Lördagen den 12 juli blev den första dagen på väldigt länge som jag inte hade något blogginlägg och det berodde på att jag var utomlands hela dagen. Jag och Mira tog bron över sundet och besökte Köpenhamn och sen åkte vi den vackra strandvejen upp till min favorit Helsingør som jag tycker är en vacker och trevlig liten stad.
Betalstationen innan man kör upp på bron.
Ute på bron, där de höga pelarna är väldigt stora och mäktiga.
Gränsen till Danmark.
När det gäller Köpenhamn är jag inte så där jätte orienterad och vet inte alltid vad jag har fotat och vad de olika platserna heter. Men jag hoppas ändå ni kan titta på bilderna och är det någon som vet vad det jag fotat heter så är jag tacksam för upplysningar.
Danmarks huvudstad har gamla anor från 1000-talet. Från början var Köpenhamn en liten handelsby under namnet Havn (på svenska Hamn), men dess centrala placering i dåtidens danska storrike (som inkluderade Skåne, Halland och Blekinge) gjorde att byn ökade i betydelse. Köpenhamn grundlades 1167 då biskopen Absalon Hvide lät uppföra en biskopsborg utanför Havn och byn växte till en köpstad (på svenska Köping), därav kommer namnet Købmannehavn eller København.
Ett hårt slag mot Köpenhamn blev Freden i Roskilde 1658. Från att ha legat centralt placerat i det danska riket låg helt plötsligt fiendelandet Sverige inom skotthåll från huvudstaden. 1658-1659 belägrades staden av den svenske kungen Karl X Gustavs trupper som också genomförde en misslyckad stormning.
Köpenhamns stadsplan är till stor del ett verk av Christian IV (1577-1648). Allt brann ned vid två tillfällen, 1728 och 1795. Staden blev också bombarderad av engelska flottan 1807 för att danskarna inte ville gå in i Napoleonkriget på engelsmännens sida. Danskarna ville vara neutrala, men engelsmännen fruktade att de skulle alliera sig med Frankrike och genomförde därför vad som anses vara den första terrorbombningen av civila i historien.
På 1800-talet blev Köpenhamn centrum för industrialiseringen av Danmark. Missnöjet med det kungliga enväldet ledde till att Danmarks första grundlag antogs 1849 i Köpenhamn, något som gjorde Danmark till en konstitutionell monarki styrd av ett parlament. Folketinget sitter sedan dess på Christiansborg. En annan stor händelse vid denna tid var att Köpenhamns stadsmurar som funnits sedan medeltiden revs och ersattes av grönytor och stadsbebyggelse.
För att möta hotet från en kommande tysk invasion byggdes under slutet av 1800-talet, trots starkt motstånd från liberalt håll, närmast hot om inbördeskrig, stora befästningsvallar väster om Köpenhamn kallat Vestvolden. Den var komplett utrustad med egen järnväg, kanontorn etc efter tidens befästningsteknik. Detta ledde till att stadsplaneringen i hög grad gick ut på att bygga täta, kompakta kvarter för att få plats med så mycket människor som möjligt innanför vallarna. Nya utvecklade krigsstrategier och teknisk utveckling gjorde dock att Vestvolden var föråldrad redan innan Första världskriget och hela anläggningssystemet togs successivt ur bruk under 1920-talet.
Under andra världskriget ockuperades Köpenhamn den 9 april 1940 av influgna tyska trupper som landade på Kastrup. Staden befriades först i maj 1945. Staden skonades relativt väl bortsett från ett par sprängattentat och flygbombningar riktade mot tyskarnas krigsindustri.
Danmarks shopping gata, Strøget
Fontänen Storkespringvandet från 1894
Gamla historiska byggnader finns det gott om i Köpenhamn som denna Borgmestergården från början av 1600-talet i holländsk renässans stil
Semestertider i København.
Fasadreklam är inte alltid snyggt. Men tyvärr vanligt. Denna pampiga byggndad är från sekelsiftet 18-1900-talet och finns i Amagertorv
Rådhuset, ett av Köpenhamns symboler
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.