fredag, april 05, 2013

När, vad och hur hade Vänsterpartiet fel?

Jag - har tänk på detta, när hade Vänsterpartiet fel och varför har Vänsterpartiet blivit hånad av många Svenskar?

När - jag har fördjupat mig i dessa frågor – frågor som visar på hur svenska folket tänker – eller rättare sagt inte tänker. Jag blir något förundrad över det faktum att, svenska folket inte tänker särskilt mycket längre än sin näsa är lång. Jag kan redovisa på många punkter hur fel svenska folket har haft – fel på dom allra mest avgörande saker – saker som rör vårt välfärdsbygge, vårt land. Men det är väl så att svenska folket är så smarta – så smarta att det inte finns något annat att tala om. Vi ser resultatet idag – titta så smarta vi var, nu är allting som det ska, eller hur?
Givetvis tycker nu många att det är lätt att vara efterklok - och det är väl i och för sig sant. Men hur skulle det vara att vara föreklok istället, skulle det vara något för svenske? Jag bara frågar.
Okej, ska vi titta lite närmare på dom besluten som svenskafolket har tagit – det gör vi.
Jag vet inte var jag ska börja – det är så mycket att ta upp, men någonstans ska jag börja i varje fall.

Okej - vi börjar med avregleringen av finansmarknaden, detta genomfördes av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, 1986 om jag mins rätt – så kallade novemberrevolutionen. Vet ni vad? Jho, Vänsterpartiet var emot detta – vänsterpartiet visste att detta skulle leda till att makten skulle hamna hos Bankerna och finansbolagen. Att detta skulle leda till än mera orättvisare samhälle – att detta skulle leda till att staten skulle förlora sin ensamrätt att tillverka pengar. Detta skulle leda till att ekonomi och politik skulle bli styrda av penningstarka aktörer. Hur fel hade Vänsterpartiet? Inte alls fel. Vi ser hur dagens ekonomiska-systemet håller på att ta kål på hela planeten – vi ser hur Bankerna bli allt hungrigare efter penning, och vi ser hur girigheten sprider sig allt längre ner i näringskedjan.Vi ser att penninghunger sätter grupperna mot varandra – vi hör hur dom utsatta bli allt mera utsatta, ingenting är nog för kapitalisten.

Jag - tror inte att det är någon som har undgått nyheter om Grekland, om Spanien, om Irland, om Cypern – men jag tvivlar på att det är så många som förstå sig riktig på –förstår sig på den verkliga orsaken till allt detta elände. Men i ärlighetens namn, det kan ju inte vara så svårt att fatta. Förstå sig på att det är dom riktigt stora aktörerna som ligger bakom allt elände, jag påstår att det är IMF och BIS som ligger bakom allt detta – att det är Bankerna som ligger bakom eländet. Jag har aldrig hört talas om att bankerna själva som skulle städa upp sitt eget skit dom har orsakat – all spekulation som dom har orsakat – spekulation med andras tillgångar, med folkets tillgångar.
Det verkar så att dessa banker får härja fritt och det utan att ta eget ansvar för sina idiotiska påhittade fonder, skulder osv. Inte en enda av dessa Banker som har självmant erkänt att det är dom som har orsakat så att hela världsekonomin är hotad, inte ett ord om det. Men vad dom säger är att samhället måste städa efter dom. Varje gång när någon "oförståndig" person som påpekar detta bekymmer, så sänks Bankernas aktier – detta är svar ifrån marknaden – marknaden som anser att det är alltid staterna och dess invånare som ska städa efter tokerier.
Nå min fråga till er; hade Vänsterpartiet fel?

En annan fråga;en fråga om pensioner. Vi vet att Socialdemokraterna med Centerns hjälp förändrade pensionssystemet. Dom lovade att detta skulle bli bra för alla – att alla skulle tjäna på det – att detta var nödvändigt. Tänk så bra det blev, nu får vi skörda frukter av detta nya system och framför allt pensionerna har stigit dom senaste året. Oj oj, jag kan inte annat än gråta, eller ska jag skratta, jag vet inte. Nå, vilka var dom som var emot detta? Gissa, jho, Vänsterpartiet. Hade Vänsterpartiet fel?
Vi vet att socialdemokraterna och Centern införde så kallade broms – broms som skulle reglera pensionerna efter konjunktur och lönsamhet och idag ser vi resultatet. Vi vet att pensionerna sjunker – sjunker varje år och det kan vi tacka bromsen för. All typ av spekulation orsakar osäkra placeringar och detta kan leda till försämrade investeringar, vilket har skett när det gäller pensions parande. Nå, vilka hade fel och vilka hade rätt?

Inflationsbekämpning - hur är det där då? Överskottsmålet i dom statliga finanserna? Hur är det, skapar detta nya jobb? Det påstods av dom ledande politiker – att inflationsbekämpningskulle vara den viktigaste – viktigaste att kunna skapa nya arbetstillfällen. Inflationsbekämpning, vad innebär det då? Vi vet att så fort stiger priserna så stramar riksbanken sina räntor – höjer räntorna. Vad innebär det då? Jho att, om priserna stiger, så stiger räntorna. Det spelar inte så roll vilka priser som stiger – detta gäller även om bostadspriserna stiger – om huspriserna stiger – om lönerna stiger. Riksbanken höjer räntan, hur klokt är det?
Vi tänker så här; arbetarna kämpar för en bättre lön och vad blir det sedan då? Jho, lönerna kanske till och med höjs, men detta påverkar inflationen, så riksbanken höjer räntan, vilket leder till att bostadslånen blir dyrare- och iför sig alla andra lån lika med. Löntagarna kämpar för en bättre lön och riksbanken tar tillbaks den höjningen i form av ränta, snacka om idioti. Så varför kämpa när det inte leder till riktiga reallöneökningar och detta är det som är målet med inflationsbekämpningen – nämligen att lönerna ska hållas nere.

Överskottsmål då? Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha överskottsmål – överskottsmål som om Sverige vore ett företag. Överskottsmålet ligger för närvarande på 1 % - vilket låter iför sig lågt, men är detta nödvändigt? Jag kan hålla med att ett visst överskott är förnuftigt, men ska det vara alltid så? Givetvis inte alltid – inte när det råder sämre tider, kan vara lite svårt att uppnå målet när det behövs stimulanser i ekonomin. Om man har dåliga tider, så behöver vi stimulera för att kunna övervinna dom svåra tiderna – allt annat är bara rapakalja. Och när det är bra tider då? Jho, då kan det vara bra att spara i ladorna – för att kunna möta dom svåra tiderna som kommer alltid med jämna mellanrum.
Nå, sker det idag då? Nej, allt annat skulle vara ren skitsnack. Dagens regering väljer att även dom svåra tiderna att, spara, betala av statsskulden osv. Vilka är det dom som får betala priset då för oseriösa handlandet av regeringen? Att svara på den frågan kan inte vara så svårt, givetvis är det dom svagaste i samhället som får stå för kalaset. Så att ha överskottsmålet kan ju inte vara gällande i alla tider. Nå, hade Vänsterpartiet fel gällande inflationen och överskottsmålet?
Vi vet att allt fler vill lätta på inflations- och överskottsmålet och det glädjer mig – äntligen några som håller på att vakna ur Törnrosasömn.

Kommunaliseringen och privatiseringen av skolan? Privatiseringen skedde när vi hade borglig regering, regeringen Bild. Sant är att vi hade en socialdemokratisk regering efter detta, men det är även sant att den dåvarande socialdemokratiske regering inte gjorde något åt saken. Det kan vara så att sossarna inte hade så mycket om kunskap hur detta skulle påverka skolresultaten – men konstigt nog så hade Vänsterpartiet kunskaper om detta. Vänsterpartiet och Sossarna genomförde kommunaliseringen av skolan och där gjorde V fel. Där emot var V emot privatiseringen – att dom privatskolor skulle finansiera med våra skattemedel, tänk så rätt V hade.

Nu - är det alltfler som vill förbjuda vinsterna i skolan – vinsterna som orsakar att skolan blir allt mer ojämlik – att skolan som blir allt mera kunskapsfattig. Forskningen pekar på att orsaken till dåliga kunskaper bärs av att skolan är ojämlik, att riskkapitalbolagen härjar fritt och dränerar våra skattepengar. För sanningen är ju att riskkapitalisternas mål är att tjäna pengar på det hela – lätt förtjänta pengar och sedan flyttas pengarna till skatteparadisöarna. Konstigaste av allt är att, sossarna vill fortfarande tillåta vinsterna i skolan – fast alla vet att detta leder till sämre skolresultat – fast folket är emot detta, över 80 %av befolkningen ogillar vinsterna i skolan.

Vården och omsorg? Dagens regering vill att vården ska bedrivas i privatregim – dom gör allt för att sälja ut – gör allt för att Landstinget får det allt svårare. Vi vet att dom privata suktar efter profit – vi vet att det är den viktigaste för dom, det är så företagandet fungerar. Men givetvis är det också så att även dom privata måste ge patienter en bra service – annars skulle inte människorna välja dom. Men ska detta finansieras med skattemedel? Ska inte skattemedel återgå till välfärden? Inte ska det i alla fall överföras till skatteparadis – så ska det inte vara. Gärna privata, men dom ska stå på sina egna ben och inte finansieras med skattemedel. Även där var Vänster emot – emot att riskkapitalister skulle kunna dränera statens kassa på skattemedel och hur fel har Vänsterpartiet?

Tänk - på dessa saker – tänk, hade Vänsterpartiet fel, eller kan det vara så att Vänsterpartiet hade själva verket helt rätt?

Tack för ordet: 

Johannes Mocklin

3 kommentarer:

  1. Jag ser (såg för länge sedan) felet: V hänger sig om halsen på det parti, S, som i hög grad är ansvarigt för förfallet. Trots upprepade möjligheter att bryta sig loss och skapa en egen politisk linje som i hög grad skulle ha tilltalat vanliga S-väljare valde ledningen i V att hellre fika efter ministerposter. Det straffade sig. V blev inget annat än en lätt radikalare version av S som dock aldrig satte ner foten och röt: "här är gränsen". Och därmed har man gjort sig ointressanta för de flesta som vill ha en bättre politik i landet.

    SvaraRadera
  2. Det är viktigt att vi är en socialisatisk blåslampa i baken på (S) och därför är det viktigt att vi har en egen politik men visar ockaå att vi vill förvalta den i regeringställning. Det är tillslut väljarna som avgör det i valet. Men vi ska vara ett alternativ.

    SvaraRadera
  3. Och där är ju problemet: förvaltningen blir av den nyliberalism som såväl v:s som fleratalet av s-väljarna avskyr. Varför rösta på något sådant om man är utanför v:s inre kretsar? Har svårt att se alternativet här. Det försvann nog när Ohly tiggde och bad om att Sahlin skulle öppna den igenslagna dörren.

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.