Kalmar har i dag 30 000 invånare och staden har anor från 1100 talet. Namnet Kalmar fanns före staden och namnet träder första gången in i historien på en runsten i Södermanland från sent 1000-tal där det berättas om en man som blev dräpt i Kalmarna sundum, det vill säga Kalmarsund. Namnet tror man är ett gammalt ord för stengrund vilket finns en hel del i sundet.
Kalmar blev snabbt en viktig stad i riket samtidigt som den var utsatt utifrån eftersom staden låg fram till 1658 endast fem mil norr om den danska riksgränsen. Det vittnar de många medeltida kyrkorna som finns runt Kalmar. De skildrade jag i fredags förra veckan och de bilderna kan ni hitta
Men framför allt slottets uppkomst och utveckling blev det som skulle bli rikets södra lås.
Symbolen för Kalmar och Kalmar största turistmål. Kalmar slott. Detta kunde vara ett vykort från Kalmar. Vackert vackert.
Kalmar slott var en nationellt mycket viktig befästning och tillhåll under medeltiden och Vasatiden. Slottet började uppföras under sent 1100 tal då man byggde ett kastal och efterhand så byggdes borgen ut under kung Magnus Ladulås tid på 1280-talet. Slottet betydde mycket för Kalmar som blev en betydande och blomstrande medeltida stad. Den medeltida höjdpunkten kom 1397 då Kalmarunionen grundas just på slottet.
Slottet blomstrade under Vasatiden i mitten av 1500-talet då kungarna Erik XIV och Johan III omvandlade borgen till ett praktfull renässansslott. Det var inte bara utsidan som fick sig ett ansiktslyft utan även insidan inreddes i renässansstil. När riksgränsen mot Danmark flyttades till andra sidan Öresund 1658 minskade slottets betydelse. Den degraderades nu till fängelse, spannmålsupplag och kronobränneri. Mycket av den praktfulla inredningen förstördes. Det kom till och med förslag om att slottet skulle rivas. På 1850-talet började ett renoveringsarbete som sedan har fortsatt fram till vår tid och det tackar vi för.
Två lejon som håller i det jag förmodar är det svenska riksvapnet. Detta var säkert mer färgglatt för och möter alla besökare både dåtida och nutida innan man går in i borggården
Kalmarparken är ett grönområde vid slottet. Parken anlades under åren 1877-1880 genom en donation av grosshandlare Johan Jeansson. Det är verkligen vackert här och man kan gå och strosa länge i parken och se all denna färgprakt som blommor och träden ger oss.
Gamla stan var Kalmar stadskärna under medeltiden och fram till 1647. Innan dess eldhärjades staden av danskarna 1611 och av en stor stadsbrand 1647. Idag finns dessa små idyllska gator med kullersten och vackra hus kvar för oss nutida
besökare som inte har ett krigiskt sinne.
Ännu en bild från idyllen i Gamla stan. Men som sagt var. Så mycket medeltid är det inte även om gatorna från den tiden är i stort sett bevarade. Men skönheten kan ingen klaga på.
Som ni ser så har sommaren verkligen kommit till oss efter några regniga veckor. Sol och blå himmel med 25-30 grader på termometern var det som bjöds oss idag.
En skarv som luftar sina vingar i slottsfjärden. Jag vet inte om skarven njuter av värmen eller försöker svalka sig. Fågeln stod så rätt länge i allafall.
Den torkar vingarna.
SvaraRaderaAha, den var en förklaring jag inte tänkt på men som verkar helt rimligt
SvaraRadera