Kapelludden är en by och en våtmark på Ölands östkust i Bredsättra socken cirka fyra kilometer öster om Bredsättra by. Kapelludden har ett mycket rikt fågelliv vid strandängarna och vikarna.
Under medeltiden kallades platsen Sikavarp eller Sikehamn och tros då ha varit fiskeläge och handelsort, men det är oklart hur omfattande verksamheten varit.Det påstås dock i vissa historieskrivningar att handeln var såpass aktiv att ortens handelsprivilegier drogs in av Johan III efter att Kalmar och Borgholm klagat över konkurrensen. Kapelluddens bebyggelse är numera begränsad till en mindre fiskehamn med fiskebodar, ett fyrtorn och ett bostadshus.
Stenkorset med treklöverbladsutformning på de övre armarna är troligen samtida eller äldre än kapellet. Korset bröts i tre delar då det slogs omkull av bråte från en förfallen fiskebod under orkanen Per den 14 januari 207. Delarna tillvaratogs av länsmuseet[4] och restaurerades. Korset lyftes åter på plats i oktober samma år
Kapelluddens fyr är en sk. heidenstamfyr. Fyren som ritades av Albert Theodor Gellerstedt byggdes på 1872 Helsingborgs mekaniska verkstad och transporterades i delar till Kapelludden där den monterades. År 1887 byttes rovoljelampan ut mot en fotogenlampa och 1908 installerades luxljus. Fyren elektrifierades 1942 och fick då en lampa på 1000 Watt.
Fyren är byggnadsminne sedan 1973.
Under 1200-talets första hälft uppfördes ett kapell på platsen, stort nog att kunna hysa en större församling under de tider på året då handeln var som mest aktiv.[3]
Heliga Birgitta tros ha blivit skyddshelgon för kapellet under 1400-talet. Hennes kvarlevor sägs ha förts i land vid udden 1374 via dåvarande Danzig under transporten från Rom till hennes födelseort Vadstena. En annan teori är att kapellets namn istället syftar på det irländska helgonet Brigida av Kildare,[2] som levde under 400- och 500-talen och som också givit namn åt det svenska helgonet.
Idag är kapellet en ruin. Förutom kapellets norra gavel har de flesta ytterväggarna förfallit till endast någon meters höjd. Den södra gaveln kollapsade under en vinterstorm 1914.
Kapellet är även känt som Långöre kapell
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.