tisdag, december 31, 2013

2013:s sista dag

var då dagen kommen. 2013 års 365:e och sista dag  och som sig bör är Nyårsafton. Året slutade med ett milt och blött väder där medeltemperaturen var 3,1. Alltså så långt i från snö man kan komma. Det var precis som förra året vårkänslorna som dominerade avslutet på ett händelserikt år. Som vanligt blev det ett gäng finna bilder så välkomna att titta och njuta. Tack 2013 för ett händelserikt år.

Centrumtorget i Emmaboda. Kl:7:55
Emmaboda kyrkogård, 12:28
Krysseboda, Kl: 12:33
Konditori Fenix, Emmaboda Kl: 12:38
Centrumtorget, KL:12;45
Kl: 12;46
12:47
Emmabodabocken, Kl: 12:49
Eriksmålarondellen, Kl: 15:38
Nyårsmat i Åfors, 16:56
Marschalltändning.. Kl:19:43
Tornado i Åfors, Kl: 19:48
Åfors, Kl: 19:49
Tack för allt 2013. Kl: 19:50

























Algutsboda, KL: 23:54

måndag, december 30, 2013

Törsbo

Törsbo med vy över sjön Törn
Man kan tro att det är en vårbild. Men kortet är taget i dag den 30 december Kl:12:10


lördag, december 28, 2013

Julen 13 i bilder, del 3 Annandag jul

Annandag juls stora begivenhet var besöket på Björkhagas café där man hade dukat upp en varm, mustig och god Chilli Corn Carne med efterföljande buffé. Jag åkte dit tillsammans med min goda vän Ann- Carina Dowert. Björkhaga ligger strax söder om Eriksmåla i en liten by som heter Huvudhultaö.


Björkhagas café

Caféägaren Bernd Recktenwald med fru.

Chili Corn Carne
Ann- Carina Dowert
























Julgran med massor av kärlek.

Åforshäst gjord av Ulrika Hydman Vallien
Tavla på Björkhaga
Julpynt, Björkhaga

Julen 13 i bilder, del 2- Juldagen

Juldagen 2013 inledde jag på jobbet men efter att dagpersonalen tagit över kl 7.30 fick jag lite julledig också. Årets jul var en blöt historia där vädergudarna bjöd oss på regn och lite blåst. Men trots det blev det vackra natur bilder.


























Kvarteret Snödroppen, Emmaboda Kl 10:40














Emmaboda Kl 13:48













Sjön Flaken 14:05













Flaken, 14:13












Järnvägsgatan, Emmaboda 15:09














Götgatan, Emmaboda 15:16

fredag, december 27, 2013

Julen 13 i bilder, del 1. Julafton.

Julhelgen 2013 är över och det blev för min del båda jobb och firande hemma och på andra ställen. Här kommer julen i tre delar som jag fångat den, vi börjar med julaftonen som spenderades på jobbet i Algutsboda och i Åfors.
















Ekebo 24 december Kl 00:15
























Ekebo















Ekebos egna julbock. Kl 07:35














Åfors Kl: 15:43














Julklappar i Åfors 19:48














Julfika i Åfors. 19:19













Tomtegröt, Ekebo.














I brist på snö får tomten ta till andra renkrafter.














Åfors, 18:33

torsdag, december 26, 2013

Tomten

Tomten kan också kallas tomtevätte, och i Skåne, Danmark och Norge kallas han företrädesvis nisse eller goanisse (jfr uttrycket Nisse god dräng), ursprungligen ett noanamn. På svenska finns även puke som är en smådjävul[2], pyske är en liten människa[3], hempjäske och pixy är en tomtegubbe. På finska finns tonttu som är inlånat från svenskan. Liknande husandar hos andra folk är de romerska penates och lares, den ryska dHomovoj (även hos andra slaver), hob i England, brownie i Skottland och Heinzelmännchen i Tyskland.

















Tomten var en slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården har lycka med sig. Han antogs ofta vara den förste mannen som odlade upp just den gården, och som inte kommer till ro efter döden, utan hela tiden måste se till "sin" gård. Han visade sig ogärna, men beskrivs som en äldre man och mindre än människor (exakt hur liten varierar), ofta med vitt skägg, gråa kläder och luva. Det var viktigt att hålla sig väl med honom och inte förarga honom på något sätt. Tomten hade ett vresigt temperament och kunde hämnas om man exempelvis misskötte djuren eller behandlade honom respektlöst. Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård.

Som tack för hans arbete gav man tomten en skål gröt. Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt (sötgröt), som därför även kallas tomtegröt. Till sägner om tomten hör hur han i vrede dräper en ko när han inte får en klick smör i sin gröt, eller hur han belönas med nya kläder, vilka dock gör att han anser sig för fin för att fortsätta med sitt arbete. Det säger även något om bondesamhällets värderingar att tomten, gårdens skyddsväsen, är en man, medan skogsrået, vildmarkens skyddsväsen, är en kvinna.

















Tomten har en del gemensamt med vättarna. Båda hör till oknyttens skara och sades exempelvis hålla till under vårdträdet, och gårdsvätten är ett annat namn på tomten. I de isländska sagorna talas det om landvättar som man inte fick skrämma bort för att lyckan skulle fly bygden, och som med mycket annat i folktron kan man se tomten som en del av den fornnordiska religionen som kvarlevt synkretiskt med kristendomen. Den heliga Birgitta varnar på två ställen i sina uppenbarelser för att hedra tomtegudar (tompta gudhi, tompa gudhom); liknande varningar utfärdas i äldre predikosamlingar och bibelkommentarer.

Två personer som format många svenskars bild av tomten är Viktor Rydberg med sin dikt Tomten från 1881, där tomten ser efter gården en midvinternatt och funderar över människornas ändliga livstid, och Jenny Nyström som från 1874 tecknade flera julkort med tomtemotiv, vilka ännu finns i nytryck.

















Jultomten, som på kontinenten oftast kallas något i stil julmannen eller sankt Nikolaus, lånades in till Sverige under andra halvan av 1800-talet, främst från Tyskland, och har mest utseendet gemensamt med gårdstomten. Tidigare var det julbocken som skötte julklappsutdelningen. Jultomten har hjälp av tomtenissar, som i engelskspråkiga länder är alver (elves) och oftast har gröna kläder.

källa: Wikipedia