onsdag, mars 17, 2010

Två kyrkor i Mobergland

Två kyrkor har stor betydelse i utvandrarbygden. Både ligger ca två mil från varandra, den ena i Lessebo kommun, Kronoberg län och den andra i Emmaboda kommun, Kalmar län. Jag pratar om Ljuders kyrka och Algutsboda kyrka.








Ljuders kyrka är beläget som namnet vittnar om i Ljuder. Kyrkan uppfördes mellan 1842–1844 och är arkitektoniskt ett exempel på en tidstypisk så kallad Tegnérlada. Det var från Ljuder socken som Karl Oskar kom i från i Wilhelms Mobergs utvandrarsvit. Många från socknen utvandrade till Amerika för att hitta ett nytt liv




















Vacker målning runt klockan som finns uppe på kyrkans torn. Vid sockenstämman 1839 togs det slutgiltiga beslutet om en ny kyrka. Kyrkan uppfördes mellan 1842–1844 efter ritningar av Carl-Gustaf Blom-Carlsson och målningen inne i kyrkan skedde mellan 1844–1845. Kyrkan invigdes den 23 augusti 1846 av prosten Peter Pontén i Linneryd. 1849 revs den gamla medeltida träkyrkan som låg nordväst om den nuvarande kyrkan. Strax sydost om kyrkan ligger de långsträckta kyrkstallarna, uppförda under 1800-talets första hälft. Kyrkan har genomgått interiör renovering 1930 och 1973–1975 samt exteriör renovering 1958 och 1989.






















Istappar längs med kyrkan vittnar om att våren närmar sig. Tyvärr var kyrkan stängd den här dagen så det blev inga bilder innefrån.











Äldre än Ljuders Kyrka är Algutsbodas. Den 5 oktober 1770 invigdes Algutsboda nya kyrka av biskop Olof Osander. Den danska kronprinsessan Sofia Magdalena hade landstigit på svensk mark det år man lade grunden till den "nya" kyrkan, 1766. Av det skälet fick Algutsboda församling tillstånd av kungliga hovet att ge kyrkan samma namn som kronprinsessan. Kyrkan har genomgått yttre renovering senast 1997-98. Algutsboda var Vilhelm Mobergs sockenkyrka eftersom han föddes inom sockengränsen nämligen i Moshultamåla 1897.












Kyrkans innandöme är vackert. Här syns kyrkorgeln och läktaren. Bänkraderna är många och har får många människor plats




















Altartavlan målad av Pehr Hörberg (1746-1819) Tyvärr kom jag inte ihåg när tavlan målades och vad den heter. Men stor och mäktig är den. Även innandömet är renoverad nyligen men jag kommer inte heller här ihåg vilket år det var senast. Här finns modern teknik där man kan b la höra kyrkans historia via hörlurar. Det är ljust och fint där inne. Valvfönstren släpper in ljus utifrån och skapar en ljus atmosfär.

2 kommentarer:

  1. Vilka vackra kyrkor. Kul att se dem som har betydelse för Moberg och utvandrar/nybyggarsviten.

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.