tisdag, februari 26, 2008

Majoritetens förslag till Bildningsnämndens lokalöversyn

Vi i majoriteten i bildningsnämnden och representanter från Teknik och Frititds nämnden har under vintern jobbat med Emmaboda kommuns lokalöversyn av bildningningsnämndens verksamhet. Vi bildade i november en arbetsgrupp bestående av vänsterpartister och Socialdemokrater som fick i uppdrag att ta fram ett förslag till bildningsnämnden.

Gruppen har bestått av mig Nicke Grozdanovski som har representerat (V)+ socialdemokraterna Jan-Olof Jäghagen som är ordförande i Bildningsnämnden. Mickael Fransson, Ahad Nobakthi och Per Sigvardsson som är ordförande i Teknik och fritid.

Vi har sett värdet i att behålla årskurs sex på de olika skolorna och därmed inte flyttat de till högstadiet. Vårt förslag till Bildningsnämnden är följande:


Organisationen gällande skolverksamheten i Emmaboda kommun föreslås oförändrad med F-6 skolor i Lindås, Vissefjärda, Långasjö, Johansfors och med F-9 i Emmaboda tätort.

När det gäller ”Moderna språk” föreslås översyn kring organisation och i vilken årskurs undervisningen ska påbörjas.

I Lindås föreslås skolan renoveras och byggas om så att verksamheten som finns i ”Geparden” och ”Helges villa” får plats. Biblioteket är kvar som det är (”Gula Huset”). ”Geparden” föreslås rivas och ”Helges villa” föreslås avyttras.

När det gäller Emmaboda tätort föreslås att högstadieskolan ses över och anpassas så långt det är möjligt. Musikskolan bör flyttas till högstadiet (centralt belägna sammanhållna lokaler) för att utveckla högstadiet, musikskolan och ungdomsverksamheten.

I lågstadiebyggnaden ska antalet barn och elever anpassas efter ventilationens kapacitet, dels i hela byggnaden och dels för respektive lokal.

Förskoleklasserna ska vara organiserade tillsammans med aktuella klasser i grundskolan och finnas i samma byggnad.

Vid flytt av musikskolan renoveras denna del och hela lågstadiet ses över så att elevantalet i salarna och kapaciteten på ventilationen överensstämmer. Vita huset bör finnas kvar så länge behov finns.

Inga kommentarer: