Åfors glasbruk anlades 1876 och blev snart känt för sina duktiga hantverkare samt för sitt målade och slipade glas. 1922 anställdes Fritz Dahl från Johansfors som startade ett måleri på platsen mellan åarna där det fanns vattenkraft. Lite senare anställdes också Karl Zenkert och ett antal duktiga slipare från andra bruk. Några år senare värvades några formgivare och konstnärer som var verksamma vid bruket och 1954 kom Ernest Gordon till Åfors. Han formgav mycket i färgat glas, samt graverat, blästrat och slipat kristallglas.
1961 anställdes Bertil Vallien och 1972 började Ulrica Hydman-Vallien som frilansare på bruket. De har haft, och har fortfarande, stor betydelse för Åfors och Orrefors Kosta Boda-koncernen – både vad det gäller glasets förnyelse och företagets profil. På 1990-talet kom Olle Brozén och idag är det konstnärerna/formgivarna Åsa Jungnelius och Ludvig Löfgren som är knutna till Åfors, som lanseras som ”konstnärernas glasbruk”.
I samband med Glasrikets strukturomvandling har glasindustrin och Åfors glasbruk påverkats och verksamheten på bruket har minskats. Åforsgruppen bildades som ett initiativ för att motverka en nedläggning av bruket och var en av de drivande parterna bakom utredningen om Glasriket, som kommer att fungera som ett underlag för regeringens fortsatta arbete med Glasrikets utveckling.
Under hösten 2012 bjuder The Glass Factory – glasmuseet i Boda in medlemmar ur Åforsgruppen som visualiserar sina tankar kring bruket både vad det gäller dess historia och dess aktuella situation. Utställningen som pågår under perioden 27/10 2012 till 17/2 2013 gestaltas i form av en tidslinje genom Åfors glasbruks historia där Åfors mera okända historia och de personliga berättelserna framhävs, t ex: Hur påverkade mellanölets införande brukets produktion? Hur gestaltade sig det dagliga arbetet för kvinnorna? Vilka reaktioner framkallade mötet med ideologier från andra länder när bruket tillverkade produkter åt exempelvis sydafrikanska företag?
Deltagare i referensgruppen är Dorthea Vojnic, Anton Koch, Kalle Zenkert, Lena Dahlman Pettersson, Eva Kraemer-Karlsson, Christina Walla, Veine Franzén, Gerd Andersson och Carl-Henric Åfors.
Arbetsgruppen kommer tillsammans med The Glass Factory att arbeta med museets samlingar, samtidigt som medlemmarna tar med sig eget material. Till utställningen kopplas en rad program och aktiviteter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.