måndag, november 20, 2006

Åfors Musikkår

- Men ni har ju slutat verka i Åfors
- Jaja, det kan hända, men min farfar var aktiv

Detta är en del av en dialog i pjäsen ”I skenet från en glasugn”. Den som frågar är Halta-Rika som är pjäsens berättare och den som svarar är den som representerar Åfors Musikkår nämligen jag. Det är en berättigad fråga och ett berättigat svar. Åfors musikkår finns inte i dag men de verkade på min farfars tid. Vilka var de som var med och hur tänkte de?

Detta kan man läsa i den underbara boken som har samma titel som pjäsen ”I skenet från en glasugn” Boken som i samband med teaterns premiär förra lördagen blev klar för försäljning.

Musikkår fanns i andra glasbruksorter och man ville inte att Åfors skulle vara sämre. Glasbruket köpte in instrument och de var bara att sätta igång. Året var 1924. De första medlemmarna i musikkåren var: Gunnar Pettersson, Gustav Johansson, Rudolf Jonsson, Egon Eckerström, Edvin Klang, Ingvar Jonsson och John Wolf. En del av dessa hade erfarenhet av musicerande i andra musikkårer. Gustav och Rudolf Jonsson hade deltagit i Bostorps och Hovmantorps musikkårer. Gunnar Pettersson hade spelat i Skruv och från Boda kom Egon Eckerström. De andra var nybörjare.

En musikfanjunkare anställdes och övningarna förlades till något som kallas för kvarnen. Tonerna var kanske inte alltid så sköna eller välklingande, men spelningar hade man. Till dansen på sommarfesterna i parken var de Åfors musikkår, som spelade upp till dans. På Första Maj genljöd Åfors samhälle utav musikkårens marscher och arrangemang.

Men de var hela tiden mycket svårt att hålla musikkåren vid liv. Rekryteringen var inte lätt och en del av musikkårens medlemmar flyttade ifrån Åfors. Men man försökte på alla sätt hålla liv i musikkåren. Många medlemmar lade ner mycket tid och kraft för att rädda musikkåren. En skicklig musiker och eldsjäl var Ragnar Franzén som under åren 1924-1940 kämpade tappert för att musikkåren skulle bestå. En annan av dessa eldsjälar var Tomas Norrby som verkade i musikkåren åren 1938-1950

Men det gick tyvärr inte att rädda musikkåren. Första Maj 1950 blåstes så ”Sköna Maj” och ”Calle Meter” för sista gången i Åfors av Åfors musikkår och därmed var musikkårens saga slut.

Men musiken tystande inte för de. De har funnits duktiga spelmän som för egen bruk eller offentliga sammanhang spelat upp ljuva toner. En bland många är glassliparen Nils Karlsson som spelade dragspel så ljuvligt att man blev både glad och rörd. Många är de barn som har dansat kring julgranen till Nils Karlssons toner så även jag. Ofta hade han med sig sin son Lars-Gunnar Karlsson som spelade på klarinett.

I dag har vi vår underbara och jätteduktiga teater orkester ”The Willis” som består av Olle Brozén som spelar gitarr, Willi Österberg som spelar olika rytm och blåsinstrument, Peter Hermansson som spelar dragspel och piano och Gitte Lind som spelar blockflöjt och krumhorn.

Musiken ljuder återigen i Åfors och jag som teaterns representant för Åfors Musikkår gläds mycket av detta trots att jag själv inte kan spela på något instrument (men de är en hemlighet så säg inte det till någon :-)) så är jag en som uppskattar ljuva toner som berör alla sinnena och de gör verkligen The Willis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna din kommentar och synpunkter. Dem är både värdefulla och läses med glädje.

För att få kommentera gäller att man följer god internetsed vilket bland annat inkluderar följande:
- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande eller rasistiska kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.
- Ingen länkdumpning
- Kommentaren ska vara relaterad till inlägget med undantag om jag anser att särskilda skäl föreligger.
- Kommentarer på inlägg äldre än 7 dagar granskas innan publicering.

Kommentarer som jag anser bryter mot dessa regler kommer jag att ta bort.