Söndagen den 13 juli var den tredje och sista dagen på min Skåneresa. Det var den dagen som Österlen i sydöstra Skåne skulle besökas. Min andra kusin Stefan med sina två grabbar Tomas och Martin anslöts sig och följde med Mira och mig
Vi åkte från Lund neråt mot Ystad och på vägen dit stannade vi till i Dalby som ligger några kilometer söder om Lund. Dalby är en liten by men känd för att ha en av Skandinaviens äldsta stenkyrka.
Dalby kyrka grundlagt 1066 men av denna äldre kyrka återstår endast ett murparti i den södra mittskeppsmuren med en i en nisch inmurad pelare. Sen har ombyggnad skett genom århundradets gång till dagens utseende.
Altaret i Dalby kyrka. Man kan se på bilden hur det gamla möter det nya i inredningen.
Gamla Rådhuset i Ystad med Sankta Maria Kyrktorn i bakgrunden
Hamnen i Ystad. Härifrån går båtar till Polen och Bornholm
Vacker husfasad med vackra fönster.
Tornet på Sankta Maria kyrkan som är en av de äldsta byggnader i Ystad med påbörjad byggnad runt 1200-talet.
Ystad är en vacker stad med mycket historia inbakad i stadsbilden. Ystad brukar ses som den stad i Skåne där bebyggelse från senmedeltid till 1700-tal bevarats bäst. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade. Men i dag är Ystad nog mest känt för att Henning Mankell roman figur kriminalkommissarie Kurt Wallander bor i Ystad och att filmatiseringen av böckerna huvudsakligen i Ystad
Nu har vi tagit oss till den gamla fiskebyn Kåseberga på väg upp mot Ale stenar.
Ale stenar ligger på en höjd ut med Östersjön vid Sveriges sydkust. Det var en bit att vandra upp från Kåseberga upp till Ale Stenar. Men jag lovar att det är värt varenda svettdroppe.
Ale stenar. Min Kusin Stefan går i gråa byxor tillsammans med Tomas i svart jacka. Sen ser man halva Martin vid bilden ytterkant.
Man kan nästan inte komma så mycket längre söder ut i Sverige än denna bild. Smyghuk som ligger mellan Ystad och Trelleborg är något söderut och är Sveriges sydligaste udde. Men Ale Stenar är nästan på samma nivå.
Stefan tittar mot mig vid en av stenarna och eftersom han är mer än två meter lång kan man få en uppfattning om hur stora dessa stenar är. Ale Stenars funktion är fortfarande omdiskuterad. Den uppfördes under järnåldern på 600-talet.Den består av 59 kvartssandstenar, som vardera väger ungefär 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred. Det kan vara ett gravmonument, kultplats eller en Astronomisk kalender eller allt på en gång. Forskarna bråkar fortfarande om det, men vad vi vet att denna plats har människor besökt och bott i tusentals år och så gör än i dag.
Denna bild ljuger lite för det ser inte så himla brant ut. Men det är det. Ale Stenar är belägen 42 meter över havet på Kåsehuvud, med en magnifik utsikt över den branta kusten och Bornholm. Det var otroligt mäktigt att stå där uppe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.