torsdag, december 31, 2015

Algutsboda kyrka



























Den 5 okt 1770 invigdes den nya kyrkan i Algutsboda av biskop Olof Osander. Den fick då namnet Sofia Magdalena sedan kungliga hovet gett sitt tillstånd. Motiveringen från Algutsbodas sida var, att danska kronprinsessan Sofia Magdalena hade landstigit på svensk mark samma år som grunden till kyrkan lades, nämligen år 1766.

Vid renoveringen 1892-94 sänktes det tidigare mycket branta taket till det nuvarande utseendet. Tornet hade förut varit ett lanternintorn, typiskt för denna bygd, men nu blev det försett med sitt höga torn, som är hela 48 meter högt. Bilden är tagen i dag strax efter kl 16:00















Julkrubba, Algutsboda kyrka

söndag, december 27, 2015

Mellandagsbio i Åfors


























För första gången någonsin kommer de älskade karaktärerna Snobben, Karl, Lucy, Linus och Woodstock på bio! Charles Schulz serie SNOBBEN är den mest populära och inflytelserika serien genom tiderna som har lästs av 355 miljoner människor i 75 länder. SNOBBEN i 3D har biopremiär hösten 2015 och bakom filmen står Blue Sky, skaparna av Ice Age och RIO.

I rollerna:
Regi - Steve Martino
Speltid - 93 min
Genre - Animerad familjefilm
Åldersgräns - Barntillåten
Originaltitel - PEANUTS
Premiärdatum - 2015-12-25

























Trettio år har gått sedan rebellerna störtade Rymdimperiet och de fruktade Sith. Än en gång kastar ondskan sin skugga över galaxerna. Det är tid för gamla hjältar att kliva fram från legenderna för att kämpa mot förtrycket från den mörka sidan av kraften.

I rollerna:
Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker, John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson och Max von Sydow

Regi - J.J. Abrams
Speltid - 135 min
Genre - Science Fiction, Äventyr, Fantasy
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - Star Wars : The Force Awakens
Premiärdatum - 2015-12-16


























59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid. En dramakomedi om oväntad vänskap, kärlek och vikten av att omge sig med ordentliga verktyg. Baserad på Fredrik Backmans succéroman En man som heter Ove.

I rollerna:
Rolf Lassgård, Bahar Pars

Regi - Hannes Holm
Speltid - 116 min
Genre - Drama, Komedi
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - En man som heter Ove
Premiärdatum - 2015-12-25

lördag, december 26, 2015

Tomten

Tomten kan också kallas tomtevätte, och i Skåne, Danmark och Norge kallas han företrädesvis nisse eller goanisse (jfr uttrycket Nisse god dräng), ursprungligen ett noanamn. På svenska finns även puke som är en smådjävul[2], pyske är en liten människa[3], hempjäske och pixy är en tomtegubbe. På finska finns tonttu som är inlånat från svenskan. Liknande husandar hos andra folk är de romerska penates och lares, den ryska dHomovoj (även hos andra slaver), hob i England, brownie i Skottland och Heinzelmännchen i Tyskland.

















Tomten var en slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården har lycka med sig. Han antogs ofta vara den förste mannen som odlade upp just den gården, och som inte kommer till ro efter döden, utan hela tiden måste se till "sin" gård. Han visade sig ogärna, men beskrivs som en äldre man och mindre än människor (exakt hur liten varierar), ofta med vitt skägg, gråa kläder och luva. Det var viktigt att hålla sig väl med honom och inte förarga honom på något sätt. Tomten hade ett vresigt temperament och kunde hämnas om man exempelvis misskötte djuren eller behandlade honom respektlöst. Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård.

Som tack för hans arbete gav man tomten en skål gröt. Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt (sötgröt), som därför även kallas tomtegröt. Till sägner om tomten hör hur han i vrede dräper en ko när han inte får en klick smör i sin gröt, eller hur han belönas med nya kläder, vilka dock gör att han anser sig för fin för att fortsätta med sitt arbete. Det säger även något om bondesamhällets värderingar att tomten, gårdens skyddsväsen, är en man, medan skogsrået, vildmarkens skyddsväsen, är en kvinna.

















Tomten har en del gemensamt med vättarna. Båda hör till oknyttens skara och sades exempelvis hålla till under vårdträdet, och gårdsvätten är ett annat namn på tomten. I de isländska sagorna talas det om landvättar som man inte fick skrämma bort för att lyckan skulle fly bygden, och som med mycket annat i folktron kan man se tomten som en del av den fornnordiska religionen som kvarlevt synkretiskt med kristendomen. Den heliga Birgitta varnar på två ställen i sina uppenbarelser för att hedra tomtegudar (tompta gudhi, tompa gudhom); liknande varningar utfärdas i äldre predikosamlingar och bibelkommentarer.

Två personer som format många svenskars bild av tomten är Viktor Rydberg med sin dikt Tomten från 1881, där tomten ser efter gården en midvinternatt och funderar över människornas ändliga livstid, och Jenny Nyström som från 1874 tecknade flera julkort med tomtemotiv, vilka ännu finns i nytryck.

















Jultomten, som på kontinenten oftast kallas något i stil julmannen eller sankt Nikolaus, lånades in till Sverige under andra halvan av 1800-talet, främst från Tyskland, och har mest utseendet gemensamt med gårdstomten. Tidigare var det julbocken som skötte julklappsutdelningen. Jultomten har hjälp av tomtenissar, som i engelskspråkiga länder är alver (elves) och oftast har gröna kläder.

källa: Wikipedia

fredag, december 25, 2015

Den tillbakadragne men trygga Josef, Julottepredikan av komminister Lina Petré, Algutsboda kyrka

Kära vänner, det här är den femte julottan jag får predika här i Algutsboda. Och under de här åren har jag pratat om lite olika saker; om konst, om tillit, om krig och fred. Och i år är det så dags att rikta fokus mot den person i krubban som nog lätt hamnar lite i skymundan, nämligen Josef. För Josef har verkligen något att lära oss, han kommer med ett annat perspektiv och med en stor gåva. Han lär oss att ta ansvar också för det som inte är självklart. Han utmanar oss att vidga perspektiven.

























Men för att kunna göra det, så måste vi backa bandet lite grand, och byta från Lukas evangelium till Matteus. Där berättas det om hur Josef tänkt skilja sig från Maria när han upptäckt att hon är gravid - han vet ju att det inte är hans barn, och det är alldeles självklart att förlovningen skall hävas. Men i en dröm uppenbarar sig Guds ängel för honom och berättar att det är ett alldeles särskilt barn som Maria väntar, och att han skall ta hand om dem båda, vilket han också gör.
Josef vågar följa sina drömmar, lita på att de kommer ifrån Gud. Han kommer att följa sina drömmar också lite längre fram i historien, och därmed rädda liv. Och han vågar bryta normerna och de strikta sociala reglerna som säger att han skall handla på ett annat sätt. Han vågar gå en annan väg, följa sitt hjärta. Och han tar ansvar också för dem som konventionen säger att han egentligen inte har ansvar för. Där är han en sann förebild, och man kan ana ett eko från framtiden när den vuxne Jesus får frågan om vem som är min nästa, eller när han säger ”vem är min mor och syster och bror”?




















Vi får inte veta så mycket om Josef i evangelierna. Vi kan ana att han och Maria fick flera barn tillsammans, och att han inte längre lever när Jesus ger sig bort från hemmet för att göra sin stora gärning. Att hans yrke har gått i arv till sonen som inte är hans. Han kommer inte att som Maria få egna dagar under kyrkoåret, det finns inte många sånger om Josef, han kommer för alltid att vara en bifigur - men en viktig sådan.

När jag ser honom här framme i krubban så ser jag en tystlåten, stark och trygg beskyddare. En man som vågar bryta konventionen och gå Guds väg. Som vågar bli berörd. Som vågar älska också dem som inte självklart är hans ansvar. Som har ett stort och rymligt hjärta.

I vår tid, en tid som på olika sätt utmanar just våra hjärtan och vår medmänsklighet på olika sätt, är det extra viktigt. För den människa som Gud blir, den människa och Gud som möter oss i evangeliet är så brinnande aktuell. Det är en fattig människa, ett barn utan jordisk pappa, ett barn som snart kommer att bli en flykting, ett barn som inte fick plats i någons hem. Förmodligen inte alls så som någon hade tänkt sig att Messias skulle komma, inte egentligen. Men så finns han nu här, mitt ibland oss, och vill våra hjärtan något. Så frågan är: hur tar vi hand om den gåva vi fått? Hur tar man hand om ett nyfött barn?

Jag tror att de flesta som är föräldrar skulle svara: med kärlek. Resten, teknikaliteterna, det praktiska, det löser sig efterhand. Men det börjar med kärlek. Det börjar i våra hjärtan. Och därifrån utgår sedan allt. Det är julens budskap, från det enkla stallet så långt borta och för så länge sedan och rakt in i vår tid och våra liv.

Det är Guds gåva till oss. När Gud själv vilar där i krubban, så värnlös och sårbar, säger det något viktigt om Guds tilltro till oss och vår förmåga att vårda och värna. Så låt oss ta emot den gåvan, och svara an! Bli stilla, landa i våra hjärtan där Gud bor. Låt oss få inspireras av Josef och hans mod att följa sitt hjärta, att bryta konventioner och vidga perspektiven. Hans mod att våga bli berörd. Amen.

Tre olika sorters jul

Den Fornordiska julen

Jul är benämning på den nordiska hedniska midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller "midvinterblot". Julblot eller midvinterblot firades alltså vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att det förkristna firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.

Ordet "jul" finns belagt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul". En vanlig folketymologisk vanföreställning är att ordet är besläktat med hjul; detta är emellertid av språkhistoriska orsaker otänkbart, och ordets förgermanska etymologi är okänd.

Den kristna julen

Jul kallas på nordiska språk inkl finska även den högtid som kristna firar den 25 december till minne av Jesu födelse. Man kan inte som på till exempel engelska direkt ange distinktionen mellan christmas och yule.

I Sverige pågår den kristna julen från juldagen, 25 december, till trettondagen, 6 januari. Årstiden för Jesu födelse anges inte i evangelierna, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna var ute och vaktade får. Det gjordes under sommarmånaderna, vädret blev kyligare i slutet av oktober början på november. Men den exakta tidpunkten för Jesu födelse är inte känd. Liberius fastställde datum för juldagen till den "25 december" 354. Årstiden december ersatte företrädesvis det romerska firandet av solguden som hölls vid midvintern, men även andra hedniska folk i västerländerna firade redan sina egna typer av högtider vid midvinter.

Övergången från de gamla folkens traditioner och seder till kristendomen underlättades som tidigare nämnts genom att midvinter redan var en högtid. Ljusets återvändande till jorden efter midvinter har fått symbolisera det andliga tecknet för Jesus födelse, och därmed infaller juldagen med midvinter. Vintersolståndet infaller nuförtiden något tidigare på grund av ändringar i kalendern.

Den västkristna kyrkan var först med att införa juldagen den 25 december och samtliga länder i väst har denna högtidsdag. Inom den östkristna kyrkan har trettondedag jul, epifania, ofta en starkare ställning än julen. Denna dag firas där till minne av Jesu dop eller hans födelse.

Eftersom den kristna julen startar den 25 december, i de flesta länder är juldagen den dag då man firar jul mest, infaller dess afton klockan 18 kvällen därinnan, varav namnet julafton. Julen i Sverige varade förr till tjugondag Knut (13 januari), medan den i övriga världen tar slut i och med trettondedag jul (6 januari).

I Sverige fanns även förr flera helgdagar omkring jul: tredjedag- och fjärdedag jul, men dessa avskaffades genom förordning 4 november 1772.

Den sekulära julen

Det sekulära julfirandet är en blandning av hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från 1800-talet.I det sekulära svenska samhället firas jul under hela adventstiden med julaftonen som höjdpunkt och anses avslutad på juldagen.

Jul har blivit den största sekulära högtiden över hela världen. Här ingår kommersialismen, julstressen, julskyltning som startar redan i november, H&M:s spektakulära annonskampanjer, julkalendrar, Julkalendern på TV, Julkalendern i radio, julmusik, julgran, julmat med julskinka och lutfisk, julbord, glögg, julsprit, julöl, julkort med speciella julfrimärken, jultidningar, julklappar, jultomtar, julstädning, Kalle Anka och hans vänner samt Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på TV, julyra, julneuroser etc.

Det har sagts om julen att det är den tiden på året då svenskarna bryr sig om de släktingar de ignorerar resten av året och skuldsätter sig för att köpa saker till andra som dessa aldrig önskat sig eller ens behöver.Jul är i Sverige en familjehögtid. Julen har därför blivit en pina för människor som är ensamstående eller marginaliserade. De flesta restauranger är stängda på julafton och ibland även på juldagen.

Flera ideella organistioner engagerar sig extra under julen och erbjuder ensamma, hemlösa och socialt utslagna lite "julstämning" genom att anordna "julbord" med skänkta livsmedel. Dessutom ges lite underhållning.I Sverige firas julen vanligtvis med familj och vänner. Inför julhögtiden pyntas fönster med ljusstakar och julgranen placeras i rummet. På julaftonen kommer tomten och delar ut julklappar åt barnen. Under 1900-talet har först radio och sedan TV fått en betydande roll inför julfirandet. Även elektriskt ljus används i stor prägel.

tisdag, december 22, 2015

Vissefjärda kyrka



Här på den vackra udden av kyrksjön kan man anta att den första kyrkan i Vissefjärda låg, en träkyrka byggd i samband med den tilltagande befolknings- tillväxten på 1200-talet. Den nuvarande kyrkan, en stenkyrka, invigdes den 28 februari 1773.
Bilderna är tagna den 19 december



Det första man brukar lägga märke till inne i kyrkan är utan tvivel kyrkans värdefullaste klenod, den mollstämda altartavlan, målad av Pehr Hörberg 1795. Temat är Kristi nedtagande från korset. Motivet finns enbart målat på 3 av hans 87 altartavlor och antas vara ett beställningsverk. 

måndag, december 21, 2015

Vintersolstånd

I natt är det årets kortaste dag och helt logiskt kommande natt årets längsta natt för oss på norra halvklotet. Strax efter midnatt kl 05.48 står solen som lägst i söder. Sverige är ett avlångt land så när solen stiger upp varierar kraftigt och som alla vet så är solen under horisonten om man befinner sig vid norra polcirkeln eller längre norrut. I Emmaboda går solen i dag upp klockan 8.31 och gick ner klockan 15.20,

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Efter denna dag så blir dagarna sakta med säkert längre. Den 20 mars 2016 passerar solen ekvatorn på sin väg norrut och då inträffar vårdagjämningen.

Det motsatta råder på Södra halvklotet där det är midsommarsolstånd idag.

fredag, december 18, 2015

Lego blev exportsucce

I början av 1930-talet var dansken Ole Kirk Christensen en fattig man som snickrade träleksaker för att försörja sin familj. Han hade precis startat företaget Lego när hans fru dog och han ensam fick ta hand om sina fyra söner. Trots svårigheterna kämpade Christensen och inspirerade sina söner att göra detsamma. År 1949 skapade sonen Godtfred de monterbara klossar i plast som blev Legos signum.

















Efterhand tillkom nya byggklossar för olika typer av byggnader.Till slut gick det att sätta ihop en hel stad som kompletterades med en stads alla institutioner, bilar och trafikmärken.

År 1966 introducerades det legotåg som skulle bli legos största försäljningsucce. Några år senare kom Lego anpassad för flickor med mer dockliknande figurer, möbler och inredningsartiklar samt dom klassiska gula gubbar som är typiska för Lego.

Numera marknadsför företaget också legofigurer inspirerade av karaktärer i filmer som Stjärnornas krig och Sagan om ringen.


torsdag, december 17, 2015

Romerska inbördeskriget 49-45 f kr.

Romerska inbördeskriget, även kallat Caesars inbördeskrig, varade 49–45 f.Kr. som ett av flera inbördeskrig under den Romerska republiken. De stridande parterna bestod av Julius Caesar och pompejanerna under Gnaeus Pompejus Magnus.

I april 59 f.Kr. bildade den omåttligt populäre Pompejus, den extremt förmögne Crassus och den ambitiöse Julius Caesar en politisk allians. Denna allians kallades redan av samtiden för triumviratet och historien kom att kalla den för det första triumviratet. Pompejus gifte sig med Caesars dotter Julia för att ytterligare stärka förbundet. Triumviratet var mycket effektivt och samtliga inblandade lyckades förskansa sig höga ämbetsposter.





















Gaius Julius Caesar 100 f.kr-44 f.kr





                                                   
 Pompejus Magnus 106 f.kr- 48 f.kr

Alliansen knakade i fogarna 56 f.Kr. men efter ett hemligt möte i Lucca samma år förnyades den. 54 f.Kr. dog dock Crassus under ett fälttåg mot Partherna, och samma år avled Pompejus fru, Caesars dotter, i barnsäng. Caesar försökte förnya alliansen med Pompejus genom att erbjuda att denne skulle gifta sig med Caesars släkting Octavia (Octavius syster) men Pompejus vägrade. Triumviratet var därmed till ända. En politisk maktkamp mellan de bägge utbröt. Caesar vägrade upplösa sina legioner om inte Pompejus gjorde det samma. Alla förhandlingar bröt samman parterna emellan. Det slutade i inbördeskrig då Caesar korsade Rubicon 49 f.Kr.

Pompejus, och de flesta senatorer som stödde honom, retirerade till Brundisium då de ansåg att de vid tidpunkten inte hade trupper nog till att besegra Caesars veteranlegioner. När Caesar påbörjade en belägring av staden flydde de österut mot Macedonia med hjälp av de många fartyg de hade konfiskerat i området [2]. Caesar saknade fartyg för att förfölja pompejanerna.

Caesar sände sin legat Gaius Scribonius Curio med fyra legioner för att pacificera Sardinien och Sicilien, områden som var viktiga för Roms spannmålsproduktion. Cato den yngre, som uppehöll sig på Sicilien, beslutade sig för att retirera från ön då han ej ansåg att han kunde bjuda Curio något motstånd med de trupper han förfogade över. Själv vände Caesar sina blickar mot Hispania där Pompejus hade stort stöd. Caesar krossade motståndet där på drygt en månad. Ungefär samtidigt belägrade Caesars trupper Massalia (dagens Marseille, Frankrike), där innevånarna först gav upp, men efter att ha förstört delar av anfallarnas belägringsutrustning, återupptog kampen. Man gjorde också utfall mot delar av Caesars flotta som låg utanför staden. Efter en lång belägring gav dock innevånarna upp. Curio, begav sig ungefär samtidigt till Africa med två av de legioner han förfogade över. Här besegrades han av kung Juba som var en anhängare till Pompejus. Caesar avseglade till de östra provinserna där Pompejus och hans anhängare lyckats samla ihop en betydande styrka.

Efter ett misslyckats försök av Caesar att besegra Pompejus i slaget vid Dyrrhachium tvingades han att retirera, utan att Pompejus förföljde honom. Pompejus anhängare var segervissa och ansåg att man nu hade Caesar i sitt grepp, de debatterade redan om vem som skulle få överta hans titel som pontifex maximus, och förespråkade att få till ett avgörande fältslag. I början av augusti gick pompejanerna in i Thessalien (område i nutidens nordöstra Grekland) och sökte upp Caesar. Det avgörande slaget mellan Caesar och Pompejus stod utanför Farsalos den 9 augusti 48 f.Kr.[3] Caesar vann en förkrossande seger med sina, till antalet, underlägsna styrkor.

Pompejus gjorde inga försök att samla de styrkor som lyckades undkomma slagfältet vid Farsalos, utan han bestämde sig för att fly till Egypten. Dock ville Ptolemaios XIII Filopator Filadelfos och förmyndarregenten Pothinus ställa sig in hos Caesar och lät därför mörda Pompejus på hans 58:e födelsedag den 29 september 48 f.Kr. Caesar såg dock fortfarande Pompejus som sin vän och drabbades av stor sorg när han fick se Pompejus huvud. Caesar avrättade sedan Pothinus samt återinsatte Ptolemaios syster, Kleopatra, som drottning.

Pompejus död betydde dock ej att inbördeskriget var till ända. Metellus Scipio, Cato den yngre och andra motståndare till Caesar, bland annat Pompejus den yngre och dennes lillebror Sextus, samlades i den Romerska provinsen Africa och förberedde här sitt motstånd. De blev besegrade i slaget vid Thapsus 46 f.Kr. Metellus Scipio och Cato tog sina liv efter förlusten. De pompejaner som lyckades fly efter slaget var bland annat Pompejus den yngre, Sextus Pompejus och Caesars förre legat Titus Labienus. De fortsatte sitt motstånd i Hispania där det sista och avgörande slaget i inbördeskriget stod utanför staden Munda (dagens södra Spanien) 17 mars 45 f.Kr.

Efter slaget lämnade Caesar kvar sin legat Quintus Fabius Maximus för att belägra Munda och pacificerade själv resten av provinsen. Pompejus den yngre tillfångatogs kort efter slaget och avrättades för förräderi. Efter slaget vid Munda fanns inget organiserat motstånd kvar mot Caesar.

Efter sitt återtåg till Rom utropades Julius Caesar till diktator på livstid. Några månader senare, 15 mars 44 f.Kr., mördades han dock av en grupp sammansvurna senatorer, många av dem personer Caesar skonat under inbördeskriget. Istället för att säkra republiken, som konspiratörerna hade hoppats på, utlöste Caesars mord en maktkamp som ironiskt nog resulterade i slutet för den Romerska republiken och början på Augustus tid som kejsare och envåldshärskare i det Romerska kejsardömet.

onsdag, december 16, 2015

Lindåsmaden













Lindåsmaden 16 december Kl: 14:22














På grund av jobb i går så blev det ingen månadsbild föränn i dag.
Lindåsmaden kl 14:31














Hann inte åka hit i går den 15:onde så månadens bild togs i dag. Lindåsmaden, 16 oktober Kl: 16:16











Var på Kommunstyrelsemöte hela dagen i går plus annat åtagande senare så jag hann inte ta månadsbilden förrän i dag.
Lindåsmaden 16 september kl 16:32











Pga visfestival och kalas under helgen och fotboll i går blev det ingen mnadsbild förran i dag tisdag den 18.
Lindåsmaden 18 augusti kl 15.58













 15 juli kl 18:50















15 juni  kl.13:43


















Lindåsmaden, 15 maj kl.15.43



Då var det dags att sparka igång den åttonde platsen som jag ska skildra under ett år. Det är en spännande plats i söder om Lindås där Lyckebyån rinner förbi och några gånger per år svämmar ån över sina breddar. Det är de ni ser på den första månadsbilden av Lindåsmaden. Här ska jag fotografera i mitten av varje månad under ett år så ni får se årstidsväxlingarna tydligt.

Lindåsmaden, 15 april kl 13.21

lördag, december 12, 2015

Så här spelas EM i fotboll 2016

I kväll lottades fotboll-EM i Frankrike och vi fotbollsälskare fick oss en liten för tidig julklapp av UEFA. Sverige hamnade i Grupp E tillsammans med Italien, Belgien och Irland. En svår men absolut ingen svår grupp för Sverige. Nu har vi några månader kvar innan det är avspark fredagen den 10 juni kl 21:00 i Paris mellan Frankrike- Rumänien.

















Gruppspelet:
10/6, 21.00: Saint-Denis: Frankrike–Rumänien

11/6, 15.00: Lens: Albanien–Schweiz
11/6, 18.00: Bordeaux: Wales–Slovakien
11/6, 21.00: Marseille: England:Ryssland

12/6, 15.00: Paris: Turkiet–Kroatien
12/6, 18.00: Nice: Polen–Nordirland
12/6, 21.00: Lille: Tyskland–Ukraina

13/6, 15.00: Toulouse: Spanien–Tjeckien
13/6, 18.00: Saint-Denis: Irland–Sverige
13/6, 21.00: Lyon: Belgien–Italien

14/6, 18.00: Bordeaux: Österrike–Ungern
14/6, 21.00: Saint-Etienne: Portugal–Island

15/6, 15.00: Lille: Ryssland–Slovakien
15/6, 18.00: Paris: Rumänien–Schweiz
15/6, 21.00: Marseille: Frankrike–Albanien

16/6, 15.00: Lens: England–Wales
16/6, 18.00: Lyon: Ukraina–Nordirland
16/6, 21.00: Saint-Denis: Tyskland–Polen

17/6, 15.00: Toulouse: Italien–Sverige
17/6, 18.00: Saint-Etienne: Turkiet–Kroatien
17/6, 21.00: Nice: Spanien–Turkiet

18/6, 15.00: Bordeaux: Belgien–Irland
18/6, 18.00: Marseille: Island–Ungern
18/6, 21.00: Paris: Portugal–Österrike

19/6, 21.00: Lyon: Rumänien–Albanien
19/6, 21.00: Lille: Schweiz–Frankrike

20/6, 21.00: Toulouse: Ryssland–Wales
20/6, 21.00: Saint-Etienne: Slovakien–England

21/6, 18.00: Marseille: Ukraina–Polen
21/6, 18.00: Paris: Nordirland–Tyskland
21/6, 21.00: Lens: Tjeckien–Turkiet
21/6, 21.00: Bordeaux: Kroatien–Spanien

22/6, 18.00: Saint-Denis: Island–Österrike
22/6, 18.00: Lyon: Ungern–Portugal
22/6, 21.00: Lille: Italien–Irland
22/6, 21.00: Nice: Sverige–Belgien















Åttondelsfinaler:
25/6, 15.00: Saint–Etienne: Tvåan grupp A–Tvåan grupp C (Match 37)
25/6, 18.00: Paris: Vinnare grupp B–Trean i grupp A/C/D (38)
25/6, 21.00: Lens: Vinnare grupp D–Trean i grupp B/E/F (39)

26/6, 15.00: Lyon: Vinnare grupp A–Trean i grupp C/D/E (40)
26/6, 18.00: Lille: Vinnare grupp C–Trean i grupp A/B/F (41)
26/6, 21.00: Toulouse: Vinnare grupp F–Tvåan i grupp E (42)

27/6, 18.00: Saint–Denis: Vinnare grupp E–Tvåan grupp D (43)
27/6, 21.00: Nice: Tvåan grupp B–Tvåan grupp F (44)

Kvartsfinaler:
30/6, 21.00: Marseille: Vinnare match 37–Vinnare match 39 (45)

1 juli, 21.00: Lille: Vinnare match 38–Vinnare match 42 (46)
2 juli, 21.00: Bordeaux: Vinnare match 41–Vinnare match 43 (47)

3 juli, 21.00: Saint–Denis: Vinnare match 40–Vinnare match 44 (48)

Semifinaler:
6 juli, 21.00: Lyon: Vinnare match 45–Vinnare match 46
7 juli, 21.00: Marseille: Vinnare match 47–Vinnare match 48

Final:
10 juli, 21.00: Saint-Denis

lördag, december 05, 2015

Stormen Helga har passerat

Stormen Helga som passerade fredagen den 4 december tog en något nordligare bana än novemberstormarna Gorm och Frej. Därför var det stationer i norra Götaland och södra Svealand som hade blåsigast den här gången. Till exempel noterade Måseskär vid Bohuskusten och Pålgrunden i Vänern den högsta medelvinden sedan stormen Per den 14 januari 2007.

Det är inte slut på det blåsiga vädret ännu och Helga föjs av extremt höga flöden i små vattendrag i västra delen av Västra Götalands län.
Julmånadens första storm passerade södra Sverige under fredagen den 4 december. Stormlågtrycket hade namnet Helga och tog en något nordligare bana än novemberstormarna Gorm och Freja.

Det innebar att det den här gången var stationer i norra Götaland och södra Svealand som hade blåsigast. Till exempel noterade Måseskär vid Bohuskusten och Pålgrunden i Vänern de högsta medelvindhastigheterna sedan stormen Per den 14 januari 2007.
Station Medelvind under Helga.

Måseskär 29,3 m/s 29,6 m/s 14 jan 2007 (Per)
Väderöarna 29,0 m/s 30,1 m/s 10 jan 2015 (Egon)
Pålgrunden 25,8 m/s 26,3 m/s 14 jan 2007 (Per)
Landsort 24,7 m/s 25,8 m/s 9 nov 2010

När det gäller byvindarna är det kanske märkligaste värdet 32,1 m/s i Kettstaka i sydligaste Närke. Det vill säga snudd på orkanbyar och en ordentlig putsning av stationens tidigare byvindsrekord på 26 m/s. Men en ordentlig reservation är på plats eftersom stationen saknar data från de beryktade stormarna Gudrun 2005 och Per 2007.

Stormbyar förekom även vid en del andra inlandsstationer nämligen Floda, Gårdsjö, Hällum, Kolmården-Strömsfors och Visingsö. För dessa stationer var det dock inte fråga om några rekord. Den allra högsta byvindhastigheten rapporterades från Måseskär med 37,9 m/s. I samband med stormen Egon den 10 januari i år så uppmättes något högre byvindar vid Måseskär.

Återkomsttiden för byvindhastigheterna under stormen Helga var ungefär tio år i ett stråk över norra Götaland och sydligaste Svealand. Havsvattenståndet nådde inte fullt så extrema värden som under stormen Gorm i slutet av november. Kungsvik vid Bohuskusten har dock varit uppe i cirka en meter över medelvatten.
Det rikliga regnandet den senaste tiden och det höga vattenståndet i Västerhavet resulterar i extremt höga flöden i mindre vattendrag i Västra Götalands län.

Namnet Helga gavs av den danska vädertjänsten (DMI) liksom även novemberstormarna Gorm och Freja.

torsdag, december 03, 2015

Julmarknad i Åfors


























För fjärde året i rad arrangeras på lördag julmarknaden i Åfors folkets hus. I vanlig ordning bjuds det på traditionellt hantverk och bland försäljarna märks den välkända Ulrica Hydman-Vallien. Ett annat dragplåster är utlottningen av det stora pepparkakshuset som gjorts av barn och ungdom på Fritidsgården.


























Duktiga arkitekter det finns i Åfors. Ellen Jonasson, Plugg Hansson, Elma Holm Kling och Maja Hansson har byggt ett jättefint pepparkakshus som vi lottar ut på vår julmarknad på lördag. Välkomna mellan 10-14. Tack Ellen, Plugg, Elma och Maja för ett jättefint arbete.

tisdag, december 01, 2015

Samtliga bragdmedaljörer 1925-2015

Strax efter kl 13 kom beskedet: Sarah Sjöström får Bragdguldet från Svenska Dagbladet, efter ett fantastiskt år. I VM i Ryssland gjorde hon succé med  två guld, dubbla världsrekord, individuellt silver och silver i lagkappen och individuellt brons.

Hon utsågs dessutom nyligen till årets simmare i Europa av tidningen Swimming World Magazine.

Nämndens sekreterare berättar att det stod mellan Sjöström, U21-landslaget i fotboll, Charlotte Kalla, Jennie Johansson och Zlatan Ibrahimovic.

Efteråt var Sjöström jublande glad.

-Jättekul. En stor ära. Bragdguldet är ett väldigt klassiskt pris. Jag är stolt över det, säger hon till SVT Sport.

-För mig var bragden 100 meter fjäril på VM i Kazan. Först världsrekord i semifinalen och sen en vädligt press inför finalen. Då blev det ett nytt
världsrekord, säger hon.

22-åringen hoppas kunna hålla på i många år till, och motivationen är det inget fel på berättar hon.

Samtliga bragdmedaljörer 1925-2015:

1925 Sten Pettersson friidrott
1926 Arne Borg simning
Edwin Wide friidrott
1927 Sven Salén segling
1928 Per-Erik Hedlund skidor
1929 Gillis Grafström konståkning
Sven Utterström skidor
1930 John Richthoff brottning
1931 Sven Rydell fotboll
1932 Ivar Johansson brottning
1933 Sven Säfvenberg bandy
1934 Harald Andersson friidrott
1935 Hans Drakenberg fäktning
1936 Erik Larsson skidor
1937 Torsten Ullman skytte
1938 Björn Borg simning
1939 Sven Selånger skidor
1940 Henry Kälarne friidrott
Håkan Lidman friidrott
1941 Alfred Dahlqvist skidor
1942 Gunder Hägg friidrott
1943 Arne Andersson friidrott
1944 Nils Karlsson skidor
1945 Claes Egnell modern femkamp
1946 Arvid Andersson tyngdlyftning
1947 Gösta Frändfors brottning
1948 William Grut modern femkamp
1949 Gert Fredriksson kanot
1950 Lennart Bergelin tennis
1951 Rune Larsson friidrott
1952 Valter Nyström friidrott
1953 Bertil Antonsson brottning
1954 Bengt Nilsson friidrott
1955 Sigge Ericsson skridsko
1956 Lars Hall modern femkamp
Sixten Jernberg skidor
1957 Dan Waern friidrott
1958 Richard Dahl friidrott
1959 Agne Simonsson fotboll
1960 Jane Cederqvist simning
1961 Ove Fundin speedway
Sten Lundin motocross
1962 Assar Rönnlund skidor
1963 Jonny Nilsson skridsko
1964 Rolf Peterson kanot
1965 Kjell Johansson bordtennis
1966 Kurt Johansson skytte
1967 Erik, Gösta, Sture och Tomas
Pettersson (Fåglum) cykel
1968 T Gustafsson-Rönnlund skidor
1969 Ove Kindvall fotboll
1970 Gunnar Larsson simning
1971 Stellan Bengtsson bordtennis
1972 Ulrika Knape simhopp
1973 Rolf Edling fäktning
1974 Björn Borg tennis
1975 Ingemar Stenmark skidor
1976 Anders Gärderud friidrott
Bernt Johansson cykel
1977 Frank Andersson brottning
1978 Björn Borg tennis
Ingemar Stenmark skidor
1979 Malmö FF fotboll
1980 Thomas Wassberg skidor
1981 Annichen Kringstad orientering
1982 Mats Wilander tennis
1983 Håkan Carlqvist motor
1984 Gunde Svan skidor
1985 Patrik Sjöberg friidrott
1986 Tomas Johansson brottning
1987 Tre Kronor ishockey
Marie-Helene Westin skidor
1988 Tomas Gustafsson skridsko
1989 Herrlandslaget bordtennis
1990 Stefan Edberg tennis
1991 Pernilla Wiberg skidor
1992 Jan-Ove Waldner bordtennis
1993 Torgny Mogren skidor
1994 Herrlandslaget fotboll
1995 Annika Sörenstam golf 5/5
1996 A Andersson/S Gunnarsson kanot
1997 Ludmila Engquist friidrott
1998 Herrlandslaget handboll
1999 Tony Rickardsson speedway
2000 Lars Frölander simning
2001 Per Elofsson skidor
2002 Susanne Ljungskog cykel
2003 Carolina Klüft friidrott
2004 Stefan Holm friidrott
2005 Kajsa Bergqvist friidrott
2006 Anja Pärson alpint
2007 Anja Pärson alpint
2008 Jonas Jacobsson skytte
2009 Helena Jonsson skidskytte
2010 Herrstafettlaget skidor
2011 Therese Alshammar simning
2012 Lisa Nordén triathlon
2013 Johan Olsson skidor
2014 Stafettlaget damer skidor
2015 Sarah Sjöström simning

måndag, november 30, 2015

I morgon börjar årets julkalender

Nu är det snart bara en månad kvar av året 2014 och det är återigen dags för Socialist och Bajares julkalender. Varje dag från och med i morgon och fram till julafton kommer här finnas ett Youtube klipp att titta på. Det kan vara musik, humor, sport eller vad som helst i dessa klipp. Med detta välkomnar jag er till December månad 2015.

Adventstormen Gorm

En vädermässigt mycket händelserik novembermånad avslutades med en rejäl storm med namnet Gorm. I Helsingborg slogs nytt vindrekord med orkanbyar på 36 m/s. I Halmstad nådde havsvattenståndet rekordnivåer på drygt två meter över medelvatten.
Årets november har bjudit på en hel del väderdramatik. Månaden började med rekordvärme vid Norrlandskusten och avslutades med stormen Gorm som natten till den 30 passerade över Götaland.
Söndag middag var Gorm fortfarande ett rätt beskedligt lågtryck med centrum över Brittiska öarna. I lågtryckets centrum var lufttrycket då strax under 985 hPa.''














Algutsboda kyrka på förmiddagen den 29 november. I väntan på Gorm

Över Nordsjön skedde sedan en kraftig fördjupning av lågtrycket och lufttrycket sjönk som mest 12 hPa på tre timmar.
Kring midnatt natten mot den 30 november hade Gorm sitt centrum över Götaland och hade utvecklats till ett fullvärdigt stormlågtryck. Över svenskt område var det lägsta lufttrycket 970,1 hPa på Gotska Sandön klockan 05 på måndagsmorgonen.

Högsta medelvindhastigheter under Gorm

  • Hanö 29,6 m/s
  • Hallands Väderö 29,5 m/s
  • Nidingen 29,3 m/s
  • Ölands södra udde 27,5 m/s
  • Vinga 25,6 m/s
  • Ölandsbron 25,4 m/s
  • Hoburg 24,8 m/s

För Ölands södra udde innebar detta nytt rekord sedan den nuvarande automatstationen uppfördes för 20 år sedan. Tidigare rekord var 25,1 m/s under stormen Sven den 5-6 december 2013.

I vindbyarna nådde vinden orkanstyrka (≥ 32,7 m/s) vid nio stationer.
Högsta byvindhastigheter under Gorm

  • Hallands Väderö 39,8 m/s
  • Hanö 39,0 m/s
  • Ölands södra udde 38,0 m/s
  • Nidingen 37,2 m/s
  • Helsingborg 36,4 m/s
  • Hoburg 35,9 m/s
  • Vinga 34,0 m/s
  • Ölandsbron 33,9 m/s
  • Fårösund-Ar 33,4 m/s
Omkullblåsta träd, inställda tåg och omfattande strömavbrott. Tusentals elkunder drabbades när stormen Gorm drog fram, och på vissa håll tvingades skolor hålla stängt.
Som mest drabbades 75 000 av Eons kunder, och under måndagseftermiddagen stod fortfarande 21 000 - varav 5 000 i Skåne - utan ström.
Gorm hann ställa till med stora skador på elnätet innan klass 2-varningarna i södra Sverige drogs tillbaka. Träd har blåst omkull och dragit med sig luftledningar, brutit stolpar och slagit sönder anläggningar. I värsta fall kan vissa kunder behöva vänta i upp till två-tre dygn innan strömmen är tillbaka.
– Det kan ta betydande tid att återställa detta, säger Jim Dahlbom, Eons anläggningschef i norra Skåne.
– Min bedömning är att det är riktigt illa.
SMHI: "Orkanvindar"
Stormen kulminerade vid halv två-tiden natten till måndag. Enligt SMHI uppmättes de starkaste vindarna på skånska Hallands Väderö.
Några stormrelaterade personskador ska dock inte ha rapporterats in, enligt SOS Alarms centraler i Malmö och Växjö. Det största bekymret var, enligt räddningstjänsterna, SOS Alarm och Eon, träd som fallit över vägar och ledningar.
– Det har vart hur mycket som helst att göra, det har inte varit lätt. Skyltar som ramlat ner, ett tak i Helsingborg och en massa vattenskador, berättade Lars Rundh, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, på morgonen.
Flera skolor i Älmhults och Karlskronas kommun tvingades hålla stängt på grund av strömavbrott. På Revingehed i Skåne gick Gorm också hårt åt de provisoriska tält för flyktingar som håller på att sättas upp, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beräknar att det nu kan dröja ännu längre innan flyktingar kan flytta in där.
Inställda tåg
Destination Gotland och Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör tvingades ställa in turer, och under natten ställdes även alla tåg i södra Sverige in. Måndagen präglades av en del förseningar och inställda tåg.
Malmöbon Roger Johansson stod vid åttatiden och väntade på tåget till Helsingborg. Det första försöket att ta sig norrut från Malmö central misslyckades.
– Tåget gav sig iväg 500 meter, men sedan visade det sig att det saknades ström på resten av tåget, så vi fick backa tillbaka igen.


Källa:SMHI

söndag, november 29, 2015

Fortsatt Klass två varning på Öland
























SMHI har nedgraderat i sin senaste varning Kalmar län utan Öland till klass 1.
På efternatten natt mot måndag. Västlig eller nordvästlig vind. med i den södra delen byar på 20-24 m/s, i den norra ca 20 m/s.

Öland har fortsatt Klass 2 varning: Kalmar län, Öland.
På efternatten natt mot måndag. Västlig eller nordvästlig vind. med i den södra delen byar på 24-28 m/s, i den norra 18-23 m/s.

Fortsatt klass 2 varning på följande område.
Skåne län, Blekinge län, Hallands län, Gotland och Västra Kronoberg.Vidare har Kattegatt, Öresund, Södra och sydöstra Östersjön klass 2 varning.

Resterande Småland, Västergötland, Dalsland har en klass 1 varning plus samtliga övriga farvatten


Varningarna är utfärdade kl 14:18

1:a Advent

I dag är de första advent och nedräkning till Julen har börjat på allvar. Men vad innebär första advent?



















Om detta kan man läsa i Wikipedia:

Första advent, fjärde söndagen före juldagen och första dagen i kyrkoåret, egentligen Första söndagen i Advent.
Första advent är en traditionellt sett stor kyrkogångsdag. Önskemålen om förnyelse av gudstjänsten är på de flesta håll sparsamma, och särskilt psalmvalet är svårt att förändra. En adventsgudstjänst utan Bereden väg för Herran och Hosianna förekommer sällan.
Denna dag tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Seden är dock inte så gammal i Sverige, inte förrän på 1930-talet blev ljusstaken med fyra ljus vanlig i de svenska hemmen. Levande ljus har däremot alltid varit en viktig del av julen. De få levande ljus man tillverkade i allmogehemmen sparades till julen. Under årets mörka tid fick man i övrigt nöja sig med att försöka se något i skenet från den öppna spisen.

Elektriska adventsljusstakar i fönstren får hela Sveriges utseende att ändras "över en natt" vid just första advent. Numera förekommer det dock på många håll att de tas fram redan på fredagskvällen eller ännu tidigare i november. Dessa elektriska adventsljusstakar har för övrigt sju ljus, emedan det endast finns fyra adventssöndagar

Fortsatt klass 2 varning för Kalmar län


























Kalmar län utom Öland.
Varning klass 2 stormbyar
På efternatten natt mot måndag. Västlig eller nordvästlig vind. med i den södra delen byar på 24-28 m/s, i den norra 18-23 m/s.

Kalmar län, Öland.
Varning klass 2 stormbyar
På efternatten natt mot måndag. Västlig eller nordvästlig vind. med i den södra delen byar på 24-28 m/s, i den norra 18-23 m/s.

uppdaterad: kl: 07:39

lördag, november 28, 2015

Klass 2 varning i Kalmar län


























Under kommande dygn varnas det för storm i Kalmar län och Öland där SMHI utfärdar en klass 2 varning.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.



Kalmar län och Öland: Stormvarning Klass 2: På efternatten natt mot måndag. Västlig eller nordvästlig vind. med i den södra delen byar på 24-28 m/s, i den norra 18-23 m/s

Hela Skåne län: Stormvarning Klass 2: Sent söndag kväll och natt mot måndag västlig vind med byar på 25-29 m/s.

Blekinge län. Varning klass 2 stormbyar: Natt mot måndag. Västlig vind med byar på 25-28 m/s.

Hallands län. Varning klass 2 stormbyar: Natt mot måndag. Nordvästlig vind med byar på 23-28 m/s, de kraftigaste vindbyarna i söder

Klass 1 varning för Kronobergs län där vindbyar på 21/23 m per sekund väntas.

Övrig klass 1 varning: Dalarnas län, Dalafjällen, Dalarnas län, Dalafjällen, Gävleborgs län inland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Härjedalsfjällen,
Jämtlands län, Jämtlandsfjällen.

Dessutom klass 1 varning för samtliga kuster och farvatten i Sverige.

Varningarna är utfärdade lördag 28 november kl: kl 20:47




























Uppdaterad: 22:04.. Klass 2 varning för Kattegat.

tisdag, november 24, 2015

En svart dag för människor på flykt

För människor på flykt har Sverige varit ett ljus i mörkret den här hösten. Men idag väljer regeringen att släcka det. Det är dramatiska förslag som regeringen presenterar. De innebär att människor på flykt hindras från att ta sig till Sverige för att söka asyl. Av de som ändå lyckas ta sig hit kommer färre få stanna, och dessutom med otrygga tillfälliga uppehållstillstånd, säger Jonas Sjöstedt.

Regeringen väljer nu att göra just det Sverige har kritiserat andra länder för att göra. Istället för att pressa övriga EU att ta sitt ansvar väljer regeringen att sätta press på de människor som flyr för sina liv. Regeringen tror att flera länder kommer ta emot om Sverige stänger sin dörr mot flyktingar. Vi tror att det är tvärt om – nu kommer allt flera länder följa i Sveriges fotspår och stänga sina gränser.

De som drabbas är människor på flykt. Det kan Vänsterpartiet aldrig acceptera. Sverige borde istället sätta press på övriga medlemsländer genom att vägra betala sin medlemsavgift tills alla tar sitt ansvar. Regeringens fokus borde ligga på att stötta kommunerna att klara mottagandet genom ekonomiskt stöd och praktiska regelförändringar, samtidigt som vi behöver investera i att bygga Sverige större, säger Sjöstedt.

måndag, november 23, 2015

Sven och Gunnel Astevall fått bygg- och miljönämndens byggnadsvårdspris

Sommaren 2014 köpte makarna Astevall den välkända fastigheten i södra Lindås. Byn heter egentligen Emmabo och den på sin tid välkända byn är skälet till att Gantesbo bytte namn till Emmaboda sedan järnvägsstationen hade anlagts 1874.

Detta är minst sagt historisk mark.

– Första gången som gården omnämns är 1498 i Arvid Trolles jordebok, så fastigheten har några år på nacken, säger Sven Astevall.

Sedan Karlskrona hade anlagts på 1680-talet tillkom Kungsvägen. Den går igenom Lindås och i slutet av 1600-talet anlades här ett gästgiveri med skjutsstation. Här åt och vilade de vägfarande. De bytte även hästar, och flera svenska kungar övernattade. Gästgiveriet har även varit i adelsläkten Tersmedens ägo.

– Fastigheten var gästgiveri i omgångar. Ursprungligen var det ett enplanshus, och dagens hus är byggt på 1920-talet.

Gästgiveriet upphörde när järnvägshotellet i Emmaboda öppnades i slutet av 1800-talet. Skjutshållet blev kvar till 1920-talet. Astevalls får bygg- och miljönämndens byggnadsvårdspris för att de under det gångna året genomfört en respektfull renovering, såväl invändigt som utvändigt.

– Vi har återställt huset i modernt, men ändå ursprungligt skick, kan man säga.

Paret har i 15 år bott i Växjö, men två av de tre barnen bor i Emmaboda kommun.

– I fjol blev vi pensionärer och då kändes det som att åka bort när vi åkte hem till Växjö. Vi har både barn och förflutet här. Vi har lagt ner mycken möda på huset, men vi är väldigt nöjda, säger Gunnel Astevall.

söndag, november 22, 2015

Den första snön

I dag fick vi känna på första försmaken av Vintern.














Kvarteret snödroppen, Emmaboda














ER-sjön Emmaboda














Brunamåla















Moshultamåla 














Kommande måne

lördag, november 21, 2015

Det blir kyligare.

Nu är vintern sakta med säkert påväg, det är kyligare ute och i natt varnas det för snöfall över Södra Sverige. Bilderna är tagna i dag.
















ER-Sjön












Gräsänder











Kargt höstlandskap utanför Algutsboda 












Ser ut som en dramatisk målning, också utanför Algutsboda.











Gransjösjön