Efter Kristianopel gick färden norrut mot Kalmar och över bron till Öland. Målen var tre stycken nämligen Gråborg, Ismantorps borg och Kapelludden på östra kusten. Samtliga besökmålen ligger i mellersta Öland.
Gråborg som är Ölands största fornborg fick sin nuvarande storlek under 1100-talet, efter att ha byggts ut i etapper med start under järnåldern. Det inre av borgen är numera gräsbevuxen, borgens form är elliptisk och är i storlek ungefär 210 gånger 160 meter.
Tornado är intresserad av annat än historia.
Ruinen av Sankt Knuts kapell finns 200 meter från Gråborg och visar Borgens stora betydelse för ölänningarna under medeltiden. Kapellet uppfördes under 1100- talet och namnet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i danska Odense år 1086
Den stora ingången till borgens innanmäte där i dag fåren har ett stort utrymme för att beta
Mitt ute i gröna sidan av Öland, På väg mot Ismantorps borg
Ismantorps Borg
Borgens ringmur har en diameter på 124–127 meter. Höjden på muren är cirka 2,5 meter. Innanför ringmuren, som har nio portar, finns totalt 88 bevarande husgrunder. Borgen har använts säkert till både försvar men även som marknadsplats eller helgedom
Vad den här växten heter vet jag inte men den blir väldigt mäktig med borgen i bakgrunden och en mörk himmel.
På Kapelludden finns denna ruin av S:ta Britas Kapell: Den byggdes under första hälften av 1200-talet. Den kan vara helgad till heliga Birgitta men även till den irländska helgonet Brigida (453-523) som på medeltiden var ett omhuldat helgon inom Linköpings stift.
På Kapelludden finns även denna 30 meter höga fyr uppförd 1871 efter ritningar av konstnären, poeten och arkitekten A T Gellerstedt. Fyren, som är byggd i järn och fackverksteknik, tillverkades i Helsingborg och fraktades i lösa delar till platsen.
Till Kapelluddens sevärdheter tillhör också detta stenkors som är mer än tre meter högt. Korset är också från 1200-talet eller sent 1100-tal då man tror att den är tidigare än kapellet och användes av de medeltida fiskarna som en helgedom.
3 kommentarer:
Blomman är någon orkidé, troligen ängsnycklar. Du skulle gått närmare... :-)
Fina bilder!
Håller med Jinge, det ser orkidéartat ut.
Om du inte har varit nere vid Ottenby lund kan det rekommenderas. Åker man dit i maj kan man titta på härliga blomster, fåglar och mer eller mindre galna fågelskådare. Åker man dit i september är det dåligt med blommor, men fåglar och galningar är det gott om när höststrecken drar förbi!
Vilken tur att jag har botnaiska vänner som kan hjälpa mig när jag inte kan växternas namn. :-)Visst är det ängsnycklar som jag har fotat
Jag har varit på södra udden några gånger, dock inte under de månader du räknar upp Björn. Men i fjol så när jag och Karin var där i början på Juli så såg vi en sån där galen ornitolog med en gigantisk apparat... alltså kamera då. Han såg väldigt fokuserad ut på sin hobby :-)
Skicka en kommentar