EN SOCIALISTISK BLOGG MED INRIKTING PÅ POLITIK, SPORT, HISTORIA, KULTUR, FOTO OCH ANDRA ÄMNEN SOM RÖR LIVETS HÖGTIDLIGA OCH VARDAGLIGA GULDKORN. SKRIBENT: NICKE GROZDANOVSKI (V), EMMABODA. ONLINE SEN 10 MARS 2006!
tisdag, mars 27, 2007
Tvång hjälper inte i kampen mot narkotikan
Men att tvinga barn till drogtester är absolut fel väg att gå. För det syns ändå utan tester om barnen nyttjar narkotika. Det märks på barnets beteende och hur skolgången går. Göran Hägglund chef på Mariaungdomsenhet i Stockholm säger att:
– Jag tror att det här kan bli farligt. Att ta ett urinprov mot en tonårings vilja är ganska integritetskränkande, och det finns en övertro på de här testerna. Gör man dem inte på rätt sätt kan det bli ett kvitto på att man inte missbrukar, fastän man gör det. De som håller på med narkotika är experter på att manipulera.
Jag är övertygad att föräldrar men även barnet måste vara med i tåget och förstå varför man gör detta drogtest. Det handlar om förtroende för vuxna. Vuxna som bryr sig och som vill barnens väl. Tvång innebär att barnen ännu mer fjärmar sig från vuxenvärlden och hjälpen de behöver blir väldigt undermålig.
Sen förstår jag inte hur detta tvång ska gå till praktiskt. Är det så att man ska ta ett urinprov med tvång, hur ska barnet kissa utan att själv vilja. Ska två personer hålla fast barnet medan en tredje drar ner byxorna och väntar på att barnet ska bli kissenödig med en mugg under könet? Självklart ska de inte gå till så, jag överdriver lite, men jag förstår inte hur man ska tvinga någon till ett urinprov. Likadant är det med blodprov. Hur ska man sticka någon som inte vill? Det blir ju väldiga övergrepp tycker jag.
Att fånga barn tidigt i missbruket är viktigt men det finns andra sätt att gå tillväga än att drogtesta. Där måste man ha mer tillgång till skolhälsovård, kuratorer och andra sociala inrättningar. Satsa mer på förebyggande arbete. Skär inte ner på skolhälsovården. Poliser får gärna komma till skolorna, inte för att ta drogtester utan att informera eleverna om narkotika. Även föräldrar måste vara involverade i detta förebyggande arbete. Jag är helt övertygad att de flesta föräldrar vill vara med på tåget för att få bort drogerna bland ungdomarna. Sen finns det fd missbrukare som gärna kommer till skolorna och berättar om sitt missbruk och det är också värdefulla som informatörer om narkotikans skadliga verkan. Vi måste visa barnen att vi bryr oss men inte genom att kränka deras integritet.
3 kommentarer:
Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.
För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.
Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.
jag håller med dig till 100% men en sak har du fel det är inte alltid man kan se på en person som använder nakotika om det inte har pågått länge jag tycker att skolan ska har möte med barn o föräldra i denna fråga,,,självklart ska föräldrana ge sitt medgivande det är deras ansvar,,,det finns andra alternativ oxå tex hårtester men det gäller bara vissa pepparat,,som tex hasch som sitter kvar i håret under en lång tid,,
SvaraRaderaDessa tester kan gör mer skada än nytta att mer eller mindre bli utsatt av tester hur som kan kännas som att bli oskyldigt anklagad vilket i sin tur kan leda till ännu mindre tro på vuxenvärlden det mina vänner är inget vi behöver / Micke
SvaraRaderapåsätt o vis är det rätt om föräldrana gå med på det.men då ska det gälla alla på skolan dom vuxna också.på nått sätt måste man hitta ett sätt att försöka sätta stopp innan det är försent.på många arbetsplatser kräver dom drogtester o det är bra. för finns det dom som använder droger kan dom inte bara skada sig själva utan andra med.. o det gäller på skolor också.
SvaraRadera