Linde höll i dag sin sjätte utrikespolitiska debatt i Riksdagen. Den röda tråden i Lindes anförande gällde rätten att organisera sig fackligt. Runt om i världen dödas varje år människor på grund av sin fackliga kamp och i flera stater är facklig organisering förbjuden.
– Trots hot, förföljelser, uppsägningar och svartlistning väljer tusentals människor att organisera sig fackligt. Man gör det, trots det pris man betalar, för att man vet att ingen ger löntagare deras rättigheter. Inga osynliga händer stoppar godtyckliga avskedanden, ingen naturlag förbättrar arbetsmiljön och ytterst få arbetsgivare höjer löntagarnas löner av ren välvilja. Det kräver gemensam organisering.
Linde underströk det faktum att man inte behöver söka sig utanför Europa för att se hur rätten att organisera sig fackligt motarbetas och inskränks.
– I spåren av den ekonomiska krisen i Europa försöker EU:s ledning såväl som en rad medlemsstater att undergräva förutsättningarna för fackligt arbete. Kollektivavtal sägs upp, minimlöner pressas ner och möjligheten att vidta stridsåtgärder begränsas.
Hans Linde tog även upp situationen på hemmaplan där det blivit allt svårare att upprätthålla kollektivavtal och rimlig arbetsmiljö och kritiserade regeringen för att inte ha verkat för att införa ett socialt protokoll i Lissabonfördraget, som garanterar svenskarna och övriga EU-medborgare sina fackliga rättigheter.
Sverige måste vara en tydlig kraft för mänskliga rättigheter i arbetslivet, men ska vi vara en sådan kraft med trovärdighet, förutsätter det att vi också är det på våra svenska restauranger, vägar och byggarbetsplatser, avslutar Hans Linde.
Under våren kommer riksdagen att besluta om en ny fördragsändring i Lissabonfördraget och det ger ytterligare en chans att införa ett socialt protokoll. Vänsterpartiet kommer att verka för att detta sker och hoppas på stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.