Sverige är rikt på skalder och tonsättare som har gått till vår litteratur och musikhistoria. Lars Wivallius som levde på 1600-talet, Carl Michael Bellman från 1700-talet, Erik Johan Stagnelius från 1800-talet och Björn Afzelius från 1900-talet är några exempel på skalder som finns i våra hjärtan. Dessa poeter har ofta en rik historia vid sidan av deras musikaliska verksamhet och det har format deras personligheter som lever vidare i deras genialiska musik. Lördagen den nionde april kom en av dom stora skalderna Evert och hans son Sven- Bertil Taube på besök till Åfors folkets hus. Dessa två har verkligen satt avtryck i den svenska visskatten.
Det är musikern Ole Moe och skådespelaren Dan Nerenius som gestaltar dessa två musikaliska ikoner. Ole som Sven Bertil och Dan som Evert. På ett briljant sätt förmedlar dom med stor kärlek ett porträtt av dom båda på ett väldigt personligt plan. Publiken får verkligen en känsla av att det verkligen är Evert och Sven Bertil som är på scen. Med humor och berättarglädje lotsar Ole och Dan oss genom Everts fantastiska visor som vi alla känner igen. Men många kanske inte känner igen bakgrunden till visorna? För varje visa har en berättelse som Evert och Sven Bertil vill berätta för oss. Det kan handla om tex. kärlek, platsskildringar, skeppsvisor och en och annan protestsång. Denna kunskap får publiken till sig under kvällens gång. Det gör att visorna växer i publikens medvetande och får en ännu större mening.
Dan Nerenius och Ole Moe bjuder verkligen på sig själva under föreställningen. Tillsammans med publiken som i allra högsta grad är delaktiga i föreställningen genomför dom en fantastisk historieskildring av Evert Taube. Man känner verkligen att dom båda vill göra detta och att dom tar sig an uppgiften med stort allvar och seriositet. För även om skratten flödar i teatersalongen i Åfors blir det aldrig någon parodi på Evert Taube.
Det är en fantastisk känsla att här mitt ute i den småländska skogen får möjlighet att njuta av Everts fantastiska visor framförda av Ole Moe ibland i duett med Dan Nerenius. Teater och historia blir inte mer levande än så här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.