lördag, mars 21, 2009

Vad ska vi göra med huliganerna

Nästan tvåhundra personer samlades i riksdagens andrakammarsal i onsdags för att prata fotboll och huliganism. Inför den allsvenska fotbollspremiären i början av april höll vänsterpartiet ett seminarium om vad man kan göra åt problemet med våldet runt våra fotbollsarenor. Vänsterpartiets Lars Ohly och Socialdemokraternas Tomas Bodström deltog i seminariet, liksom representanter för Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet. Många unga fotbollssupportrar hade också slutit upp för att bla diskutera högerregeringens nyligen klubbade antihuliganlag. Frågan huruvida våldet har blivit ett större eller mindre problem på våra arenor diskuterades också.

Företrädare för polisen berättade att problemen har gått i vågor under åren, men att vi just nu ser en ökande tendens till bråk. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hultén deltog också med synpunkter på vad hon anser vara orättvis kritik om att det är journalisterna som blåser upp bråken runt matcherna. Slutligen rapporterade företrädare för AIK och Hammarby om hur de arbetar runt matcherna för att undvika bråk, bla med en hel del kringaktiviteter runt stadion på matchdagarna.

Trots olika perspektiv och synpunkter så var de flesta av seminariedeltagarna överens om att problemet med män som använder våld är ett samhällsproblem och inte ett specifikt fotbollsproblem. Det var en intressant dag för alla fotbollsintresserade och förhoppningsvis kan seminariet bidra till en fortsatt dialog mellan fans, klubbar och polis.

2 kommentarer:

  1. Någon gång påpekade någon att utbrotten av fotbollsvåld i England kom samtidigt som Thatchers nyliberala "revolution". Och så var det slut med fotbollen som trevlig familjeunderhållning. När staten klappar ihop tar andra krafter över och fyller tomrummen för folk som är tomma i skallen, det är väl ungefär så det fungerar.

    SvaraRadera
  2. Ja... fotbollen är en del av samhället och som samhället mår mår också fotbollen. Det människor som drar sig till miljöer som de kan få utlopp för sin aggression Klubbkänslan skapar destruktiva egenskaper som ger en vi och de känsla som gör att man kan puckla på varandra. Att man förstör för klubben man säger sig älska det skiter man i.

    Men alla vi goda krafter måste få bort detta och de det positiva i en glad, positiv och färgglad läktarkultur.

    SvaraRadera

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.