Småländska kusten som sträcker sig mer än 2o mil bjuder på många sevärdheter. I dag är det dags att skildra kusten strax norr om Kalmar. Här finns två vackra slott och en halvö som bjuder på ögongodis.
Stävlö slott som ligger någon mil norr om Kalmar är privatägd och stod färdigbyggd 1860. Byggnadens karetisktiska form har släkten Posses vapensköld som förebild. Det var just släkten Posse som byggde slottet en gång i tiden.
Här syns slottet från framsidan mellan två av den stora anlagda parkens träd.
Utanför slottet på baksidan kan man se Kalmar sund med Öland i bakgrunden.
Något som är vanligt nära slotten i smålandskusten är de långa och raka alléerna som säkert är anlagda under 1800-talet. Den här allén visar vägen till eller från Stävlö slott
Semestertider på Revsudden
Revsudden är en halvö ut mot Kalmarsund men även en pittoresk ort. Här är deras gästhamn där båtar av olika storlekar och slag trängs på kajerna.
Här ifrån Revsudden kan man se Öland klart och tydligt även om denna bild är lite förstorad. Här är den smalaste delen av Kalmar sund.
Blåklockor trivs också på Revsudden som ligger ca två mil norr om Kalmar.
Blickar man nordöst från Revsudden kan man skymta Borgholm slottsruin uppe på den Öländska kullen. Förstorar man fotografiet lite så ser slottsruinen ut så här vackert.
Tillbaka mot Kalmar och vägen eller rättare sagt den ca tv km långa magnifika allé som leder till Björnö slott.
Liksom Stävlö slott är Björnö slott byggd på 1800-talet. Men här finns anor ända tillbaks till medeltiden. Den nuvarande byggnaden är byggd av Carl Posse på 1850-talet. Här arrangeras numera konferenser, mässor, bröllopsfester mm. Sommartid och vissa helger finns här även ett populärt gårdscafé som jag varmt kan rekommendera
I ägorna finns inte bara slottet utan även andra byggnader som detta gula byggnad från 1700-talet. Dessutom en vacker slottspark kallad Den engelska parken. Man har även en omfattande ridverksamhet.
Engelska parken som sträcker sig ända ner till sundet. Anledningen till att den kallas engelska parken är att växterna och träden är engelska sorter.
Avslutningsvis en bild från Rafshagens campingområde där man om man blickar söderut kan se Ölandsbron
6 kommentarer:
Är inte "engelsk park" motsatsen till "fransk park"? Tänk på Versailles med sina snörräta linjer och figurklippta växter som kopierats på Drottningholm utanför Stockholm. En engels park har mer slingrande linjer, med kurvor i stället för räta vinklar - så har jag uppfattat det i alla fall.
Härliga sommarbilder.
Visst var vi till Stävlöslott o tittade förra sommarn ??
Kram Karin
Det var från Revsudden färjorna gick till Öland förut innan bron fanns.Och även dit dom kom från Öland. =) Dom gick mellan Revsudden och Stora Rör. Det fanns även funderingar på att bygga bron där men de e jag glad att dom inte gjorde. För då hade Revsudden varit förstört idag.
Tack alla tre för kommentarer.
Björn: Du har helt rätt, den förklaring jag skrev i min artikel fick jag av en jag frågade. Men jag har läst under kvällen och kommit till i stort sett samma slutsats som du.
Det var där vi var i fjol, Karin fast vi såg bara framsidan...*kram*
Fia- De var där och i Kalmar båtarna gick för och Kalmar passar bättre som brostad än lilla pittoreska Revsudden.
Vilken kul form det är på Stävlö slott. Det måste jag se i verkligheten någon gång.
Hur ser det ut från sidan?
Hej Lasse. Ja slottet har en väldigt orginell form. Från sidan är den väldigt smal la jag märke till.
Skicka en kommentar