I dag besökte jag Kamelranchen och Ölands oasen i Orminge på Öland.
Mycket av Ormöga Kamelranch består av Ölands unika alvarmark. Alvarmark är en hedlik vegetation på kalkhällmark, med tunt jordlager. Ranchen ligger 14 km norr om Borgholm och ca 2 km från stenstranden Äleklinta, som är en populär badstrand för familjer. Till en början var Ormöga en egen liten by och hade för 50 år sedan tre mjölkbesättningar. Nu återstår endast deras gård. År 1989 var en väldigt torr sommar och det var då dom fick idén att kameler skulle passa bra på det stäppliknande alvaret.
Få djur är så mångsidiga som kamelen. De kan användas som packdjur, riddjur och dragare, och man kan även ha dem för köttet, mjölken eller ullens skull.
Deras ull, eller hår som man borde kalla det, är i likhet med renens hår ihåligt. Detta gör att kamelerna kan hålla värmen riktigt bra eftersom håret isolerar både inåt och utåt. Det är därför kameler inte har något emot att ligga ute i snö. På våren fäller de all sin päls för att sedan börja växa ny redan under sommaren för att vara förberedda på vintern.
En ettårig kamelföl bekantar sig med besökarna. Kameler blir könsmogna vid ca 3 års ålder och man brukar säga att de är fullvuxna runt 6 års ålder. De sägs kunna bli upp till 45 år gamla. Våra äldsta kameler är i år, 2011, 20 år gamla.
Kameler har en dräktighetstid på drygt 13 månader. Eftersom de i regel endast parar sig under några vintermånader, brukar detta medföra att kameler fölar vartannat år. Fölen föds med tomma pucklar. De ligger som tomma skinnflikar på ryggen, men börjar snart fyllas med fett (inte vatten!). Fölen brukar kunna stå redan under första dagen och diar i ungefär 1 år. Vissa kameler får, utav okänd anledning, aldrig ”upp” sina pucklar, men detta har ingen praktiskt betydelse.
På kamelranchen kan man rida på kameler. Det är inte för inte som kamelen kallas öknens skepp. Kameler är passgångare och har platta, mjuka fötter. De har två tår på varje fot med en nagel på varje tå. Mellan de två tårna finns lite ”simhud” som gör att de kan gå i sand utan att sjunka ner för mycket.
Skön frisyr på denna glada kamel
Bengt Erlingsson skulle själv inte kalla sig kamelkungen även om han under åren lyckats avla fram Europas största hjord med tvåpuckliga kameler.
Innan han blev lantbrukare på sin föräldragård tog han två examen (inom agronomi och biologi) och reste runt jordklotet.
Fascinationen för kameler har han haft sedan barnsben även om själva affärsidén kom senare. Det var den torra sommaren 1989 som Bengt insåg att tvåpuckliga kameler skulle passa bra på det vidsträckta alvaret. Den tvåpuckliga kamelen är trots allt kamelen som tål kalla klimat i motsatt till dromedaren som tål varma klimat.
För mer information klicka in på hemsidan: Kamelranchen och ÖlandsOasen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.