Emmaboda ligger i Kalmar län, Småland och i det som kallas för Glasriket. Här ifrån är det exakt 57 km till de tre stora städerna i regionen Kalmar, Växjö och Karlskrona och det var därför som Emmaboda tillkom i mitten av 1860-talet då man, enligt vad som sägs med hjälp, av en passare hittade de tre orternas mittpunkt. Innan Emmabodas tillkomst hette byn Gantesbo och den dagen järnvägen började byggas förändrades allt i den lilla byn.
Efter några års byggande i en eländig sumpig och träskliknande teräng där Bjurbäcken och Lyckebyåns vattenmader dominerade så invigdes Emmaboda järnvägsknut med station den 5 augusti 1874 av kung Oscar II och hans drottning Sofia som spillde sitt invigningskaffe på sin nya klänning just den dagen.
Vem är Emma i namnet på orten kan man fråga sig? Cherchez la femme, som fransmännen säger. Sök kvinnan bakom allting. Då får man leta. Det finns ingen Emma ... i varje fall ingen som har givit Emmaboda dess namn. Immaboda borde det egentligen heta efter gästgivargården Immabo, där man redan på 1600-talet bytte hästar på väg från Eksjö till Karlskrona eller om man tog av till Kalmar. Det var ett riktigt dimhål där i sankmarkerna kring Lyckebyån och dimma hette "imma" på traktens mål. Därav Immabo - Emmabo - Emmaboda.
Sankmarkerna försvann och runt stationshuset började så smått ett samhälle framträda. Men ännu i början på 1900 talet kunde man inte läsa så mycket om Emmaboda i Nordisk familjebok mer än att det var en järnvägsstation i Vissefjärda socken. Men runt stationen upprättades hantverkare och handlare sina rörelser och och efterhand växte orten och blev större.
Det var grosshandlare Johan Ulrik Thorsell i Karlskrona som satte fart på Emmaboda i slutet av 1800-talet för sin snöda vinnings skull. Han startade virkeshandel och diverseaffär i ett hus som han lät bygga söder om spårområdet. Han hade en uppköpare som köpte virke av bönderna, och sedan gick bönderna in i diverseaffären och köpte förnödenheter med sig hem för pengarna. Grosshandlare Thorsell fick på så sätt både deras virke och pengar. Sådan är Kapitalismen.
Sen kom det nya företag och invånarantalet ökade och då även fler bostadshus uppfördes. Man fick ett järnvägshotell för resenärena och övriga. Det var så allting började i Emmaboda och allt har sen fortsatt i med och motgång genom historien. Emmabodas historia är även vi som bor nu och kämpar för t ex. Emmaboda banan bevarande. För läggs den när så dör en stor del av Emmaboda.
Välkommen till Emmaboda. Varsego och stig ur och häng med på denna lilla rundtur
Inte den vackraste stationshuset precis. Men det var just här på denna plats allting startade och just här drottning Sofia spillde kaffe på sin nya klänning för 134 år sedan
Konditori Fenix som har en härlig inredning som går i 50,60 och 70-tal stil. Huset byggdes 1937
Inne på Fenix. Visst ser det smaskigt och häftigt ut i gammaldags stil
Vårt andra fik och café inrymt i en av gammal byggnad, Café Emma.Fastigheten byggdes 1906 och till skillnad från namnet Emmaboda finns det verkligen en Emma bakom namnet på cafét. Hon hete Emma Johansson och drev tillsammans med sin make Alfred en café och matservering mellan 1918-22.
Café Emma har massa godsaker och är likt Fenix värt ett besök.
Emmabodas numera enda hotell, Hotel Amigo som legat på denna plats sen 1959.
Fastiget på Järnvägsgatan som byggdes 1930.
Korsingen Storgatan/Nygatan.
Bjurbäcksskolans lågstadium
Ett av de två ursprungliga fastigheter som fanns innan Emmaboda kom till. Nu mera ett hembygdsmuseum.
Simhallen i Emmaboda eller som den så vackert heter Emmaboda bad och träningscenter
En av många nyrenoverade bostadshus i Emmaboda. Väldigt originellt tycker jag och ovanligt. Kul med människor som vågar sig på något eget och nytt.
Mer traditionellt nyrenoverad bostads hus. Svårt att tänka sig att här låg förut en liten ICA butik i denna fastighet.
Mitt hem, min borg. Där i mitten har jag min lägenhet och där trivs jag alldeles ypperligt.
Emmaboda har som de allra flesta orter både positiva och negativa sidor. Inget är svart och vitt inte ens i Emmaboda. Men i slutändan måste ändå vi som bor här ändå försöka vara positiva och framhäva inte bara det som är dåligt utan även det som är bra. Det är nödvändigt och först då kan man ha energi att förändra det som är dåligt.
Mer information:
Jag byttet tåg i Emmaboda en gång för 22 år sedan, Intressant att se att det finns lite mer än stationshuset där. Men det var ju fint längs järnvägen ner mot Karlskrona också har jag för mig. Från det mörkaste Småland till Sveriges trädgård på någon timme eller så.
SvaraRaderaJag var på Emmabodafestivalen förra sommaren och den var jättebra. Men Emmaboda var rätt speciellt. De flesta butikerna var stängda, de struntade i att det fanns massor av festivalbesökare som skulle vilja handla mat.
SvaraRaderaRS
kulturbloggen.com
Björn: Emmaboda är en järnvägsknut, det var så allting började en gång med järnvägen till Karlskrona och vi hoppas att fler i framtiden ska njuta av tågfärden till mellan Karlskrona och Emmaboda.
SvaraRaderaRS: Nu är du lite orättvis.
SvaraRaderaVi har två matbutiker som haft väldigt generösa öppettider i några år nu. Vi har ICA som har öppet varje dag mellan 8-22 och Coop Konsum som öppnar en timme tidigare 7-22.
Dessutom har vi många matställen som har öppet extra under festivalen där man kan äta gott.Så nog går det att få tag på mat i Emmaboda.