söndag, december 31, 2006

GOTT NYTT ÅR 2007















Jag vill Önska alla Ett Gott Nytt År 2007

lördag, december 30, 2006

Årskrönika Del 2

Vi fortsätter summeringen av 2006 med det sportsliga. Året präglades av två stora händelser nämligen Vinter OS i Turin och Fotbolls VM i Tyskland. Sen ska vi nämna såklart om Hammarbys bravader under året. Men vi börjar med vinter OS i Turin

Vinter OS i italienska Turin hölls mellan 10 och 26 februari i år. Det var innan min tid som bloggare. Sverige kom till Turin med förhoppning om att ta hem den första guldmedaljen sedan Lillehammer 94. Dessa förhoppningar infriades av Lina Andersson och Anna Dahlberg som knep guldpengen före Kanada i sprintstafett. Bara några minuter efter detta lyckades herrarna, Björn Lind och Thobias Fredriksson, med samma prestation i samma gren. Det blev ytterligare fem guld under dessa olympiska spel för Sverige

- Björn Lind - Längdskidåkning: Sprint
- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Slalom
- Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Svärd, Ulrika Bergman – Curling
- Anna Carin Olofsson - Skidskytte: Masstart 12,5 km
- Tre Kronor - Ishockey, herrar

Lägg där till ytterligare två silver medaljer.

- Anna Carin Olofsson - Skidskytte: Sprint, 7,5 kilometer
- Damkronorna - Ishockey, damer
Dessutom fem bronsmedaljer:

- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Störtlopp
- Anja Pärson - Alpin utförsåkning: Kombination
- Mats Larsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Mathias Fredriksson - Längdskidåkning: Stafett 4х10 km
- Thobias Fredriksson - Längdskidåkning: Sprint
- Anna Ottosson- Alpin utförsåkning: Storslalom


Olympiska spelen i Turin blev Sveriges mest framgångsrika OS någonsin. Dessa idrottsmän och de andra som var med i OS gav oss minnesvärda veckor i början på året. Ingen av dessa segrar ska egentligen jämföras, men jag som hockey älskare gläds givetvis åt hockeyguldet när Sverige besegrade Finland med 3-2. Det avgörande målet stod Niklas Lidström för när det endast gått 9 sekunder i den tredje perioden med ett jätteskott i krysset. När dessutom Tre kronor vann VM-guld senare under året blev Sverige då också första herrhandslag i ishockey som vunnit både OS-guld och VM-guld under samma säsong. Vi ska också nämna Damkronorna som tog sig ända till OS-final. Det var första gången USA - Kanada inte möttes i en OS eller VM final. Dock blev Kanada för svåra i finalen, förlust 1-4. Curlingguldet för damerna var också en höjdpunkt då Sverige vann en dramatisk final över Schweiz med 7-6.

Fotbolls VM i Tyskland hölls under par varma sommarveckor i juni och juli. Italien blev världsmästare efter seger över Frankrike 6-4 efter straffar, 1-1 efter full tid. Sverige nådde åttondelsfinal, efter att ha spelat 0-0 mot Trinidad & Tobago, slagit Paraguay med 1-0 och 2-2 mot England i gruppspelet. Men åttondelsfinalen blev Sveriges sista match i turneringen. Tyskland blev för svåra, 2-0 blev de i den matchen.
Som alltid är VM i fotboll en stor händelse, men jag tycker årets turnering höll en låg klass. Det blev få mål och den defensiva fotbollen regerade på planen. Men även det defensiva hör till fotbollen. Men det var ändå spännande att följa matcherna och det som hände bakom kulisserna och det fanns vissa minnesvärda händelser under VM.

Hammarby tog sig som vanligt till Bandyfinalen men där blev som vanligt förlust. Edsbyn tog sitt tredje raka SM- guld. 6-2 slutade den matchen. Däremot vann Hammarby SM-guld i Handboll då man i en minnesvärd final i Scandinavium, Göteborg slog Sävehof med 34-31. Vi hoppas alla på en upprepning 2007.

I fotbollsallsvenskan slutade Hammarby trea efter en godkänd säsong som gick lite upp och ner. Bajen ledde serien tillsammans med de blivande svenska mästarna Elfsborg med 26 poäng. Sen kom den omtalade derbymatchen mot Djurgården hemma på Söderstadion som bröts i början på andra halvlek när vi låg under med 0-3 och då ett antal idioter stoppade matchen med inspringning och avfyrning av raketer på planen. De kostade tre poängs avdrag och 200 000 kr i böter. Efter det hamnade laget i en svacka och man förlorade mark till toppstriden. Dock kom man tillbaka och lyckades rädda säsongen med en tredje plats. Bajen fick 43 poäng med 13 segrar, 7 oavgjorda och 6 förluster ,målskillnad 40-31. Nu blickar vi mot nästa år med ny tränare Tony Gustavsson från Degerfors.

Svenska mästare blev Elfsborg som vann lite överraskande men rättvist. Man var det bästa laget under säsongen. 50 poäng tog man under säsongen. AIK som inför året var nykomlingar blev den stora överraskningen med en andra plats med 49 poäng. Ur allsvenskan åkte tre lag, Örgryte, Häcken och Öster. De ersätts av Trelleborg, Örebro och den stora överraskningen Brommapojkarna. Svenska fotbollsförbundet beslöt att säsong 2008 utöka allsvenskan med ytterligare två lag. Det innebär att allsvenskan innehåller 16 lag. Jag anser att det är en positiv utveckling för svensk fotboll för framtiden.

Vetlanda-Hammarby 3-6

Här kommer bilder från gårdagens bandymatch på Tjustkulle mellan Vetlanda- Hammarby















Nyspolad is innan avslag















Det var en jämn första halvlek som slutade 3-3
















Bajenklacken håller låda















Paus fyrverkerier på Tjustkulle
















Lutzendimma under början på andra halvlek















Bajen jublar efter ett mål. Andra halvlek var helt
klart Hammarbys.















Å så gör vi mål igen 3-5















Slutresulatat VBK-Bajen 3-6

torsdag, december 28, 2006

Årskrönika Del 1

Så här dagarna innan det nya året tar vid och det gamla slutar är det dags att summera år 2006 och vi börjar med de politiska. 2006 var ju ett valår och det präglade verksamheten för oss i vänsterpartiet. Hela året var en förberedelse inför valet i september. Vi jobbade frenetisk för en valframgång på riksplanet, landstinget och i Emmaboda kommun. Det hela började i våras då vi fastslog de tre olika listorna till valet. På riksdagslistan var två av våra medlemmar med. Ordförande för lokala vänsterpartiet i Emmaboda Mikael Nilsson och vice ordförande Gun Mälberg. Till Landstinget hade vi tre representanter, Mikael Nilsson, Lise Kroer och jag Nicke Grozdanovski. Till kommunen lyckades vi tyvärr inte få en stor lista utan vi fick nöja oss med sju namn på kommunlistan. Men storleken har ingen betydelse sägs det, vi gjorde trots vårt ringa antal en bra valrörelse. Vi arbetade fram ett kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden. Vi tog fram ett hushållsutskick som var enkel och uppskattat av många. Vi var ute på gator och torg och delade flygblad och ordnade torgmöten. Vi deltog i tre olika debatter med tre olika deltagare. Det var i Åfors Folkets hus där en allmän politisk debatt ordnades och där deltog Hugo Grönlund för vårt parti. Centrum sydost ordnade en debatt där Mikael Nilsson deltog. Bosniska föreningen skulle ha haft en debatt, men den blev inställt p.g.a för få åhörare men där deltog jag och fick framföra mitt inledningsanförande. Vi ordnade dessutom en landstingspolitisk debatt mellan Johnny Petersson (v) och Christer Johnsson (c).

Vi var flitiga besökare på torget där vi syntes med vårt vita bord och en massa flygblad och tandborstar. Vi besökte tre marknader, Broakulla marknad i maj, Eriksmåla och Emmaboda marknader i september. Vi anordnade två stora torgmöten, den 19 augusti då vi hade Landstingsgruppen med Anita Bülow i spetsen. Den 26 augusti hade vi America Vera Zavala på besök i Emmaboda. Båda dessa möten hade inslag av regn men det var lyckade arrangemang. Både jag och Micke talade på dessa två torgmöten. Under Emmaboda festivalen i början av augusti var vårt parti nästan det enda partiet som hade verksamhet på torget. Vi hade då besök av vår riksdagskandidat för Kalmar län Mariann Karlsson från Nybro.

Vi tog fram egna lokala valaffischer som var uppskattade av väljarna för sin enkelhet och angelägna budskap och även egna flygblad tog vi fram. Vi besökte Wilhelm Moberg gymnasiet två gånger och lika många gånger besökte vi Allaktivitets huset Loket. Under året har vi skrivit insändare med som har varit uppskattade. Även denna blogg har varit flitig använt och uppdaterat under valet och även efteråt.

Trots denna massiva valrörelse lyckades vi inte öka i de tre valen. I valet till riksdagen fick vi 4.1% av rösterna en minskning med 1.8%. Till Landstingsvalet fick vi även där 4,1 % minskning med 1,4 %. Till Kommunen blev det 3,7 %, en minskning med 0.9%. Vi fick dock behålla våra två mandat i kommunen.

Riksdagsvalet förlorade vi till Borgerligheten, I Landstinget ingår numera Vänsterpartiet i den nya majoriteten och likaså i Emmaboda kommun. Efter valet inledde vi ett samarbete med Socialdemokraterna de kommande fyra åren som vi hittills ha ansett vara lyckat. Vi är numera representerade i nästan samtliga nämnder

Kommunstyrelsen: Mikael Nilsson, Ordinarie.
Bildningsnämnden: Nicke Grozdanovski, Ordinarie Mikael Nilsson, Ersättare

Socialnämnden: Hugo Grönlund, Ordinarie Daniel Niklasson, Ersättare
Teknik och Fritid: Daniel Niklasson, Ersättare
Bygg och Miljö Lise Kroer, Ordinarie

Kommunfullmäktige har redan haft två sammanträden med de nya ledamöterna medan nämnderna sätter igång efter årsskiftet.

Den 12 december hade vi vår partiledare Lars Ohly på besök. Han besökte nedläggningshotade Samhall AB i Emmaboda och vi ordnade tillsammans med den lokala IF Metall klubben i Samhall ett öppet möte i Lindås folkets hus. Besöket uppskattades av personalen på Samhall och var jättelyckat. Dagen efter besökte Ohly LO-distriktet sydost.

En positiv händelse under 2006 är att en Ung Vänster klubb är under bildande i kommunen. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med dessa trevliga ungdomar under 2007.

Vi har fortsatt skrivit insändare efter valet och den 14 december var vi med i LO: s stora manifestation mot försämringarna i A-kassan som hölls på Larmtorget i Kalmar. Vi kommer att vara flitiga debattörer mot all försämring som den nya regeringen genomför. Vi kommer stå upp mot alla människors lika värde. Vi kommer vara en aktiv samarbetspartner för socialdemokraterna där vi kommer driva våra frågor tillsammans med (s) under 2007. Jag ser verkligen fram detta och jag ser stora möjligheter för vårt parti under kommande åren. Det finns farhågor med men de ska vi försöka eliminera. Det som vi måste arbeta för är att bli fler medlemmar i partiet. Vi måste öka medlemsantalet i alla åldersgrupper, i olika yrkeskategorier, bland våra nya invandrade medborgare mm . Ju fler vi är desto lättare har vi att synas i olika sammanhang. Något som är positiv är att vi numera har medlemmar i alla tätorter i Emmaboda kommun. Det har vi inte haft på länge. Vi har varit dåligt representerade i Vissefjärda och Långasjö men där har vi alltså nya medlemmar nu.

Sammanfattningsvis kan man säga att år 2006 var ett hyfsat bra år. Vi lyckades med vissa målsättningar andra lyckades vi inte med. Men vi slår oss inte till ro bara för att vi tillhör majoriteten utan vi kommer fortfarande vara ett aktiv parti i Emmaboda kommun. Vi har en del att uträtta under 2007 och vi kommer att göra allt vad vi kan för att 2007 ska bli ett lyckat år.

onsdag, december 27, 2006

Grattis Brorsan


Jag vill Gratta min bror Daniel på hans 21 års dag i dag. Lycka till med dina fortsatta studier och tränaruppdrag i Veberöd AIF och framtida uppdrag

tisdag, december 26, 2006

Första bilderna

Första bilderna med mina nya kamera.















Emmaboda kyrka så här i juletider. Kortet är taget i kväll.















Min hund Tornado. Kortet är taget i går kväll















Tornado sover på soffan. Kortet taget i kväll

En Fröjdefull jul

Julen är inne på sin sista dag denna annandag Jul och det är dags att snart sammanfatta julhelgen. Min jul har varit präglad av harmoni, glädje och trevlig samvaro. Jag firade julafton hos mina föräldrar där min broder Daniel var hemkommen från sina studier i Eslöv. Mina föräldrar bor i Åfors som ligger 15 km norr om Emmaboda. Dagen började med uppstigning vid åtta tiden och de sista julklapparna slogs in. Efter en skön dusch och påklädning så var det dags för att ge sig av. Det första jag gjorde var att tomta för min guddotter Lova och hennes familj som också bor i Åfors. Lova fick en Bamsesagobok, lillasystern Hedda fick en elefant kramdjur, Mamma Caroline fick en nostaligbok och Pappa Björn fick en bok som tog upp historiens största fiaskon. Själv fick jag en jättefin gul glasskål av dem. Efter att ha avnjutit en god morgongröt tackade jag för mig och begav mig till mina föräldrars hus.

Där firade vi en traditionell jul med god mat och så givetvis "Kalle Anka och hans vänner", där min personliga favorit Tjuren Ferdinand självklart var med. Jag kan associera med denna tjur, vi är båda stora men väldigt snälla, vi är oss själva och gör ingen fluga förnär. Annars när de gäller traditionella program på julafton är min personliga favorit "Svensson, Svensson". Det visar på ett komiskt sätt hur det kan kollidera mellan pappa Gustav Svensson som vill att allt ska vara som vanligt varje jul medan övriga medlemmarna i familjen inte har något emot att tumma på traditionerna. Konflikten är ett faktum men det slutar med att alla i familjen blir nöjda och julfriden sänker sig över Vivalla där den familjen bor.

Sen blev de julklapps utdelning och spänning när julklapparna öppnades. I mina julklappar låg en digitalkamera och det har jag velat ha länge. Men de har inte blivit av att jag köpt av olika orsaker. Nu fick jag en fin kamera som jag kommer att ha nytta av i framtiden både för egen del och för denna blogg. Nu kan jag ta egna bilder och som jag säger fånga ögonblicket. Övriga klappar var en bärbar telefon och några DVD-filmer.

Nått som jag gillar med julen är glöggen. Det är gudomligt gott. Mina föräldrar har så att man kan värma glögg med hjälp av värmeljus och de luktar så himla gott och de gör skönt i kroppen när man dricker det. Dessutom skapar det en jättefin stämning som hör julen till.

Sen vid sex tiden på kvällen var det dags att vara tomte igen. Denna gång till våra tyska grannar. Några julklappar senare och en nöjd dotter i den familjen var man åter tillbaka till mina föräldrars hus och fortsatt firande.

Eftersom jag har ett sånt yrke som omsorgsassistent så innebär det att några måste jobba julafton och i år föll det på min lott att jobba. Så21.15 tackade jag min mor, far och brorsan Daniel för en trevlig julafton och åkte till jobbet.

Det var en liten sammanfattning av min julafton i år. Jag är väldigt nöjd med den och det är så här en jul ska vara. Mysig och trevlig i goda släkt och vänners sällskap. Jag hoppas verkligen att alla har haft en bra jul, men vi vet ju att de inte är så. Många som mår dåligt och på olika sätt inte får uppleva en fröjdefull jul av olika anledningar. Jag tänker ofta på det och mitt hjärta fylls med sorg. Julen ska vara en glädjens högtid och alla har rätt att uppleva denna glädje.

God fortsättning på er alla.

måndag, december 25, 2006

Tre olika sorters jul

Den Fornordiska julen

Jul är benämning på den nordiska hedniska midvinterfesten julblot, fornnordiska jólablót eller "midvinterblot". Julblot eller midvinterblot firades alltså vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att det förkristna firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.
Ordet "jul" finns belagt före kristnandet av Norden och är alltså fornnordiskt. Det förekommer tidigast i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900 där någon sägs "dricka jul". En vanlig folketymologisk vanföreställning är att ordet är besläktat med hjul; detta är emellertid av språkhistoriska orsaker otänkbart, och ordets förgermanska etymologi är okänd.


Den kristna julen

Jul kallas på nordiska språk inkl finska även den högtid som kristna firar den 25 december till minne av Jesu födelse. Man kan inte som på till exempel engelska direkt ange distinktionen mellan christmas och yule. I Sverige pågår den kristna julen från juldagen, 25 december, till trettondagen, 6 januari.
Årstiden för Jesu födelse anges inte i evangelierna, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna var ute och vaktade får. Det gjordes under sommarmånaderna, vädret blev kyligare i slutet av oktober början på november. Men den exakta tidpunkten för Jesu födelse är inte känd. Liberius fastställde datum för juldagen till den "25 december" 354. Årstiden december ersatte företrädesvis det romerska firandet av solguden som hölls vid midvintern, men även andra hedniska folk i västerländerna firade redan sina egna typer av högtider vid midvinter.
Övergången från de gamla folkens traditioner och seder till kristendomen underlättades som tidigare nämnts genom att midvinter redan var en högtid. Ljusets återvändande till jorden efter midvinter har fått symbolisera det andliga tecknet för Jesus födelse, och därmed infaller juldagen med midvinter. Vintersolståndet infaller nuförtiden något tidigare på grund av ändringar i kalendern.
Den västkristna kyrkan var först med att införa juldagen den 25 december och samtliga länder i väst har denna högtidsdag. Inom den östkristna kyrkan har trettondedag jul, epifania, ofta en starkare ställning än julen. Denna dag firas där till minne av Jesu dop eller hans födelse.
Eftersom den kristna julen startar den 25 december ,i de flesta länder är juldagen den dag då man firar jul mest, infaller dess afton klockan 18 kvällen därinnan, varav namnet julafton. Julen i Sverige varade förr till tjugondag Knut (13 januari), medan den i övriga världen tar slut i och med trettondedag jul (6 januari).
I Sverige fanns även förr flera helgdagar omkring jul: tredjedag- och fjärdedag jul, men dessa avskaffades genom förordning 4 november 1772.

Den sekulära julen

Det sekulära julfirandet är en blandning av hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från 1800-talet.
I det sekulära svenska samhället firas jul under hela adventstiden med julaftonen som höjdpunkt och anses avslutad på juldagen. Jul har blivit den största sekulära högtiden över hela världen. Här ingår kommersialismen, julstressen, julskyltning som startar redan i november, H&M:s spektakulära annonskampanjer, julkalendrar, Julkalendern på TV, Julkalendern i radio, julmusik, julgran, julmat med julskinka och lutfisk, julbord, glögg, julsprit, julöl, julkort med speciella julfrimärken, jultidningar, julklappar, jultomtar, julstädning, Kalle Anka och hans vänner samt Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på TV, julyra, julneuroser etc. Det har sagts om julen att det är den tiden på året då svenskarna bryr sig om de släktingar de ignorerar resten av året och skuldsätter sig för att köpa saker till andra som dessa aldrig önskat sig eller ens behöver.
Jul är i Sverige en familjehögtid. Julen har därför blivit en pina för människor som är ensamstående eller marginaliserade. De flesta restauranger är stängda på julafton och ibland även på juldagen. Flera ideella organistioner engagerar sig extra under julen och erbjuder ensamma, hemlösa och socialt utslagna lite "julstämning" genom att anordna "julbord" med skänkta livsmedel. Dessutom ges lite underhållning.
I Sverige firas julen vanligtvis med familj och vänner. Inför julhögtiden pyntas fönster med ljusstakar och julgranen placeras i rummet. På julaftonen kommer tomten och delar ut julklappar åt barnen.
Under 1900-talet har först radio och sedan TV fått en betydande roll inför julfirandet. Även elektriskt ljus används i stor prägel.


Källa: Wikipedia

lördag, december 23, 2006

Landning


















































I går kl. 23.32 landade Rymdfärjan Discovery på Kennedy Space Center i Florida efter att fullbordat 203 varv runt jorden. Man hörde två dånande brak i himlavalvet ovanför Kennedy Space Center. Då hade Discovery precis dundrat igenom ljudvallen.Några minuter senare syntes en liten prick i luften norr om den långa landningsbanan – en prick som snabbt blev större och större och större.Exakt 23.32.12, svensk tid, satte rymdfärjan hjulen i banan, fällde ut sin fallskärm och stannade exakt där den skulle, alldeles intill press- och familjeläktarna. Med tanke på att den alldeles nyss färdades runt jorden i en hastighet av 28000 kilometer i timmen var synen närmast overklig. Det var spännande att följa landningen på TV där landningen skedde exakt på hundradelen på utsatt tid. När Discoverys landningshjul nådde marken så stannade nedräknings klockan på 00000. Det var imponerande att de höll tiden så exakt. Det var en verklig precisionslandning från NASA och rymdfärjans pilots sida. Nu är de tillbaka på jorden efter expeditionens som varade i tolv dagar 20 timmar 45 minuter och 36 sekunder.

In i det sista var de osäkert var Discovery skulle landa. Den ordinarie landningsplatsen i Florida hade dåliga väderförhållanden och de två andra alternativa landningsplatserna stod redo att ta emot färjan. Man flyttade fram landningen som var planerad till 21.56 för att vänta på lite bättre väder, så att Discovery skulle ta ytterligare ett varv runt Jorden. Ett varv runt Jorden tar 90 minuter.Men sent på lördagskvällen kl 22.30 gav meterologerna klartecken för landning i Florida och därmed kunde landningen genomföras helt perfekt.

Nu är alltså vår förste svensk i rymden Christer Fuglesang tillbaka på jorden efter sitt rymdäventyr. Undrar vad han tänker nu efter denna resa. Ska bli spännande att höra mera av honom så småningom hur han upplevde rymdexpeditionen.

fredag, december 22, 2006

Ett Julkort

I brist på snö denna jul vill jag med detta fina vintriga julkort av mina föräldrar och våra två underbara hundar önska alla mina bloggläsare och även andra som ännu inte hittat hit en riktig
GOD JUL

Kortet är taget nyårsafton 2005

torsdag, december 21, 2006

Vintersolstånd















Snart får vi se mera av vår vackra sol

I dag är det årets kortaste dag och helt logiskt även årets längsta för oss på norra halvklotet. Den inträffar den 21 december men i år har det passerat midnatt i Sverige, då solen står som lägst på himlen i söder. Klockan 01.22 i natt sker detta. På Södra halvklotet är det midsommar i dag. Som alla vet så är solen under horisonten om man befinner sig vid norra polcirkeln eller längre norrut. Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt.

Efter denna dag så blir dagarna sakta med säkert längre. Man har firat midvinter i alla tider och på många håll runt om vår jord. Man firar att solen vänder och att det går mot ljusare tider. Konceptet symbolisk födelse/död associeras till vintersolståndet. I vår del av världen firade man förr under vikingatiden midvinterblot och den ersattes när kristendomen blev dominerande av firandet av jesu födelse, nämligen julen.

onsdag, december 20, 2006

A-kasse beslutet sköts upp

I dag lyckades Vänsterpartiet och Socialdemokraterna med att skjuta upp beslutet om försämringarna för A-kassan. Båda partierna krävde att förslagen till försämringarna ska behandlas vidare och därför blev det inget beslut i riksdagen i dag som regeringen hade tänkt sig. Det räcker att en tredjedel av riksdagens ledamöter, dvs. 117 personer och tillsammans har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fler riksdagsledamöter än så. När riksdagsdebatten om a-kassan startade i riksdagen radade oppositionen upp argument mot regeringens förslag att sänka ersättningsnivåerna och att höja avgiften till a-kassan. Dessutom hade de synpunkter på att beredningen är slarvig.

Det var en viktig delseger för oss att vi lyckades skjuta upp detta dåliga förslag. Det innebär kanske inte att vi lyckas stoppa förslaget i längden men det innebär att vi fortsätter med kraft och energi opinionen mot regeringens angrepp mot de arbetslösa och vanliga arbetare.
En kvarts miljon människor har skrivit på LOs namninsamling mot nedskärningarna i a-kassan och det kan inte regeringen bara vifta bort. Tillsammans är vi många och tillsammans är vi starka.

Trevlig hemresa

I går kl 2310 dockade rymdfärjan Discovery loss från rymdstationen ISS och Christer Fuglesang och de övriga i besättningen är nu på väg hem till jorden igen. Men det kommer ta några dagar innan de står på jorden igen. Landningen är planerad till fredag 22 december klockan 21.55 (svensk tid) vid Kennedy Space Center. Två reservalternativ finns: Edwards flygvapenbas i Kalifornien och White Sandsbasen i New Mexico. Efter den lyckosamma separeringen i natt stannar Discovery i dag sju mil från den internationella rymdstationen för att inspektera värmesköldarna. Skulle det värsta inträffa att de har blivit någon skada på värmesköldarna har man då fortfarande möjlighet att rädda sig tillbaka till ISS. Men allt talar för att det kommer att bli klartecken för landning. Sedan börjar man anpassa fart och höjd för att på fredag kväll, svensk tid, kunna återinträda i jordens atmosfär i exakt rätt vinkel. Då har man åkt jorden runt 48 gånger sen man dockade av i går kväll.

Jag önskar Discovery och dess besättning en trevlig hemresa till moder jord.

Dra inte ner på arbetsmiljöarbetet!

Idag väntas riksdagen fatta en rad beslut på arbetsmiljöområdet. Arbetslivsinstitutet läggs ner, arbetsmiljöverket dras ner med 30% och bevakningen av riskfyllda arbeten försämras. - Det här är ideologiskt styrda beslut som ger arbetsgivarsidan problemformuleringsrätten, menar Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (v).

Efter ett initiativ från skyddsombud i Norrbotten kan LO idag överlämna ett fackligt upprop med 200 000 namnunderskrifter mot försämringar på arbetsmiljöområdet. Torbjörn Björlund delar oron:- De dramatiska nedskärningarna är ett stort hot mot det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger han. De senaste åren har vi sett en minskning av både arbetssjukdomar och arbetsolyckor, men nu riskerar den trenden att vända.


I morgon torsdag debatterar Torbjörn Björlund med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om regeringens planer och målsättningar för det fortsatta arbetsmiljöarbetet.- Jag vill ha svar på vilka mål regeringen har när det gäller ohälsa bland kvinnor och ungdomar i arbetslivet, säger han. Det är grupper som redan idag är särskilt utsatta. Jag vill också veta hur regeringen har tänkt agera om vi ser en ökning av de arbetsrelaterade besvären, avslutar Torbjörn Björlund.

tisdag, december 19, 2006

Julstress och andra bekymmer

Nu när vi närmar oss julhelgen är det tyvärr många som känner en stor stress i kroppen inför det som komma skall. Det ska städas, köpas julklappar och fixa julmat eller ska man åka iväg till släkt eller vänner. Man vill infria alla förväntningar och då är det lätt att tappa kontrollen över tillvaron. Men julen blir just den högtid man gör den till. Vill man stressa och springa runt som en skålad råtta så gör man det. Tycker man att de viktigaste är att alla ska vara nöjda så tänker man i de banorna.

Behöver det vara kliniskt rent i varje hörn så städar man tills man är nöjd och då får man städa hela tiden för nöjd blir man då aldrig. Nu menar jag inte att man inte ska ha det rent i huset utan jag menar denna överdrivna pedantiska läggning som många har. Detta skapar stress och då mår man inte bra. Man ska inte göra så mycket så man tappar kontrollen utan man kan njuta av den fina högtid som julen faktiskt är. Dessutom behöver man inte ha allt på julbordet utan man lär bli mätt och nöjd ändå. Men det är väldigt traditionsbundet detta med julmaten.

Ska man köpa en massa dyra julklappar till släkt och vänner? Jag som älskar att ge bort saker vet ju min begränsning som är plånboken storlek. Man behöver inte köpa den dyraste julklappen om man inte har råd utan då är de bättre man köper lite billigare. För det är ju tankens som räknas och inget annat. Inte nog med det sen ska man undra om mottagaren blir nöjd med julklappen men det är faktiskt inte köparens bekymmer egentligen utan enbart mottagarens. Är man så bortskämd att man inte kan uppskatta en gåva så ska man egentligen inte ha någon heller.

En del åker ju iväg under julhelgen för att fira jul på annan ort. Då uppstår en annan typ av stress som man kan råka ut för på vägarna. Bilköer, fartdårar, halka och snöfall. Denna typ av stress kan orsaka stora skador och t o m dödsfall när man råkar ut för trafikolyckor. Julen är en de mest olycksdrabbade helgerna. Det är bättre att hålla huvudet kallt om man får använda ett sånt uttryck och ta det lugnt på vägarna. Det är bättre att man kommer fram lite senare än planerat än att inte komma fram alls. Alternativ är att man startar tidigare än planerat för att undvika stressen på vägarna.

Sen är det ju tyvärr många som är ensamma till julen och dessa människor lider man mycket med. Det är många äldre som inte har några anhöriga som bor ensamma i skogen eller faktiskt också i en stad. Men en del yngre är också väldigt ensamma fast jag tror inte de är så vanligt men de förekommer. Men hur som helst ska ingen behöva vara ensam till jul eller någon annan högtid.

Kan man undvika dessa stressfaktorer som jag tagit upp i artikeln så är julen en underbar högtid där släkt och vänner samlas för en gemensam firande av högtiden. Så ta det lugnt och undvik julstressen så kan alla njuta av julens glada samvaro.

måndag, december 18, 2006

Tankar om rymden

Nu när Sverige drabbats av rymdfeber när Christer Fuglesang svävar över jordytan i världsrymden är det läge att fundera lite på det där med rymden. Rymden är något både konkret och abstrakt. Vi vet ju vad som finns i vår närhet och med närhet menar jag vårt solsystem. Men vi vet inte vad som tillkommer i detta solsystem. I somaras t ex. degraderades t ex planeten Pluto till en dvärgplanet. Så numera räknar vi med åtta planeter som svävar runt solen. Alla dessa planeter har fått besök av rymdsonder som vi utforskat dessa världar med. Bilder har nått jorden från dessa världar som är så olika varandra att vi har alla möjliga typer av miljöer som råder på dessa olika planeter. Men kunskapen är fortfarande på ett embryostadium.

Svävar vi längre ut i rymden så blir vår kunskap mindre och mindre. Vi vet inte egentligen så mycket om vad som händer bortom vårt solsystem. Även om det tar solen två år att nå sin yttersta gräns så är det bara granngårds. Det är fyra ljusår till närmaste stjärngranne och även det räknas som nära. Avstånden är enormt svindlande och svårt att förstå. Det finns så otroligt många stjärnor där ute och vi människor har alltid varit fascinerade av detta även om vi inte alltid har förstått vad det är vi ser. Vi har genom alla tider försökt att finna förklaring till de ljuspunkter som är fästa på den mörka natten. De gamla grekerna t.ex. drog linjer mellan de starkaste stjärnorna och bildade stjärnbilder som de sen berättade historier om hur de hamnade på där uppe. Romarna övertog dessa historier och latiniserade namnen, Många av de namn de skapade då används fortfarande idag. De var så jag fick min första kontakt med astronomin. Jag tyckte om dessa sagor och TV: ns julkalender 1981 Stjärnhuset där Johannes Brost och Sif Ruud berättade om just dessa sagor hämtade ur den grekiska mytologin. Sen minns jag att man fick klistra in stjärnbilderna på en stjärnkarta och efter det var de kört. Man tyckte de var spännande att hitta de man sett på stjärnkartan på natthimlen. Minns att det var stjärnbilden Orion som var den första stjärnbilden som jag lokaliserade på himlen. Nu hittar jag de allra flesta och vet när de är synliga från våra breddgrader. En stjärnklar natt är bland de vackraste man kan se. Det är då man känner sig liten och man börjar fundera på livet och om vi är ensamma i universum eller inte.

Jag undrar hur det känns att som Christer Fuglesang sväva där uppe och se jorden under sig. En sådan upplevelse går inte obemärkt förbi. Han är helt lyrisk har man förstått när man följer hans äventyr. Det går ju undan där uppe. Ett varv runt jorden tar ca 90 minuter, precis som en fotbollsmatch. Det blir många soluppgångar och nedgångar på en dag. Man blir nog förändrad som människa och då menar jag att man får ett annat perspektiv på livet. Jorden är en vacker plantet med sina blåa hav och sin landkonturer klädd i vita molnslöjor. Man blir ödmjuk och man inser att vi har jorden bara till låns. Jag ser fram emot att se eller höra kommande intervjuer med Christer Fuglesang om hans tankar om rymden och om det har ändrats sig efter rymdfärden.

lördag, december 16, 2006

Satsa mer på tandvård och psykiatri

På fredagen debatterade riksdagen regeringens budget för vård och omsorg. Vänsterpartiet kritiserade regeringen som inte satsar tillräckligt.- Vi vill satsa 500 miljoner kronor mer än regeringen på psykiatrin nästa år och 500 miljoner mer på tandvården, sa Elina Linna, riksdagsledamot (v).

Vänsterpartiet menar att regeringens satsning på psykiatrin är otillräckligt - 500 miljoner kronor åren 2007 och 2008 samt 250 miljoner kronor för 2009 , om vänsterpartiets vilja hade fått råda skulle det riktade stödet ha ökats med 500 miljoner för 2007 och 2008 samt 750 miljoner för 2009.
- Självklart är det svårt att beräkna kostnader för förbättringar inom psykiatrin men jag hoppas att socialministern tar sig en rejäl funderare över mina nyss presenterade siffror. Räcker regeringens budget för de satsningar som behövs inom den psykiatriska vården? frågade Elina Linna.


Elina Linna presenterade även partiets förslag när det gäller tandvården:
- Vi föreslår subventionerade tandhälsobesök var artonde månad, patienten ska betala högst 200 kronor för de vanliga undersökningarna inom tandvården. Vi anser att det behövs ytterligare mer beredelsetid och därför vill vi starta med stödet under andra hälften av nästa år. Till detta ändamål avsätter vi 500 miljoner mer än regeringen. Sedan vill vi införa ett högkostnadsskydd i flera steg, för detta ändamål bedömer vi att ytterligare 7 miljarder kronor behöver tillföras 2008 och 2009, sa Elina Linna.

Eva Olofsson kritiserade alliansens privatiseringsplaner inom äldreomsorgen:
- Den av alliansen omtalade satsningen på äldreomsorgen startades redan förra mandatperioden av v, s och mp. Det är bra att den borgerliga alliansen fortsätter dessa satsningar när det gäller resurser till äldreomsorgen och investeringsstöd till fler äldreboenden, sa Eva Olofsson, riksdagsledamot (v).
- Men för att äldreomsorgen skall vara en attraktiv arbetsplats är högerallliansens enda förslag privatiseringar under beteckningen "Fritt val". Det kommer bara att ge fler deltider och osäkra anställningar. Istället behövs lagstiftning om rätt till heltid, begränsning av möjligheter till tillfälliga anställningar och en medveten satsning att komma tillrätta med lönediskriminering, sa Eva Olofsson.
- Vänstern vill ge äldre kvinnor och män verkligt möjlighet att påverka vad de får hjälp med, när de får hjälp och av vilken person. Då krävs andra lösningar än rätten att välja vilket vårdbolag som skall utföra insatserna, sa Eva Olofsson.

Stoppa avskaffandet av Stopplagen

Inför valet sa Fredrik Reinfeldt så här:
- Vi vill inte sälja akutsjukhus som du påstod i en tidigare debatt. Vi har inte det förslaget och jag är glad att du gav mig möjligheten att ge det beskedet här ikväll.
Detta sa han den 10 september i SVT program Duellen när han debatterade med Göran Persson (s). Nu två månader efter valet föreslår socialminister Göran Hägglund (kd) att lagen mot vinstintressen på sjukhusen ska avskaffas. Från statsminister Reinfeldts håll hörs de ingenting. Tydligen presenteras detta förslag med statsministerns goda vilja. Inte nog med att Hägglund och Reinfeldt ska släppa in multinationella vårdbolag som inte driver sjukvård av omsorg av patienterna, utan av omsorg om aktieägarnas plånböcker. Och det är våra skattepengar som ska fylla aktieägarnas redan välfyllda plånböcker. Detta öppnar dessutom om möjligheter till utförsäljning av våra sjukhus. Det som Fredrik Reinfeldt sa att de inte skulle göra innan valet.

Sjukhus och vård är ingen handelsvara som mjölken, Corn Flaksen eller köttbullarna på konsum. Sjukhus ska tillhöra det offentliga som ska finansieras med skattemedel och låga avgifter. Behovet ska styra verksamheten och inte vinstintressen. Jag vill inte ha en situation som det är i USA där försäkringens storlek avgör vilken kvalité på vården du får.

Fördelen med offentlig styrd vård är att de garanterar att människans behov sätts främst. Att det satsas på olika vårdgrenar som inte av naturen är vinstgivande som t ex psykiatri och geriatrik, åldrandets sjukdomar mm. Sen ska i ärlighetens namn också sägas att det finns att göra även inom det offentliga. Bara för att de är offentligt så är allt inte bra. Men där har vi som politiker ett ansvar och insyn i verksamheten som vi inte har om vården drivs privat med vinstintresse som främsta mål.

fredag, december 15, 2006

De 10 bästa julsångerna

Nu när de är bara nio dagar kvar till Julafton är de högtid att lista mina bästa 10 julsånger. Det finns många vackra julsånger som även jag som inte är troende kristen kan njuta av. De hör till denna tid på året. Allt detta är helt personligt och det är inte lätt att välja ut de bästa julsångerna men i all ödmjukhet och välvilja gör jag ett försök :-)

1. Det strålar en stjärna

2. Stilla Natt

3. Låt mig få tända ett ljus

4. Gläns över sjö och strand

5. Jul, jul, Strålande jul

6. Nu är det jul igen

7. Bjälleklang

8. Tomtarnas julnatt

9. När juldagsmorgon glimmar

10. Nu tändas tusen juleljus

Tre Bubblare:

Beredd en väg för Herran
Ett Barn är fött på denna dag
Sankta Lucia

torsdag, december 14, 2006

Protestera mot försämrad A-kassa

I dag den 14 december visar vi i arbetarrörelsen vår protest mot regeringens försämringar av A-kassan. Gör som många andra. Protestera mot detta osolidariska förslag som alliansen vill genomföra. I dag går Vänsterpartiet, socialdemokraterna och de olika fackförbundet ut gemensamt och protesterar.

Vänsterpartiet avvisar hela förslaget som är djupt orättvist och innebär ett första steg mot ett systemskifte. De som oftast saknar fasta och varaktiga jobb kommer drabbas hårdast, det är oftast kvinnor, och invandrade. Regeringen säger att de är för den svenska arbetsmarknadsmodellen där man gett parterna att ta ansvar för de anställdas sociala villkor i arbetslivet. Det rimmar dock väldigt illa med de här försämringarna av a-kassan. Den kommer att ensidigt slå mot den ena parten på arbetsmarknaden, facket. Man kan inte föra fackföreningsfientlig politik samtidigt som man vill bli trodd som kollektivavtalskramare

Högerregeringens planerade försämringar i arbetslöshetskassan är djupt orättfärdiga, med högre avgift till en lägre ersättning. De drabbar dem som är mest utsatta och har låg lön. De drabbar kvinnor och deltidsarbetande hårdare. Värst slår det mot dem som är arbetslösa genom lägre ersättning, risk för utförsäkring samtidigt som de får högre avgift och höjd skatt. Regeringens förändringar av a-kassan är ett försök att ställa arbetande mot arbetslösa.

Protesterna sker nu på alla nivåer. Många medlemmar i LO-förbunden hör av sig och många artister frågar om de kan hjälpa till. Räkna därför med att det kommer att finnas många duktiga artister med som underhåller runt om i Sverige på de olika manifestationerna.

Runt om i landet ordnar partidistrikt och partiföreningar flygbladsutdelningar och har andra aktiviteter. Slut upp kring dem! Men framförallt så sker det fullt med aktiviteter inom facken. Om du vill göra en insats och inte vet vad, så ta kontakt med din fackliga lokalorganisation. Har de inga aktiviteter, så erbjud dig att ordna något, eller hör efter om din avdelning gör något. Alla LO-distrikt i landet har dessutom LO:s flygblad.

Aktiviteter i Kalmar

Manifestation 14 december
Samling kl 17.00 på Larmtorget.

Medverkande: Midnight Scrapers
Talare: Claes-Göran Enman, LO och Leif Stang, LO-distriktet i Sydost.

onsdag, december 13, 2006

Lars Ohly i Emmaboda

I går hade vi besök av Lars Ohly som besökte Samhall och var inbjuden av IF Metall klubben, Samhall och Vänsterpartiet. Besöket uppskattades av de anställda som sa att detta besök kanske inte räddar deras jobb men att de är fungerar som en upplysning om vad Samhalls ledning håller på med. Det som en av de anställda sa att människor kommer att vara arbetshandikappade i framtiden också. Där har han en poäng. Alla kan hamna där i dag om oturen är framme. Något som jag reflekterade över är att Samhalls ledning missat ett viktigt begrepp som Samhall ska stå för, nämligen rehabilitering. En av de anställda berättade att under hans år på Samhall har detta begrepp aldrig använts och det väldigt förvånande. Det är ju viktigt att man arbetsprövar och får hjälp med Rehab av företaget så att man eventuellt kan komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden igen.

Det är meningen att de anställda ska efter nedläggningen ut i bemanningsjobb på olika företag och det är enligt mig och de anställda osäkra jobb. Det har inte samma trygghet som när man är på samhall. Samhall ska ju vara till för dem som av olika anledningar inte kan arbeta på den ordinarie arbetsmarknaden. Det kan vara handikapp av olika slag som hindrar, det kan vara människor som har blivit utslitna mm. Då är samhall till för att dessa människor ska ha en meningsfull sysselsättning där man känner att man gör nytta och får riktig lön. Det kan de givetvis även få i Bemanningsjobb. Men vad händer vid en lågkonjunktur och företaget måste spara. Vilka är det då som ryker först? Jo troligtvis dessa människor som företaget hyr in och vad händer då med dem?

För mig som vänsterpartist är jag stolt att vår partiledare Lars Ohly svarade på Mikaels mail och dessutom ville besöka oss i Emmaboda för att bilda sig en uppfattning av situationen. Det hedrar honom och det uppskattas från de anställda att någon rikspolitiker lyssnar på dem. För de är det de vill. Att någon lyssnar på vad de har att säga och inte bli bortviftade. Men varför har inte de andra svarat? Mailet har ju skickats till andra rikspolitiker med som socialdemokraternas partiledare Göran Persson, arbetsmarknadsminister Sven- Otto Littorin (m) och statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Men tystnaden från dessa har varit påtaglig. Jag har funderat på detta mycket och kommer till den hemska slutsatsen att dessa som inte svarat inte tar Samhalls anställda på allvar och att de inte tycker de är mödan värt att lägga energi på detta. Jag hoppas verkligen jag har fel men jag kan inte se det på annat sätt när man inte ens bemödar sig med att svara på ett mail.

Ett positivare intryck från gårdagen är facklubbens kämpaglöd. De brinner av ilska och frustration men de brinner också av ett engagemang och kamratanda bland de anställda. De tar verkligen hand om varandra. Av denna kris som de genomgår har man en enighet som är ett föredöme för oss andra fackliga företrädare att ta lärdom av. Det är tillsammans vi blir starka och då är vi inte lätta att tas med för dem som vill förändra och lägga ner. Facklubben på Samhall har verkligen gjort allt och lite till för att rädda företaget och ledningen har inte haft de lätt i sin nedläggningsiver. De har verkligen belyst företaget på olika sätt för att få oss andra som inte jobbar där att förstå vad som händer. Det innebär att de anställda fått stöd från olika håll. Till skillnad från rikspolitikerna som inte ens har svarat har de anställda fått stöd av Emmaboda kommun, från övriga delen av den lokala fackföreningen IF Metall, Emmaboda arbetarekommun och från oss vänsterpartiet i Emmaboda och andra lokala föreningar. Så de ska känna att de inte står ensamma i sin kamp och att de har stöd och solidaritet från oss andra. I ett samhälle som mer och mer blir kallt och egoistiskt är det mer än någonsin viktigt att vi känner solidaritet och gemenskap med varandra och vi tillsammans står eniga mot dem som vill sätta en kil och splittra arbetarrörelsen.


Här nedan kommer de artiklar från Lars Ohly som idag är publicerade i Östra Småland och Barometern

Ohlys besök uppskattades av Samhalls personal

- Mitt besök här kommer inte att ändra på Samhalls nedläggningsbeslut av fabriken i Emmaboda, men en förhoppning är att kunna föra med till Samhalls ledning att man måste lyssna mer på de som det berör när man fattar sådana här beslut.

- Nu upplever personalen här att ingen har lyssnat på den kritik och oro som de har framfört, och där de påtalat de problem som resorna till Nybro kan innebära i form av längre arbetsdagar, dyrare omkostnader, samt risken för högre sjukfrånvaro för att man lättare väljer att stanna hemma istället för att försöka ta sig till jobbet och försöka arbeta när man är lite krasslig, förklarar han.

Idén genial

Lars Ohly betonade att själva idén med Samhalls verksamhet är en genial idé, men att den har förfuskats efter hand när mer vinstintresse och lönsamhetskrav kommit in i bilden. - Grunden för de här förändringarna som görs är ju ekonomiska besparingar,poängterar Ohly. Tillsammans med partikollegan Torbjörn Björlund, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott gästade han Samhalls fabrik i Emmaboda under tisdagen där han först fick träffa Samhalls distriktschef i Kalmar, Sven-Åke Wallin samt representanter för den lokala klubbstyrelsen på IF Metall Samhall. Och det blev en närmare timslång diskussion där Sven-Åke Wallin gav företagets syn på förändringarna.

Gav förklaring

- Jag har gett en förklaring till varför de här förändringarna görs och där jag påpekat att de som kommer ut på till exempel bemanningsjobb har lättare att nå målen som finns i Samhalls verksamhet, förklarar han. När det gäller arbetet med att hitta bemanningsjobb i Emmaboda pågår det en del diskussioner, bland annat med Emmaboda kommun, men i dagsläget är ingenting klart. - De flesta kommer att få börja arbeta i Nybro när vi stänger här den 31 januari och sedan får vi jobba vidare därifrån med att hitta bemanningsjobb till dem, förklarar han. Klubbordföranden på Samhall Mikael Nilsson, och tillika Lars Ohlys partikollega, Mikael Nilsson var nöjd över besöket: - Ja, Lars Ohly var den ende som nappade på att komma hit av de av de rikspolitiker skrev brev till. - Men varken från Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Sven-Otto Littorin har vi hört någonting, konstaterar han lite besviket. - Och jag tror att Lars Ohly efter besöket här förstår oss i vår upprördhet över hur det här har hanterats, menade han. - Det känns ju för övrigt rätt konstigt att vi anställda kämpar mot vårt eget företag, för att vi tycker att det är så bra att vi vill rädda det kvar, säger han och skakar lite på huvudet Håkan Bäcker, som arbetat på Samhall i sju år fick en pratstund med Lars Ohly i samband med dennes rundvandring och hade en hel del synpunkter att delge kring Samhall.

Oro för vännerna

- Det känns framför inte alls bra att inte veta vad som ska komma att hända med ens arbetskamrater i framtiden. Flera kommer sannolikt att bli utestängda från arbetsmarknaden nu, påpekar Håkan som även är frågande till resorna till Nybro. - Det hänger på ett par minuter om vi ska hinna med tåget hem. Annars blir vi stående kvar i ytterligare ett par timmar i Nybro. Vi jobbar till fyra på Samhall, sen ska en Flexbuss ta oss de 2,5 kilometerna därifrån till stationen och åtta minuter över fyra går tåget hem, säger han. Efter besöket på Samhall avslutade sedan Lars Ohly och hans följe dagen med ett öppet möte i Lindås Folkets Hus på kvällen som facket på Samhall och Vänsterpartiet gemensamt arrangerade, och, dit alla anställda på Samhall var inbjudna för att diskutera frågor kring Samhall, men där även arbetsmarknadspolitik i allmänhet stod på dagordningen.

Anders Karlsson, Östra Småland, 061213

Vänsterledare besökte Samhall

En uppgiven arbetsstyrka mötte Lars Ohly, partiledare för vänsterpartiet, när han under tisdagen besökte nedläggningsdrabbade Samhall.

Lars Ohlys besök inleddes med ett möte och rundvandring på Samhall. Deltog gjorde personalrepresentanter, fackliga företrädare, ledningsrepresentanter och lokala företrädare för Vänsterpartiet i Emmaboda. Med Ohly från Stockholm var också riksdagsman Torbjörn Björklund (V) som sitter i arbetsmarknadsutskottet. Ett flertal politiker hade bjudits in till mötet, bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt och Göran Persson, men ingen av dessa har svarat.- Jag är kritisk mot Samhalls ledning och beklagar att beslutet om nedläggning fattats. Hela idén kring Samhall förfuskas när vinstintresset får spela för stor roll, säger Ohly.Även Mikael Nilsson, facklig representant vid Samhall i Emmaboda, är mycket kritisk till hur ledningen hanterat nedläggningen.- Vi tycker inte att ledningen lyssnat på oss och vi får inga svar på de avgörande frågorna. Hittills har de sagt nej till att ta ett socialt ansvar. Men det är ledningen som fattat nedläggningsbeslutet och det är deras ansvar nu att hitta individanpassade lösningar. Det ansvaret ska vi se till att de tar, säger en upprörd Mikael Nilsson.Han anser också att ledningen tagit alltför stor ekonomisk hänsyn.- Officiellt heter det inte det, men i slutänden handlar det bara om pengar, säger han.Sven Åke Wallin, distriktschef för Samhall är av en annan mening.- Vi har lyssnat och vägt för och emot. Men jag kan förstå att personalen inte tycker det. Jag tror att det handlar om att det är svårt att acceptera ett negativt besked, säger han.


Fortsätter som arbetsgivare

- Syftet med nedläggningen av Samhall i Emmaboda är att personalen i stället ska komma ut i bemanningsjobb.Det innebär att Samhall fortfarande är arbetsgivare, men att den anställdes arbete är förlagt till något annat företag, som då blir uppdragsgivare. Hittills har det varit svårt att hitta sådana platser i Emmaboda. Därmed kommer de flesta att tvingas pendla till Samhalls anläggning i Nybro, något som många i personalen är oroliga över.- Det innebär både att vi får längre dagar, när vi måste lägga tid på pendlingen och ett ekonomiskt bakslag eftersom vi redan i dag har låga löner, säger Håkan Bäcker, en av de anställda.

"Större chans"

- Våra undersökningar visar att det är mycket större chans för Samhalls personal att få riktiga arbeten i det här systemet, och det är vårt uppdrag att se till. Vi kommer också att jobba med att hitta lösningar för dem som har speciella behov och till exempel inte klarar av att pendla. Efter mötet på Samhall fortsatte Ohly till ett öppet möte på Lindås Folkets hus tillsammans med IF Metall och vänsterpartiet. Emmabodabesöket avslutas med ett möte på onsdagsmorgonen med LO-distriktet i Emmaboda.

Åsa Brozén, Barometern, 061213

Lucia

I dag är de Luciadagen och Lucia kommer till oss med sin ljusförseda krona och sprider ljus och sång över oss här uppe i mörka norden. I Wikipedia kan man läsa b la följande om Lucia och den tradition som den innebär:

Luciafirandet är en tämligen unik svensk företeelse, som spritt sig från Västergötland till hela Sverige och under 1900-talet också till Åland och andra finlandssvenska områden i Finland och i någon mån även till Danmark Norge och bland svenskättade i USA. Lucia är ett latinskt namn som betyder den ljusa. Namnet kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.

Den ursprungliga Lucia var den unga kristna jungfrun som led martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse. Hon föddes cirka 283 i Syrakusa, Sicilien, och dog 304 i Syracusa, Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Guds moder gav henne dock ett par nya och ännu vackrare ögon. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen.

Redan under medeltiden finns uppgifter om firandet av julfastans ingång. På lucianatten slaktades julgrisen och man festade natten lång. Detta eftersom det på årets längsta natt var en hel del övernaturliga makter ute och härjade, och man därför gjorde bäst i att hålla sig vaken. Enligt den Julianska kalendern, som i Sverige och Finland gällde fram till 1753, hade lucianatten faktiskt blivit årets längsta natt.

Traditionen levde vidare in i 1600- och 1700-talets bondesamhälle. Firandet var vanligast på västkusten Man firade med mat och dryck och en av gårdens kvinnor kläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen tros komma från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein”, med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Lucia kan således ursprungligen ha varit identisk med Jesusbarnet.

Såväl Sankta Lucias helgondag 13 december som namnet på Lucifer, mörkrets herre som sägs vara särskilt aktiv den natten, och latinets ord för ljus, "lux", har på något sätt medverkat i traditionens framväxt och gett den dess unikt svenska former, men seden att högtidlighålla och kanske besvärja solens återkomst är givetvis äldre än kristendomen. Det röda sidenband som Lucia numera har om midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd, annars har väl den svenska luciagestalten egentligen mycket litet att göra med helgonet Lucia.

Skansen tog upp traditionen 1893 i Bollnässtugan, då mest som en gammal tradition värd att bevara. Det moderna luciafirandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga luciatåget. Seden fick därefter snabbt efterföljare över hela landet inte minst genom lokalpressens initiativ. Under åren 1973-1980 kröntes Sveriges lucia på Skansen, efter omröstning i Året Runt. Luciakröningen på Skansen har sedan fortsatt med andra samarbetspartner. Idag är formerna för hur ett så kallat traditionellt luciafirande ska gå till väldigt låsta. Detta visade sig genom reaktionerna på SVT:s Luciamorgon 2004, ett luciaprogram som anknöt till äldre folklig luciatradition. SVT och radions Ring P1 fick mottaga många klagomål om att de inte fick höra de vanliga luciasångerna och se de vanliga luciautstyrslarna.

Numera firas lucia på skolor, daghem, i föreningar och på många arbetsplatser. Många större städer utser genom omröstningar i lokaltidning stadens lucia. Den största årliga luciakonserten äger rum i Globen, där Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker spelar och sjunger. Detta luciatåg har bland annat blivit omnämnt i Guinness Rekordbok som världens största med över 1 200 medverkande.

måndag, december 11, 2006

Reflektioner av två händelser under helgen

Klockan 2.47 natten till söndag fick äntligen den svenska astronauten Christer Fuglesang börja sin resa ut i rymden och bli historisk som första svensken i rymden. Då lyfte rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center, Florida från jordens yta med mål den internationella rymdstationen ISS. Åtta sekunder efter uppskjutet var farten ungefär 160 kilometer i timmen. Efter 30 sekunder passerade rymdfärjan ljudvallen, då luftmotståndet är som starkast. Efter en minut åkte Discovery i cirka 1600 kilometer i timmen. Det är enorma krafter som sätts i gång under uppskjutet och varje projekt kostar enorma summor och frågan är om detta är värt och framför allt försvarbart. Jag är kluven till detta. Visst är det spännande med raketuppskjutningar och utforskning av rymden. Jag som är rymdintresserad vill veta allt om vad som finns där ute. Vi människor har ett behov av att utforska vår omgivning. Förr i tiden var de utforskningen av vår planet som lockade. Många upptäcktsresande utforskade jordens alla hörn av nyfikenhet men också tyvärr för att exploatera de ny upptäckta områdena på sina tillgångar. Vi människor har en förmåga att förstöra vår omvärld. Jag är rädd att detta kommer att ske i rymden med. Det är därför jag är tveksam till att upprätta permanenta baser t.ex. på månen. Besöka och utforska är helt okej, men sen ska vi bort därifrån.

Vårt hem är på jorden som i sin tur är en del av ett stort komplex kallad rymden. Vår primära uppgift måste vara att rädda vår egen planet från den undergång som vi människor är orsaken till med vår miljöfarliga verksamhet. Det som någon sa. Kan vi resa ut i rymden så kan vi även rädda vår planet och det håller jag med om.

Men uppskjutningen av Discovery var hur som helst en mäktig upplevelse. Att invänta starten var som att invänta det nya året på nyårsafton. Nedräkningen till take off syntes på TV rutan och sekunderna tickade bakåt mot starten. Discovery lyste vackert i den mörka bakgrunden där hon stod upprätt och inväntade start. Sen var klockan slagen och rymdfärjan lyfte med en eldkvast efter sig. Discovery drunknar i det starka orangea skenet och man ser snart bara en stor eldboll som avlägsnar sig från jordens yta. Uppskjutningen kunde ses från stora delar av Florida. En minut efter start fälls de två hjälpraketerna och de far iväg i varsin glödande båge mot natthimlen och nu flyger rymdfärjan på egen hand.

Aftonbladets Per Bjurman som var på plats sa följande om uppskjutningen:
– Det var så vackert. När klockan gick ner till noll blev det först ljust som på dagen. Några sekunder senare nådde ljudet hit och det dånade så att marken skakade och det kändes i bröstet. Det var otroligt. Det stockade sig i halsen. Efter någon minut såg rymdfärjan ut som en stjärna på himlen

Nu kommer Discovery att vara uppe till den 18 december då Discovery planeras landa ner på jorden igen.

Den andra händelsen var beskedet av att Chiles ex-diktator Augusto Pinochet har avlidit av en hjärtattack. Pinochet kom till makten genom en blodig militärrkup den 11 september 1973, då den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende Gossen störtades. Allende dödades vid ett samordnat angrepp av mark- och luftstridskrafter mot presidentpalatset La Moneda Pinochet kombinerade politisk diktatur med en marknadsekonomisk politik som utformades bland annat med hjälp av chilenska ekonomer utbildade vid universitetet i Chicago, de s.k. Chicago Boys.

I en folkomröstning 1988 förkastade chilenarna fortsatt styre av Pinochet, och demokratiska val med flera kandidater anordnades senare. Den 11 mars 1990 avslutades 17 år av militärdiktatur, då Pinochet efterträddes som president av den demokratiskt valde Patricio Aylwin
Den oberoende, statliga chilenskaValech-rapporten från 2004 kom fram till att ca 30 000 personer drabbats av förföljelsen, genom mord, tortyr eller politiska fängslanden. En mängd vänstersympatisörer, fackligt aktiva och regimkritiker, men även andra som råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, fängslades, torterades och försvann spårlöst. Massgravar har på senare år upptäckts i landet, vars offer kan spåras till diktaturåren. Högt uppsatta militärer, som medverkade i hanteringen, vittnade 2003 om att många offer flögs ut över Stilla Havet och kastades i havet för att undanröja alla spår av mord.

Han stod åtalad för människorätts brott och korruption men varje gång en rättegång skulle börja så inställdes den pga att Pinochet hänvisat till sin dåliga hälsa. Sen piggnade han till efter beslutet att inställa rättegången.

Nu när ex-diktatorn är död så är en mörk del av Chiles historia borta. Men minnena lever kvar och det är viktigt att rättsprocessen fortsätter för att de som mördats och torterats samt deras anhöriga får sin rättvisa.

lördag, december 09, 2006

Den Allsvenska familjen utökas 2008

I dag utökades antalet lag i allsvenska från 14 till 16 lag och det innebär att de blir 30 omgångar i stället för dagens 26. Förändringen sker till säsongen 2008 och det innebär att nästa års allsvenska åker bara det sista laget direkt ur medan de tre första lagen i superettan åker upp utan kval.

Jag tycker de är positivt att de blir fler lag i allsvenskan så att de blir fler matcher för de allsvenska lagen. Har alltid tyckt att 26 omgångar är alldeles för lite matchande. 30 omgångar tycker jag däremot är helt okej. Jag tror att Svensk fotboll utvecklas till de bättre om man får spela mera tävlingsmatcher.

2007 års allsvenska är ännu inte fastställt men man väntar med spänning på vilka Hammarby får möta i premiären.

Uppskjutning eller uppskjutet

I natt 02.47 svensk tid är de meningen att rymdfärjan Discovery ska lyfta från Kennedy Space Center, Florida USA. Ombord finns den svenske astronauten Christer Fuglesang som äntligen ska göra sin länge väntade rymdresa. Discovery skulle egentligen ha lyft natten till fredagen men blev uppskjutet pga dåligt väder.

Jag hoppas att Discovery blir uppskjuten på det riktiga sättet denna gång så de inte blir uppskjutet igen. Jag önskar dessutom rymdfärjan och dess besättning all lycka och en lycklig hemfärd den 18 december.

fredag, december 08, 2006

Lars Ohly till Emmaboda



På tisdag den 12 december kommer vår partiledare Lars Ohly till Emmaboda. Han anländer strax efter klockan 14 med tåget från Stockholm och ska därefter besöka Samhall, både ledningen och personalen. Anledningen är att de ska lägga ner Samhall här i Emmaboda och låta personalen ta jobb på bemaningsföretag i Emmaboda eller Nybro. Personalen har motsatt sig detta och vår ordförande tillika fackombud på Samhall Mikael Nilsson har kämpat med näbbar och klor för Samhalls personals bästa. Han skrev bl a till en del viktiga och berörda personer som t ex. den nye arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m), Göran Persson och Lars Ohly. Bara Lars Ohly har svarat på hans e-mail och inte nog med det. Han ville besöka oss också.

Efter Samhalls besöket så blir de mat med våra medlemmar på någon Pizzeria och efter de så kommer det att anordnas ett öppet möte i Lindås Folkets Hus klockan 1800 tillsammans med fack klubben IF Metall Samhall.

På morgonen den 13 december klockan 8.15 kommer Lars Ohly att träffa LO-distriktet sydost som har sitt kontor just här i Emmaboda. LO-distriktet består av Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Sen strax innan 10 så åker Lars Ohly tillbaka till Stockholm

torsdag, december 07, 2006

Skatteindrivare Littorin

Östra Smålands hade ett bra inlägg på sin ledarsida i dagens tidning som jag håller med om. Rolf Asmundsson skriver detta:

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tänker sätta stopp för möjligheten att betala in fack- och a-kasseavgift för 2007 innan årskiftet. De som haft råd skulle då kunnat dra nytta av avdragsrätten som gäller fram till den 31 december.

Nu förväntar vi oss att Littorin och högerregeringen med samma frenesi sätter stopp för företagens avdragsmöjlighet för avgifterna till arbetsgivarorganisationerna och sätter p för den förmögna överklassens avancerade skatteoperationer.

Rolf Asmundsson, Östra Småland, 061207

Stort bakslag för djurskyddet

Idag röstar den borgerliga riksdagsmajoriteten nej till skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning.- Regeringens beslut innebär ett stort bakslag för djurskyddet för närmare 1,5 miljon minkar som varje år föds upp i Sverige för att bli päls, säger vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson, som idag debatterar frågan i riksdagen.

Utredning efter utredning har visat att minknäringen inte uppfyller djurskyddslagens krav på att djur ska hållas i en god djurmiljö på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt. Därför har vänsterpartiet, tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet, föreslagit att minkar som föds upp för pälsproduktion ska kunna klättra, jaga, ha vatten att simma i och själva välja om de vill vara ensamma eller ha sällskap. Minkföretagen hävdar att det då inte blir ekonomiskt lönsamt att föda upp minkar. Om så blir fallet bör företagen få ekonomisk kompensation.

- Djurs välfärd och skydd ställs här mot ekonomi och näringspolitik. Om det skulle vara så att lönsamheten minskar inom minknäringen kan det aldrig vara ett godtagbart skäl för att låta den fortgå som idag. Vi behöver inte fler utredningar som visar att dagens minkuppfödning innebär djurplågeri och går stick i stäv med djurskyddslagstiftningen.- Sverige har varit ett gott föredöme när det gäller djuromsorg, men nu riskerar det att försämras kraftigt, konstaterar Wiwi-Anne Johansson

tisdag, december 05, 2006

Kommunfullmäktige

I gårdagens kommunfullmäktige sammanträde blev jag formellt vald till ledamot i Bildningsnämnden. Det var ju självklart väntat men de är ändå skönt att de är gjort. Alla valen till de olika nämnderna och styrelserna blev som valberedningen hade föreslagit. För vår del i vänsterparitet kan de vara på sin plats att upprepa vilka som kommer att representera vårt parti i de olika nämnderna de kommande fyra åren.

Kommunstyrelsen: Mickel Nilsson, ordinarie ledamot.
Socialnämnden: Hugo Grönlund, ordinarie och Daniel Niklasson ersättare
Bildningsnämnden: Nicke Grozdanovski ordinarie och Mikael Nilsson ersättare
Bygg och Miljönämnden: Lise Kroer ordinarie
Teknik och Fritidsnämnden: Ingen ordinarie men Daniel Niklasson är ersättare

Annars var självklart budgetdebatten den som dominerade kvällen. Socialdemokraternas och vårt budgetförslags antogs av fullmäktige men de borgerliga hade en del invändningar så klart. En av kvällens stora diskussioner var huruvida de är viktigt att kommunen ska bedriva städverksamhet eller kosthållning i egen regi. Där har jag min uppfattning klar. För mig är de viktigt att vår städpersonal är under kommunens tak. Dels för att då har vi själva kontroll över verksamheten och vi vet vad vi får av vår duktiga och kompetenta städpersonal som vi har i Emmaboda kommun. Därmed inte sagt att de som arbetar i olika städfirmor inte gör ett bra jobb.

Den andra knäckfrågan var bostadsbyggandet där den borgerliga oppositionen hade invändningar av att de inte byggts lägenheter på 12 år. Det kan man ha synpunkter på varför de inte byggs innan, för de är vi i behov av. Men jag kan tänka mig att de inte bara är kommunens som bestämmer om de ska byggas eller inte. Byggmarknaden har ju inte varit på topp alltid. Sen är det en process, det är inte bara o bygga hur som helst utan de ska ju utredas och beslutas var man ska bygga. Men vi vet i dag att de byggs nya lägenheter på två håll i Emmaboda så det är positivt. Fast de är viktigt att man bygger lägenheter för alla och inte bara dyra lyxlägenheter.

Det känns bra att den nya budgeten är i hamn nu. Det kommer att innebära ett lyft för Emmaboda kommuns verksamheter. Vi satsar på de nämnder som är mest behov av pengar nämligen Bildningsnämnden och Socialnämnden. Detta är helt i linje med vänsterpartiets slogan: Vänsterpartiet - Ett stenhårt parti som driver mjuka frågor

måndag, december 04, 2006

Sista Föreställningen

Förra söndagen den 26 november gavs den tionde och sista föreställningen av "I skenet från en glasugn" Den stora succén fullbordades med en som vanligt fullsatt salong.

Bilderna är från den föreställningen.















Gud Fader hälsar alla
välkommna till föreställningen














Två boxningsfighters som gör upp,
Socialdemokraten Franzén och kommunisten Röda Gapet














Pastorn och tillika domaren har
just gett sig själv segern i den verbala boxningsmatchen till övrigas förtret














Upprörda glasarbetare som är inte gillar det nya avtalet.














Bröd och Skådespel till folket ges av
Åfors Musikkår, Åfors GoIF
och Konsumbiträdet















Åfors Musikkår berättar att hela världen älskade tonerna av Åfors Musikkår, precis vad hans farfar hade sagt.

söndag, december 03, 2006

Allsbocupen 2006

Grupp A (Matchtid 15 min)

Bodabruk GoIF - Vissefjärda GIF 2-2
Skruvs IF - Emmaboda IS 0-3

Madesjö IF - Vissefjärda GIF 1-2
Skruvs IF - Bodabruk GoIF 3-2

Emmaboda IS - Madesjö IF 1-0
Vissefjärda GIF - Skruvs IF 2-0

Bodabruk GoIF - Emmaboda IS 1-2
Madesjö IF - Skruvs IF 10-0

Emmaboda IS - Vissefjärda GIF 5-2
Bodabruk GoIF - Madesjö IF 0-5

Tabell:
Emmaboda IS 4 4 0 0 11-3 12p
Vissefjärda GIF 4 2 1 1 8-8 7p
------------------------------
Madesjö IF 4 2 0 2 16-3 6p
Skruvs IF 4 1 0 3 3-17 3p
Bodabruk GoIF 4 0 1 3 5-12 1p

Grupp B (Matchtid 15min)

Långasjö GoIF - Örsjö IF 2-1
Lindås BK - Orrefors IF 3-2

Johansfors IF - Örsjö IF 2-1
Lindås BK - Långasjö GoIF 3-0

Orrefors IF - Johansfors IF 2-0
Örsjö IF - Lindås BK 1-4

Långasjö GoIF - Orrefors IF 0-4
Johansfors IF - Lindås BK 1-4

Orrefors IF - Örsjö IF 4-1
Långasjö GoIF - Johansfors IF 3-4

Tabell:

Lindås BK 4 4 0 0 14-4 12p
Orrefors IF4 3 0 1 12-4 9p
--------------------------------------
Johansfors IF 4 2 0 2 7-10 6p
Långasjö GoIF 4 1 0 3 5-12 3p
Örsjö IF 4 0 0 4 4-12 0p

SEMIFINALER:

Emmaboda IS - Orrefors IF 3-2 efter golden goal, 2-2 vid full tid
Lindås BK - Vissefjärda GIF 5-3

Match om tredje pris

Orrefors IF - Vissefjärda GIF 3-7

FINAL ( 2x10 min)
Emmaboda IS - Lindås BK 1-4 (0-3)

1:a Advent

I dag är de första advent och nedräkning till Julen har börjat på allvar. Men vad innebär första advent?

Om detta kan man läsa i Wikipedia:

Första advent, fjärde söndagen före juldagen och första dagen i kyrkoåret, egentligen Första söndagen i Advent.
Första advent är en traditionellt sett stor kyrkogångsdag. Önskemålen om förnyelse av gudstjänsten är på de flesta håll sparsamma, och särskilt psalmvalet är svårt att förändra. En adventsgudstjänst utan Bereden väg för Herran och Hosianna förekommer sällan.
Denna dag tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Seden är dock inte så gammal i Sverige, inte förrän på 1930-talet blev ljusstaken med fyra ljus vanlig i de svenska hemmen. Levande ljus har däremot alltid varit en viktig del av julen. De få levande ljus man tillverkade i allmogehemmen sparades till julen. Under årets mörka tid fick man i övrigt nöja sig med att försöka se något i skenet från den öppna spisen.
Elektriska adventsljusstakar i fönstren får hela Sveriges utseende att ändras "över en natt" vid just första advent. Numera förekommer det dock på många håll att de tas fram redan på fredagskvällen eller ännu tidigare i november. Dessa elektriska adventsljusstakar har för övrigt sju ljus, emedan det endast finns fyra adventssöndagar

lördag, december 02, 2006

Vilka sötnosar
















Tornado och Rambo som valpar















Här är de Rambo och Tornado ett år gamla.















Två medlemmar från gruppen The Poodels

Tornado med röd halsband och Rambo med svart















Sommaren 2006