tisdag, juli 14, 2009

Småländska kusten del 3- Figeholm och Simpevarp

Förra året skildrade jag i två delar en del av Smålandskusten där Strömsrum, Pataholm och Oknö ligger. Igår var det återigen dags att besöka Tomas Jonsson som bor i Strömsrum och med honom som guide begav vi oss norrut mot Figeholm och Misterhults skärgård.






Figeholm ligger ca 15 km norr om Oskarshamn och är en gammal skeppshamn. Här har många fartyg genom århundraden lastats med ved och virke. Allt det kan man uppleva i sjöfartsmuseet som inryms i den gamla hamnmagasinet. Här finns många välbevarade hus och miljöer att njuta av.











Bron som går till Äspö som ligger strax utanför Figeholm. Innan dess var öborna tvungna att ro till Figeholms hamn för att t ex inskaffa varor.













Hamnmagasinet i Figeholm från 1800-talets början. Det är här inne som man kan besöka sjöfartsmuseet






















Inne i museumet. Här visas en del av masten från fartyget Augusta som ni ser på fotografiet där.





Här ser man en trave ved lastade på en vagn. Sådana här vagnar lastades in i fartygen. Men det var inte bara en trave ved som lastades. Det krävdes naturligtvis många för att lasta ett fartyg och enligt Tomas Jonsson kunde lastningen pågå i flera dagar. Ni kan förstå hur många människor som måste ha arbetat i Figeholms hamn.










Vy över Oskarshamnverket. Till vänster syn O3 och närmast O1,O2.Även om man som jag är kärnkraftsmotståndare så kan man ändå inte låta bli att bli imponerad av byggnaderna och området.









Från ett utsiktstorn har man en vacker vy över Kalmarsund och Simpevarpområdet. I mitten kan man svagt i horisonten skymta Öland och i mitten tonar den mytomspunna ön Blå Jungfrun upp.









Simpevarp heter halvön där kärnkraftverken ligger. Som alla ställen vid kusten fanns det här ett fiskesamhälle och i mitten av bilden ser man hus från den tiden.











En naturskönt område precis vid Kärnkraftsverket. Här finns möjlighet för bad och att njuta av lugnet










Här släpper man ut ljummet vatten från Kärnkraftverket. Det innebär att vattnet är varmt och att det är badvänligt men man får se upp för strömmande vatten

6 kommentarer:

  1. Fint reportage Nicke. Det är alltid kul att se hur andra skildrar ens hembygd. Det är lätt att bli hemmablind.

    SvaraRadera
  2. Kul bilder Nicke. Jag har samma eftersom jag och frugan också besökte Tomas förra året och uppenbart är att han tar med sina besökare på ungefär samma tur. Figeholm gillade jag skarpt, inte minst på grund av sjöfartsmuseet. Det är definitivt värt entt besök.

    SvaraRadera
  3. Om utsläppen från det där gamla kärnkraftverket fortsätter kanske ni får se upp inte bara för strömmande vatten utan också för hajar vid eventuella bad där? Har för mig att en sådan idé förekom i en roman som Ivar Lo-Johansson skrev för många år sedan. Varmare vatten i Östersjön ger ju varmare badvatten för hajar också!

    Vackert är det därnere vid Kalmar sund!

    SvaraRadera
  4. Tack Tomas, jag är glad att du gillar reportaget:) Tack för en trevlig dag o ïgår.

    SvaraRadera
  5. Tack Lasse, Tomas tar med oss på sina guldkorn. Han är dessutom väldigt kunnig och förmedlar denna kunskap på ett intressant sätt.

    SvaraRadera
  6. Björn- Hajar finns ju redan i Östersjön, men du menar de större varianterna :-) Det kanske bli en ny självlysande art som man måste se upp för :-)

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.