tisdag, maj 29, 2007

Säga upp sig för osäkra påhugg?

Ska en deltidsarbetslös vara skyldig lämna en fast anställning för vilket jobb som helst, även osäkra jobb som vikariat och tillfällighetsjobb, var som helst i landet? Josefin Brink, riksdagsledamot (v), debatterade i dag sin interpellation där hon ställer den frågan med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Bakgrunden är den absurda situation som en kvinna vid namn Britt-Marie berättade om i TV 4:s Nyheterna den 2 maj. Britt-Marie har efter lång tid av arbetslöshet äntligen fått ett fast jobb på sin hemort. Dessvärre är jobbet endast på 75 procent, så hon måste deltidsstämpla för att få ekonomin att gå ihop. Men för att få rätt till deltidsstämpling tvingas Britt-Marie enligt arbetsförmedlingens regler att söka heltidsjobb i hela landet och i alla branscher - även tillfälliga jobb, som vikariat och visstidsanställningar på så lite som sex månader.

Britt-Marie är ensamstående förälder, men det har arbetsförmedlingen inte tagit någon hänsyn till.

- Är det rimligt att deltidsarbetslösa, i en situation som Britt-Marie, ska vara skyldiga att säga upp sig från ett fast jobb för att flytta till ett osäkert påhugg var som helst i landet? frågade Josefin Brink.Josefin Brink påpekade också att Britt-Marie inte är ensam, utan visar på ett strukturellt problem - det finns åtminstone 268 000 deltidsarbetslösa i landet, nästan uteslutande kvinnor. Det handlar alltså om en stor och viktig jämställdhetsfråga.

Sven Otto Littorin svarade att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring där den sökande ska vara beredd att anta erbjudet lämpligt arbete och aktivt söka lämpligt arbete. Idag kan den arbetssökande begränsa sökandet yrkesmässigt och geografiskt under de 100 första ersättningsdagarna. Regeringen vill skärpa reglerna från den 2 juli i år så att arbetssökande ska åläggas att omedelbart söka jobb överallt i landet.

- Det är viktigt att den sökande finner ett arbete så snart som möjligt. Att låsa in människor på en ort eller i en region när det finns goda möjligheter till arbete på annan ort är ingen bra lösning, sade Sven Otto Littorin.

Av reglerna kring a-kassa framgår bl.a. att ett erbjudet arbete ska ses som lämpligt om det tagits skälig hänsyn till den sökandes förutsättningar för arbetet samt andra personliga förhållanden, t ex familjeskäl.

Josefin Brink svarade:
- Ministerns svar gav ingen information om han anser att det är rimligt att människor ska tvingas säga upp sig från fasta jobb och flytta även till osäkra jobb på annan ort, och därmed riskera att bli arbetslös på heltid, på grund av arbetsgivarens ovilja att ordna heltidstjänster.

- Vänsterpartiets lösning på den problematiska situation som så många kvinnor hamnat i är att arbetsgivaren ska vara skyldig att erbjuda heltidsjobb. Det är dock inte något som den borgerliga regeringen stödjer.

På en punkt fick Sven Otto Littorin faktiskt backa. Han fick erkänna att arbetsförmedlingen bör kunna ta hänsyn till den arbetssökandes personliga förhållanden. Det kan betyda ett hopp för Britt-Marie och andra i hennes situation, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.