Som jag skrev tidigare på den föregående artikeln om Köpenhamn är ett av de smidigaste sätten att se staden är från en kanalbåt som på en timme tar dig runt hamninloppet och några kanler. Härifrån finns det många sevärdheter att beskåda. Just detta gjorda jag när jag var där i lördags och här kommer lite bilder från den turen.
Några av de som liksom jag väntade på båten. De hade bunkrat upp med lite proviant så de inte riskerar att torka ut på den timme som turen tog.
Nyhavn sedd från sjösidan.
Köpenhamns Operahus syns på mitten av bilden. Den invigdes 15 januari 2005 och är ritad av arkitekt Henning Larsen med Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller som initiativtagare och byggherre
De här lägenheter kostar flera miljoner danska kronor och här bor överklassen gott.
Ingången till trapphuset till dessa dyra och flashiga lägenheter
En stor tremastare. Tänk er om den hade haft fulla segel. Vilket mäktigt skepp.
Här syns den pampiga Frederikskirken ("Fredrikskyrkan"), även populärt känd som Marmorkirken ("Marmorkyrkan").
Kyrkan ritades av arkitekten Nicolai Eigtved år 1740. Den var, tillsammans med resten av stadsdelen Frederiksstaden, avsedd att bli ett monument för 300-årsjubiléet av kröningen av huset Oldenburgs första kung i Danmark.
Kyrkan har den största kyrkliga kupolen i Norden med ett spann (diameter) på 31 meter. Kupolen vilar på 12 murpelare. Arkitekten inspirerades troligen av Pantheon i Rom. Grundstenen lades av kung Fredrik V den 31 oktober 1749 men p.g.a ekonomiska skäl stannade bygget av i nästan ett och ett halvt sekel. Den nuvarande kyrkan fullbordades slutligen efter Ferdinand Meldahls modifierade ritningar och invigdes den 19 augusti 1894.
Vy in mot Köpenhamn centrum från sjösidan.
Den lilla sjöjungfrun är gjord av Edvard Eriksen (1876–1959) och stod färdigt 1913. Edvard Eriksen skapade statyn "Den lille Havfrue" efter H.C. Andersens saga. Statyn var inspirerad av balettdansösen Ellen Price, som utförde sjöjungfruns roll på Det kongelige Teater i Köpenhamn. Dock var det hans hustru Eline Eriksen som stod som modell.
Amalienborg är ett kungligt slott och samtidigt kungligt residens i Köpenhamn. Christiansborgs slott på Slotsholmen i Köpenhamn är dock formellt det kungliga huvudslottet (huvudresidenset) i huvudstaden.
Slottet har formen av ett palatskomplex bestående av fyra palats. Palatsen uppfördes 1748-1760i rokoko av Nikolai Eigtved och planerades först för drottning Sofia Amalia på 1600-talet (därav namnet). Efter att ha byggts upp kom dock palatskomplexet först i bruk som ett privat adelspalats, men har varit kungligt residens sedan 1794, då Christiansborgs slott brann ner till grunden.
Palatsen grupperar sig kring en gård i korsningen mellan fyra gator, som strålar samman på platsen. En av dem löper genom en kolonnad vid två av palatsen.
Vår frälsares kyrka började byggas 1682 och stod färdigt 1696. Den finns i stadsdelen Christanhavn. Den karaktäriseras av sin både svarta och gyllene tornspira och av de många klockorna i kyrkans klockspel. Tornspiran är öppen för allmänheten och det är möjligt för besökarna att gå uppför på utsidan av spiran, varvid man samtidigt får en fantastisk utsikt över Köpenhamn. Det är något jag tänker göra nästa gång jag besöket Köpenhamn.
Som den hamnstad och huvudstad som Köpenhamn är finns det många otroligt maffiga byggnader.
Även Svenskar hittar hit till Danskens huvudstad. Men att hitta information på svenska är inte de lättaste. Jag var inne på turistbyrån för att skaffa mig en karta och broschyr över Köpenhamn på svenska. Men hittade en massa andra språk men inte på svenska. Jag vet inte om de anser att Svenskan är likt danskan eller om det är ett sätt att hämnas för gammal groll.
En av de broar som kanalbåtarna passerar under.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.