt, partiordförande för Vänsterpartiet, välkomnar David Camerons tal om EU.
– Det är positivt att ledare i EU-länder är beredda att lyssna på sin befolkning i EU-frågan. Den europeiska unionen är väg åt fel håll. Euron och hanteringen av den ekonomiska krisen skapar en social katastrof i många länder. Samtidigt räddar EU banker med enorma belopp. Utvecklingen inom euroområdet leder till att makten över den ekonomiska politiken allt mer centraliseras till Bryssel. EU är på väg att omvandlas till en statsbildning. Det är en oacceptabel utveckling som Sverige inte bör delta i, menar Sjöstedt.
Vänsterpartiet menar att även Sverige bör följa Storbritanniens exempel och kräva ett EU-medlemskapets villkor omförhandlas.
– Storbritanniens krav på omförhandling öppnar en möjlighet även för oss. Främst är det fyra områden som vi vill förändra det svenska EU-medlemskapets villkor på:
EU-fördraget måste få ett socialt protokoll som stoppar låglönekonkurrens och allt sämre sociala villkor för dem som arbetar i andra EU-länder. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och EU ska inte få försämra svensk arbetsrätt.
Sverige måste få ett juridiskt bindande undantag från hela EMU och Europrojektet. Vi ska inte göras till del av en gemensam ekonomisk politik, den svenska folkomröstningens nej till EMU måste respekteras.
Sverige måste få rätten att ställa hårdare miljökrav och folkhälsokrav än vad som sker inom EU. Vi kan inte acceptera att EU förhindrar oss att gå före på miljöområdet. Hänsyn till miljön är viktigare än företagens fria marknad.
Vi vill att Sverige lämnar EU:s jordbrukspolitik och att en nationell politik på området istället inrättas. Det ska också öppna för en betydande sänkning av avgiften till EU.
– Utvecklingen inom euroområdet och Storbritanniens nya hållning förändrar i grunden villkoren för det svenska medlemskapet i EU. Därför bör även Sverige kräva att villkoren för medlemskapet förändras, menar Sjöstedt.
– Det är positivt att ledare i EU-länder är beredda att lyssna på sin befolkning i EU-frågan. Den europeiska unionen är väg åt fel håll. Euron och hanteringen av den ekonomiska krisen skapar en social katastrof i många länder. Samtidigt räddar EU banker med enorma belopp. Utvecklingen inom euroområdet leder till att makten över den ekonomiska politiken allt mer centraliseras till Bryssel. EU är på väg att omvandlas till en statsbildning. Det är en oacceptabel utveckling som Sverige inte bör delta i, menar Sjöstedt.
Vänsterpartiet menar att även Sverige bör följa Storbritanniens exempel och kräva ett EU-medlemskapets villkor omförhandlas.
– Storbritanniens krav på omförhandling öppnar en möjlighet även för oss. Främst är det fyra områden som vi vill förändra det svenska EU-medlemskapets villkor på:
EU-fördraget måste få ett socialt protokoll som stoppar låglönekonkurrens och allt sämre sociala villkor för dem som arbetar i andra EU-länder. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och EU ska inte få försämra svensk arbetsrätt.
Sverige måste få ett juridiskt bindande undantag från hela EMU och Europrojektet. Vi ska inte göras till del av en gemensam ekonomisk politik, den svenska folkomröstningens nej till EMU måste respekteras.
Sverige måste få rätten att ställa hårdare miljökrav och folkhälsokrav än vad som sker inom EU. Vi kan inte acceptera att EU förhindrar oss att gå före på miljöområdet. Hänsyn till miljön är viktigare än företagens fria marknad.
Vi vill att Sverige lämnar EU:s jordbrukspolitik och att en nationell politik på området istället inrättas. Det ska också öppna för en betydande sänkning av avgiften till EU.
– Utvecklingen inom euroområdet och Storbritanniens nya hållning förändrar i grunden villkoren för det svenska medlemskapet i EU. Därför bör även Sverige kräva att villkoren för medlemskapet förändras, menar Sjöstedt.
Etiketter:
Vänsterpartiet
Kommande filmer i Åfors Folkets hus
Vi kommer ha filmhelger en gång i månaden och då kör vi som regel andra helgen i månaden. Så nästa filmhelg är den 8, 9 och 10 februari. Tanken är att vi ska köra en film på fredagkvällen kl:19:00, en film på lördagen kl 16:00 och på söndag kör vi två filmer, en kl. 16:00 och 19:00. Här lägger vi upp filmerna med trailers så fort vi fått dem bekräftade.
Nu har Kurt Wallander blivit morfar och han jobbar hårt på att axla denna nya roll, samt att komma närmare dottern Linda och hennes familj. Då en pensionerad kommendörkapten, tillika Lindas svärfar, en dag försvinner dras Wallander in i ett fall som för honom tillbaka till kalla kriget och ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård. Wallander ställs inför frågan om vad som är viktigast - sanningen eller familjen?
Fotomodellen Elin inser att hennes glamorösa livsstil kräver en hel del tid och pengar att upprätthålla. För att få en smula andrum i tillvaron återvänder hon hem till den lilla staden där hon växt upp och till sin excentriske mor. Omedvetna om varandra, visar det sig att hennes lillasyster Lova återvänt till barndomshemmet från utlandsstudier. När även Katarina, den äldsta av systrarna också återvänder hem med sina två barn efter att ha lämnat sin man, blir huset helt fullt och en smula kaosaktigt.
21-åriga Rasa bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Då fadern har svårt att få anställning försörjer Rasa dem båda genom sitt fabriksarbete. Det är ett monotont jobb, men Rasa trivs bra och arbetet skänker henne gemenskap och trygghet - ända tills den dag då det varslas om uppsägningar och Rasa får beskedet att hon är en av dem som måste gå. Äta, sova, dö är ett starkt och angeläget drama som spänner över teman som arbetslöshet, immigration och landsbygdens avfolkning. Fick pris för bästa film på Guldbaggegalan 2013.
Nu har Kurt Wallander blivit morfar och han jobbar hårt på att axla denna nya roll, samt att komma närmare dottern Linda och hennes familj. Då en pensionerad kommendörkapten, tillika Lindas svärfar, en dag försvinner dras Wallander in i ett fall som för honom tillbaka till kalla kriget och ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård. Wallander ställs inför frågan om vad som är viktigast - sanningen eller familjen?
I rollerna:
Krister Henriksson, Charlotta Jonsson, Leonard Terfelt, Sten Ljunggren, Ingvar Hirdvall, Douglas Johansson, Peter Andersson m.fl.
Krister Henriksson, Charlotta Jonsson, Leonard Terfelt, Sten Ljunggren, Ingvar Hirdvall, Douglas Johansson, Peter Andersson m.fl.
- Regi - Agneta Fagerström-Olsson
- Speltid - 103 min
- Genre - Thriller
- Åldersgräns - Från 15 år
- Originaltitel - Wallander - Den orolige mannen
- Premiärdatum - 2013-01-11
Fotomodellen Elin inser att hennes glamorösa livsstil kräver en hel del tid och pengar att upprätthålla. För att få en smula andrum i tillvaron återvänder hon hem till den lilla staden där hon växt upp och till sin excentriske mor. Omedvetna om varandra, visar det sig att hennes lillasyster Lova återvänt till barndomshemmet från utlandsstudier. När även Katarina, den äldsta av systrarna också återvänder hem med sina två barn efter att ha lämnat sin man, blir huset helt fullt och en smula kaosaktigt.
I rollerna:
Marie Göransson, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström, Carolina Gynning, Olle Sarri
Marie Göransson, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström, Carolina Gynning, Olle Sarri
- Regi - Jesper Ganslandt
- Speltid - 88 min
- Genre -
- Åldersgräns - Från 7 år
- Originaltitel - Blondie
- Premiärdatum - 2012-11-23
21-åriga Rasa bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Då fadern har svårt att få anställning försörjer Rasa dem båda genom sitt fabriksarbete. Det är ett monotont jobb, men Rasa trivs bra och arbetet skänker henne gemenskap och trygghet - ända tills den dag då det varslas om uppsägningar och Rasa får beskedet att hon är en av dem som måste gå. Äta, sova, dö är ett starkt och angeläget drama som spänner över teman som arbetslöshet, immigration och landsbygdens avfolkning. Fick pris för bästa film på Guldbaggegalan 2013.
I rollerna:
Nermina Lukac
Nermina Lukac
- Regi - Gabriela Pichler
- Speltid - 103 min
- Genre - Drama
- Åldersgräns - Barntillåten
- Originaltitel - Äta sova dö
- Premiärdatum - 2012-10-05
I centrum av HITCHCOCK står kärlekshistorien mellan en av världens mest inflytelserika regissörer Alfred Hitchcock och hans fru Alma Reville. En relation som ställs på prov under inspelningen av en av Hitchcocks mest kända filmer Psycho. I rollen som Hitch, som han kallades av sina vänner, ser vi Sir Anthony Hopkins och rollen som Alma görs av Dame Helen Mirren.
I rollerna:
Sir Anthony Hopkins, Dame Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Toni Collette och James D'Arcy
Sir Anthony Hopkins, Dame Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Toni Collette och James D'Arcy
- Regi - Sacha Gervasi
- Speltid - 98 min
- Genre - Drama
- Åldersgräns - Från 11 år
- Originaltitel - Hitchcock
- Premiärdatum - 2013-02-08
Etiketter:
Film,
Kultur,
Åfors Folkets husförening
tisdag, januari 22, 2013
Inför rabatt på studielånet
Vänsterpartiet har lanserat ett nytt förslag om att ge rabatt på studielånet till vissa yrkesgrupper som bor och arbetar på landsbygden. Systemet används redan i Nordnorge.
– Vi behöver hitta nya modeller för att utveckla landsbygden. Vårt förslag är enkelt och effektivt. Det ska finnas en morot för den som har utbildat sig att flytta till landsbygden. I Norge kan man få en rabatt på tio procent på sitt studielån för varje år man arbetar i en stödregion, säger Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.
Landstingen lägger årligen ca två miljarder kronor på att hyra in vårdpersonal från bemanningsföretag. Men det är inte bara vårdpersonal som saknas. Det saknas också lärare, poliser och ingenjörer för att nämna ett några exempel. Stora pensionsavgångar de närmaste åren kommer att förvärra situationen.
– Vi har stora problem med att rekrytera högutbildad personal i stora delar av Sverige. I Dalarna saknas det till exempel ett 60-tal allmänläkare. Det leder till en sämre samhällsservice för medborgarna. Men det innebär också att landstingen tvingas ta in dyra hyrläkare, säger Jonas Sjöstedt.
Förslaget omfattar i första hand stödområde A och skulle kosta omkring 500 miljoner kronor att genomföra.
– Vi behöver hitta nya modeller för att utveckla landsbygden. Vårt förslag är enkelt och effektivt. Det ska finnas en morot för den som har utbildat sig att flytta till landsbygden. I Norge kan man få en rabatt på tio procent på sitt studielån för varje år man arbetar i en stödregion, säger Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.
Landstingen lägger årligen ca två miljarder kronor på att hyra in vårdpersonal från bemanningsföretag. Men det är inte bara vårdpersonal som saknas. Det saknas också lärare, poliser och ingenjörer för att nämna ett några exempel. Stora pensionsavgångar de närmaste åren kommer att förvärra situationen.
– Vi har stora problem med att rekrytera högutbildad personal i stora delar av Sverige. I Dalarna saknas det till exempel ett 60-tal allmänläkare. Det leder till en sämre samhällsservice för medborgarna. Men det innebär också att landstingen tvingas ta in dyra hyrläkare, säger Jonas Sjöstedt.
Förslaget omfattar i första hand stödområde A och skulle kosta omkring 500 miljoner kronor att genomföra.
Etiketter:
Vänsterpartiet
Alla ska kunna ta del av kultur – inte bara rika storstadsbor
För ett tag sedan presenterade SCB en undersökning om de nordiska ländernas utgifter för kultur och fritid. Island satsar mest, 3,7 procent av BNP, medan Sverige ligger i botten med 1,2 procent.
Kulturpolitik måste få kosta pengar om kulturen ska vara tillgänglig för fler än ett privilegierat fåtal i storstädernas överklassområden. Vi ser stora problem med en kulturminister som på allvar tror att jobbskatteavdraget är en kulturpolitisk reform.
Kulturskolan är en av de viktigaste delarna i en kultursatsning som gör det möjligt för fler att pröva på musik, teater, bildkonst, dans eller andra kulturformer. I?dag saknas kulturskola helt i 14 kommuner. I några av de rikaste kommunerna i landet, till exempel Täby och Lidingö, stängs barn och ungdomar som saknar rika föräldrar effektivt ute från verksamheten genom skyhöga avgifter.
Men det finns också goda exempel. Skinnskattebergs kommun har infört avgiftsfri kulturskola. Så borde det vara i hela landet. Vi vill avsätta pengar till att ta bort avgifterna och besluta om att alla kommuner måste erbjuda kulturskoleverksamhet.
Läsförståelse och kunskap om litteratur är på väg ner. Men det gäller inte alla. Det är som vanligt en klassfråga, barn till fattiga och lågavlönade föräldrar får betala priset för skattesänkningar och nedskärningar. Det är inte så underligt när skolan segregeras och alla lyckade satsningar på läsfrämjande läggs ner eller drabbas av nedskärningar.
Vi vill satsa på En bok för alla och En bok för alla barn, se mer av projekt som Läs för mig, pappa. Vi vill se en moderniserad bibliotekslag som ökar bibliotekens ansvar och motverkar privatisering och kommersialisering av bibliotekens uppdrag. Vi satsar på skolbibliotek, vägbibliotek och arbetsplatsbibliotek.
Vår syn på en tillgänglig kultur gjordes tydlig när vårt förslag om avgiftsfrihet på de statliga museerna infördes. Museibesöken ökade och museerna nådde en ny publik. Vår gemensamma skatt i form av samlingar på museerna gjordes tillgänglig för alla.
När högerregeringen tillträdde var en av deras första åtgärder att ta bort de fria entréerna till statens museer. Vi vill återinföra den och utöka den till att också gälla de regionala museerna.
För att konst och kultur ska få möjlighet att spela en större roll i samhället och våra liv måste politiken var aktiv och skapa förutsättningar för en kultur som underhåller och roar men också provocerar, retar och upprör.
En ny kulturpolitik måste utgå från tillgänglighet, kamp mot klasskillnader, feministiskt perspektiv och prioritering av barnkulturen. En ny kulturpolitik måste ta kulturen på allvar.
Lars Ohly
Bengt Berg
Vänsterpartiets representanter i riksdagens kulturutskott
Kulturpolitik måste få kosta pengar om kulturen ska vara tillgänglig för fler än ett privilegierat fåtal i storstädernas överklassområden. Vi ser stora problem med en kulturminister som på allvar tror att jobbskatteavdraget är en kulturpolitisk reform.
Kulturskolan är en av de viktigaste delarna i en kultursatsning som gör det möjligt för fler att pröva på musik, teater, bildkonst, dans eller andra kulturformer. I?dag saknas kulturskola helt i 14 kommuner. I några av de rikaste kommunerna i landet, till exempel Täby och Lidingö, stängs barn och ungdomar som saknar rika föräldrar effektivt ute från verksamheten genom skyhöga avgifter.
Men det finns också goda exempel. Skinnskattebergs kommun har infört avgiftsfri kulturskola. Så borde det vara i hela landet. Vi vill avsätta pengar till att ta bort avgifterna och besluta om att alla kommuner måste erbjuda kulturskoleverksamhet.
Läsförståelse och kunskap om litteratur är på väg ner. Men det gäller inte alla. Det är som vanligt en klassfråga, barn till fattiga och lågavlönade föräldrar får betala priset för skattesänkningar och nedskärningar. Det är inte så underligt när skolan segregeras och alla lyckade satsningar på läsfrämjande läggs ner eller drabbas av nedskärningar.
Vi vill satsa på En bok för alla och En bok för alla barn, se mer av projekt som Läs för mig, pappa. Vi vill se en moderniserad bibliotekslag som ökar bibliotekens ansvar och motverkar privatisering och kommersialisering av bibliotekens uppdrag. Vi satsar på skolbibliotek, vägbibliotek och arbetsplatsbibliotek.
Vår syn på en tillgänglig kultur gjordes tydlig när vårt förslag om avgiftsfrihet på de statliga museerna infördes. Museibesöken ökade och museerna nådde en ny publik. Vår gemensamma skatt i form av samlingar på museerna gjordes tillgänglig för alla.
När högerregeringen tillträdde var en av deras första åtgärder att ta bort de fria entréerna till statens museer. Vi vill återinföra den och utöka den till att också gälla de regionala museerna.
För att konst och kultur ska få möjlighet att spela en större roll i samhället och våra liv måste politiken var aktiv och skapa förutsättningar för en kultur som underhåller och roar men också provocerar, retar och upprör.
En ny kulturpolitik måste utgå från tillgänglighet, kamp mot klasskillnader, feministiskt perspektiv och prioritering av barnkulturen. En ny kulturpolitik måste ta kulturen på allvar.
Lars Ohly
Bengt Berg
Vänsterpartiets representanter i riksdagens kulturutskott
Etiketter:
Kultur,
Vänsterpartiet
måndag, januari 21, 2013
Shopen på Åfors glasbruk läggs ner den sista september.
När den senaste smällen inom Orrefors Kosta Boda kom i höstas var tanken att shopen på Åfors glasbruk skulle vara kvar –även sedan hyttan stängt den sjunde . Samma besked lämnades när besked om att även måleriverksamheten skulle lämna glasbruket kom i december. Det senare innebär att alla på måleriet i Åfors blivit uppsagda. Nu ryker även glasshopen som stängs i september i år och då blir hela bruksområdet tomt och öde.
– Vi har haft lönsamhetsproblem i butiken under hela 2012 och tror inte att det kommer att bli bättre under 2013 säger Orrefors Kosta Bodas Peter Johansson till tidningen Barometern. Han bland annat har ansvar för företagets butiker.
Tro fasiken att det är inte är någon lönsamhet när New Wave inte satsar eller bedriver negativ företagsamhet i Åfors och resten av glasriket. Om detta var en tanke när företaget köpte Orrefors, Kosta och Boda att man skulle utarma glasriket vet jag inte. Däremot har företaget missköt hela detta kulturarv som nu går i graven.
– Vi har haft lönsamhetsproblem i butiken under hela 2012 och tror inte att det kommer att bli bättre under 2013 säger Orrefors Kosta Bodas Peter Johansson till tidningen Barometern. Han bland annat har ansvar för företagets butiker.
Tro fasiken att det är inte är någon lönsamhet när New Wave inte satsar eller bedriver negativ företagsamhet i Åfors och resten av glasriket. Om detta var en tanke när företaget köpte Orrefors, Kosta och Boda att man skulle utarma glasriket vet jag inte. Däremot har företaget missköt hela detta kulturarv som nu går i graven.
Etiketter:
Åfors
söndag, januari 20, 2013
Gruvbolagen ska bidra till den regionala utvecklingen
Vänsterpartiet föreslår en höjning av den så kallade mineralavgiften till tio procent, från dagens nuvarande nivå på två promille. Intäkterna placeras i en gruvfond. De regioner och kommuner som har gruvor ska kunna söka medel från fonden för ändamål som till exempel utbildning och bostadsbyggande.
– Sverige har en exceptionellt låg mineralavgift idag. Det innebär att gruvbolagen praktiskt taget fått mineraler gratis. Nu ser vi en gruvexpansion i landet, inte minst av utländska företag. Då är det rimligt att de bidrar till de samhällen de verkar i. Vi vill se långsiktig utveckling i gruvregionerna, inte exploatering under den begränsade tid gruvorna är i drift, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Ett problem på många orter där gruvor kommer att öppna är bostadsbrist, dålig infrastruktur och avsaknad av arbetskraft som har rätt utbildning.
– Gruvetableringarna leder på många ställen till nya, välkomna arbetstillfällen. Samtidigt ställer det krav på de områden där gruvorna finns. Det måste byggas nya bostäder och en god samhällsservice behövs. Och det måste finnas personal som har rätt utbildning. De kommuner det rör sig om klarar sällan av det här ekonomiskt på egen hand. För dem skulle gruvfonden vara ett viktigt komplement, säger Jonas Sjöstedt.
– Sverige har en exceptionellt låg mineralavgift idag. Det innebär att gruvbolagen praktiskt taget fått mineraler gratis. Nu ser vi en gruvexpansion i landet, inte minst av utländska företag. Då är det rimligt att de bidrar till de samhällen de verkar i. Vi vill se långsiktig utveckling i gruvregionerna, inte exploatering under den begränsade tid gruvorna är i drift, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
Ett problem på många orter där gruvor kommer att öppna är bostadsbrist, dålig infrastruktur och avsaknad av arbetskraft som har rätt utbildning.
– Gruvetableringarna leder på många ställen till nya, välkomna arbetstillfällen. Samtidigt ställer det krav på de områden där gruvorna finns. Det måste byggas nya bostäder och en god samhällsservice behövs. Och det måste finnas personal som har rätt utbildning. De kommuner det rör sig om klarar sällan av det här ekonomiskt på egen hand. För dem skulle gruvfonden vara ett viktigt komplement, säger Jonas Sjöstedt.
lördag, januari 19, 2013
Ett anspråkslöst förslag
eller som boken också heter "För att förekomma att fattigt folks barn i Irland blir en börda för sina föräldrar eller sitt land; samt göra dem nyttiga för allmänheten".
Efter veckans Uppdrags granskning i SVT där Janne Josefsson ifrågasätter om antalet barnfattiga som t ex. Rädda barnen uppger stämmer har det väckts en stor debatt om fattigdomsproblematiken, Detta fick mig att tänka på boken "Ett anspråkslöst förslag".
År 1729 skrev den irländske domprosten Jonathan Swift (1667-1745) ett förödande samhällskritiskt förslag som lösning på barnfattigdomen på Irland. Det var förstås ett satiriskt inslag, och en hård politisk kritik av Englands förtryck av Irland, och gick ut på att barnen helt enkelt skulle bli uppätna. Swift för en omsorgsfull och detaljerad argumentation för sitt förslag, där han beskriver olika sätt att tillreda barnen och avvisar risken för att förslaget skulle leda till att Irland avfolkas. Fruktansvärt, javisst, men helt klart gick budskapet fram när han drev saken till sin spets. Swift menade alltså inte allvar, men han ville peka på hur hänsynslösa de rika var.
Det är inte svårt att förstå varför många, när de har läst Swifts “Ett anspråkslöst förslag”, får uppfattningen att han var en mycket känslokall man, men det var precis tvärtom och hans vassa penna blev ett väldigt lyckad vapen för att uppmärksamma de fattigas situation.
Det är nog delvis den sorts reaktion som Swift har velat framkalla. Genom att göra sig själv till en slags brutal landsherre pekade han på de orättvisor och företeelser som vanligt folk inte uppmärksammade i särskillt hög grad.
Det hela kan vara lite svårtolkat i vår tid eftersom det mesta i pamfletten anknyter till den tidens samhällskriser och mycket av det som är skrivet har författats så att det vekligen ser ut som om upphovsmannen har menat allvar.
När han skriver att fattigt folk själva valt sin situation och att de endast är för lata för att skaffa ett anständigt arbete märker man tydligt hur han har försökt provocera läsaren till att få en motsatt uppfattning. Många sådana provokationer återfinns i texten, men också påpekanden som säkert fick folk att utropa “That’s right” och som då mestadels tar upp adelns dyra vanor och en del religiösa frågor.
Swift gör här ett ärligt försök att rikta människors blickar mot den fattigdom som dominerade under den här tiden (1600-1700 talet) och man måste nog säga att han i alla fall har fått folk att reagera.
För er som vill läsa hela boken finns den här
Efter veckans Uppdrags granskning i SVT där Janne Josefsson ifrågasätter om antalet barnfattiga som t ex. Rädda barnen uppger stämmer har det väckts en stor debatt om fattigdomsproblematiken, Detta fick mig att tänka på boken "Ett anspråkslöst förslag".
År 1729 skrev den irländske domprosten Jonathan Swift (1667-1745) ett förödande samhällskritiskt förslag som lösning på barnfattigdomen på Irland. Det var förstås ett satiriskt inslag, och en hård politisk kritik av Englands förtryck av Irland, och gick ut på att barnen helt enkelt skulle bli uppätna. Swift för en omsorgsfull och detaljerad argumentation för sitt förslag, där han beskriver olika sätt att tillreda barnen och avvisar risken för att förslaget skulle leda till att Irland avfolkas. Fruktansvärt, javisst, men helt klart gick budskapet fram när han drev saken till sin spets. Swift menade alltså inte allvar, men han ville peka på hur hänsynslösa de rika var.
Det är inte svårt att förstå varför många, när de har läst Swifts “Ett anspråkslöst förslag”, får uppfattningen att han var en mycket känslokall man, men det var precis tvärtom och hans vassa penna blev ett väldigt lyckad vapen för att uppmärksamma de fattigas situation.
Det är nog delvis den sorts reaktion som Swift har velat framkalla. Genom att göra sig själv till en slags brutal landsherre pekade han på de orättvisor och företeelser som vanligt folk inte uppmärksammade i särskillt hög grad.
Det hela kan vara lite svårtolkat i vår tid eftersom det mesta i pamfletten anknyter till den tidens samhällskriser och mycket av det som är skrivet har författats så att det vekligen ser ut som om upphovsmannen har menat allvar.
När han skriver att fattigt folk själva valt sin situation och att de endast är för lata för att skaffa ett anständigt arbete märker man tydligt hur han har försökt provocera läsaren till att få en motsatt uppfattning. Många sådana provokationer återfinns i texten, men också påpekanden som säkert fick folk att utropa “That’s right” och som då mestadels tar upp adelns dyra vanor och en del religiösa frågor.
Swift gör här ett ärligt försök att rikta människors blickar mot den fattigdom som dominerade under den här tiden (1600-1700 talet) och man måste nog säga att han i alla fall har fått folk att reagera.
För er som vill läsa hela boken finns den här
fredag, januari 18, 2013
Interpellation om det tilltänkta barnhuset
I dag har jag lämnat in en Interpellation till socialnämndens ordförande Stig Ove Andersson (s):
I valrörelsen 2006 ställde Rädda Barnens distrikt i Kalmar län en förfrågan till samtliga landstingsledamöter om de var beredda att stödja tillkomsten av ett barnahus i länet, där samtliga var positiva. Sedan 2009 har Rädda Barnen arbetat med att synliggöra barn i utsatta situationer och förbättra deras villkor. Ett av uppdragen var att arbeta för tillkomst av barnahus i Kalmar län. 2010 kom kommunerna i södra Kalmar län (Kalmar, Emmaboda, Torsås, Mönsterås, Borgholm, Mörbylånga och Nybro), landstinget, åklagarmyndigheten och polismyndigheten överens om att utreda möjligheten att starta ett barnhus som har resulterat i ett samverkans avtal avseende ett barnhus i södra Kalmar län.
Målet för samverkan är att barn som utsatt för brott ska få skydd, rättstrygghet, gott bemötande och stöd samt vid behov omgående kris och behandlingsinsatser. Barnet ska vara i fokus under hela processen.
Frågan för Emmabodas del var uppe i socialnämnden i december 2012 och där beslutades att anta samverkansavtalet under förutsättning att alla kommuner är med och att kostnadsberäkningen håller. Kostnaden beräknas utefter invånarantalet och för Emmabodas del rör det sig om 150.300 kr/ per år. Samtliga kommuner är positiva till detta förutom Torsås som har sagt nej.
Vänsterpartiet tycker nämnden tyvärr intar en defensiv hållning i denna viktiga fråga när man säger att man är med om alla andra är med. Det är naturligtvis bra att samtliga kommuner hoppar på tåget men vi tycker att socialnämnden måste fatta ett eget beslut oavsett vad man säger i andra kommuner. Det sistnämnda måste komma i andra hand.
Min fråga till Stig Ove Andersson (s), socialnämndens ordförande. Med tanke på beslutet i december innebär Torsås nej att även Socialnämnden backar i denna för barnen viktiga fråga?
I valrörelsen 2006 ställde Rädda Barnens distrikt i Kalmar län en förfrågan till samtliga landstingsledamöter om de var beredda att stödja tillkomsten av ett barnahus i länet, där samtliga var positiva. Sedan 2009 har Rädda Barnen arbetat med att synliggöra barn i utsatta situationer och förbättra deras villkor. Ett av uppdragen var att arbeta för tillkomst av barnahus i Kalmar län. 2010 kom kommunerna i södra Kalmar län (Kalmar, Emmaboda, Torsås, Mönsterås, Borgholm, Mörbylånga och Nybro), landstinget, åklagarmyndigheten och polismyndigheten överens om att utreda möjligheten att starta ett barnhus som har resulterat i ett samverkans avtal avseende ett barnhus i södra Kalmar län.
Målet för samverkan är att barn som utsatt för brott ska få skydd, rättstrygghet, gott bemötande och stöd samt vid behov omgående kris och behandlingsinsatser. Barnet ska vara i fokus under hela processen.
Frågan för Emmabodas del var uppe i socialnämnden i december 2012 och där beslutades att anta samverkansavtalet under förutsättning att alla kommuner är med och att kostnadsberäkningen håller. Kostnaden beräknas utefter invånarantalet och för Emmabodas del rör det sig om 150.300 kr/ per år. Samtliga kommuner är positiva till detta förutom Torsås som har sagt nej.
Vänsterpartiet tycker nämnden tyvärr intar en defensiv hållning i denna viktiga fråga när man säger att man är med om alla andra är med. Det är naturligtvis bra att samtliga kommuner hoppar på tåget men vi tycker att socialnämnden måste fatta ett eget beslut oavsett vad man säger i andra kommuner. Det sistnämnda måste komma i andra hand.
Min fråga till Stig Ove Andersson (s), socialnämndens ordförande. Med tanke på beslutet i december innebär Torsås nej att även Socialnämnden backar i denna för barnen viktiga fråga?
Etiketter:
Vänsterpartiet i Emmaboda
torsdag, januari 17, 2013
Mobergdagen 2013 kommer vara i Åfors Folkets hus
Vi är stolta och glada över att Åfors Folkets hus kommer att stå värdar för årets Mobergdag som arrangeras av Mobergsällskapet och Emmaboda kommun. Den kommer äga rum Lördagen den 29 juni. och det kommer bli föreläsningar, musik, filmer mm.
Detta bestämdes i dagens spännande förberedande möte i Åfors Folkets hus där Mobergssällskapets ordförande Ingrid Nettervik, Emmaboda kommnuns kultursamordnare Görel Abrahamsson, kommunens kulturhandläggare Nanna Johannisson och Britt Uppman från Algutsboda hembygdsförening närvarade.
Mobergssällskapet
Etiketter:
Kultur,
Åfors Folkets husförening
Varning för hunden
Till alla som ondgör sig över att de fattiga råkar vara fattiga och enligt vissa finns de inte: Nu vet jag att många har råttor som sällskapsdjur idag men det är inte sådana råttor Stig Dagerman tänkte på i sin dikt som publicerades i tidningen Arbetaren 1954.
"Lagen har sina blottor.
Hund får de fattiga ha.
De kunde väl skaffa sig råttor,
som är skattefria och bra.
Nu sitter folk i små stugor
med dyrbara hundkreatur.
De kunde väl leka med flugor,
som också är sällskapsdjur.
Kommunen bara betalar.
Det måste bli slut på, ithy
att annars köper de valar,
fruktar herr Åleby.
Något måste beslutas.
Hundarna skjuts! Inte sant?
Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,
så spar kommunen en slant."
Stig Dagerman (1923-1954)
"Lagen har sina blottor.
Hund får de fattiga ha.
De kunde väl skaffa sig råttor,
som är skattefria och bra.
Nu sitter folk i små stugor
med dyrbara hundkreatur.
De kunde väl leka med flugor,
som också är sällskapsdjur.
Kommunen bara betalar.
Det måste bli slut på, ithy
att annars köper de valar,
fruktar herr Åleby.
Något måste beslutas.
Hundarna skjuts! Inte sant?
Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,
så spar kommunen en slant."
Stig Dagerman (1923-1954)
onsdag, januari 16, 2013
Första poängförlusten på Zinken
Hammarby åkte på onsdagskvällen på sitt första poängtapp på hemmaplan under denna säsong då man efter en håglös insats spelade 4-4 (3-1) mot nykomlingarna Ljusdal. Det var framförallt i den andra halvleken som Bajen inte alls kom upp i normal nivå. Bajen kom till spel utan skadade Pelle Einarsson samt de nyligen VM-uttagna Stefan Erixon och Andreas Bergwall som vilades i dagens match. Bortalaget var otroligt taggade och kämpa och slet mot ett Bajen som nog hade lite problem med inställningen.
Mer om matchen: Hammaby bandy
Hammarby-Ljusdal 4-4 (3-1)
1-0 Adam Gilljam (9)
1-1 Tobias Björklund (18)
2-1 Kalle Spjuth (23)
3-1 Misja Pasjkin (36)
—————————————————–
4-1 Kalle Spjuth (62)
4-2 Jonas Engström (66)
4-3 Kalle Mårtensson (69)
4-4 Tobias Björklund (78)
Publik: 2561
Hörnor: 6-9
Utv-min: HIF 1×10 , LBK 2×10
Mer om matchen: Hammaby bandy
Hammarby-Ljusdal 4-4 (3-1)
1-0 Adam Gilljam (9)
1-1 Tobias Björklund (18)
2-1 Kalle Spjuth (23)
3-1 Misja Pasjkin (36)
—————————————————–
4-1 Kalle Spjuth (62)
4-2 Jonas Engström (66)
4-3 Kalle Mårtensson (69)
4-4 Tobias Björklund (78)
Publik: 2561
Hörnor: 6-9
Utv-min: HIF 1×10 , LBK 2×10
Etiketter:
Hammarby bandy
Hönsalottas ställer till med fest
Hönsalottas Luffarmuseum ber att få presentera:
Nyhet 2013
2012 bjöd vi alla landets födelsedagsbarn på tre rätters meny inkl besök på landets största luffarmuseum. Till detta även en present. Det blev en väldigt uppskattad gåva.
2013 blir inte sämre.
I år bjuder Hönsalottas Luffarmuseum alla som flyttar in till Emmaboda kommun mellan den 1 januari - 31 december 2013 på en luffarbuffé i vår restaurang med vår så uppskattade show/föreläsning. Kaffe och ostkaka som dessert. Ca 3 timmars mat och underhållning.
Vi hälsar alla hjärtligt välkomna som väljer att flytta till Emmaboda kommun under 2013. Vi har alltid bjudit på något under årens lopp och förra året blev det att vi bjöd alla i landet som fyllde år på en födelsedagsfest. Vi fick inte in alla 9,5 miljoner svenskar som hade möjliheten att få en fest tillsammans med sina vänner och oss luffare. Men ett 60 tal personer fick vi gratta.
I år väljer vi alltså att bjuda in ALLA som flyttar till Emmaboda kommun. Vi gör det med en gemensam fest där Sveriges Cultband står för musiken och vi för mat och berättandet om luffarepoken. Samt även då besök och rundvandring på vårt luffarmuseum och vår så unika glasutställning.
Det blir en varm luffarbuffé som avslutas med kaffe och äkta ostkaka med sylt och grädde och
som serveras i vår restaurang. Värde ca 300 kr per person.
Med de bästa hälsningar
Hönsalotta och Snacke-Per
Nyhet 2013
2012 bjöd vi alla landets födelsedagsbarn på tre rätters meny inkl besök på landets största luffarmuseum. Till detta även en present. Det blev en väldigt uppskattad gåva.
2013 blir inte sämre.
I år bjuder Hönsalottas Luffarmuseum alla som flyttar in till Emmaboda kommun mellan den 1 januari - 31 december 2013 på en luffarbuffé i vår restaurang med vår så uppskattade show/föreläsning. Kaffe och ostkaka som dessert. Ca 3 timmars mat och underhållning.
Vi hälsar alla hjärtligt välkomna som väljer att flytta till Emmaboda kommun under 2013. Vi har alltid bjudit på något under årens lopp och förra året blev det att vi bjöd alla i landet som fyllde år på en födelsedagsfest. Vi fick inte in alla 9,5 miljoner svenskar som hade möjliheten att få en fest tillsammans med sina vänner och oss luffare. Men ett 60 tal personer fick vi gratta.
I år väljer vi alltså att bjuda in ALLA som flyttar till Emmaboda kommun. Vi gör det med en gemensam fest där Sveriges Cultband står för musiken och vi för mat och berättandet om luffarepoken. Samt även då besök och rundvandring på vårt luffarmuseum och vår så unika glasutställning.
Det blir en varm luffarbuffé som avslutas med kaffe och äkta ostkaka med sylt och grädde och
som serveras i vår restaurang. Värde ca 300 kr per person.
Med de bästa hälsningar
Hönsalotta och Snacke-Per
Etiketter:
Boda Glasbruk,
Kultur
tisdag, januari 15, 2013
Vintersolnedgång
Vi har just upplevt en fantastisk vacker men kall vintersolnedgång i Emmaboda. Bilderna är tagna 15:25 och dagarna blir sakta men säkert längre. Solen gick upp 08.21 i dag och ner 15:53.
Mobergsstenen
Då var det dags att starta en ny årstidsserie, den sjätte i bloggens historia. Tanken är att varje månad den 15 stå på samma ställe och skildra årstidsväxlingarna på platsen. Detta år är fokus på Mobergsstenen som ligger i Moshultamåla, i den nordvästra delen av Emmaboda kommun. Stenen restes 1970 på den plats där författaren Vilhelm Moberg föddes 1898.
Mobergsstenen, 15 Januari kl. 13.01
De föregående års årstidsskildringar med den senaste först:
Bökön
Duvemåla
Huvudhultakvarn
Linneforsbäcken
Bokbacken
De föregående års årstidsskildringar med den senaste först:
Bökön
Duvemåla
Huvudhultakvarn
Linneforsbäcken
Bokbacken
Etiketter:
Mobergsstenen
Plats:
Mobergsstenen
Vila i frid Didrik.
Det är med stor sorg i hjärtat jag mottog beskedet att Didrik Gustavsson från Åfors gick bort i fredags. Mina tankar går till honom och hans familj och vi kommer alltid att ha hans minne med oss. Det är en epok som lämnar oss med Didrik som varit med och format Åfors/Eriksmåla med sin kunskap och kärlek för orten. Didrik skulle fylla 97 år i år och enda in i det sista behöll han sitt samhällsengagemang kryddat med en stor portion värme och humor. Jag träffade Didrik många gånger och han var alltid positiv och gav alltid sitt stöd dels i mitt politiska engagemang och dels i engagemanget i Åfors Folkets hus. Tänkte jag skulle återge hans besök i Emmaboda bibliotek i mars 2009 där han berättade han om sitt innehållsrika liv Ett liv som också i stora drag är berättelsen om Åfors historia. Det är därför jag med värme jag återigen publicerar artikeln jag skrev den 14 mars 2009 om en av mina största förebilder. Vila i frid Didrik, vi kommer alltid att minnas dig och det bästa vi kan göra för att hedra dig är att aldrig ge upp vårt samhällsengagemang.
Har man fyllt 93 år har man många minnen att förtälja från gånga tider. Är man dessutom vital och minnet är bättre än vad mitt är kan man förmedla dessa minnen till oss som lever i år 2009. En sådan man är Didrik Gustavsson från Åfors som i onsdags hade berättarstund tillsammans med sin dotter Jensy Elvung för oss åhörare på Emmaboda kommunbibliotek.
Det var ungefär ett trettital som hade bänkat sig för att lyssna på denna mycket intressanta man som med värme, en stor portion humor och berättarglädje fängslade sin publik. Didrik har varit en stor föreningsmänniska uppvuxen med arbetarrörelsens ideal med bildning och nykterhet som ledord. Didrik föddes 1916 i Kosta men flyttade tidigt till Åfors där han endast 13 år började på Åfors Glasbruk. Innan dess så hade han jobbat där under skolloven. Barnarbete var egentligen förbjuden enligt lag med det struntade brukspatronerna i. När det kom en kontrollant så fick barnen springa och gömma sig i gropen tills "faran var över" och de fick därefter återgå till arbetet som började halv sex på morgonen. Det var svårt och slitsamt för barnen där arbetsmiljön hade mycket att önska.
Didrik Gustavsson pratar gamla minnen.
Didrik blev kvar i bruket i hela 52 år och var under denna tid en stridbar fackföreningskämpe på glasbruket. Fackföringen hette på den tiden Avdelning 279 av Svenska Grov & Fabriksarbetarförbundet och den bildades 1908.
När 8 timmarsdagen infördes i början av 1920 så var arbetsveckan 48 timmar eftersom man arbetade även på lördagar. Detta var ett hårt slag på arbetsgivarna som protesterade högljudd. Fackföreningen däremot såg detta som ett tillfälla för den enskilde arbetaren att förkovra sig nu när det blev mer tid över. Man skaffade fram boklådor som skulle vara tillgängliga för medlemmarna. En del av finanseringen löste man genom att varje förening i Åfors och Eriksmåla skulle lägga 25 kronor om året för bokinköp. På så sätt fick man i hop till ett bibliotek som efter några år kom i ABF:s regi. Det bildades en styrelse som hade ansvar för böckerna och inköpen.
Didrik började jobba som bibliotekarie på trettitalet och då hade han som arvode 25 kronor om året. Utbildningen fick han på Grimslövs folkhögskola som ligger strax utanför Växjö åtta mil från Åfors. En vecka tog utbildningen och sträckan på åtta mil enkel resa togs på cykelsadeln.
Algutsboda kommun tog sen över biblioteken som blev en kommunal angelägenhet fram till kommunens upphörande 1969. Det blev svårare att styra över bokinköpen ju större ansvarsområdet blev. Men ändå var en av höjdpunkterna när man kunde åka till Emmaboda bokhandel för att köpa nya böcker av de klassiska författarna som fortfarande verkade då.
1956 flyttade man upp i den nybyggda folkets hus där öppettiderna var en gång i veckan som var onsdagar mellan 17-19. Men Didrik höll inte så hårt på stängningen utan det var inte ovanligt att han var kvar där några timmar extra då många problem och glädjeämnen diskuterades med andra Åforsbor. För Didrik blev det 45 år bland böcker och låntagare, en tid som han ser tillbaka med stor glädje.
Man startade studiecirklar i olika ämnen allt för ge arbetarklassen insikt och utbildning. För med utbildning får människan självförtroende och kan vara så självständig som möjligt.
I Åfors fanns för många föreningar och Didrik var med i de allra flesta. I idrottsföreningen, teaterföreningen, föreläsningsföreningen, nykterhetsföreningen, Folkets Hus föreningen mm. Lägg där till att han även var deltidsbrandman i många år då förstår man att Didrik Gustavsson hade många järn i elden och var en omtyckt föreningsmänniska som gav mycket av sin tid för Åfors och dess invånare.
Dessutom är Didrik en av de få filmstjärnor som Åfors har sett då han hade en framträdande roll i Lars Hellström film- Mitt liv som hund som kom 1985 och den största delen av filmen utspelades och filmades i Åfors. Han blev farbror Arvidsson med hela svenska-.... ja hela världens folk eftersom filmen blev en stor succé även utanför Sveriges gränser.
Mycket har han var med om och mycket finns nedskrivet i boken " I skenet från en Glasugn" som var en del av stor omfattande studiecirkel på 70-talet, under ABF ledning bland de olika glasbruksorterna i småland, som kallades "Glasriket- Människan- Miljön- Framtiden".
I skenet från en glasugn kom först ut 1978 och behandlade Åfors samhälle och dess invånare. Där har Didrik med sin erfarenhet och kunskap bidragit med att denna historia finns bevarad för eftervärlden. 2006 i samband med Åfors teaterns succéartade föreställning med samma namn som boktitlen kom en reviderad upplaga ut som förutom den tidigare historien även har med tiden fram till 2006. Boken är b la uppbyggd på intervjuver av olika människor som satt sin prägel på samhället och då har givetvis Didrik en plats. Inte nog med det så var han som 91 åring med i bok kommittén som arbetade med boken.
Boken "I skenet från en glasugn" som finns att köpa för intresserade. Den är på 150 sidor och kostar 100 kronor.
Detta var bara en bråkdel av vad denna man som jag imponeras av har upplevt. Men sådana här eldsjälar är väldigt sällsynta i dag då man ska ha betalt för allt man gör. Det ideella arbetet är på undantag och det är synd på många sätt. Hade Didrik fått betalt för allt det han har gjort så vore han miljonär i dag och det är han inte. Men respekt och beundran har han vunnit och det kan inte mätas i pengar. I dag fortsätter hans dotter Jensy Elvung i hans fotspår och det när man ser hennes värderingar och engagemang så märker man att hon har Didriks medmänskliga gener.
Vi andra som inte har hans gener i våra celler kan ändå lära oss mycket av sådana personer som Didrik Gustavsson som är sprunga ur arbetarörelsens barndom vars sunda och kampmedvetna värderingar behövs i dagen högerpolitiska samhälle. Solidariets tanken måste hållas levande och dess fackla högt och glödande. Vi måste föra denna tanke vidare och aldrig ge upp kampen för en bättre och rättvis värld.
Didrik Gustavsson avtackas av Emmaboda kommuns bibliotekschef Viveca Alfelt.
Har man fyllt 93 år har man många minnen att förtälja från gånga tider. Är man dessutom vital och minnet är bättre än vad mitt är kan man förmedla dessa minnen till oss som lever i år 2009. En sådan man är Didrik Gustavsson från Åfors som i onsdags hade berättarstund tillsammans med sin dotter Jensy Elvung för oss åhörare på Emmaboda kommunbibliotek.
Det var ungefär ett trettital som hade bänkat sig för att lyssna på denna mycket intressanta man som med värme, en stor portion humor och berättarglädje fängslade sin publik. Didrik har varit en stor föreningsmänniska uppvuxen med arbetarrörelsens ideal med bildning och nykterhet som ledord. Didrik föddes 1916 i Kosta men flyttade tidigt till Åfors där han endast 13 år började på Åfors Glasbruk. Innan dess så hade han jobbat där under skolloven. Barnarbete var egentligen förbjuden enligt lag med det struntade brukspatronerna i. När det kom en kontrollant så fick barnen springa och gömma sig i gropen tills "faran var över" och de fick därefter återgå till arbetet som började halv sex på morgonen. Det var svårt och slitsamt för barnen där arbetsmiljön hade mycket att önska.
Didrik Gustavsson pratar gamla minnen.
Didrik blev kvar i bruket i hela 52 år och var under denna tid en stridbar fackföreningskämpe på glasbruket. Fackföringen hette på den tiden Avdelning 279 av Svenska Grov & Fabriksarbetarförbundet och den bildades 1908.
När 8 timmarsdagen infördes i början av 1920 så var arbetsveckan 48 timmar eftersom man arbetade även på lördagar. Detta var ett hårt slag på arbetsgivarna som protesterade högljudd. Fackföreningen däremot såg detta som ett tillfälla för den enskilde arbetaren att förkovra sig nu när det blev mer tid över. Man skaffade fram boklådor som skulle vara tillgängliga för medlemmarna. En del av finanseringen löste man genom att varje förening i Åfors och Eriksmåla skulle lägga 25 kronor om året för bokinköp. På så sätt fick man i hop till ett bibliotek som efter några år kom i ABF:s regi. Det bildades en styrelse som hade ansvar för böckerna och inköpen.
Didrik började jobba som bibliotekarie på trettitalet och då hade han som arvode 25 kronor om året. Utbildningen fick han på Grimslövs folkhögskola som ligger strax utanför Växjö åtta mil från Åfors. En vecka tog utbildningen och sträckan på åtta mil enkel resa togs på cykelsadeln.
Algutsboda kommun tog sen över biblioteken som blev en kommunal angelägenhet fram till kommunens upphörande 1969. Det blev svårare att styra över bokinköpen ju större ansvarsområdet blev. Men ändå var en av höjdpunkterna när man kunde åka till Emmaboda bokhandel för att köpa nya böcker av de klassiska författarna som fortfarande verkade då.
1956 flyttade man upp i den nybyggda folkets hus där öppettiderna var en gång i veckan som var onsdagar mellan 17-19. Men Didrik höll inte så hårt på stängningen utan det var inte ovanligt att han var kvar där några timmar extra då många problem och glädjeämnen diskuterades med andra Åforsbor. För Didrik blev det 45 år bland böcker och låntagare, en tid som han ser tillbaka med stor glädje.
Man startade studiecirklar i olika ämnen allt för ge arbetarklassen insikt och utbildning. För med utbildning får människan självförtroende och kan vara så självständig som möjligt.
I Åfors fanns för många föreningar och Didrik var med i de allra flesta. I idrottsföreningen, teaterföreningen, föreläsningsföreningen, nykterhetsföreningen, Folkets Hus föreningen mm. Lägg där till att han även var deltidsbrandman i många år då förstår man att Didrik Gustavsson hade många järn i elden och var en omtyckt föreningsmänniska som gav mycket av sin tid för Åfors och dess invånare.
Dessutom är Didrik en av de få filmstjärnor som Åfors har sett då han hade en framträdande roll i Lars Hellström film- Mitt liv som hund som kom 1985 och den största delen av filmen utspelades och filmades i Åfors. Han blev farbror Arvidsson med hela svenska-.... ja hela världens folk eftersom filmen blev en stor succé även utanför Sveriges gränser.
Mycket har han var med om och mycket finns nedskrivet i boken " I skenet från en Glasugn" som var en del av stor omfattande studiecirkel på 70-talet, under ABF ledning bland de olika glasbruksorterna i småland, som kallades "Glasriket- Människan- Miljön- Framtiden".
I skenet från en glasugn kom först ut 1978 och behandlade Åfors samhälle och dess invånare. Där har Didrik med sin erfarenhet och kunskap bidragit med att denna historia finns bevarad för eftervärlden. 2006 i samband med Åfors teaterns succéartade föreställning med samma namn som boktitlen kom en reviderad upplaga ut som förutom den tidigare historien även har med tiden fram till 2006. Boken är b la uppbyggd på intervjuver av olika människor som satt sin prägel på samhället och då har givetvis Didrik en plats. Inte nog med det så var han som 91 åring med i bok kommittén som arbetade med boken.
Boken "I skenet från en glasugn" som finns att köpa för intresserade. Den är på 150 sidor och kostar 100 kronor.
Detta var bara en bråkdel av vad denna man som jag imponeras av har upplevt. Men sådana här eldsjälar är väldigt sällsynta i dag då man ska ha betalt för allt man gör. Det ideella arbetet är på undantag och det är synd på många sätt. Hade Didrik fått betalt för allt det han har gjort så vore han miljonär i dag och det är han inte. Men respekt och beundran har han vunnit och det kan inte mätas i pengar. I dag fortsätter hans dotter Jensy Elvung i hans fotspår och det när man ser hennes värderingar och engagemang så märker man att hon har Didriks medmänskliga gener.
Vi andra som inte har hans gener i våra celler kan ändå lära oss mycket av sådana personer som Didrik Gustavsson som är sprunga ur arbetarörelsens barndom vars sunda och kampmedvetna värderingar behövs i dagen högerpolitiska samhälle. Solidariets tanken måste hållas levande och dess fackla högt och glödande. Vi måste föra denna tanke vidare och aldrig ge upp kampen för en bättre och rättvis värld.
Didrik Gustavsson avtackas av Emmaboda kommuns bibliotekschef Viveca Alfelt.
Etiketter:
Lokal historia,
Privat,
Åfors
måndag, januari 14, 2013
Höjd patientsäkerhet ända ut till vårdkedjans sista länk
När flertalet av länets kommuner nu ansluter sig till Nationell Patientöversikt (NPÖ) kan sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster läsa den information som finns om patienten hos andra vårdgivare.
För kommunens vårdpersonal har det hittills varit besvärligt och tidskrävande att få fram rätt information om sina patienter. Att inför ett hembesök ta del av uppgifter om ett läkarbesök som patienten tidigare gjort har krävt ett antal telefonsamtal, eller att uppgifter faxats. Ibland har nödvändiga uppgifter inte gått att få fram i tid.
NPÖ, som sedan 2011 införs över hela landet, går ut på att behörig vårdpersonal ska kunna ta del av journaluppgifter om en patient som söker vård – oavsett vilken vårdgivare patienten besökt tidigare. Förutsättningen är att patienten gett sitt samtycke och att personalen har en vårdrelation till patienten.
I Kalmar län ges nu även kommunernas legitimerade vårdpersonal tillgång till andra vårdgivares journaler via NPÖ, vilket ger fördelar både för patient och personal. Säkerheten och vårdkvaliteten blir högre, rätt information nås snabbare och onödigt dubbelarbete hos personalen kan undvikas.
Projektet, där kommunerna i länet ansluts till NPÖ, avslutas i januari i år. Då ska Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Nybro, Mörbylånga, Oskarshamn och Torsås vara anslutna. På sikt kommer även resterande kommuner att finnas med. Regionförbundet har samordnat projektet och varje kommun har haft en projektgrupp som arbetat med införandet.
– I kommunen har vi en journal och landstinget en annan. NPÖ hjälper oss att få en helhetsbild av patientens historik som vi saknat tidigare, säger Eila Medin, Emmaboda kommuns Socialchef.
För den som är behörig att använda NPÖ krävs en särskilt framtagen digital legitimation som är kvalitetssäkrad i olika instanser. Man kan likna det vid ett digitalt pass som dessutom spara och lagrar allting in i minsta detalj.
Nästa steg i länet blir att få fram utrustning för att tjänsten ska kunna användas mobilt via smartphone eller läsplatta. Landstinget kommer också successivt att producera mer information anpassad för kommunernas behov.
FAKTA:
NPÖ är ett led i den Nationella strategin för e-Hälsa. Målet har varit att ansluta alla landsting under 2012 samt privata vårdgivare och kommuner under 2013.
För kommunens vårdpersonal har det hittills varit besvärligt och tidskrävande att få fram rätt information om sina patienter. Att inför ett hembesök ta del av uppgifter om ett läkarbesök som patienten tidigare gjort har krävt ett antal telefonsamtal, eller att uppgifter faxats. Ibland har nödvändiga uppgifter inte gått att få fram i tid.
NPÖ, som sedan 2011 införs över hela landet, går ut på att behörig vårdpersonal ska kunna ta del av journaluppgifter om en patient som söker vård – oavsett vilken vårdgivare patienten besökt tidigare. Förutsättningen är att patienten gett sitt samtycke och att personalen har en vårdrelation till patienten.
I Kalmar län ges nu även kommunernas legitimerade vårdpersonal tillgång till andra vårdgivares journaler via NPÖ, vilket ger fördelar både för patient och personal. Säkerheten och vårdkvaliteten blir högre, rätt information nås snabbare och onödigt dubbelarbete hos personalen kan undvikas.
Projektet, där kommunerna i länet ansluts till NPÖ, avslutas i januari i år. Då ska Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Nybro, Mörbylånga, Oskarshamn och Torsås vara anslutna. På sikt kommer även resterande kommuner att finnas med. Regionförbundet har samordnat projektet och varje kommun har haft en projektgrupp som arbetat med införandet.
– I kommunen har vi en journal och landstinget en annan. NPÖ hjälper oss att få en helhetsbild av patientens historik som vi saknat tidigare, säger Eila Medin, Emmaboda kommuns Socialchef.
För den som är behörig att använda NPÖ krävs en särskilt framtagen digital legitimation som är kvalitetssäkrad i olika instanser. Man kan likna det vid ett digitalt pass som dessutom spara och lagrar allting in i minsta detalj.
Nästa steg i länet blir att få fram utrustning för att tjänsten ska kunna användas mobilt via smartphone eller läsplatta. Landstinget kommer också successivt att producera mer information anpassad för kommunernas behov.
FAKTA:
NPÖ är ett led i den Nationella strategin för e-Hälsa. Målet har varit att ansluta alla landsting under 2012 samt privata vårdgivare och kommuner under 2013.
Etiketter:
Lokalt
söndag, januari 13, 2013
Madesjö vann Swedbank cup
Det blev Madesjö som tog hem årets Swedbank cup efter att ha vunnit finalen mot Gullabo/ Gullaboås med 2:1 Trea kom Lindås/Långasjö som besegrade Rödeby med 4:1 i "bronsmatchen".
Johansfors förlorade sina bägge slutspelsmatcher och det är inget att säga om för både Rödeby och Madesjö var det bättre laget. Dessutom var detta JIF:s tredje dag med innomhusspel då man i går var med turneringen Winners cup i Kalmar sportcenter. Det var en av orsaken till att spelarna såg slitna ut men man gav det ändå ett försök. I första matchen mot Rödeby hamnade man snabbt i spelmässigt underläge men det skulle dröja långt in i matchen innan JIF släppte in 0:1. Med ett par minuter kvar av matchen så flyttade JIF upp spelet och skapade några farligheter b la ett skott i ribban. I anfallet efter fick Rödeby en sk. långstraff ( efter fyra frisparkar övergår vare företeelse resten av halvlek eller match till en långstraff) och satte slutresultatet 0:2. Tung inledning för JIF.
I den andra matchen var JIF tvungna att vinna över Madesjö med mer än två mål. Detta efter att Madesjö i sin första match besegrat Rödeby med 3:2. JIF gjorde en bättre match än den tidigare men hamnade snabbt i underläge och uppförsbacken till semifinalen blev ännu brantare. Men JIF gav inte upp utan kämpade och slet men fick inte utdelning. Det slutade som det brukar med att motståndarlaget gjorde mål. Madesjö gick fram till 3:0 innan Adam Wellrup tröstmålade i de absoluta slutsekunden. Trots de bägge förlusterna ska Johansfors få godkänt för sin insats i cupen. Att ta sig vidare från fredagens gruppspel var starkt och man gjorde ett försök att skaka om sina motståndare även i dagens slutspel.
I den andra gruppen var Lindås/Långasjö och Gullabo/Gullaboås favoriter till semifinalplatsen och båda förvaltade favoritskapet väl. Även om Orrefors sprattlade till och skakade om de båda lagen. 1:1 i första matchen mot G/G efter en sen straffkvittering gjorde att man var i förarsätet inför matchen mot L/L. Orrefors spelade klokt och strassade L/L som var tvungna att vinna matchen efter deras 0:0 tidigare mot G/G. Men tillslut efter halva matchen kom så L/L:s 1:0 och efter det orkade inte Orrefors komma tillbaka utan matchen slutade 0:3.
Första semifinalen blev den dramatiska av de två som spelades med matchtid 2X10 minuter. I slutet av första halvlek vid ställning 1:0 till Madesjö kom en kontroversiell situation. Det var efter en Madesjöanfall som de två domarnas kommunikation med varandra brast där den ena dömde inspark och den andre hörna. Det var den sistnämnda som gällde tydligen för Madesjö utnyttjade L/L:s passivtet på hörnan och gjorde matchavgörande 2:0 och fick målet godkänd trots vissa protester från L/L:s spelare. Efter det orkade inte L/L resa sig utan Madesjö blev klara för final.
I den andra semifinalen var det ingen snack om vilket lag som skulle möta Madesjö i finalen. 3-0 till G/G talar sitt tydliga språk.
L/L tog sig samman i "bronsmatchen" och vann komfortabelt mot Rödeby med hela 4:1
Finalen blev som väntat en tät uppgörelse mellan två starka lag som inte gav varandra några ytor. Man visste att de lag som gjorde första målet skulle vara mycket nära titeln i årets turnering. Så blev det också för efter en mållös första halvlek så tog Madesjö ledningen i mitten av andra halvlek. Av bara farten när G/G flyttade upp sitt lag kom också 2:0 och så var finalen avgjord. G/G fick ett tröstmål på slutet men tiden räckte inte för att skaka om Madesjö.
Resultatet i slutspelet
10.00 Grupp A Rödeby - Johansfors...2-0
10.20 Grupp B Gullabo/Gullaboås - Orrefors...1-1
10.40 Grupp A Madesjö - Rödeby...3-2
11.00 Grupp B Lindås/Långasjö - Gullabo/Gullaboås...0-1
11.20 Grupp A Johansfors - Madesjö...1-3
11.40 Grupp B Orrefors - Lindås/Långasjö...0-3
12.20 Semi 1 Madesjö - Lindås/Långasjö...2-0
12.45 Semi 2 Gullabo/Gullaboås - Rödeby...3-0
13.15 3/4 pris Lindås/Långasjö - Rödeby...4-1
13.45 Final Madesjö - Gullabo/Gullaboås...2-1
Johansfors förlorade sina bägge slutspelsmatcher och det är inget att säga om för både Rödeby och Madesjö var det bättre laget. Dessutom var detta JIF:s tredje dag med innomhusspel då man i går var med turneringen Winners cup i Kalmar sportcenter. Det var en av orsaken till att spelarna såg slitna ut men man gav det ändå ett försök. I första matchen mot Rödeby hamnade man snabbt i spelmässigt underläge men det skulle dröja långt in i matchen innan JIF släppte in 0:1. Med ett par minuter kvar av matchen så flyttade JIF upp spelet och skapade några farligheter b la ett skott i ribban. I anfallet efter fick Rödeby en sk. långstraff ( efter fyra frisparkar övergår vare företeelse resten av halvlek eller match till en långstraff) och satte slutresultatet 0:2. Tung inledning för JIF.
I den andra matchen var JIF tvungna att vinna över Madesjö med mer än två mål. Detta efter att Madesjö i sin första match besegrat Rödeby med 3:2. JIF gjorde en bättre match än den tidigare men hamnade snabbt i underläge och uppförsbacken till semifinalen blev ännu brantare. Men JIF gav inte upp utan kämpade och slet men fick inte utdelning. Det slutade som det brukar med att motståndarlaget gjorde mål. Madesjö gick fram till 3:0 innan Adam Wellrup tröstmålade i de absoluta slutsekunden. Trots de bägge förlusterna ska Johansfors få godkänt för sin insats i cupen. Att ta sig vidare från fredagens gruppspel var starkt och man gjorde ett försök att skaka om sina motståndare även i dagens slutspel.
I den andra gruppen var Lindås/Långasjö och Gullabo/Gullaboås favoriter till semifinalplatsen och båda förvaltade favoritskapet väl. Även om Orrefors sprattlade till och skakade om de båda lagen. 1:1 i första matchen mot G/G efter en sen straffkvittering gjorde att man var i förarsätet inför matchen mot L/L. Orrefors spelade klokt och strassade L/L som var tvungna att vinna matchen efter deras 0:0 tidigare mot G/G. Men tillslut efter halva matchen kom så L/L:s 1:0 och efter det orkade inte Orrefors komma tillbaka utan matchen slutade 0:3.
Första semifinalen blev den dramatiska av de två som spelades med matchtid 2X10 minuter. I slutet av första halvlek vid ställning 1:0 till Madesjö kom en kontroversiell situation. Det var efter en Madesjöanfall som de två domarnas kommunikation med varandra brast där den ena dömde inspark och den andre hörna. Det var den sistnämnda som gällde tydligen för Madesjö utnyttjade L/L:s passivtet på hörnan och gjorde matchavgörande 2:0 och fick målet godkänd trots vissa protester från L/L:s spelare. Efter det orkade inte L/L resa sig utan Madesjö blev klara för final.
I den andra semifinalen var det ingen snack om vilket lag som skulle möta Madesjö i finalen. 3-0 till G/G talar sitt tydliga språk.
L/L tog sig samman i "bronsmatchen" och vann komfortabelt mot Rödeby med hela 4:1
Finalen blev som väntat en tät uppgörelse mellan två starka lag som inte gav varandra några ytor. Man visste att de lag som gjorde första målet skulle vara mycket nära titeln i årets turnering. Så blev det också för efter en mållös första halvlek så tog Madesjö ledningen i mitten av andra halvlek. Av bara farten när G/G flyttade upp sitt lag kom också 2:0 och så var finalen avgjord. G/G fick ett tröstmål på slutet men tiden räckte inte för att skaka om Madesjö.
Resultatet i slutspelet
10.00 Grupp A Rödeby - Johansfors...2-0
10.20 Grupp B Gullabo/Gullaboås - Orrefors...1-1
10.40 Grupp A Madesjö - Rödeby...3-2
11.00 Grupp B Lindås/Långasjö - Gullabo/Gullaboås...0-1
11.20 Grupp A Johansfors - Madesjö...1-3
11.40 Grupp B Orrefors - Lindås/Långasjö...0-3
12.20 Semi 1 Madesjö - Lindås/Långasjö...2-0
12.45 Semi 2 Gullabo/Gullaboås - Rödeby...3-0
13.15 3/4 pris Lindås/Långasjö - Rödeby...4-1
13.45 Final Madesjö - Gullabo/Gullaboås...2-1
Etiketter:
Johansfors IF,
Lokalfotboll
Slutspel i Swedbank cup
10.00 Grupp A Rödeby - Johansfors
10.20 Grupp B Gullabo/Gullaboås - Orrefors
10.40 Grupp A Madesjö - Rödeby
11.00 Grupp B Lindås/Långasjö - Gullabo/Gullaboås
11.20 Grupp A Johansfors - Madesjö
11.40 Grupp B Orrefors - Lindås/Långasjö
12.20 Semi 1 Segraren grupp A - Tvåan grupp B
12.45 Semi 2 Segraren grupp B - Tvåan grupp A
13.15 3/4 pris
13.45 Final
10.20 Grupp B Gullabo/Gullaboås - Orrefors
10.40 Grupp A Madesjö - Rödeby
11.00 Grupp B Lindås/Långasjö - Gullabo/Gullaboås
11.20 Grupp A Johansfors - Madesjö
11.40 Grupp B Orrefors - Lindås/Långasjö
12.20 Semi 1 Segraren grupp A - Tvåan grupp B
12.45 Semi 2 Segraren grupp B - Tvåan grupp A
13.15 3/4 pris
13.45 Final
Etiketter:
Johansfors IF
lördag, januari 12, 2013
Lars Werner
Det är med stor sorg vi idag mottog att vår tidigare partiordförande Lars Werner gått bort. Våra tankar går till honom och hans familj och vi kommer alltid att ha hans minne med oss.
Lars Werner var son till ombudsmannen Hjalmar Werner och kokerskan Signe, född Olsson, och var gift med Berit Margareth Werner. Han föddes 25 juli 1935 på Södermalm i Stockholm. Han var partiledare mellan åren 1975-1993 och riksdagsledamot mellan åren 1965–1994.
Lars Werner tog realexamen 1951, gick på yrkesskola 1951–1953 för att bli murare och därefter på teknisk aftonskola (husbyggnadsteknisk linje) 1954–1956. Han fullgjorde värnplikten 1956-1957 såsom sjukvårdskorpral vid Kungl Waxholms Kustartilleriregemente, KA1, Oskar-Fredriksborg, Rindö och arbetade därefter som byggnadsarbetare och mätningsman till 1968 och blev därefter ombudsman för Svenska Byggnadsarbetareförbundets första avdelning (1968). Från 1951 till 1968 var Werner styrelseledamot för Unga Örnar i Stockholm, ordförande för Murarnas kommunistiska klubb i Stockholm 1957–1965, styrelseledamot i Stockholms kommunistiska arbetarekommun 1958–1964 och ordförande i VPK, Stockholm 1971–73. Han satt i kommunfullmäktige i Tyresö 1962–1973 och blev riksdagsledamot i första kammaren för Stockholms stad 26 maj 1965 och fram till 1970. Werner var suppleant i civilutskottet 1971–1976, i finansutskottet 1974–1976 och i utrikesutskottet från 1982. Han var ledamot av riksdagens valberedning 1971–1975, av talmanskonferensen 1974–1975 och av riksdagens krigsdelegation från 1982 samt ordförande i riksdagsgruppen från 1975.
Werner blev partiordförande för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1975, men hade från 1967 varit bland annat vice ordförande i partiet. Han var en drivande kraft bakom reformerna i Vänsterpartiet (eurokommunismen) och även namnbytet (från Sveriges kommunistiska parti). Werner framstod som folklig och var ganska populär, vilket var en tillgång för partiet.
Etiketter:
Vänsterpartiet
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)