Målerås är en typsikt småländsk glasbrukssamhälle och ligger i Nybro kommun. Orten ligger tre mil norr om Nybro. Även om glasbruket är det som dominerar i dag så började Målerås historia med järnvägens tillkomst och när Målerås blev en järnvägsknut, då järnvägarna Kalmar-Nässjö och Målerås-Kosta-Lessebo passerade orten. I dag är båda linjerna nedlagda och spåren upprivna.
Som mest har orten haft ca 600 invånare (1950-talet). I dag har samhället ca 240 invånare. Målerås tillhör Kalmar län, men endast ett hundratal meter utanför samhället går gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län.
Målerås är känt för sin speciella anda, och den sammanhållning som befolkningen visat prov på i svåra stunder. Så har t.ex. lokalbefolkningen lyckats rädda, och driva vidare, både industrier och serviceinrättningar genom kollektiva insatser och okonventionella lösningar.
Den vackra byggnaden är ett vandrarhem i Målerås och var tidigare ett järnvägshotell. Jag visste inte när jag var där i dag men har fått reda på i efterhand att huset ni ser skymta till höger om vandrarhemmet var glaskungen Eric Åfors födelsehem. Här bodde hans far Ernst Johansson som i 1900-talets början ägde ett sågverk i Målerås. 1916 köpte han Åfors Glasbruk. Sonen Eric fick blev så småningom verkställande direktör och tillslut ägare. Härifrån byggde han upp ett litet glasimperium. Eric Åfors kom att kallas Glaskungen i Glasriket; Han köpte in fler bruk: Boda, Johansfors och Kosta glasbruk!
Glasbruket i Målerås grundades 1890. fast det var ca 400 meter från den nurvarnade hyttan som byggdes 1917, detta en kort tid efter att järnvägen letat sig igenom vildmarken i nordöstra Kronoberg som Målerås då tillhörde . Då tillverkades munblåsta fönsterglas. Idag är inriktningen en helt annan. MATS JONASSON MÅLERÅS står för högkvalitativ kristall.
Ett 70 tons skönhet. Ett ånglok som står precis där järnvägen mellan Kalmar- Nässjö gick. Målerås station och lastkaj byggdes 1876 i samband med att Nybro- Sävsjöström (Uppvidinge kommun) stod färdig. Den förlängdes till Nässjö 1914. Sträckan Nybro- Kalmar fanns redan 1874. Då 1876 fanns inget här mer än stationen och lastkajen. Glasbruken grundades ju 1890 mycket tack vare skogen runt omkring men även järnvägen. Orten Målerås byggdes ut mer och mer med bostäder, affärer,hantverk mm. 1899 förlängdes spåret mellan Lessebo- Kosta till Målerås som därmed blev en järnvägsknut. Då byggdes en ny station kallad Södra så Målerås kunde ståta med två stationer under 30 år. Den gamla fick heta Norra Station. Kostabanan, den södra, lades ner 1931. Den norra fortlevde länge ända fram till 1986 då sträckan Nybro- Nässjö lades ner. Målerås som bildades tack vare järnvägen blev vid denna tid utan järnvägstrafik. Men tack vare glasbruket kunde orten ändå överleva.
Cafét och hembageriet i Målerås. Fantastisk vacker inuti. Väl värt ett besök
Ännu en vacker bild på ångloket från 30-40-talet. Det måste ha varit en imponerande sinnesintryck för människorna här när "monstet" dundrade in till stationen. Arne Karlsson från Målerås skriver: "Det kan ha varit på sommaren 1937 jag fick följa med pappa till Målerås station en söndagsmorgon för att hämta tidningen som anlände med morgontåget från Sävsjöström. Denna sommarmorgon hade en skara människor samlats, någon skulle resa med tåget, men de flesta hade väl bara sökt sig till stationen för att få en pratsund och för att hämta tidningen. Jag minns hur imponerad jag blev av det stora svarta ångloket, som saktade in i höjd med godsmagasinet med gnissel och väsande från luftbromsarna. Lokeldarna var snabbt ute och företog kontroll av lokets vevstakslager, samt gav dessa en slurk olja med hjälp en långpips försedd oljekanna. Lokeldaren slog ett slag mot drivhjulen för att kontrollera hjulringarna därefter äntrade han åter loket. Ljudet av injektorns sörplande när ångpannan tog in vatten för ny kraft att fortsätta resan närmast till Gullaskruv. Lukten av stenkolsrök var också intryck man sätter i samband med ånglok"
Mer om Arne Karlssons artikel om järnvägen och mer om Målerås kan läsas här http://www.maleras.nu/
Efter Målerås åkte jag vidare till dagens mål nämlingen Aboda Klint. Då har vi förflyttat oss till Högsby kommun. Naturreservatet Aboda klint söder om Högsby är ett berg som reser sig 50 meter över omgivningen och som stupar lodrätt ned i sjön Kleven.
På klintens topp har man en fantastisk utsikt. Här är syns sjön Kleven.
Skog och åter skog. Men med ett uppifrån perspektiv märker man att småland också är sjörikt
Aboda klint är en skidanläggning under vintern. Här inspekterar Tornado en av två branter. Skidbackarna är 200 respektive 400 meter långa med en fallhöjd på 56 respektive 30 meter.Här finns motionsspår med 2,5 och 5 km längd. Utmed båda spåren finns rastplatser med bänkar och grillplatser. Badplats med brygga och grillplats. Här finns även vindskydd för vandringsledens övernattare. Äventyrsbanan som finns inom området måste förbokas
På toppen har man byggt ett 24 meter högt utsiktstorn och därifrån blir utsikten vidunderlig. Under dagar med klart väder är det möjligt att med blotta ögat se ön Blå jungfrun i Kalmarsund. Men hur mycket jag än tittade åt öster så såg jag inget.
Däremot kunde jag se Cafét och restaurangen även om det såg ganska så liten ut.
För mer information om Aboda Klint och deras anläggningar: http://www.abodaklint.com/
EN SOCIALISTISK BLOGG MED INRIKTING PÅ POLITIK, SPORT, HISTORIA, KULTUR, FOTO OCH ANDRA ÄMNEN SOM RÖR LIVETS HÖGTIDLIGA OCH VARDAGLIGA GULDKORN. SKRIBENT: NICKE GROZDANOVSKI (V), EMMABODA. ONLINE SEN 10 MARS 2006!
onsdag, juni 30, 2010
VM i går
PARAGUAY- JAPAN
5-3 E. STR. 0-0 EFTER FULL TID OCH FÖRLÄNGING
Varningar:
Paraguay: Cristian Riveros
Japan: Daisuke Matsui, Yuto Nagatomo, Keisuke Honda, Yasuhito Endō
Domare: Frank De Bleeckere (Belgien
Publik: 36 742 (Loftus Versfeld Stadium, Pretoria)
SPANIEN- PORTUGAL
1-0 (0-0)
1-0 David Villa (63)
Utvisning:
Portugal: Ricardo Costa
Varningar:
Spanien: Xabi Alonso
Portugal: Tiago
Domare:Hector Baldassi (Argentina
Publik:62 955 (Green Point Stadium, Kapstaden)
tisdag, juni 29, 2010
Tillgänglighet kräver resurser
Socialstyrelsen presentade igår en ny rapport som visar på stora skillnader i levnadsförhållanden mellan personer med funktionsnedsättning jämfört med andra medborgare. Vänsterpartiets Elina Linna kommenterar:
- Om vi ska tala på allvar om ett samhälle som är tillgängligt för alla behövs det ekonomiska resurser. Det räcker inte välvilja. Därför är handikappolitiken en fråga som skiljer höger från vänster. Vi i Vänsterpartiet ser hellre satsningar på välfärden som utjämnar skillnaderna mellan alla grupper av medborgare, medan högerpartierna i regeringen vill fortsätta sänka skatten, säger Elina Linna ledamot i socialutskottet (V).
- Särskilt oroande är att personer med funktionsnedsättning har så jättesvårt att få jobb. Tyvärr verkar högerregeringen inte bry sig så mycket om det utanförskapet. Jobbpolitiken måste omfatta även personer med funktionsnedsättningar, säger Elina Linna.
- Om vi ska tala på allvar om ett samhälle som är tillgängligt för alla behövs det ekonomiska resurser. Det räcker inte välvilja. Därför är handikappolitiken en fråga som skiljer höger från vänster. Vi i Vänsterpartiet ser hellre satsningar på välfärden som utjämnar skillnaderna mellan alla grupper av medborgare, medan högerpartierna i regeringen vill fortsätta sänka skatten, säger Elina Linna ledamot i socialutskottet (V).
- Särskilt oroande är att personer med funktionsnedsättning har så jättesvårt att få jobb. Tyvärr verkar högerregeringen inte bry sig så mycket om det utanförskapet. Jobbpolitiken måste omfatta även personer med funktionsnedsättningar, säger Elina Linna.
Superettan i går
IFK NORRKÖPING- ÄNGELHOLM FF
0-1 (0-0)
0-1 Björn Westerblad (62)
Varningar:
Norrköping: Shptetim Hasani, Niklas Westberg
Ängelholm: Gabriel Ucar
Domare: Johan Hamlin
Publik: 5381
IK BRAGE- ÖRGRYTE IS
2-2 (0-1)
0-1 självmål (14)
0-2 Björn Anklev (58)
1-2 Daniel Åkervall (80)
2-2 Johan Eklund (90)
Varningar:
Brage: Tobias Johansson, Johan Eklund, Adam Gradén
Domare: Per Melin
Publik: 2433
JÖNKÖPING SÖDRA IF- SYRIANSKA FC
0-1 (0-1)
0-1 Suleyman Sleyman (45)
Varningar:
Jönköping: Christer Persson, Torn Siwe
Syrianska: Rabi Elia, Kutshi Kanga, Obie Etie Ikechukwu
Domare: Niklas Abrahamsson
Publik: 1798
ASSYRISKA FF- FALKENBERG FF
1-1 (1-1)
0-1 Stefan Rodevåg (13)
1-1 Xhevdet Llumnica (39)
Varningar:
Assyriska: David Björkeryd
Falkenberg: Tibor Joza
Domare: Lars Olsson
Publik: 1603
FC TROLLHÄTTAN- GIF SUNDSVALL
2-3 (2-1)
0-1 Mirza Durakovic (8)
1-1 Boyd Mwila (25)
2-1 Tobias Mikaelsson (43)
2-2 Nuri Mustafi (65)
2-3 Hannes Sigurdsson (81)
Varningar:
Trollhättan: Agon Beqiri
Sundsvall: David Myrestam, Mirza Durakovic
Domare: Mattias Nyman
Publik: 675
VM i går
HOLLAND- SLOVAKIEN
2-1 (1-0)
1-0 Arjen Robben (18),
2-0 Wesley Sneijder (84)
2-1 Róbert Vittek (90 straff)
Varningar:
Holland: Arjen Robben, Maarten Stekelenburg
Slovakien: Juraj Kucka, Kamil Kopúnek, Martin Škrtel
Domare: Alberto Undiano (Spanien)
Publik: 61 962 (Durban Stadium, Durban)
BRASILIEN- CHILE
3-0 (2-0)
1-0 Juan (35)
2-0 Luís Fabiano (38)
3-0 Robinho (59)
Varningar:
Brasilien: Kaká, Ramires
Chile: Arturo Vidal, Ismael Fuentes, Rodrigo Millar
Domare:Howard Webb (England)
Publik: 54 096 (Ellis Park Stadium, Johannesburg)
måndag, juni 28, 2010
Gravhögar och kyrkor
Det är något visst med historia. Den finns överallt runt omkring oss som en påminnelse om en svunnen tid. Då människor som du och jag levde sina liv fast i en helt annorlunda samhälle än dagens. Vad tänkte dessa människor, hur såg deras värld ut, vad bekymrade och vad gladde dem? Något vet vi, andra kan vi bara gissa oss till. Men deras monument finns kvar för oss efterlevande att begrunda och fantisera om. I dag besökte jag tre gamla sevärdheter i Kronobergs län och vi börjar med Älmeboda Gamla kyrka. Älmeboda ligger i Tingsryds kommun.
Den gamla kyrkan i Älmeboda anses härröra från tidigt 1100-tal och utgjorde då en s.k. absidkyrka, dvs den hade längst fram i koret en rundad utbyggnad (absid). Under 1400-talet revs absiden och kyrkan byggdes ut och fick en helt rektangulär form. I en tredje ombyggnadsperiod förlängdes kyrkan ytterligare. Detta var under kyrkoherden Bengt Ekebergs tid och kyrkan återinvigdes 1787. Hundra år senare invigdes den nya kyrkan i Rävemåla och den gamla kyrkan övergavs helt och blev snabbt en ruin. Det var först på 1920-talet som sockenfolket kom till klarhet att här fanns ett minnesmärke att bevara och det krävdes en skyndsam restaurering.
Den gamla medeltida kyrkan med sin lite märkliga mur runt om. Jag vet inte om jag tidigare sett att en kyrka har haft en mur kring sig.
Kyrkogården används fortfarande idag trots den nya kyrkan. Men det finns några gamla som den här korset. Det står på korset "Hulda Moder som har försvunnit,du har kämpat du har vunnit".På korset står det "M H F:1766 D:1848" Man kan undra vem Moder Hulda var och vad som hänt henne.
I Älmeboda var det några Holländare som laddade inför Hollands åttondelsfinal i VM i kväll på sitt speciella sätt. Kortet var givetvis givet att ta.
Ingelstad som ligger två mil söder om Växjö har ett av Smålands mäktigaste fornminnen. Inglinge Hög som är ett mäktig gravfält från järnåldern. 130 gravar ingår i fältet varav den största syns på bilden. Det är denna man tänker på när man nämner Inglinge hög. Högen är sex meter högt och 35 meter i diameter.
På toppen av den stora högen är denna sten upprest med det runda gravklotet i granit med ett hugget symmetriskt mönster i relief.
Skeppsättning. Oftast markerar skeppssättningen en grav. Konstruktionen kan också ha haft symbolisk eller rituell funktion. Skeppssättningar finns ofta på gravfält. Man tror att platsen skulle vara en kultplats för järnålderns folk. Här har man förmodligen haft ting och religiösa ceremonier.
Den vackra inristade gravklotet från Järnåldern. Det var en mycket skicklig skulptör som gjorde detta konstverk. Man kan skönja en sol på toppen av stenen och vackra böljande mönster vid sidorna.
Den andra stora högen sedd från Inglige hög. Den är tre meter hög och 28 meter i diameter. Vem som ligger begravd här vet man inte. Att det skulle vara Kung Inge som ligger begravd i storhögen är en historia som dök upp under slutet av 1600-talet. Gravhögen var känd långt innan Kung Inge kom på tal och det finns inga belägg för att någon sådan person har funnits. Vem som begravts så storslaget är okänt och vi vet inte ens om det är en man eller kvinna. Under yngre järnålder blev samhället allt mer uppdelat, vilket Inglinge hög är ett uttryck för. Men det måste ha krävts många människors insatser för att bygga detta pyramidliknande gravplats. Gravmonumentet visar att platsen haft en särskild betydelse i omgivningen och man får anta att den kvinna eller man som begravts här också haft en framträdande ställning. Det stora gravfältet och inte minst storhögen visar också att det här var en central plats i folklandet Värend, ett av de små ”land” som så småningom kom att samlas under namnet Småland.
Under den här tiden var makt och betydelse kopplad till personer och ätter snarare än till särskilt utpekade områden. Värend var inte ett land med gränser så som vi tänker oss ett land idag.
Tornado lite nyfiken på kalven som i sin tur är nyfiken på vad det är för en liten lurvig varelse som närmar sig.
Jäts gamla kyrka är belägen söder om Växjö efter vägen mot Urshult. Epitetet "gamla" har den sedan 1910, då den nya kyrkan tre kilometer längre norrut stod klar. Den vitkalkade kyrkobyggnaden är från medeltiden närmare bestämt 1226 medan den träbyggda sakristian är från 1733.
Vy mot Altaret inne i kyrkan. Observera de vackra målningarna på bilden.
Vapenhuset från 1686 är byggd i timmer. Det är här man nu går in i kyrkan.
I själva kyrkan finns dekorativa målningar utförda av växjökonstnären Johan Christian Zschotzscher år 1749. Det finns målningar i vapenhuset och sakristian också. Men de är gjorda av andra konstnärer men från samma tid. Målningarna i sakristian utfördes 1735 av Carl Ruth medan de i vapenhuset utfördes 1758 av Per Olsson.
Sen var det detta med gravar. Även på Jäts gamla kyrkogårds begravs människor än i dag. En gravsten brukar tala om vilken personen var, när den föddes och när den dog. Men så kan man göra så här. En enkel gravsten med ett kors och inskriften MOR. Vem denna mor var vet jag inte men kanske hon ville ha det så här lite anonymt
Den gamla kyrkan i Älmeboda anses härröra från tidigt 1100-tal och utgjorde då en s.k. absidkyrka, dvs den hade längst fram i koret en rundad utbyggnad (absid). Under 1400-talet revs absiden och kyrkan byggdes ut och fick en helt rektangulär form. I en tredje ombyggnadsperiod förlängdes kyrkan ytterligare. Detta var under kyrkoherden Bengt Ekebergs tid och kyrkan återinvigdes 1787. Hundra år senare invigdes den nya kyrkan i Rävemåla och den gamla kyrkan övergavs helt och blev snabbt en ruin. Det var först på 1920-talet som sockenfolket kom till klarhet att här fanns ett minnesmärke att bevara och det krävdes en skyndsam restaurering.
Den gamla medeltida kyrkan med sin lite märkliga mur runt om. Jag vet inte om jag tidigare sett att en kyrka har haft en mur kring sig.
Kyrkogården används fortfarande idag trots den nya kyrkan. Men det finns några gamla som den här korset. Det står på korset "Hulda Moder som har försvunnit,du har kämpat du har vunnit".På korset står det "M H F:1766 D:1848" Man kan undra vem Moder Hulda var och vad som hänt henne.
I Älmeboda var det några Holländare som laddade inför Hollands åttondelsfinal i VM i kväll på sitt speciella sätt. Kortet var givetvis givet att ta.
Ingelstad som ligger två mil söder om Växjö har ett av Smålands mäktigaste fornminnen. Inglinge Hög som är ett mäktig gravfält från järnåldern. 130 gravar ingår i fältet varav den största syns på bilden. Det är denna man tänker på när man nämner Inglinge hög. Högen är sex meter högt och 35 meter i diameter.
På toppen av den stora högen är denna sten upprest med det runda gravklotet i granit med ett hugget symmetriskt mönster i relief.
Skeppsättning. Oftast markerar skeppssättningen en grav. Konstruktionen kan också ha haft symbolisk eller rituell funktion. Skeppssättningar finns ofta på gravfält. Man tror att platsen skulle vara en kultplats för järnålderns folk. Här har man förmodligen haft ting och religiösa ceremonier.
Den vackra inristade gravklotet från Järnåldern. Det var en mycket skicklig skulptör som gjorde detta konstverk. Man kan skönja en sol på toppen av stenen och vackra böljande mönster vid sidorna.
Den andra stora högen sedd från Inglige hög. Den är tre meter hög och 28 meter i diameter. Vem som ligger begravd här vet man inte. Att det skulle vara Kung Inge som ligger begravd i storhögen är en historia som dök upp under slutet av 1600-talet. Gravhögen var känd långt innan Kung Inge kom på tal och det finns inga belägg för att någon sådan person har funnits. Vem som begravts så storslaget är okänt och vi vet inte ens om det är en man eller kvinna. Under yngre järnålder blev samhället allt mer uppdelat, vilket Inglinge hög är ett uttryck för. Men det måste ha krävts många människors insatser för att bygga detta pyramidliknande gravplats. Gravmonumentet visar att platsen haft en särskild betydelse i omgivningen och man får anta att den kvinna eller man som begravts här också haft en framträdande ställning. Det stora gravfältet och inte minst storhögen visar också att det här var en central plats i folklandet Värend, ett av de små ”land” som så småningom kom att samlas under namnet Småland.
Under den här tiden var makt och betydelse kopplad till personer och ätter snarare än till särskilt utpekade områden. Värend var inte ett land med gränser så som vi tänker oss ett land idag.
Tornado lite nyfiken på kalven som i sin tur är nyfiken på vad det är för en liten lurvig varelse som närmar sig.
Jäts gamla kyrka är belägen söder om Växjö efter vägen mot Urshult. Epitetet "gamla" har den sedan 1910, då den nya kyrkan tre kilometer längre norrut stod klar. Den vitkalkade kyrkobyggnaden är från medeltiden närmare bestämt 1226 medan den träbyggda sakristian är från 1733.
Vy mot Altaret inne i kyrkan. Observera de vackra målningarna på bilden.
Vapenhuset från 1686 är byggd i timmer. Det är här man nu går in i kyrkan.
I själva kyrkan finns dekorativa målningar utförda av växjökonstnären Johan Christian Zschotzscher år 1749. Det finns målningar i vapenhuset och sakristian också. Men de är gjorda av andra konstnärer men från samma tid. Målningarna i sakristian utfördes 1735 av Carl Ruth medan de i vapenhuset utfördes 1758 av Per Olsson.
Sen var det detta med gravar. Även på Jäts gamla kyrkogårds begravs människor än i dag. En gravsten brukar tala om vilken personen var, när den föddes och när den dog. Men så kan man göra så här. En enkel gravsten med ett kors och inskriften MOR. Vem denna mor var vet jag inte men kanske hon ville ha det så här lite anonymt
Äntligen seger på Söderstadion
Hammarby visade äntligen framfötterna inför sin hemmapublik i går när man i en fantastisk match besegrade Landskrona med 4-1. Matchen kunde ha slutat 8-5 eller något sådant för det skapades massor av chanser åt båda håll. Skillnaden är att Hammarby har Linus Hallenius och någon sådan har inte Landskrona. Skyttekungen gjorde ytterligare två mål i går och är nu uppe i hela 11 mål. Övriga målskyttar för Hammarby, Simon Helg och Sebastian Castro-Tello. Mer om matchen senare.
MATCHFAKTA
HAMMARBY IF- LANDSKRONA BOIS
4-1 (1-0)
1-0 Simon Helg (39)
1-1 Fredrik Karlsson (47)
2-1 Linus Hallenius (53)
3-1 Linus Hallenius (69)
4-1 Sebastian Castro-Tello (81)
Varningar:
Hammarby: Andreas Dahl, Maic Sema
Landskrona: Peter Karlsson, Fredrik Karlsson, Simon Alm
Domare: Magnus Ahlsén
Publik: 5239
MATCHFAKTA
HAMMARBY IF- LANDSKRONA BOIS
4-1 (1-0)
1-0 Simon Helg (39)
1-1 Fredrik Karlsson (47)
2-1 Linus Hallenius (53)
3-1 Linus Hallenius (69)
4-1 Sebastian Castro-Tello (81)
Varningar:
Hammarby: Andreas Dahl, Maic Sema
Landskrona: Peter Karlsson, Fredrik Karlsson, Simon Alm
Domare: Magnus Ahlsén
Publik: 5239
VM i går
TYSKLAND- ENGLAND
4-1 (2-1)
1-0 Miroslav Klose (20)
2-0 Lukas Podolski (32)
2-1 Matt Upson (37)
3-1 Thomas Müller (67)
4-1 Thomas Müller (70)
Varningar:
Tyskland: Arne Friedrich
England: Glen Johnson
Domare:Jorge Larrionda (Uruguay
Publik: 40 510 (Free State Stadium, Bloemfontein
ARGENTINA- MEXICO
3-1 (2-0)
1-0 Carlos Tévez (26)
2-0 Gonzalo Higuaín (33)
3-0 Carlos Tévez (52)
3-1 Javier Hernández (71)
Varningar:
Mexico: Rafael Márquez
Domare: Roberto Rosetti (Italien)
Publik: 84 377 (Soccer City, Johannesburg)
söndag, juni 27, 2010
Sjön Åsnen
Sjön Åsnen ligger i Kronobergs län ca 138,5 meter över havet och har en areal på omkring 159 kvadratkilometer, varav 19 kvadratkilometer är täckt med öar. Sjön har en form som är karakteristisk för ett stort antal nordiska sjöar: den är sönderstyckad i flera större och mindre fjärdar som ni kan se på kartan. Ett resultat av inlandsisens dagar för ca 12000 år sedan.
I dag åkte jag till Åsnen för att upptäcka vad som finns där. Jag har inte varit där tidigare så allt var nytt för mig.
Jag började i Urshult 10km väster om Tingsryd och i Södra delen av Åsnen där man var i full färd med storfisket. Åsnen är Smålands näst största sjö, bara Bolmen är större. Största djup är 14 meter och medeldjup är tre meter.
Även denna bild är tagen i Urshult. Ser verkligen vackert ut med fontänen som sprutar ut vatten.
Ett vackert bostadshus i Urshult. Sämre än så här kan man bo.
Kurrebo idé och visningsträdgård. Här kan du ströva runt och njuta i en skön miljö med ca 1000 olika slags perenner, rosor, klätterväxter, barrväxter, buskar och träd. Här får du idéer och inspiration till din egen trädgård och i deras plantbod kan du köpa plantor, fröer och olika trädgårdsprodukter.
Lunnabacken är en gammal hednisk kultplats som genom tiderna blivit en samlingspunkt för Urshultsborna men även för alla trogna besökare av bygden. Här finns socknens högsta punkt (187 m ö h), en vidunderligt vacker utsikt över sjön Åsnen
Även privatträdgårdarna i området är vackra. Detta är verkligen ett paradis för alla trädgårdsälskare.
En gammal jordkällare insprängd i grönskan
Åsnen sedd från Sirköbron
Bild från Sirkön som är en ö mitt Åsnen.
Bjurkärr naturreservat är ett mycket välbesökt reservat. Det ligger på en halvö mitt i sjön Åsnen och är till största delen klädd med bokskog. De äldsta träden är omkring 250 år gamla. I bokskogen finns c:a 100 s.k. "Karolinerekar" insprängda. Enligt sägnen är det ekollon som hemvändande karoliner planterade på 1700-talet som gett dessa raka, högstammiga ekar. På bilden är det en hög ca 24 meter hög tall med en kraftig stam.
Känns märkligt men här står jag i det som var en sjöbotten för 12000 år sedan. Allt enligt informationsskylten på plats vid Bjurkärr.
Sjön Åsnen eller en del av den som kallas Skatelövsfjorden. Bilden är tagen i Torne som ligger i norra änden av Åsnen.
Skatelövs Kyrka. Nuvarande kyrkan uppfördes 1820-1821 och ersatte en medeltida stenkyrka som låg några hundra meter bort på den gamla kyrkplatsen. Kyrkan invigdes 24 juni 1825 av biskop Esaias Tegnér. Kyrkan är tidstypiskt uppförd i nyklassicistisk stil och präglas av det låga lanterninförsedda tornet och ett större långhus med flackt sadeltak.
Efter Skatelöv fortsätter vägen norrut tills man kommer till Huseby Bruk som är en sevärdhet väl värd att besöka men det får bli en annan gång. Sen fortsatte jag färden mot Växjö innan jag begav mig hemåt med nya upplevelser i bagaget.
I dag åkte jag till Åsnen för att upptäcka vad som finns där. Jag har inte varit där tidigare så allt var nytt för mig.
Jag började i Urshult 10km väster om Tingsryd och i Södra delen av Åsnen där man var i full färd med storfisket. Åsnen är Smålands näst största sjö, bara Bolmen är större. Största djup är 14 meter och medeldjup är tre meter.
Även denna bild är tagen i Urshult. Ser verkligen vackert ut med fontänen som sprutar ut vatten.
Ett vackert bostadshus i Urshult. Sämre än så här kan man bo.
Kurrebo idé och visningsträdgård. Här kan du ströva runt och njuta i en skön miljö med ca 1000 olika slags perenner, rosor, klätterväxter, barrväxter, buskar och träd. Här får du idéer och inspiration till din egen trädgård och i deras plantbod kan du köpa plantor, fröer och olika trädgårdsprodukter.
Lunnabacken är en gammal hednisk kultplats som genom tiderna blivit en samlingspunkt för Urshultsborna men även för alla trogna besökare av bygden. Här finns socknens högsta punkt (187 m ö h), en vidunderligt vacker utsikt över sjön Åsnen
Även privatträdgårdarna i området är vackra. Detta är verkligen ett paradis för alla trädgårdsälskare.
En gammal jordkällare insprängd i grönskan
Åsnen sedd från Sirköbron
Bild från Sirkön som är en ö mitt Åsnen.
Bjurkärr naturreservat är ett mycket välbesökt reservat. Det ligger på en halvö mitt i sjön Åsnen och är till största delen klädd med bokskog. De äldsta träden är omkring 250 år gamla. I bokskogen finns c:a 100 s.k. "Karolinerekar" insprängda. Enligt sägnen är det ekollon som hemvändande karoliner planterade på 1700-talet som gett dessa raka, högstammiga ekar. På bilden är det en hög ca 24 meter hög tall med en kraftig stam.
Känns märkligt men här står jag i det som var en sjöbotten för 12000 år sedan. Allt enligt informationsskylten på plats vid Bjurkärr.
Sjön Åsnen eller en del av den som kallas Skatelövsfjorden. Bilden är tagen i Torne som ligger i norra änden av Åsnen.
Skatelövs Kyrka. Nuvarande kyrkan uppfördes 1820-1821 och ersatte en medeltida stenkyrka som låg några hundra meter bort på den gamla kyrkplatsen. Kyrkan invigdes 24 juni 1825 av biskop Esaias Tegnér. Kyrkan är tidstypiskt uppförd i nyklassicistisk stil och präglas av det låga lanterninförsedda tornet och ett större långhus med flackt sadeltak.
Efter Skatelöv fortsätter vägen norrut tills man kommer till Huseby Bruk som är en sevärdhet väl värd att besöka men det får bli en annan gång. Sen fortsatte jag färden mot Växjö innan jag begav mig hemåt med nya upplevelser i bagaget.