söndag, januari 08, 2017

Stormen Gudrun

Den 8 januari 2005 är ett datum som för alltid kommer vara i mångas medvetande för trots att det gått tolv år minns vi alla hur en storm som kom att kallas för Gudrun drog fram över södra delen av Skandinavien En av de värsta naturkatastroferna drabbade vårt land. I dag är det alltså exakt elva år sedan detta hände. Alla har sina minnen om vad de gjorde när stormen ven utanför knutarna. Det skulle vara spännande att skriva en bok om detta.

Jag själv var på jobbet denna natt då stormen ven utanför Tallbacken som är ett korttidsboende här i Emmaboda. Vi hade fått strikta order att inte ge oss ut och det hade vi inte gjort även om vi inte hade fått den orden för det gick inte att köra. Nedfallna träd blockerade vägen och det föll träd hela tiden. Det var livsfarligt helt enkelt att vistas ute. Dock hade vi ström hela tiden så att vi kunde följa nyhetsrapporteringen om orkanen. Plötsligt hörde vi ett brak från ett av rummen och vi rusade dit. En av de boende kom ut och vi såg att de fanns små blodspår efter personen. Det visade sig att hon hade skurit sig lätt i bägge fotsulorna. En av oss tog hand om kvinnan medan vi andra gick bort till hennes rum för att undersöka vad som hänt. När vi kom dit fick vi se en stor trädgren som hade flugit in genom fönstret och krossat glaset. Det var glasskärvorna som var orsaken till att kvinnan hade skurit sig i fotsulan. Men de kunde ha gått väldigt illa om grenen hade träffat henne. Då hade hon blivit illa skadad och i värsta fall omkommit. Vi kallade på en vaktmästare som kom trots blåsten och spikade igen fönstret så att de inte skulle blåsa och regna in i rummet Efter att ha plåstrat om kvinnan fick hon ligga i ett annat rum resten av natten och mådde efter omständigheterna bra.

Orkanen Gudrun förändrade landskapet. Stora mängder träd föll och de öppnade nya kallhyggen och öppna landskap. Det var skrämmande men samtidigt fascinerande att se denna väldiga förödelse. Den oerhörda kraft som naturen satte in den 8-9 januari har vi människor inte mycket att sätta emot. Vi blir väldigt sårbara och små i en sådan situation. Träden låg fällda som tandpetare på varandra. Stora mängder träd var borta för en lång framtid. Ja, ovädrets verkningar kommer man att minnas och se i många år framöver men här kommer en tillbakablick av Orkanen Gudrun.

Under fredagen gick SMHI ut med orkanvarning för Götaland då satellitbilder och vädermodeller visade att ett lågtryck höll på att bildas väster om Skottland. Kall luft från Grönlandsområdet hade strömmat ner och mötte mycket mild och fuktig luft väster om Brittiska öarna. I gränszonen mellan luftmassorna började ett lågtryck ta form under fredagen och det rörde sig sedan mycket snabbt och under kraftig fördjupning över nordligaste Skottland och vidare österut. På lördag eftermiddag hade det nått Sydnorge och en sydsydvästlig vind tilltog hastigt längs västkusten och nådde stormstyrka. När lågtryckets centrum under kvällen nått fram till västra Svealand vred vinden över på väst. Den kulminerade under kvällen i västra Götaland, kring midnatt i de inre och östra delarna. Lufttrycket i lågtryckets centrum nådde som lägst omkring 960 hPa i västra Svealand under lördagskvällen.

Södra och västra Sveriges hushåll drabbades hårt av orkanen Gudruns krafter. Infrastrukturen lamslog landet och minst sju personer omkom av ovädrets härjningar. Redan vid 15-tiden på lördagen den 8 januari 2005 stoppades all biltrafik på Öresundsbron. Ytterligare en timme senare stoppades all tågtrafik i södra Sverige. Då var det orkan i vindbyarna och efter ytterligare en dryg timme stoppades all tågtrafik över bron. Samtidigt slutade alla färjor gå till Bornholm, Tyskland, Ven och mellan Sverige och Danmark. SJ drabbades av stora problem i tågtrafiken. Det tog en månad innan trafiken var igång på alla järnvägar.

På Arlanda fungerade flygtrafiken utan störningar men Sturup i Malmö fick stängas större delen av eftermiddagen och kvällen. På Landvetter i Göteborg fick flera plan som skulle landat där flyga vidare till andra flygplatser, säger Lars Rhöne, informationsdirektör på Luftfartsverket. Två av TT-Lines färjor väntade sent på lördagskvällen ute till havs, eftersom orkanen har sänkt vattenståndet i Trelleborgs hamn med 1,5 meter.

I Göteborg ställdes all spårvagns- och busstrafik in från niotiden på kvällen. I Varberg blåste kanoter och andra mindre båtar upp i luften, och krossades mot marken ett femtiotal meter bort. Även taket på Varbergs fästning skadades av stormen. På Gotland rapporterades det vindbyar på 40 m/s.

Natten mot den 9 januari var i Sverige 341 000 hushåll strömlösa. Ringhals och Barsebäcks kärnkraftverk fick stoppa produktionen på grund av flera ledningsbrott i kombination med stora mängder salt som kom in från havet med vinden, så kallad saltstorm, och täckte ställverket vid Ringhals, vilket ökade risken för överslag. De starka vindarna i kombination med vattensjuk mark gjorde att stora mängder träd blev fällda. Uppskattningsvis 75 miljoner kubikmeter skog stormfälldes i Götaland, vilket motsvarar tre årsavverkningar.

Efter att ha blåst över Gotland fortsatte ovädret över Östersjön och nådde Estland södra Finland och Ryssland en 9 januari. I Helsingfors steg vattennivån upp till 146 centimeter över det normala. I Sankt Petersburg steg vattnet från floden Neva så högt att sex tunnelbanestationer stängdes. Lovisa Pärnu, Tallinn och Åbo var andra städer som drabbades av ovädret. Hela Åbo hamn översvämmades och kärnkraftverket i Lovisa var också hotat av ovädret, men hotet minskade under dagen. Som högst var vattennivån 280 centimeter över det normala i Pärnu och en fjärdedel av stadens gator stod under vatten.

Även fyra dygn efter stormen var 100 000 hushåll i Sverige strömlösa. Lyckligtvis följde en period av varmt väder efter stormen så hushållen klarade sig förhållandevis bra utan uppvärming den första tiden. I Oskarshamn uppmättes till exempel den högsta januaritemperaturen någonsin där: 11,8 grader.

Det tog dock ytterligare tid innan de direkta följderna av orkanen var åtgärdade. Två veckor efteråt var 25 000 hushåll utan ström, tre veckor efteråt fortfarande mer än 10 000. Eftersom värmen inte höll i sig under hela perioden så fick flera hem evakueras. Inkopplingen av strömmen dröjde ytterligare sedan blötsnö fallit i början av februari och dragit ner de tillfälliga ledningarna. Först efter fyrtio dagar hade alla fastboende ström igen.

Många hushåll blev utan telefon, samma storleksordning som de som blev utan ström. Telefonledningar som blåste ner var inte det största problemet utan det var att även telesystemet var beroende av ström för att fungera. Följaktligen drabbades även mobiltelefonisystemen och lämnade stora områden helt utan kommunikation

Januari 8-9 året 2005 kommer vi aldrig att glömma och hoppas vi aldrig får uppleva detta igen. Men hennes lillebror Per drabbade oss den 14 januari 2007. Det blev en rejäl storm det med, en påminnelse av Gudruns härjningar och att vi står oss slätt mot naturens raseri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.