fredag, januari 25, 2013

Nominerade till Emmabodadagen 2013

De nominerade till årets Emmabodadag är nu utsedda. Förslag till alla kategorier har lämnats in av befolkningen i Emmaboda. Precis som förra året kommer allmänheten att kunna rösta på kategorin Folkets röst. Vinnarna presenteras på galan den 14 februari 2013 i Långasjö.

Totalt finns sex kategorier: Årets Karl-Oskar, Årets Kristina, Årets Ungdom, Årets Bragd/Hjälte, Årets Framtidsutvecklare och Folkets röst. Folkets röst infördes förra året och innebär att allmänheten kan rösta fram sin favorit bland alla nominerade. Förutom priskategorierna uppmärksammas också alla nyetablerade företag och årets förstfödda baby. Nominerade till Emmabodadagen 2013 utses för något man uträttat under lång tid eller senast under december 2012.

ÅRETS KARL OSKAR

Peter Olsson, trubadur och eldsjäl, för sitt brinnande engagemang för att göra Emmaboda mer levande, bland annat med Visfestivalen, musik på torget och julmarknad på Bökön.

Jan Erik Fransson, Långasjö, för sitt stora engagemang som redaktör för Långasjötidskriften Träskoposten. Under hans ledning har Träskoposten utvecklats till en stolthet för bygden.

Stig Hermansson, mångårig ordförande i Långasjö sockens hembygdsförening och en av bygdens största eldsjälar. Genom sitt engagemang sprider han bland annat kunskap om Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Gertrud Lilja och guidar i Klasatorpet hela somrarna.

ÅRETS KRISTINA

Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo, tillsammans med sin man Johan Sipiläinen. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.

Christa Buitink, för sitt kreativa arbete med att rusta upp Bussamåla vandrarhem till en modern turistanläggning med camping, vandrarhem, paintball, restaurang, grillstuga med mera, som lockar både nya och gamla gäster från när och fjärran.

Melezene Laux, konstnär, för sitt stora och breda samhällsengagemang för kultur och hållbar utveckling där hon blivit en sann ambassadör för sin kommun och hembygd. Sedan hon flyttade till Långasjö har hon bland annat tagit initiativ till bildandet av Elisabeth Bergstrand-Poulsen sällskapet, och på många olika sätt verkat för en fördjupad förståelse för och spridning av kunskap om Långasjös stora konstnärinna.

ÅRETS UNGDOM

Adam Einarsson, är ett stort framtidslöfte inom sporten motorcross. Trots sin ringa ålder, 12 år, har han redan nått betydande framgångar som motorcrossförare. Han tränar flitigt och tävlar för Vissefjärda MC-klubb. Han har kört för landslaget i två år och tävlat i så väl SM-, som EM- och VM-tävlingar. I SM har han placerat sig på andra och tredjeplats.

Klara Persson, studerande på samhällsvetenskaplig linje, Vilhelm Mobergsgymnasiet. För hennes brinnande engagemang inom Emmas flitiga fötter där hon är en riktig eldsjäl. Trots sin unga ålder har redan hunnit vara träningsledare i många år. Förutom studierna hinner hon med att vara ledare för fyra pass i veckan i Zumba, Kids Aerobics och Burlesk.

Musikfestivalen Du & Jag 2.0. Den 16 maj 2012 ordnade en grupp ungdomar på Bjurbäcksskolan årskurs 7-9 en drogfri musikfestival i Folkets Husparken i Emmaboda. Med stort engagemang och entusiasm arbetade ungdomarna hårt och framgångsrikt med att på egen hand fixa allt praktisk kring festivalen, från bandbokning till sponsorer och genomförande. Festivalen blev också lyckad med en stor publiktillströmning. Ungdomarna som var med: Arvid Ervasti, Mathias Fransson, Isa Vallien, Oliver Berglund, Anela Focak, Mimmi Ljungberg och Philip Berzelius.

ÅRETS BRAGD/HJÄLTE

Emmaboda kombination P98, Emmaboda Idrottssällskaps pojklag (Födda 1998) i fotboll, för sin lysande insats i Smålands distriktsmästerskap där de tog en mycket välförtjänt silvermedalj.

Åforsgruppen, för sitt engagemang för att rädda Åfors glasbruk. Med engagemang och kämparglöd lyckades Åforsgruppen samla så mycket folk och få så stor uppmärksamhet att både riksdagsmän och Näringsdepartementet ville lyssna och en statlig utredning tillsattes. Även om räddningsinsatsen inte lyckades så skapades ett stort nätverk som fortfarande existerar och som har betydelse för både bygden och den fortsatta utvecklingen inom glasriket. Eldsjälarna bakom Åforsgruppen är framförallt Gitte Lind och Jensy Elvung, kända Åforsprofiler.

Johan Sipiläinen och Malin Kronmar, för sitt bidrag till landsbygdens utveckling, i arbetet med att under flera år, på lediga stunder, pietetsfullt renovera och bygga upp ”Butik Lantliv” i Norregård, i en gammal ladugård i Skallebo. Arbetet har också kunnat följas via bloggen ”Lantliv i Norregård” som följts av och inspirerat hundratals besökare varje dag.

ÅRETS FRAMTIDSUTVECKLARE
Föreningen Emmas flitiga fötter, som efter snart tre decennier, med stort engagemang, fortsätter att utveckla och förnya sitt utbud av olika inspirerande träningspass med målet att alla ska ha råd att träna. Därför är kostnaden för att delta mycket låg. Föreningen har många engagerade ledare som jobbar helt ideellt och intresset för föreningen ökar hela tiden. Många pass är fulla och det är kö för att komma med. Föreningen bidra på alla sätt till ett friskare Emmaboda.

Gymgruppen i Vissefjärda. Sedan starten i augusti 2012 har utvecklingen på det nystartade gymmet i Vissefjärda varit succéartad. Föreningen har nu närmare 260 medlemmar och lokalerna är öppna för medlemmarna dygnet runt. Från tidig morgon till sena kvällen finns det alltid någon som nyttjar gymmet och instruktörer finns för dem som så önskar. Medlemmarna är från 15 år och uppåt. Gymmet drivs ideellt och bidrar verkligen till att utveckla samhället och öka träningsmöjligheterna för Vissefjärdaborna.

Hönsalottas luffarmuseum. Göran och Helen är entreprenörerna bakom Hönsalottas Luffarmuseum. Med sitt arbete bidrar de till att utveckla kommunen och skapa förutsättningar också för andra näringar. De lockar stora skaror turister, de samarbetar med andra föreningar, näringar och med kommunen på olika sätt. De har alltid många idéer som bidrar till utveckling och utvecklar ständigt sin egen verksamhet så att intresset för besöksmålet Boda och för Emmaboda kommun stärks.

FOLKETS RÖST

Precis som förra året har allmänheten möjlighet att utse sin favorit bland de femton nominerade. Den av de nominerade som fått flest röster av allmänheten får utmärkelsen Folkets röst. Senast den 10 februari ska rösterna till Folkets röst vara inlämnade till Emmaboda kommun. Rösta gör man på kommunens webbplats, genom att skicka in sina röster per brev eller e-post eller genom att ringa till kommunens växel. Man kan naturligtvis också lämna sina röster personligen till kommunens reception

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.