Landskyrkan från 1670 med en rovfågel i skyn. |
Askersund hade vid senaste tätortsavgränsningen (2010) 3 887 invånare, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela kommunens invånarantal.
Stadskärnan är fortfarande präglad av sin trähusbebyggelse och sina två kyrkor. Sofia Magdalena är ritad av Olof Tempelman och Askersunds landskyrka av Jean de la Vallée och Erik Dahlberg. Staden ligger i utkanten av skogen Tiveden vid sjön Alsen som utgör nordligaste delen av Vättern och utmed sjön strax utanför staden ligger Husabergsudde med bad och camping. Från staden har man utsikt över Vättern och Tivedsskogen. På andra sidan vattnet syns prins Gustafs slott, Stjernsund.
Vy mot staden. Den vita tornet är kyrkan Sofia Magdalena,
samma namn som Algutsboda kyrka. Kyrkan stod färdig
1780 |
Askersund omnämns under 1300-talet med namnet Eskersund och på 1400-talet under namnet Askasund. Askersund blev under Johan III:s tid köping under Vadstena, då Sundbo härad fram till 1640 hörde under Finspånga läns härad i Östergötland. 1643 fick Askersund stadsprivilegier för att vara ett centrum för den omgivande traktens spiksmide och handeln med denna.
Den 6 juni 1776 härjade en brand i Askersund och samma kväll var hela staden nedbränd, med undantag av 8-9 hus. 3 personer omkom i branden. En ny stad hade byggts upp 10 år senare "tack vare statshjälp och många frivilliga offergåvor". Några av husen som överlevde branden står i dag i Hembygdsgården i Askersunds stadspark.
I Askersund grundades år 1812 Askersunds flickskola, som var den andra skolan i Sverige som erbjöd akademisk undervisning för elever av kvinnlig kön.
Från att varit kyrkby i Askersunds socken utbröts orten 1643 och blev Askersunds stad. Efter kommunreformen 1862 låg sedan bebyggelsen i stadskommunen Askersunds stad och med en mindre del före 1952 i Askersunds socken. Staden utökades 1952 med Askersunds socken och orten utgjorde därefter, som dess centralort, en liten del av stadskommunens område. 1971 uppgick Askersunds stad i Askersunds kommun och orten är sedan dess centralort i kommunen.
Askersund tillhör sedan 1965 Askersunds församling för att innan dess tillhört Askersunds stadsförsamling och med en del Askersunds landsförsamling.
Askersund tillhörde judiciellt till 1948 Askersunds rådhusrätt och därefter till 1971 Västernärkes domsagas tingslag. Från 1971 till 2001 ingick orten i Hallsbergs tingsrätts domsaga och den ingår sedan 2001 i Örebro tingsrätts domsaga
Tyvärr,eller kanske är det fel ordval, så var det bil och MC träff i staden när jag var där lördagen den 12 juli och det innebar fullt med folk och det är ingen nackdel men att alla hade tagit med sig sin bil eller MC till Askersund gjorde att det var ont om parkeringsplatser. Min tid var begränsad så någon parkeringsplats hittade jag inte utan körde vidare söderut. Men jag hann se att Askersund var en idyll med sina kullerstensgator, trähus och sitt läge vid Vätterns norra strand. Hit ska jag återvända snart igen för att ta bilder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.