tisdag, oktober 28, 2008

Felmedicinering av äldre är vanvård

Frågan om felaktig läkemedelsanvändning bland äldre debatterades på fredagen i riksdagen.

- Felmedicinering är vanvård och kan drabba mycket hårt. Det handlar om de äldsta och sjukaste personerna i vårt samhälle.

- Kunnig och tillräcklig personal är viktigast för att kunna komma tillrätta med felmedicinering av äldre, säger Eva Olofsson (v), riksdagens socialutskott.
Gamla får 10 eller fler läkemedel per dag och var fjärde patient sväljer direkt olämpliga mediciner. Att äldre med låg utbildning dessutom får fler och omodernare läkemedel är ytterligare ett varningstecken.

I en självkritisk debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm att ingen tar helhetsansvar, att tiden på sjukhus idag ofta är väldigt kort, att preparaten snabbt byter namn och äldre dubbelmedicineras utan att de själva, anhöriga eller vårdpersonalen förstår det. Samtidigt initierar han en rad åtgärder från socialstyrelsens sida.

- Det är bra, men mer behöver göras. Den medicinska kvaliteten ökar genast när ett äldreboende har en fast läkare som är intresserad av att arbeta med äldre och att handleda och utbilda personalen. Tyvärr är det alltför vanligt med täta läkarbyten, och det är brist på läkare med geriatrisk utbildning. Fler läkare behöver utbildas. Kommunerna måste också få laglig rätt att anställa läkare själva, anser Eva Olofsson.

- Vänsterpartiet anser att det förutom fler läkare behövs fler undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och närvarande chefer i äldreomsorgen. Därför satsar vi på ett Välfärdslyft för äldreomsorgen med 25 000 fler anställda de närmaste 3 åren.

- Dessutom behövs kunskap för att kunna arbeta i äldreomsorgen. Vänsterpartiet vill därför satsa 4 miljarder under 10 år på att en engagerad personal skall få den grundutbildning och påbyggnadsutbildning som behövs.

- För när det finns tillräckligt med personal som med ett genomtänkt arbetssätt tar hand om demenssjuka, då finns det tid och kunskap att dämpa ångest och oro genom mänsklig närhet istället för psykofarmaka. När äldreomsorgens sjuksköterskor blir fler och får geriatrisk specialistutbildning så finns tid och kunskap att i vardagen följa upp medicinering och biverkningar. Ökad kvalité i äldreomsorgens vardag är den viktigaste åtgärden när det gäller att komma tillrätta med felmedicinering av äldre kvinnor och män, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.