söndag, januari 06, 2013

Filippa av England- Drottning av Sverige

Filippa av England var engelsk prinsessa och drottning av Sverige, Danmark och Norge, född 4 juni 1394, död 5 januari 1430.

Filippa var dotter till Henrik IV av England och Marie de Bohun. Mamman dog när Filippa föddes, så det enda hon hade till minne sin mamma var en illustrerad bönbok.

Henrik ville stärka sin ställning som kung då han erövrat tronen efter att ha störtat Rikard II, och han sökte därför förbindelser med andra kungahus. Sin äldsta dotter Blanka fick han bortgift med pfalzgreven Ludvig III och efter att ha sänt några män till Norden för att undersöka de statsrättsliga förhållandena inom Kalmarunionen föreslog Henrik för regenten Margareta dels att hans dotter Filippa skulle gifta sig med den nordiske tronföljaren Erik, dels att hans son kronprins Henrik skulle gifta sig med Eriks syster Katarina. Margareta tilltalades av idén och skickade dansken Peder Lykke till England för att förhandla om saken.



Det finns inga samtida bilder av drottningen.
 Den här statyn är ett 1800-talsarbete av den
danske konstnären 
Herman Wilhelm Bissen.




























Från engelsk sida krävdes dock dels att om äktenskapet mellan Erik och Filippa blev barnlöst så skulle som tronföljare väljas ett barn till kronprinsen och Katarina, dels att Kalmarunionen skulle ingå i ett förbund med England riktat mot Frankrike. Detta kunde inte Margareta gå med på och äktenskapsplanerna gick om intet. Frågan om ett äktenskap mellan Erik och Filippa togs dock upp igen några år senare och en nordisk ambassad under ledning av Ture Bengtsson (Bielke) skickades till England för att medfölja Filippa på hennes resa till Norden. Resan tillbaka över Nordsjön förhindrades dock på grund av dåligt väder och vigelakten ägde rum per ombud i Westminster Abbey i november 1405. Den engelska prinsessan, då 12 år, landsteg i Danmark och paret gifte sig i ärkebiskopsborgen i Lund den 26 oktober 1406, där Filippa samtidigt kröntes till drottning. Det fanns inte nån lagstadgad giftemålsålder i Sverige då, men Filippa ansågs trots allt inte riktigt "mogen för äktenskapligt samliv". Så hon fick bo hos drottning Margareta tills hon fyllt 15 år.

I första hand kom Filippa att vistas mest i Sverige. Efter bröllopet slog sig paret ned i Kalmar under några år. Som hovmästarinna fick hon Katarina Knutsdotter, dotter till Märta Ulfsdotter och dotterdotter till den heliga Birgitta. Under Eriks vallfärd till Jerusalem 1423-1425 skötte drottning Filippa regeringsbestyren. Det var också hon som i makens namn förhandlade med det svenska riksrådet om svenska trupper inför kriget mot Hansan 1426 och 1427. När Hansans flotta hotade Köpenhamn 1428 fanns hon där för att repa mod hos försvararna. Filippa besökte gärna klostret i Vadstena och blev 1415 medsyster där, soror ab extra. Filippa vårdades i klostret under slutet av sitt korta liv och hon begravdes i Sankt Annas kor i klosterkyrkan.

Både i samtida och senare källor har Filippa fått ett gott eftermäle.
Filippas hälsa anses ha försämrats under en barnsäng då hon kan ha fött kungaparets enda kända barn som avled inom kort. Det är okänt om detta var kungens son Erik, eller om denne likaledes tidigt avlidne pojke var son till den Cecilia med vilken kungen efter avsättningen ingick i en morganatisk förening.

Efter drottning Filippas död skänkte kung Erik 900 engelska nobler till Vadstena kloster för att bekosta ett prästkollegium. Pengarna användes istället i början av 1460-talet som ett lån från abbedissan Ingeborg till Kristian I för krig i Schleswig-Holstein

Det sägs att drottning Filippa verkligen brydde sig om vanligt folk, och det framgår att hon var mycket populär. I äldre böcker skildras hon som både klok, god och handlingskraftig.

Drottning Filippa sågs som en betydligt bättre regent än kungen, och hon tog ansvar för alla unionens länder. I motsats till kung Erik försökte hon dessutom att undvika krig, så att folk fick chans att vila mellan allt kungligt krigande

När drottning Filippa hade dött, och Erik var ensam regent, gick det snabbt utför för kungen. Han plundrade folket för mycket och för länge. Folk blev förbannade och startade uppror, tydligen i grannländerna också. Erik avsattes nämligen i alla tre länderna; först i Danmark, sen i Sverige och slutligen även i Norge. Den före detta kung Erik sägs ha slutat som nådehjon hos sin släkt i Pommern.


Källa: wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.