Här bodde de fyra syskonen Rundqvist, Hertha, Naemi, Martin och Mauritz. Alla fyra förblev ogifta och levde tillsammans utan någon modern standard som t ex. elektricitet, telefon, vatten och avlopp. De var sparsamma och de köpte sällan mer än vad som nödvändigt för deras levnadstandard. När den siste av syskonskaran dog 1989 kom sanningen fram om deras ekonomiska rikedom. Syskonen hade sparat undan en miljon kronor i kontanter på gården. Inget testamente fanns och arvingar saknades, så hela egendomen tillföll Allmänna arvsfonden. Gårdens värde beräknades till 5 miljoner kronor.
Ett besök i Rundqvista gården tar dig tillbaka till en tid då självhushåll var en naturlig del av vardagen.
Bilderna är tagna i dag:
Rundqvista gården med statyn av Kristina i förgrunden
Vitsippa, Duvemåla
Naturen är härligt och vacker i Duvemåla.
Blommande "solar". Jag är ingen botaniker så jag vet inte vad dessa vackra blommor heter. Kanske någon av er läsare kan hjälpa mig med namnet.
Rundqvistarnas bostad. Här bodde alltså fyra syskon utan modern standard fast de var miljonärer. Det är dumdistrigt kan man tycka men samtidigt efterlämnar de denna fastighet som tar oss tillbaka till självhushållets tid i slutet av 18 och början på 1900-talet.
Kristina statyn i granit gjord av konstnären Nils Elley. En vacker staty tycker där man kan ana en sensuell, stark kvinna som i sin hand håller Astrakanäpplet nära hjärtat som var hennes kanal till barndomens Duvemåla efter utvandringen till Amerika.
Tänkvärt är det i dagens hysteriska konsumtionssamhälle.
SvaraRaderaDeras livskvalité mättes inte prylar.
Nej, Rundqvistarna hade andra värden än vad som är norm för dagens invånare.
SvaraRadera