EN SOCIALISTISK BLOGG MED INRIKTING PÅ POLITIK, SPORT, HISTORIA, KULTUR, FOTO OCH ANDRA ÄMNEN SOM RÖR LIVETS HÖGTIDLIGA OCH VARDAGLIGA GULDKORN. SKRIBENT: NICKE GROZDANOVSKI (V), EMMABODA. ONLINE SEN 10 MARS 2006!
onsdag, augusti 26, 2009
En höstlik augustidag
Vid Rasslebygd finns en alternativ startplats för leden. Härifrån är det om man går till vänster 4,5 km till den medeltida gården vid Rostockaholme och går man till höger är det 1,5 km till samma plats.
Blommande ljung
Skogen är verkligen trolsk här. Tornado älskar skogspromenader. Här finns mycket att upptäcka för honom.
Skogens röda guld, Lingon
Lava bildar vackra mönster på stenarna.
Sjöbrånen. Här låg förr ett torp som sedan länge är borta. Kvar finns bara denna stenkälle ruin, syrenbuske, ett äppelträd och ett spisröse.1830 nämns torpet för första gången. På senare delen av 1800-talet bodde här Peter Johansson med familj. Han var kommunens förste arbertsförmedlare. Den torra sommaren 1914 utbröt en våldsam skogsbrand här och Peter och hans familj fick fly för livet ut mot Grimmasmålasjön. Som genom ett under klarade sig torpet undan lågornas rov och han kunde återvända hit där han slutligen dog några år senare.
Gul Fingersvamp som är en god matsvamp. Dock kan den förväxlas med den lömska fingersvampen som är giftig.
Stora granitblock är vanliga i dessa trakter. Med lite barnslig fantasi kan man se ett trollhuvud i den närmaste stenblocket där mossan bildar hår och nedanför kan man se två ögon som tittar ut i naturen
Slutmålet för denna vandring som är ca 3 km tur och retur är Grimmasmåla sjön
Bielkeleden går runt denna sjö och är sammanlagt 5.5 km lång
En av de tre rastplatsernas om finns längs med leden. Man kan undra hur man lyckats släpa denna bänk hit för terängen runt omkring är kuperad och medelsvårt att vandra. Har man burit den hit är det en prestation i sig.
På vägen tillbaka till Rasslebygd fick jag höra ett sorgset läte. Jag tittade upp och fick se denna fågel. En vacker spillkråka som sitter på en trädtopp. Spillkråka är trots namnet ingen kråkfågel utan tillhör hackspettarna. Arten är fridlyst så det är häftigt att få en sådan här vacker Spillkråka på bild.
Blåbär tillhör naturens smakrika upplevelser.
4 kommentarer:
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.
Oh, bilden på spillkråkam, rätt exponerad så att man ser den röda mössan. Härligt. Är lätet sorgset? Det är karaktäristiskt och känns därför väl igen. När jag gick en promenad tidigare i kväll stod två rådjur och åt på en äng och samtidigt hördes spillkråkans skrik nånstans i fjärran.
SvaraRaderaJag tyckte den lät väldigt ensamt och lite längtande. Det tyckte jag innan jag fick se Spillkråkan och bilden förstärktes när jag fick se den. Men den är en vacker fågel med sin röda hätta. :-)
SvaraRaderaHöst ... burr!
SvaraRaderaAngåenden spillkråkan så kollade jag Sven Nilssons Skandinavisk Fauna. Foglarna från 1858. Han tyckte inte att man skulle jaga spillkråkan eftersom den gör nytta snarare än skada i skogen. Dessutom skriver han: "Dess kött är segt och har elak smak."
Jag undrar hur elakt kött smakar, inte särskilt gott kan jag förmoda :-)
SvaraRadera