torsdag, september 11, 2008

Viker sig vänsterpartiet?

Det spekuleras mycket om framtida regeringssamarbete. I Dagens Eko sägs det till exempel att vänsterpartiet viker sig när det gäller statens utgiftstak. Ulla Andersson och Lars Ohly svarar på frågorna.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för vänsterpartiet, stämmer det?

- Det har vi inte tagit ställning till. Men det stämmer att frågan diskuteras. Vi har olika möjligheter i dagsläget. Antingen får vi ge upp kraven när det gäller de ekonomiska ramverken, eller också står vi fast vid dem. Vi kommer att diskutera de här frågorna närmare på vårt partistyrelsemöte i oktober. Det viktiga för oss är att vi kan föra en ekonomisk politik som leder till mer välfärd och rättvisa, och som ger möjlighet att göra de nödvändiga klimatinvesteringarna.

Diskussioner förs mellan partiledarna, och enligt Lars Ohly, så strävar vänsterpartiet i de samtalen efter att få till stånd diskussioner kring alla politiska områden:- Det är ett bekymmer att vi är det enda partiet som går in i diskussionerna om samarbetet med en öppen inställning och vilja att prata politik. Det finns stora behov av en kursändring i svensk politik, och då är det behoven i vård, skola, omsorg, satsningar på att möta lågkonjunkturen och klimathoten som ska stå i fokus.

Men vad händer om socialdemokraterna och miljöpartiet inte vill diskutera efter de förutsättningarna, Lars Ohly?

- Då får vi i vänsterpartiet diskutera om vi vill acceptera villkoren som socialdemokraterna och miljöpartiet har satt upp. Det kanske vi inte kan, och då är det upp till dem att ta ställning till hur de vill gå vidare. Vi kan dock inte tänka oss att vara ett stödparti till en s-mp-regering.

4 kommentarer:

  1. Skall V vara stödjare till en SAP-MP-politik som en stor del av dessa partiers väljare och medlemmar inte vill ha? Allrahelst som V-folket inte heller vill ha den! Var finns då alternativen i svensk politik?

    SvaraRadera
  2. Vi ska absolut inte vara ett stödparti till en mp/s regering. Utan vi ska ingå i den, för mig är det en självklarhet. Men tydligen inte för våra andra två "kusinpartier".

    SvaraRadera
  3. I så fall bör hela ansvaret slängas över till dem. Vill de dumma sig får de ta ansvaret själva. Om V inte vill ägna sig åt ruttna kompromisser enligt SAP--MP:s borgerliga kravlista måste partiet säga ifrån nu, inte mumla litegrann några månader innan nästa val.

    SvaraRadera
  4. Det är oroväckande att S och mp drar åt höger. Det visar de fd partisekreterana Lars Stjärnkvist(s) och Håkan Wåhlstedt (mp) som skrev en artikel att de två partierna ska dra sig mot mitten. Sådana tendenser är vanliga bland eliten i de båda partierna men inte bland gräsrötterna.

    Jag tycker ändå det är de två partierna som bidragit till att det är lite stelt i oppositionen. Det hela började i Almdedalen och har fortsatt smått i höst. Vad vi måste göra är att synas ännu mera och jobba ännu hårdare för den rättvisa världen vi strävar efter.

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.