I de arkiv som återfinns på The Glass factory i Boda gjordes för några år sedan en märklig upptäkt; nämligen en bild där Elvis Presley poserar med ett askfat formgivet av Erik Höglund för Boda glasbruk.
Jag gick givetvis i taket, och snart insåg jag att inte ens de allra mest inbitna Presley-fansen kände till bilden. Jag började forska i ämnet och ett spår var att Presley agerat reklampelare för Boda. Men Presley gjorde aldrig reklam... Så hur hängde det ihop?
Det var tydligt att bilen var från tidigt 1960-tal och glas av Erik Höglund var populärt i USA efter hans succéutställning på Manhattan under sent 1950-tal. Var det möjligt att Presley gjort ett undantag? Och hur kunde det i så fall vara så okänt? För Presley-fansen är ingenting som rör ikonen oväsentligt.
Det blev tre artiklar i Barometern, och här följer den avslutande. Artikelsviten spreds över landet och nådde även USA, och det var inte utan belåtenhet som detta kunde publiceras på Emmaboda-sidorna. Det stora möter det lilla - sådant tycker vi om.
I artikeln nämns även andra bilder, men de har vi inte längre tillgång till i acceptabel upplösning.
Peter Lejon, Långelycka
Peter Lejon/Långelycke
_____________
Boda glasbruk/Stockholm · Minns du vår historia om bilden där Elvis Presley håller i ett Erik Höglund-askfat tillverkat på Boda glasbruk? Nu visar det sig att Presley inte var den ende celebriteten som fick Höglundglas.
I januari i år kunde vi berätta att studiobilden av Elvis Presley som poserar med ett askfat av Erik Höglund togs 1963, och det var Presley-kännaren Anders Johansson i Emmaboda som hjälpte oss att få svar, bland annat genom kontakt med Presleys styvbror Rick Stanley.
Finns sannolikt på Graceland
Frilansjournalisten Bo Hanson, som bland annat jobbade på uppdrag från Allers, ordnade mötet med Presley och då överlämnade han också ett askfat som formgivits av Erik Höglund för Boda glasbruk. Av allt att döma finns askfatet i dag i samlingarna i Presleys hem Graceland i Memphis, Tennessee.
Nu kan vi tack vare Bo Hanssons son, Lasse Hanson som jobbar på Sveriges Radio i Stockholm, redogöra lite utförligare kring omständigheterna.
–Pappa reste under många år världen runt tillsammans med fotografen Roland Palm. Resorna tog ungefär tre månader och sedan tillbringade de resten av året med att färdigställa materialet, säger Lasse Hanson.
Förre Expressen-journalisten Börje Lundberg berättar i sin bok ”Elvis – Kung av Sverige” om mötet. Där framgår att jakten på Presley inleddes i New York. Det verkade först omöjligt att komma i hans närhet, men Hanson och Palm gav sig inte. De flög till Los Angeles och i Hollywood pågick då inspelningen av Viva Las Vegas där den 28-årige Presley (som Lucky Jackson) spelade mot svenskfödda och 22-åriga Ann-Margret (som Rusty Martin). Ann-Margret som då också var hans flickvän.
Gåva från en stor tidningsläsare
Med stor list lyckades de svenska journalisterna komma in på Paramount studios, men de fick vänta länge. De hade kommit in genom att säga att de hade en gåva till Presley från en stor svensk tidnings läsare och med sig hade de också Erik Höglunds askfat. Till slut infann sig superstjärnan, klädd i vita byxor, röd skjorta och midjekort, vit kavaj. Den senare återfinns för övrigt i flera scener i filmen.
Tidigare opublicerad bild
Här kan vi nu visa hur Bo Hanson lämnar över askfatet från Boda till Presley, en bild som aldrig tidigare har publicerats. Ett liknande foto publicerades i Allers 1964, men det var inte samma bild.
–Pappa tyckte att Elvis var fåordig när han först träffade honom i samband med det lite formella överlämnandet av askfatet. Men sedan blev han bjuden till logen och då varade samtalet i flera timmar, säger Lasse Hanson.
Det har tidigare tyckts som om träffen med Elvis Presley var resultatet av en tävling som Allers anordnat.
”Lite på en höft”
–Jag har pratat med Allers, men det verkar inte som om det hade förekommit någon tävling. Jag tror att pappa och Palm gjorde det här lite på en höft, för det var ofta så de jobbade. Det blev förmodligen lättare att komma i kontakt med stjärnorna om de hade med sig en intressant gåva.
Nu visar det sig att Bo Hanson och Roland Palm träffade fler storstjärnor på sin resa, och alla fick de glas från Boda glasbruk – något som enligt originalartiklarna möttes av ”äkta förtjusning”. Lasse Hansson har via Allers arkiv fått fram att alla intervjuade män fick askfatet medan kvinnorna fick parfymflakonger – alla, enligt artiklarna, specialgjorda i Boda för ändamålet.
Som synes har vi via Lasse Hanson även fått tillgång till en bild där Bo Hanson lämnar över ett Boda-askfat till sångaren,skådespelaren och Ratpack-medlemmen Sammy Davis Jr.
Kvinnan på porträttet i bakgrunden är Davis svenska hustru, aktrisen May-Britt Wilkens, och även denna bild publiceras nu för första gången. Bilden är tagen i parets hem.
Flera andra artister i samma veva
Sammy Davis Jr-intervjun skedde i samma veva som Presleymötet.
Under samma resa träffade Hansson och Palm även skådespelaren Danny Kaye, den japanske rocksångaren Kuy Sakamoto, den brittiske rockaren – och Presley-rivalen – Tommy Steele, den franska sångerskan Zizi Jeanmarie, den franska aktrisen Juliette Greco, sångaren Maurice Chevalier, skådespelaren Jack Lemmon och sångaren Harry Belafonte. Samtliga fick Höglundglas och artikelserien hette när den publicerades ”Världens tio i topp”.
Först ut i Allers var Sammy Davis och det skedde tidigt i april 1964. På tur stod Danny Kaye, och Presley publicerades som nummer fem i det årets artonde nummer den 3 maj.
”Visst hörde jag pappas skrönor”
Både Bo Hanson och Roland Palm är bortgångna. Palm var för övrigt far till författaren Carl-Magnus Palm, som bland annat skrivit biografin ”Abba The Story”.
–Det var min systerson som fick bilderna, som var tagna med Hasselblads-kamera, på Elvis och Sammy Davis av pappa innan pappa gick bort för 30 år sedan. Jag har inte vetat så mycket om det här innan, men visst hörde jag pappas skrönor när jag växte upp. De var givna när vi hade gäster hemma. Han hade träffat oerhört mycket känt folk över hela världen och blev ofta god vän med dem, och familjen fick i många år julkort från greve Lennart Bernadotte, berättar Lasse Hansson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.