Bara fem dagar kvar till Valdagen och vår toppkandidat Malin Björk går in i valspurten med starkt självförtroende.
- Nu lämnar vi backlinjen och går på offensiven, säger Malin Björk.
- Det får vara slut med högerns regemente i EU! I det här valet har vänstern i Europa en realistisk chans att bryta med den marknadsliberala katastrofens väg, och mycket tyder på att vänstern går rejält fram i stora delar av Europa.
Det har varit intensiva veckor för Malin Björk, som gick direkt från rollen som politiskt sakkunnig i GUE-NGL gruppen i Bryssel in på förstaplatsen på EU- listan. Nu har Malin Björk rest runt och kampanjat i hela Sverige inför valet; mött väljare i skolor och på vårdcentraler, stått i sol och regn på torgmöten och pratat om hotet mot aborträtten och handelsavtalet mellan USA och EU, frågats ut på lokala radiostationer och i stylade TV-studios med blanka golv.
Nu drar det ihop sig till de stora och avgörande slutdebatterna i Aftonbladet, Expressen, SR och SVT.
- Jag känner tilltro från så många jag mött under kampanjen, de är trötta på den högerpolitik som slår sönder samhället, både här i Sverige och i EU, säger Malin Björk.
- Det är vi i vänstern som har en politik som kan sätta stopp för den här utvecklingen, som sätter medmänsklighet och rättvisa mot privatiseringar och girighet, säger Malin Björk.
Här är Vänsterpartiets viktigaste EU-frågor, som Malin Björk också kommer att lyfta i slutdebatterna:
• Välfärden, som ska försvaras genom att sätta stopp för EU:s nedskärningar och tvångsprivatiseringar. Det behövs en ny inriktning på den ekonomiska politiken.
• Feminismen. Vänsterpartiet har nått stora framgångar när det gäller att få acceptans för den svenska sexköpslagen, i arbetet mot våld mot kvinnor och frågor kring sexuell och reproduktiv hälsa. Detta viktiga arbete fortsätter, med ökat fokus på ekonomisk rättvisa.
• Arbetsrätten. Alla utländska arbetare i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal. V vill också införa ett socialt protokoll som gör att arbetstagare från andra EU-länder inte behandlas sämre än de inhemska.
Vänsterpartiet säger nej till överstatliga regler i de flesta fall.
- Det är inget konstigt. När det handlar om att överföra ny makt, då är vi oerhört restriktiva. När det redan finns EU-lagstiftning så jobbar vi för att den ska fungera så bra som möjligt, säger Malin Björk.
Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti som på sikt vill lämna EU, är det svårt för dig att förklara arbetet med hänsyn till det?
- Nej, det tycker jag inte. Man kan inte påverka EU om man inte har ett kritiskt förhållningssätt och lyfter frågorna om demokrati och EU:s inneboende fel. Vi gör vad vi kan för att påverka på den här arenan när vi är med.
- Nu är det dags att EU tar ett rejält kliv åt vänster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.