måndag, augusti 10, 2009

Semesterns sista resa, Del 3- Visingsö

Är man i Gränna så är det helt naturligt att man tar färjan över till Visingsö. Denna ö mitt i Vättern är som en sagoö. Den är 14 km långt och endast 3 km brett som mest men har många sevärdheter. Här har vi en del historiska och geologiska lämningar, naturen är påtaglig på ön, möjligheter att åka remmalag, bada, uppleva konserter, bo och äta gott.

Under 1100- och 1200-talet var Visingsö kungamaktens ö. På den södra udden uppfödes då Sveriges första kungaborg. Magnus Ladulås är en av de många kungar som residerat här. Under 1600-talet var ön centrum för landets största och mäktigaste grevskap, Visingsborg. Här uppförde grevarna Brahe ett ståtligt slott, och därtill hörande slottskyrka – Brahekyrkan med sin säregna och vackra utsmyckning. Visingsborgs Örtagård kan ståta med mer än 800 olika krydd-, medicinal- och prydnadsväxter, minner även den om den grevliga eran på ön.














Passagerarfärjan Madame Tingley som ska ta oss över till Visingsö






Båtturen tar ca 20-25 minuter och det är svårt att tänka sig att det är på en sjö man färdas över och inte ett hav. Vättern har sin nordliga punkt vid Askersund i Närke och sin sydligaste vid Jönköping. Största djupet är 128 meter och medeldjupet är 40.













Ruinerna av Visingsborg nära hamnen synlig från färjan.











Hamnen på Visingsö. Här sjuder det av liv på somrarna. Ön har 800 bofasta invånare men på sommaren fördubblas den siffran minst.
Remmalaget står och väntar på turisterna. Remmalagen dök upp i slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Den vanligaste turen går till Kumlaby kyrka och tillbaka och tar ca en timme. Under turen passerar man Örtagården och Visingsborgs slottsruin, man åker genom ekskogen och öns "centrum" med affärer och skolor till kyrkan i Kumlaby. På vägen passeras också sockenmagasinet från 1700-talet och gravfält från järnåldern. Det är ett bekvämt sätt att åka på och uppleva ön om man inte vill vandra givetvis.















Bilder från Remmalagsturen på Visingsö













Sämre än såhär kan man bo.
Kumlaby kyrka. På samma plats fanns ursprungligen en träkyrka. Den nuvarande kyrkan byggdes under 1200-talet, tornet något senare. Tornet var spetsig men slogs av på initiativ från Per Brahe den yngre. Under hans tid på 1600-talets slogs Visingsö ihop till en kyrka och då blev Kumlaby kyrka en skollokal. Från den kapade tornspiran kunde nu, från den nybyggda platformen, eleverna studera astronomi


All kyrklig verksamhet förlades på 1600-talet till denna kyrka som heter passande nog Brahe kyrka. Ströja kyrka uppfördes på 1100-talet och var då kungarnas kyrka. I början av 1600-talet uppförde greve Magnus Brahe Brahekyrkan på den medeltida Ströja kyrkas grund. Det enda Magnus Brahe behöll från den äldra kyrkan var tornet samt den vackert ornamenterade dörren till sakristian - den satt troligen ursprungligen i Ströja kyrkas huvudingång. Magnus Brahe hann dock inte uppleva kyrkans förfärdigande, det var hans brorson Per Brahe d y som ärvde bygget och invigde den nya kyrkan 1636













Visingsö AIS hemmaplan som heter Brahevallen.















Ett av många matställen på ön.
Visingsborg slott. Grunden till slottet lades på 1560-talet, då hade den gamla borgen på Visingsö, Näs slott, varit ruin sedan länge. Då hade tre byar, Ströja, Vallby och Husaby, avhysts från området. För att bygga upp första delen av slottet användes tegel från klosterbyggnaderna i Alvastra och nystartat tegelbruk i Gränna. Slottet var byggt i fyrkant med fyra torn och vallgrav. Slottet lades i ruiner av en förödande brand natten mellan den 22 och 23 december 1718. De ryska krigsfångar från stora nordiska kriget som för tillfället var förlagda till Visingsborg har från vissa håll anklagats för att ha legat bakom eldsvådan.


Sveriges äldsta kungaborg var den gamla slottet vid Näs vid sydligaste udden. Slottet uppfördes i mitten av 1100-talet för att tjäna som ett ointagbart fäste under fejderna mellan de Sverkerska och Erikska ätterna. Den figurar i Jan Guillous roman och filmerna om tempelridaren Arn. Under striderna mellan Magnus Ladulås söner blev borgen nedbränd 1318.

2 kommentarer:

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.