tisdag, juli 14, 2009

Smålandskusten, Del 4 Misterhults skärgård

Efter simpevarp begav vi oss mot nordost i Misterhults skärgård. Skärgården bjuder på ett fantastisk natur med ett ganska kargt landskap med mycket blommor längs med vägkanten och små vindpinade skärgårdstallar.











Kråkelund heter den sista utposten på skärgårdsvägen innan de "riktiga" öarna och havet tar vid. Här vid Kråkelund fanns för en lotsstation vars byggnad kan ses på bilden.














Numera är den en gästhamn för båtägare.










Tornado undersöker det av havets vågor slipade urberget. Stenarna var verkligen släta och lena. Ute bland vågorna syns olika sorters av tång. Även på denna stenhårda underlag finns det växter som trivs.








En av Kråkelunds sjöormar. Snokar trivs tydligen i saltvatten med.













Något som verkligen är en vanlig syn i Misterhults skärgård så här års.








Klintemåla är också en ort där vägen slutar och skärgårdsöarna och havet tar vid. Platsen ligger i norra delen av Skärgården. Här finns en gästhamn och en trevlig liten gästhandel för alla båtgästerna. Det var en del som hade hittad till Klintemåla denna dag











En modernare variant av båt kör vid den lilla havsviken i Koviksnäs. Här finns ett båtvarv för den skull en olycka skulle vara framme och man är tvungen att reparera båten.







Misterhult som skärgården är uppkallad efter en liten ort som ligger ungefär en mil från kusten. Det är inte mycket som finns kvar, eftersom Misterhult likt andra småorter tyvärr drabbats av en del nedlägningar. Men en maffig kyrka har de. Kyrkan är byggd 1779 och dominerar samhället.
Tomas visade mig en stor överraskning vid kyrkogården. Här har man sparat på alla utgångna gravstenar och här kan man gå länge och läsa på de gamla namnen som står på stenarna. Här finns yrken som överstelotsare och kaptener som visar att sjöfarten har varit viktig för Misterhults socken. Detta är ett slags museum över en svunnen tid och det är hedervärd av Misterhults församling att bevara denna historia över människor som levde på den tiden. Detta gör att Misterhult är en del av skärgården.








Det här är bevarade namnskyltar som har funnits på de olika trä och järnkorsen. Att man har bevarat gravstenar och dessa namnskyltar är något jag inte hört talas om att det finns på andra kyrkor men rätta mig gärna om jag har fel.



Misterhult skärgård är verkligen värt ett besök men alla har inte turen att ha en sådan kunnig guide med sig som jag hade. Att ha Tomas Jonsson med sig som berättade om de olika ställena var guld värd och förhöjde hela upplevelsen med resan. Tack så mycket Tomas för denna resa.

Titta gärna på artiklarna och bilderna från förra året i artikelserien om den småländska kusten:
Del 1- Strömsrum
Del 2- Oknö och Pataholm

2 kommentarer:

  1. På Skogskyrkogården finns det K märkta gravstenar, men dom flesta ligger halvt nere under jorden o man kan knappt se vad som står.

    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. tack Karin för upplysningen :-) Kram. Varje sten är en berättelse om ett livsöde.

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.