tisdag, december 17, 2013

Maria Blomqvist skrivelse om palliativ vård

Under gårdagens kommunfullmäktige fick jag äran att läsa upp en skrivelse som Maria Blomqvist författat angående ett inskickade medborgarförslag från henne. Medborgarförslaget handlade om att införa palliativ vårdplatser och att skapa särskilda team för patienter/Vårdtagare i livets slutskede. Marias skrivelse berörde mig starkt under uppläsningen på många sätt.

Dels privat och dels yrkesmässigt eftersom jag jobbar inom äldreomsorgen och döden är en del av mitt arbete även om den kontakten inte sker ofta. Mycket kan man vänja sig i mitt arbete men aldrig när döden är närvarande. Varje människa som är på väg att avsluta sitt liv är unik och  det är alltid starka känslor som väcks och som man upplever i sin profession vid dessa tillfällen.

 Det är inte bara äldre människor som kanske levt färdigt sitt liv man kommer i kontakt med utan även yngre som borde vara mitt uppe i livet men istället av olika anledningar drabbas av det ofattbara. Det berör på ett annat sätt och ger ännu mer känslor och tankar. Därför är det viktigt med en bra palliativ vård för både den som är döende och dess anhöriga men också för oss i personalen.

 Tack Maria för att jag fick föra din röst när du inte själv hade möjlighet att medverka under mötet.  Fullmäktige antog Marias medborgarförslag. Här kommer hennes skrivelse som jag läste upp i går. 

Kommunfullmäktige möte 2013-12-16

Kan tyvärr inte själv närvara på detta möte.

Min tanke när det gäller ett team inom den Palliativa vården är att nå fram till "yngre" (ex: 25 år och uppåt) människor som befinner sig i livets slut.
Där det ska finnas utbildad personal inom palliativ vård.
Väljer man att vårdas i hemmet och behöver hjälp så behövs det en liten grupp.
Ex: omsorgsassistenter (som är utvalda sedan tidigare) som normalt jobbar inom hemtjänsten som kan bli frånkopplade för att arbeta med patienten, så han/hon behöver träffa så lite folk som möjlig för att känna trygghet och tillit.
Att finnas till hands för närstående måste också kännas som en trygghet. Att det inte är så mycket personal. Många gånger till att bara finnas där och för ett aktivt lyssnande.
Det blir en trygghet även för personalen att arbeta nära varandra.

De 4 hörnstenarna inom palliativ vård
*Symtomkontroll skall utgå utifrån de fysiska, psykiska, sociala och existentiella/andliga behoven
*Relation/kommunikation i syfte att befrämja patientens livskvalitet
*Närståendestöd under sjukdomen och efter dödsfallet
*Teamarbete samarbete i ett multiprofessionellt sammansatt vårdlag

Ang vårdplatser i livets slut, ja vi har korttidsplatser på Esplanaden 8.
Men mitt förslag är att det ska finnas avsatta platser för enbart palliativ vård. Lämpliga inredda rum för patienter och närstående.
Åter igen för att nå de "yngre"(25 år och uppåt). Man vill kanske inte vara på sjukhus hela vårdtiden, kan /vill inte vara hemma av olika orsaker. Man vill vara på hemmaplan så det är nära för närstående att finnas vid sidan, att kunna få ett värdigt avslut. Då måste det finnas alternativ.
Väljer man en vårdplats så ska man ändå få "leva livet" så länge man har möjlighet. Få permissioner, komma ut i friska luften osv.

Känns inte rätt att placera en patient som är "yngre"(25 år och uppåt) på ett särskilt boende eller på Esplanaden 8´s korttidsboende. Där det finns äldre.
En person som är i livets slut behöver lugn ro, trygghet, ombonat. Tillgänglig och kunnig personal, för att finnas till hands hela tiden, dygnet runt. Kunna sitta vid deras sida om så önskas och bara finnas, hålla i en hand, lyssna.

Att dö handlar om smärt- och ångestdämpande lindring inför det ögonblick då alla somnar in.

Det måste finnas alternativ för en som är svårt sjuk. Alla har vi ett självbestämmande!!!

Palliativ vård bygger på mänsklig kontakt, att kunna ge smärtlindring och att kunna dämpa ångest och oro. Det handlar om att ge patienten trygghet, om att vara en medmänniska för den döende och att göra det bästa av den tid patienten har kvar att leva.
Det kan vara svårt och krävande för anhöriga att vårda patienten i hemmet utan sjukhusets resurser.

Cicely Saunders, grundare av hospicerörelsen, sammanfattar människosynen som präglar rörelsens vård:
”Du betyder något, därför att du är du. Du betyder något till det sista ögonblicket i ditt liv och vi ska göra allt för att inte bara hjälpa dig att dö i frid, utan även leva tills du dör.”

Tack!!
Maria Blomqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.