Omkring 6 av 10 svenskar (56 procent) vill ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag, den så kallade konstitutionen. Det visar en ny opinionsundersökning .- Vi har ett starkt stöd för en folkomröstning. Om Reinfeldt och Sahlin vill ha uppslutning i EU-frågan så måste folket få säga sitt om förslaget till ny grundlag för EU, säger Lars Ohly.
Resultatet i opinionsundersökningen sätter press på statsminister Reinfeldt inför EU-toppmötet 21-22 juni. Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntas då föreslå att EU:s nya grundlag införs i en något ändrad version, och utan folkomröstningar i medlemsländerna. EU:s konstitution har legat i malpåse sedan 2005, då Frankrike och Nederländerna avvisade den i var sin folkomröstning.
- Det måste bli slut på hemlighetsmakeriet i EU. Fredrik Reinfeldt lovade i regeringsförklaringen att verka för ett öppet EU. Trots det förs diskussionerna om en ny grundlag bakom stängda dörrar. Om vi vill ha en levande demokrati krävs en folkomröstning, säger Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker (v).Undersökningen är utförd av Synovate på uppdrag av vänsterpartiet. Frågan som ställdes var: "Anser du att beslutet om Sverige ska skriva under den nya EU-konstitutionen bör fattas genom en folkomröstning eller anser du inte det?" 56 procent anser att beslutet bör fattas genom en folkomröstning. 35 procent säger nej till folkomröstning och 9 procent är osäkra / svarar "vet ej". Undersökningen genomfördes 11-14 juni, och omfattar 1042 personer.
Omkring 6 av 10 svenskar (56 procent) anser att beslutet om Sverige ska skriva under den nya EU-konstitutionen bör fattas genom en folkomröstning. 35 procent säger nej och 9 procent är osäkra / svarar "vet ej".
Bland allmänheten 18 år och äldre, som skulle få rösta i en folkomröstning om den hölls idag, är siffrorna i princip oförändrade. 55 procent är för folkomröstning, 36 procent är emot och 8 procent osäkra.
Yngre personer (under 30 år) är oftare positiva till folkomröstning (64 procent Ja till folkomröstning) medan de äldre är mindre positiva (48 procent positiva).
Stödet för folkomröstning är också starkare i glesbygd (65 procent Ja till folkomröstning) samt bland LO-medlemmar (69 procent Ja till folkomröstning).
Frågan är också tydligt partiskiljande. Bland den borgerliga alliansens väljare säger 41 procent Ja till folkomröstning medan 70 procent av s-v-mp väljare säger Ja till folkomröstning.
3 kommentarer:
1042 personer, det var en välgrundad undersökning. För att få ett resultat som är någorlunda trovärdigt så måste det till en betydligt större procent tillfrågade 0,0115 % av befolkningen är lite väl tunt.
Vi har redan Eu röstat och precis som när det gäller EMU där vi också röstat så tycker jag att det som det röstats om gäller. Vare sig vi är för eller emot EU så får vi stå vårt kast.
Jag själv är för en folkomröstning. Tycker dock Ohly är ute och seglar igen med en klen undersökning som underlag.
Alla opinionsmätningar utom SCB= Statistiska centralbyrån som har betydligt fler, har ungefär 1000 tillfrågade så urvalet är godkänd.
Jag ska vi få upp debatten om EU så krävs det en folkomröstning om den nya konstitutionen. Då får vi en bred diskusion som är nyttig enligt mig.
Skicka en kommentar