fredag, september 29, 2006

Självstudier

I morgon har en vecka gått i min karriär som skådespelare eller vad man nu ska kalla mig. Roligt är de i alla fall och de är inget jag ångrar. Vi har repat varje dag denna vecka och jag var med alla dagar utom i tisdags då vi i partiet hade styrelse möte. I dag har vi dock ledig för självstudier och de ska jag utnyttja lite senare i eftermiddag för att lära in replikerna och känna samhörighet med mina roller.

Ska jag vara ärlig har jag haft tankar på teater innan. Jag har alltid tyckt det verkar vara kul att spela ut på scen, att leva ut sin roll. Men de som har hindrat mig innan är mitt mod. Jag har ofta skyllt det på tidsbrist och de är väl sant i och för sig för de tar sin lilla del av fritiden, men den är bra på att skylla på ibland. Den verkliga orsaken är modet. Att våga ställa sig på scen och agera. Det krävs mod till en början. Det är en barriär man måste ta sig igenom men gör man det så är de rena motorvägen fram till glädjen att kunna stå på scenen. Att man bemästrar den konsten. Jag har fått förmånen att fått börja den resan nu och det känns väldigt bra. Vi är en underbar sammansvetsad grupp som ingår i föreställningen. Vi har nära till skratt, vi stöttar varandra och vi arbetar bra ihop. De allra flesta är från Åfors med omnejd, så många känner varandra sen tidigare. Därför är det väldigt kul och se dessa personer i sina roller. Vår regissör Dan stöttar oss och är bra läromästare, så vi lär oss mycket varje gång. Dessutom de vi tar med oss från teatervärlden tar vi också med oss ut i vardagen.

I dag ska jag alltså träna hemma på mina repliker. Jag har fått prova rollerna på golvet under veckan och vet och känner hur de funkar. Det gäller att finputsa de olika detaljerna som rörelser och röst så att de passar och känns naturliga med rollen. Vi har några veckor kvar till premiären den 11 november så resan dit är fortfarande lång men jag kan lova att jag njuter varje dag fram till dess. Vi kommer att ge några sjuhelsikes föreställningar och vi kommer att ge järnet med många skratt till publiken, men också en inblick i Åfors glasbrukssamhälles historia. Porträttera personer som har levt och verkat här på orten, olika företeelser som kampen mellan bruksägarna och fackföreningarna, från 1876 då bruket bildades och Åfors fram till i dag. Det är en spännande historia som väcker tanke och intresse.

torsdag, september 28, 2006

Mäns våld mot kvinnor

Många kvinnor i vårt land lever i daglig skräck. En skräck som är relaterad till den man en gång har valt att leva med. En som har lovat älska henne i nöd och lust antingen i kyrkan eller till vardags. Denna ”kärlek” har successivt övergått till terror där smekningarna på kinden har utbytts mot slag på käken. I samtliga fall leder våldet till döden för man kan dö på många olika sätt. Döden den fysiska som gör att kroppen slutar leva eller den själsliga döden som innebär att man lever fysiskt men personligheten är död. Man sluter sig och slutar leva.

Förra året anmäldes närmare 23 000 fall av kvinnomisshandel och 69 fall av dödligt våld mot kvinnor och 2 631 våldtäkter (BRÅ). Ett hiskeligt antal fall, men de värsta är mörkertalet. Endast 20 - 25 procent av allt våld mot kvinnor anmäls till polisen. I verkligheten misshandlas närmare 10 kvinnor i timmen och våldtas en kvinna i timmen i Sverige idag. Under år 2005 polisanmäldes 2 152 fall av grov kvinnofridskränkning. I denna brottsrubricering ingår flera brott, såsom misshandel, ofredande och hemfridsbrott.

År 2005 polisanmäldes 11 711 sexualbrott. Ungefär en tredjedel gällde våldtäkt, vilket var en ökning med 32 %. Den stora ökningen kan sannolikt förklaras av en lagändring som trädde i kraft den 1 april 2005. Lagändringen innebär att vissa gärningar, som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande, nu bedöms som våldtäkt.(ROKS)

Orsaken till mäns våld mot kvinnor är många. Allt från Makt, kontroll, svartsjuka, osäkerhet hos mannen, missbruk mm. Men vad än orsaken är de alltid förövarens fel aldrig offret.

Alla måste på alla sätt förebygga och skydda de utsatta kvinnorna. Vänsterpartiet har många förslag och insatser på hur man ska kunna göra detta

-Krafttag mot mäns våld mot kvinnor och barn


Men de är inget lätt problem men vi måste med alla krafter bekämpa männens våld mot kvinnor. För de handlar om att rädda liv.

Jag såg på en intervju i Go morron Sverige i morse med Yvonne som blev svårt brännskadad efter de att hennes sambo hällt bensin över henne och hennes lille son. Hennes berättelse är en skakande skildring. Den kan ni läsa här:

- Yvonnes berättelse


Man blir berörd och man blir väldigt ledsen. Att människor kan va så grymma mot varandra. Ingen människa ska behöva leva i skräck men vi har en lång väg att gå innan den drömmen blir verklighet.

28 september

Idag är de 28 september, en svart dag. Dels förliste Estonia idag för 12 år sen och de var en oerhört traumatisk händelse med över 850 omkomna. Jag hade ingen personlig anknytning till förlisningen utan man led med alla som omkom och dess anhöriga. Däremot ett år senare 28 september, 1995 så omkom en av mina vänner och tillika granne i en trafikolycka här i Emmaboda. Horst Karlsson hette han och var ett år äldre än mig. Vi umgicks en hel del och hans död skapade ett tomrum. Vill på detta sätt hedra honom och alla de som dog i Estonia.

Vila i frid…

tisdag, september 26, 2006

AIK- Hammarby 0-2

Bajen slog AIK på bortaplan i gårdagens Stockholms derby med 0-2 efter samma siffror i halvtid. Båda målen gjordes av Sebastián Eguren. Samme Eguren som jag nämnde i inför artikel kunde vara skillnaden mellan vinst och förlust. Så rätt jag hade. Men hela Hammarby gjorde en stormatch i går. Man spelade stundtals ut AIK med ett aggressivt, högt tempo och ett fantasifullt passningsspel. Bajen stressade AIK över hela planen och gav dem ingen ro att etablera ett eget spel. Redan från avspark visade man var skåpet ska stå. Efter tre minuter kom 1-0 då Sebastián Eguren nickade in bollen i mål efter en hörna slagen av Jeffery Aubynn. AIK målvakt Daniel Örlund totalmissade bollen och det var en smal sak för Eguren att sätta dit bollen. Hammarby fortsatte aggressivt, tre gula kort för Hammarby på 10 minuter. Målchanserna kom i jämn ström och AIK hade fullt sjå att freda målet. Sebastian Eguren och Petur Marteinsson vann i princip varenda närkamp på mittplan. Max von Schlebrügge sköt en frispark där Daniel Örlund revanscherade sig och gjorde en fin räddning på. Fler skott mot Örlund kom bl.a. från Fredrik Stoor som testade AIK målvakten. AIK: s första chans kom i minut 22 när Wilton Figureido sköt via Sebastian Eguren ut till en hörna, och bara fem minuter senare fick Milan Burgic en jättemöjlighet, men missbedömde bollen och hur fri han var och chansen gick honom om intet. Efter 33 minuter hittar Petter Furuseth Olsen med ett fint pass Pablo Pinones-Arce som lirar vidare till Eguren som skjuter bollen stolpe in och 2-0 var ett faktum. Slutet av halvleken blir lite lugnare med ett lägre tempo och AIK fick mer att säga till om men man skapade inte några större chanser utan Hammarby kontrollerade matchen.

Andra halvlek startade som den första. Tempot och aggressiviteten var tillbaka hos de grönvita spelarna. Man radar upp chanser mot AIK målet. Pablo Pinones-Arce kommer fri mot Örlund som räddar. Paulinho får en bra chans på returen men skottet går till hörna, Paulinho får en bra chans på returen men skottet går till hörna. En minut senare kommer Paulinho helt fri med AIK: s målvakt men det går lite för långsamt och avslutningen är ingen höjdare, rakt på Örlund, och två minuter efter det så får Pinones-Arce en jättechans, men skottet går över. Hammarby dominerade stort resten av halvleken och bara en gång hettade till för Ante Covic när han totalmissade en utboxning och Berndt Hulsker nickade bollen i stolpen. Stundtals såg de ut som de var Hammarby som jagade guld och AIK var ur form. Resten av halvleken spelar Hammarby i princip bara av matchen, ett par halvchanser från båda håll men inget som oroar och tre välförtjänta poäng hem till Södermalm. Man brukar sitta på helspänn när man kollar på Stockholms derbyn men igår var man så lugn man kan vara. Det kändes säkert på plan, även om man aldrig kan vara säker i idrottens värld.

Hela laget förtjänar beröm igår. Jag ska inte nämna någon utan ska hylla kollektivet. Man gör en kanonmatch från avspark till slutsignal. Precis den glöd och energi som kännetecknar ett Hammarby i högform. Men de är typiskt Hammarby att man inte vet vad man har laget. Den gamla klychan "Det svänger om Bajen" håller än i dag. Men faktum är att man har spelat bra de senaste matcherna utan ha marginalerna på sin sida. Igår kväll hade man allt det positiva med sig och då är de inget lag som rår på Hammarby. Nu hoppas jag att de rider på denna framgångsvåg resten av serien. Närmast väntar Malmö FF hemma på Söderstadion.


MATCHFAKTA:

AIK-Hammarby 0-2 (0-2)
0-1 Sebastian Eguren (4),
0-2 Sebastian Eguren (33).

Varningar
AIK: Markus Jonsson, Nicklas Carlsson.
Hammarby: Max von Schlebrügge, Jeffrey Aubynn, David Johansson, Pablo Pinones-Arce.

Domare: Stefan Johannesson, Stockholm.
Publik: 29 117.

Inför AIK- Hammarby IF














Idag åker Hammarby norrut till Råsunda för match mot AIK i en intressant Stockholm derby. Ett Hammarby som haft det tungt och jobbigt på sistone. Flytet från våras är som bortblåst och numera får man kämpa för varje mål och poäng. Men spelet är stundtals hyfsat bra, men så kommer något tungt baklänges mål och efter det sprids osäkerheten återigen i laget. Vi måste få igång vinnarskallen igen. Orsaken till den tunga hösten är skador, avstängningar och de efterdyningar från derbyskandalen mot Djurgården i slutet av augusti. När de gäller skadorna är de positiva tongångar i Hammarby lägret. Max von Schlebrügge och Louay Chanko är tillbaka i full träning, och båda är tillgängliga för spel i derbyt mot AIK. I den senaste matchen mot Göteborg skadade Klebèr Saarenpää höftböjarmuskeln, men det är troligen inte någon allvarligare skada men han blir borta några matcher. Både Jeffrey Aubynn och Sebastian Eguren är tillbaka efter sina avstängningar, dock är Erkan Zengin avstängd efter sin onödiga utvisning senast mot Blåvitt. Det gäller för våra grön-vita hjältar att spela med hjärtat att få lite teamspirit i blodet. Ante Covic är förmodligen tillbaka i målet efter att ha blivit petad mot Göteborg då Benny Lekström hoppade in. Skönt att se mittfältaren Sebastian Eguren tillbaka, han har blivit en av mina favoriter under hösten för sin inställning att alltid ge 120 %. Eguren kan vara skillnaden idag mellan förlust och seger. På topp lär Paulinho och Pablo Piñones Arce spela. Två luriga spelare som man inte riktigt vet var man har, men om inte ett stockholmsderby kan få blodet i svallning är de inget som kan få de.. Pablo Piñones Arce gjorde sin bästa match på länge sist mot Göteborg med b la två mål Alla i Hammarby måste spela på topp för de är ingen lätt match i kväll.

AIK är i strålande form och den formsvacka alla experter har talat som skulle komma om har inte infunnit sig ännu utan AIK med Rikard Norling vid rodret har gått från klarhet till klarhet. Man har bara två förluster på 19 matcher i serien, varav en av de kom på Söderstadion i våras, förlust med 0-2. Man toppar Allsvenskan med 39 poäng, tre mer än tvåan Elfsborg. Man har spelat stabilt genom hela säsongen och hemma på Råsunda är man fortfarande obesegrade i år. Laget är i det närmaste intakt, till skillnad mot Hammarby, så konkurrensen är stort hos gnagarna. Spelare att hålla ögonen på är anfallaren Wilton Figueiredo som har gjort nio mål och de är bäst i gnaget, mittfältaren Daniel Tjärnström målvakten Daniel Örlund som har gjort precis som övriga spelare en kanonsäsong. AIK har genom åren vunnit 10 SM-guld, den första kom 1900 och den senaste kom 1998. Svenska cupen har man vunnit sju gånger, den första kom 1949 och den senaste 1999.

I kväll är all favoritskap hos AIK, Hammarby slår ur underläge och de kan passa bra tycker jag. Bajen kan spela så avslappnat man kan när de handlar om ett derby. Allt och vinna och inget att förlora förutom en derbymatch och de är väl nog så tufft att förlora. Men jag hoppas att laget pumpar i sig all positiv tänkande man kan inför matchen och att laget känner att man kan vara med och stjälpa gnagarna i deras kamp om SM-guldet och så får vi innerligt hoppas att publiken håller sig i lugna ikväll hur än matchen slutar. Det känns som en självklarhet men tyvärr är de inte det i dessa dagar. Hoppas Hammarbys heder kan återupprättas i kväll med en seger över AIK. Jag tror, Jag hoppas ,jag längtar


Tips: 1-2

söndag, september 24, 2006

Politik och teater

I dag var dag 2 i min teater karriär. Men liksom igår så kom jag senare pga nattjobb. Kl. 13.30 anlände jag till teaterlokalen som är Åfors Folkets Hus. Det är där vi håller till och repeterar. I dag började vi agera våra roller på golvet. Fast min roll hann vi inte med i dag, men trots de så fick jag hoppa in som stand bye på slutet och för första gången sen 1999 stod jag på scen och agerade och då var de när jag läste till förskollärare och hade Drama i tio veckor. Jag hade bara en replik att förmedla men den förmedlar man med känsla och passion så att de som lyssnar ska glömma alla sina övriga tankar och fokusera på aktörerna på scen. Dit har jag väl inte kommit än :-) Men de var jättekul tycker jag. Min ordinarie roll kommer i morgon kväll, då ska jag ha hunnit sätta in mig i mina repliker och fått smak på min roll. Jag lovar att jag ska gestalta min roll med inlevelse. Jag känner verkligen för den rollen. När vi läste upp manuset igår och jag tilldelades min roll så kände jag direkt att det var en roll för mig. Rollen är som jag skrev redan i går en som ska vara en symbol för musikkåren som verkade förr i Åfors.

Jag har en del positiva förväntningar för min egen personliga del av teaterscenen, som jag vill ta med mig ut i livet. Jag har ju genom åren haft svårt att tala inför publik. Detta har släppt defentivt den senaste tiden och under valrörelsen, då jag har både talat på torget och varit med i debatter. Även i dag när man agerade på golvet så kändes de bra, trots alla blickar som tittade på mig. Jag kunde utan att stocka på rösten förmedla min replik. Detta kände jag redan när jag höll tal på torget och under debatten hos Bosniska föreningen. Sista är ju när de blir föreställning inför publik då man är utklädd, sminkad och har strålkastaren på sig. Då lär man ha rampfeber och gummiknän, men jag längtar faktiskt dit. Ska bli en utmaning som heter duga och jag känner redan att det kommer jag klara av. Denna känsla ska jag ta med mig in till fullmäktige, nämnder och i andra politiska sammanhang, då jag inte kommer att vara tyst. Är man rädd att yttra sig ska man helst inte sitta i fullmäktige eller i någon nämnd. Ingen mening att sitta tyst i fyra år, det är inte de väljarna har röstat på. Väljarna vill ha en aktiv politiker och det är en sådan jag ska vara i alla sammanhang. Jag anser att rädslan jag hade att tala inför grupp är död och begraven. Nu är de bara kul och stimulerande och de känns hur bra som helst. Självförtroendet är på topp.

Annars har jag haft en intensiv vecka bakom mig. Har jobbat fem nätter och haft som bekant en del att stå i vid sidan om. Man känner sig rätt så sliten just nu, men samtidigt känns de rätt så bra trots valförlusten på riksnivå. Vi fick ju trots allt en framgång i kommunen och efter att ha smält den i en vecka så är man ivrig att komma igång med förhandlingarna. Vi har beslutat under den gångna veckan att söka samarbete med i första hand socialdemokraterna och jag ser fram emot samtalen med representanter för (S). Men först ska vi ha möte på tisdag för att lägga upp våra riktlinjer inför dessa förhandlingar. Det blir en spännande tid framöver med både politik och teater.

lördag, september 23, 2006

Nu måste vi agera

Sverigedemokraterna har haft framgångar i kommunvalen runt om i vårt land. Man har ökat och tagit mandat i många av Sveriges kommuner, speciellt i södra Sverige. Man har rönt framgångar i Kalmar län med. Man har fått mandat i några kommuner som t ex Kalmar, Mörbylånga och Oskarshamn. I Emmaboda var de bara 14 röster ifrån ett mandat utan att ens ställa upp i kommunvalet. Man fick 86 röster i kommunvalet och 185 röster i riksdagsvalet. Det är en hög siffra i en kommun som Emmaboda. Jag har hävdat tidigare att vi är lycklig lottade i kommunen som sluppit dessa Sverigedemokrater som organisation. Men jag var naiv och underskattade folket. Passar vi inte oss har även vi i nästa val en organiserad Sverigedemokratisk lista i kommunvalet och de kan då med stor risk komma in i fullmäktige. Sen kan jag inte förstå hur man kan rösta på ett parti som inte ens ställer upp i kommunen. Det är en skrämmande utveckling som måste tas på allvar.

Det är en av den blivande majoritetens stora uppgifter att motarbeta dessa krafter. Självklart ska oppositionen i kommunen också hänga på tåget. Jag är inte av åsikt att man ska nonchalera de. Den politiken har prövats och med resultat att de ökar istället. Vill de ha debatt ska de få de, för den debatten vinner vi med hästlängder. Vi som står på mångkulturens sida måste visa alternativet istället för deras enkla retorik. Vi måste hela tiden tala om alla människors lika värde, vi måste stå upp för våra invandrade kamrater och vänner. Vi måste våga prata om Integration och flyktingpolitik utifrån en positiv synvinkel. Vi måste tala om det mångkulturella samhällets fördelar som innebär att människor med olika bakgrund möts och byter erfarenheter och kunskap. Ingen får bryta mot lagen, inte ens invandrare eller svenskar. Brott som har kulturaspekt ska självklart beivras. Alla har vi en lagens ram som vi måste hålla oss inom, men inom denna ram ska man uppmuntra för olika kulturella egenheter. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap. Det är så vi vill se Sverige och Emmaboda kommun.

Teater

Så har karriären i teatervärlden startad för min del. I dag träffades vi som ska spela och de andra inblandade i denna pjäs för första gången. Jag var dock inte med hela tiden pga jag jobbade i natt. De andra började klockan 10 och jag var där strax efter jag vaknat och duschat och gett mig iväg och då hade klockan hunnit bli strax efter1300. Vi läste genom manuset och min roll blev en hel musikkår som verkade i Åfors förr i tiden. Jag ska ha en trumma på magen som en symbol för musikåren och visa musikkårens betydelse för en bruksort som Åfors. Åfors ligger i norra delen av Emmaboda kommun och teatern ska handla om Åfors historia sett ur glasbrukets betydelse för invånarna från dåtid till nutid. Det är en kort men intensiv roll föreställningen och de passar mig utmärkt eftersom de kommer bli en intensiv tid fram till premiären den 11 november. Jag kan inte vara med i alla tillfällen som vi ska träffas, eftersom vi ska ha dagliga träffar i fortsättningen. Man har ju andra åtagande att sköta men de ska bli jättekul att pröva på teaterlivet och de kommer att bli en stor erfarenhet i mitt liv och någonting man kommer att minnas tillbaka med glädje i framtiden. Nästa träff är i morgon. Nu kör vi :-)

Pressmedelande










Vänsterpartiet vill genom detta pressmeddelande göra följande uttalande!

För att inga spekulationer ska råda om vad vi står i den uppkomna situationen efter valet till kommunfullmäktige. Vårt ansvar är för det första att företräda våra väljare och alla kommuninvånare, ett samarbete med högeralliansen är därför väldigt svårt att se om inte rent av omöjligt! Vår skyldighet är att föra vår vänsterpolitik det vi gått till val på så bra vi kan. Då ser vi givetvis möjligheterna att göra detta genom ett fördjupat samarbete med Socialdemokraterna som större än med allianspartierna som i allt för många och avgörande frågor står långt från oss. Men vi vill understryka vilket är viktigt det blir inget passivt stöd till socialdemokratisk politik däremot ett samarbete där vi tillsammans bildar en majoritet för att tillsammans verka för kommunens och dess invånares bästa med ömsesidig respekt för varandra. Båda våra partier har rötterna i arbetarrörelsen. Vi ska på tisdag ha vårt styrelsemöte därefter kommer vi inleda samtal med Socialdemokraterna som vi i första hand söker ett samarbete med.


Vänsterpartiet, Emmabodas styrelse 060921

fredag, september 22, 2006

BREAKING NEWS

Vänsterpartiets i Emmaboda styrelse beslöt i går kväll att inleda förhandlingar om ett ömsesidigt brett samarbete med Socialdemokraterna i Emmaboda kommun de kommande fyra åren. Mer info kommer senare.

Vänsterpartiets representanter i Emmaboda kommunfullmäktige under de kommande fyra åren är:

Ordinarie:
Hugo Grönlund
Nicke Grozdanovski

Ersättare:
Mikael Nilsson
Lise Kroer

Hammarby- Göteborg 3-3

I en målrik match på Söderstadion i går mellan Hammarby och Göteborg slutade 3-3 efter de att Hammarby gjort två självmål. En tung poäng tapp i kampen om Royal League. Matchen inleddes med att Hammarby tog kommandot i matchen. Mycket av det offensiva spelet förlades till kanterna, eller via längre uppspel på forwardparet Paulinho och Pablo Piñones-Arce. Innermittfältare var nämligen Eric Fischbein och Pétur Marteinsson, vilket inte är de mest offensivt lagda. Inte desto mindre fungerade spelet för hemmalaget. Farligast blev det när Erkan Zengin frispelades av Pinones-Arce men skottet gick utanför, den borde Erkan åtminstone ha fått på mål. Hammarby skapade par halvchanser och var nära ett ledningsmål när lite överraskande Göteborg tar ledningen när Marcus Berg i den 27e minuten gick upp och nickade in Niclas Alexanderssons inlägg till 1-0. José Monteiro som återigen bildade mittbackspar med David Johansson tappade markeringen och Benny Lekström var chanslös i målet. Efter de höjer Hammarby tempot ytterligare och skapar ett tryck mot Göteborgsmålet. Nio minuter senare är Fredrik Stoor framme och fick med sig bollen efter en kontring och sköt ett skott som tog på en Göteborgsback och ställde Bengt Andersson i målet och 1-1 var ett faktum. Fem minuter senare slog ännu en formstark bajare till. Erkan Zengin dribblar med Magnus Johansson på vänsterbacken, och efter lite flipperspel går bollen fram till Pablo Pinones-Arce som behärskat placerar in 2-1 till hemmalaget och helt plötsligt hade Hammarby vänt matchen till sin fördel. 2-1 var rättvist i halvtid, Hammarby var det något bättre laget

Andra halvlek inleder Göteborg piggast och de såg stundtals virigt ut i Hammarby försvaret. Benny Lekström i målet som för dagen hade petat Ante Covic hade besvär med Göteborgs inlägg som han gång på gång hade svårt att greppa bollarna. På en hörna i den 54 minuten händer de som var väntat. Efter en IFK Göteborg hörna som Benny Lekström agerat väldigt tveksamt på skjuter Tomas Olsson in 2-2. Petur Marteinsson står på linjen och borde enligt mig ha kunnat göra betydligt bättre ifrån sig än han gjorde då bollen näst intill går rakt på honom, men han nickar den istället i eget mål. Men Hammarby visar lite uns moral när man återigen tar tag i taktpinnen och anfaller. Nio minuter senare kommer 3-2 till Hammarby då Zengin nickar fram bollen till Pinones Arce som i misstänkt offsideläge får in bollen i mål, hans andra för kvällen. Efter de så dör Hammarbys anfallsspel på ett märkligt sätt. Göteborg skapar några farliga halvchanser. Klebér Saarenpää tvingas utgå med en skada (vilken överraskning!) och ersätts utav Gunnar Gunnarsson. IFK byter in José Schaffer och Gustaf Svensson och satsar på en 3-4-3 uppställning. Hammarby ser helt slutkörda ut ju mer matchen lider mot sitt slut, man försöker kämpa men de fungerar inte. I den 87: e minuten blev Fredrik Stoor olycklig siste man på bollen efter en IFK-hörna. Med skallen styrde han in gästernas kvittering, och trots tappert försök lyckades inte Bajen ta ledningen igen. Piñones-Arce var dock riktigt nära. Ett lågt inlägg från Eric Fischbein nådde anfallarens fötter och rullade mot IFK-målet, men Bengt Andersson hann precis ner och fick ett par fingertoppar på bollen. Vi fick innan slutsignalen se ett rött kort med när Erkan Zengin puttade omkull Blåvitts José Schaffer och domare Martin Hansson visar upp det röda kortet som betyder utvisning för Zengin och avstängning i nästa match som är derbyt mot AIK.

Poäng mot Blåvitt som krossade alla tankar och drömmar om guld och nu gäller de att kämpa för minst en fjärdeplats och därmed en Royal League plats de återstående sju matcherna. Hammarby gör en bra insats, problemet är att man faller ur matchen och det är då man märker att självförtroendet inte är på topp för tillfället. Målskyttet är de inget fel på sex mål på tre matcher är vad man kan begära, men de är i försvaret de läcker. Vi måste stabilisera
backlinjen, men de är tyvärr så med alla dessa skador och avstängningar som uppkommit under hösten. Nu gäller de att ta tag i detta och ge AIK en besvärlig match på Råsunda. Derbyt spelas nästa tisdag och de vore skönt att vinna den matchen.


MATCHFAKTA:

HAMMARBY IF- IFK GÖTEBORG 3-3 (2-1)
0-1 Marcus Berg (25),
1-1 Fredrik Stoor (36),
2-1 Pablo Pinones-Arce (41),
2-2 Thomas Olsson (54),
3-2 Pablo Pinones-Arce (63),
3-3 självmål (87).

Utvisningar,
Hammarby: Erkan Zengin (90).
Varningar,
Hammarby: Eric Fischbein.
IFK Göteborg: Alejandro Lago.

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.
Publik: 9 812.

Höstdagsjämning

I natt kl 0500 passerar solen jordens ekvator och dag och natt är lika långa. Efter de blir dagarna kortare och nätterna längre för varje dag som går ända fram till Vintersolståndet 22 december då solen är som längst söderut och dagen som kortats. Sen vänder solen åter sin väg norrut igen. Vi går alltså mot mörkare tider nu och vintern är på väg.

torsdag, september 21, 2006

Slutligt valresultat

Så var valet sluträknat för Emmaboda kommuns del och valresultatet från valnatten är det som gäller. Det innebär att vi i Vänsterpartiet behåller våra två mandat och får därmed inflytande i Emmaboda kommun.

Det slutliga resultatet ser ni här:

  • Valresultat, Emmaboda kommun

  • I detta blåa högerval är vi nöjda med resultat med valets utgång i kommunen. Trots att vi minskade procentuellt vilket vi självklart inte är nöjda med får ju ändå inflytande för att bedriva vänsterpolitik i Emmaboda kommun. I kväll har vi ett möte för att diskutera framtiden och det känns stimulerande att åka dit. Sen har några ungdomar påbörjat arbete med att starta en Ung Vänster klubb i Emmaboda och de känns väldigt spännnade att följa resultatet av detta. Trots att vi gick bakåt procentuellt har vi alltså positiva signaler härifrån Emmaboda. Nu gäller de bara att vara ödmjuk och förvalta detta förtroende på bästa sätt så ska vi göra ett bra politiskt arbete i Emmaboda de kommande fyra åren.

    Nu kommer oenigheten

    Det har inte gått ens en vecka och nu börjar oenigheten inom alliansen att sjuda. När ministerposterna ska tillsättas har man redan börjat ha interna motsättningar. Den blivande statsministen Fredrik Reinfeldt håller i taktpinnen. Han är pappa till alliansen och hans parti är större än de tre övriga tillsammans. Det kommer han naturligtvis att utnyttja. Den nye finansministern kommer förmodligen att bli en av dessa moderater. En tung post som kommer mer än något annat att märkas i folkets vardag. Centerns partiledare Maud Olofsson kräver att varannan kvinna ska vara minister och Folkpartiet hakar på. Reinfeldt vill inte riktigt stödja de förslaget. Kommer de andra att acceptera moderater som både statsminister och finansminister och vem kommer att bli utrikesminister, socialminister eller skolminister, När de gäller de sistnämnda så fasar man ju för att Jan Björklund kommer att vara skolminister, i allfall är de något som folkpartier suktar efter. Göran Hägglund (kd) flaggar för Socialminister och då är vårdnadsbidraget snart här och blir Maud Olofsson näringsminister har vi snart konflikter med facket och med arbetarna om hon vill ha genom sänkta tryggheter i anställningen för ungdomar, att lönen ska baseras på företagets vinster, att man accepterar låglönearbeten i Sverige från personer som normalt bor utomlands. Vi får se hur länge den blivande regeringen får ha smekmånad av väljarna innan folket börjar vända dem ryggen.

    Ja de blir intressant att följa detta och det gäller att bevaka varje steg den blivande regeringen tar. Ett sånt steg är att helt plötsligt ändra på arbetslöshetssiffran. Tidigare har moderaterna hävdat att 1,5 miljoner människor står utan arbete. I måndagens Agenda på SVT så gav Fredrik Reinfeldt besked att det behövs "runt 300 000 jobb" för att nå full sysselsättning i Sverige. Samme Fredrik Reinfeldt som talat om ett "utanförskap" på 1,5 miljoner, som "inte går till jobbet en vanlig dag", har dagen efter valet strukit 1,2 miljoner människor från sin nya statistik. När man väl är i makten kan man ändra sig tydligen.

    onsdag, september 20, 2006

    Matchfakta

    Det har spelats två matcher som jag inte redovisat under valrörelsen och de kommer jag redovisa matchfakta ifrån:


    HAMMARBY IF- KALMAR FF 1-2 (1-2)
    0-1 Patrik Rosengren (14)
    0-2 Ari da Silva Ferreira (33)
    1-2 Sebastian Eguren (35)

    Varningar
    Hammarby Pétur Marteinsson, Eric Fiscbein, Petter Furuseth-Olsen.
    Kalmar: Henrik Rydström, Patrik Rosengren, Lasse Johansson.

    Domare: Åke Andreasson, Stenungsund.
    Publik: 9 110.

    060916

    GAIS- HAMMARBY IF 2-2 (0-0)
    1–0 James keene (54)
    2–0 James Keene (71)
    2–1 Paulinho (82)
    2–2 Paulinho (90)
    Varningar:
    GAIS: Fredrik Lundgren, James Keene, Jonathan Berg, Jóhann Gudmundsson
    Hammarby:Sebastian Eguren, Jeffrey Aubynn, Ante Covic

    Domare: Peter Fröjdfeldt, Eskilstuna.
    Publik: 4 228

    tisdag, september 19, 2006

    Livet efter valet

    Nu är valrörelsen över och valet är bakom oss och en intensiv tid av året är till ända. Det gick både bra och dåligt, mest dåligt även om vi just nu får en maktposition i kommunen. Det hela avgörs i morgon bitti när de sista rösterna från förtidsvalet ska räknas och fram till dess ligger vi lågt. Vi har blivit kontaktade både från den gamla S-majoriteten och från högerhåll, men som sagt var vi gör inga uttalande förrän allting är klart. Jag kommer att fortlöpande skriva om de kommande kommunala uppgifterna som vi ev. kommer att få och genomföra. Det nya fullmäktige samlas i november och de nya nämnderna börjar arbetet efter nyår.

    Det som fallit ur min blogg under valet är rapporteringen från Allsvenskan och de pga tidsbrist och inte för att Hammarby just inte går så bra. Jag kommer att återuppta denna rapportering med start denna vecka med en uppdatering av hur de gått under valet då jag inte hunnit rapportera från Hammarbys öden.

    Under november kommer jag att för första gången i mitt liv vara med i en amatörteaterföreställning och det arbetet har redan påbörjats men jag kommer att komma i kontakt med teatergruppen till helgen och de kommer att komma rapportering på bloggen därifrån med. Jag kan spontant nämna att jag inte vet riktigt vad jag har gett mig in på men de kommer säkert att bli bra. Det känns spännande i alla fall att pröva på detta. Har lite kunskap från min förskoleutbildning på högskolan under 2000 då vi läste drama under 10 veckor och jag måste nog säga att jag tyckte de var väldigt kul.

    Jag kommer fortsättningsvis att skriva om aktuella rikspolitiska och utrikes politiska händelser från min socialistiska synvinkel. Nu börjar ju oppositionen mot den nya regeringen och vi kommer att lysa med ficklampa på dem och bemöta och bekämpa alla förslag som försämrar välfärden och för de sämst ställda.

    Vår partiförening är som de ser ut nu en maktfaktor i kommunen, men vi behöver jobba på att förstärka föreningen genom att bli fler. Vi har fått en ny medlem under valnatten, en ung man från södra delen av kommunen och vi kommer att arbeta för att vi ska bli fler medlemmar. Trots allt har 216 personer röstat på oss i kommunen och 236 till riksdagen så de finns litet underlag för att hitta nya medlemmar och de ska vi arbeta med. Vi kommer att synas ute på torget även om de inte val, vi har lite löst pratat om en lördag i månanden. Vi kommer att fortsätta skriva insändare, att väcka opinion både i kommunala planet och på riksnivå. Vi ska ha ständig valrörelse med sikte på valet 2010.

    Jag kommer även att skriva om personliga betraktelser ur mitt liv om något sådant dyker upp

    Det var lite om hösten och framtiden ur min synvinkel, vi går en spännande höst till mötes och även om valet är bakom oss så finns de mycket framför oss också.

    måndag, september 18, 2006

    Eftervalsord från Lars ohly

    Valet är förlorat. Någon annan tolkning är omöjlig att göra. Högern har vunnit valet genom att föröka få folk att tro att de gått till vänster. Arbetarrörelsen har inte, i tillräckligt hög grad, lyckats avslöja högerns retorik.
    De har inte behövt svara på hur försämringar för de arbetslösa och skattesänkningar för de rika ska ge fler jobb. Vi har inte förmått avslöja deras antifeministiska familjepolitik som syftar till att pressa tillbaka kvinnor till hemmet. Deras katastrofala brist på miljöpolitik har inte synats.

    Vi har inte gjort en dålig valrörelse, men ett dåligt valresultat. 5,8 procent är förstås ingen bra siffra för partiet. Men partiet har genomfört en mycket bra valrörelse, har samlat oss kring ett tydligt alternativ i svensk politik som vågar vara vänster. Vi får inte glömma vilken uppförsbacke vi har haft sedan förra valet. Bilden av ett splittrat parti har etablerats i folks medvetande och periodvis har vi varit helt uträknade. Valspurten har liknat en presidentvalskampanj där politiken fått stå tillbaka för frågan om Persson eller Reinfeldt ska bli statsminister.

    Vi har en hel del att fundera över, analysera och dra lärdom av. Det ska vi göra. Men ännu viktigare är att vi från idag tar på oss rollen som det ledande oppositionspartiet. Att vi bygger allianser med människor och rörelser utanför parlamenten och att vi mobiliserar protester mot den orättvisa och osolidariska politik som högern kommer att föra.

    Idag är vårt engagemang och vår politiska kamp viktigare än någonsin. Vad högern helst av allt vill se är en bruten vänster. Vad de fruktar är en aktiv kraft som förmår mobilisera protester mot deras politik. Tillsammans med den feministiska rörelsen, fackföreningsrörelsen, miljörörelsen och den internationella solidaritetsrörelsen ska vi vara den kraften.

    Nu drar vi igång 2010 års valrörelse och ser till att högeralliansens saga blir kort


    Lasse Ohly 060918

    Känner en stor besvikelse men ändå en viss gjädje

    Valet 2006 är över, vi har jobbat stenhårt och varit fokuserade hela tiden på valet. Allt man har gjort har nästan varit politiskt och utåtriktad. Idag känns de tomt och man är besviken över att man inte lyckades bättre på alla plan. Men vi har haft mycket emot oss. Högervinden har varit kraftig, vi har försökt att hålla emot men det har inte gått. Men samtidigt har vi på ett bra sätt fått ut vår politik i kommunen på både riksnivå och den kommunala. Vi har varit tydliga och med små medel brunnit för våra värderingar. Det hjälpte inte denna gång, folket ville ha förändring på riksnivå. Det blir ett kallare Sverige tror jag. Solidaritet blir satt på undantag. Jag fasar för att se Jan Björklund (fp) som ny ev. skolminister, Jag fasar för Maud Olofsson (c) som ny ev. arbetsmarknadsminister. Jag fasar för en ny borgerlig regering. Fyra år känns långt bort men nu ska vi slicka såren några dagar och sen kör vi igång en stenhård opposition för en valseger 2010. Men för de krävs att vi samlar oss och inte har stora konflikter inom vänsterpartiet med avhopp eller tankar på nya partier. Vi ska ha högt till tak i partiet och diskutera sakfrågor med varandra, men vi ska ha respekt för varandras åsikter men vi ska värna om varandra och partiet. Tillsammans ska vi växa och föra en positiv stenhård oppositionspolitik i fyra år med sikte på valet 2010.

    I kommunalvalet backade vi med 0,9 % till 3,7 % men de ser ut som om vi får behålla våra två mandat och dessutom lyckades vi att nå en av vår målsättning, att bryta Socialdemokraternas egna majoritet. (S) fick 46,7 % av rösterna en backning med 10,2 %. Tyvärr gick dessa väljare högerut istället för vänsterut och det känns som en besvikelse. Det var en förlust för arbetarrörelsen. Men de är väl den trend vi ser i hela riket. Jag trodde kanske att de borgerliga skulle knappa in men inte så här mycket som de nu gjorde. Både Kd och M ökade med ett mandat och C fick två. Folkpartiet åkte ur fullmäktige. Mp ökade procentuellt men ökade inte mandatmässigt utan får behålla sitt mandat. Blir detta slutresultat innebär det att vi i vänsterpartiet får ett stort inflytande i kommunen där Socialdemokraterna blir beroende av vårt stöd. Vi tillsammans kan bilda ett majoritetsstyre i Emmaboda kommun och det känns spännande och ansvarsfullt de kommande fyra åren.

    Men först ska vi avvakta onsdagens röster, än är de inte helt klart med någonting och fortfarande kan saker och ting hända så de gäller att ha tålamod några dagar till.

    Företrädare för de välbeställdas klubb


    JAG LOVAR OCH SVÄR PÅ ATT VI KOMMER ATT BEDRIVA STENHÅRD OPPOSITION MOT ER I FYRA ÅR OCH MOTARBETA ALLA FÖRSÄMRINGAR I VÄLFÄRDEN SOM NI PLANERA ATT GENOMFÖRA!!

    söndag, september 17, 2006

    VALRESULTAT 2006

    Valresultaten kommer under senare kvällen och natten:




    RIKET:


    Första kolumen avser slutresultat i riket, andra kolummen avser slutresultat i riksdagsvalet i Emmaboda kommun:



    VÄNSTERPARTIET: 5,8%, 4,1%

    SOCIALDEMOKRATERNA: 35,2%, 45,3%

    MILJÖPARTIET: 5,2%, 3,4%

    KRISTDEMOKRATERNA: 6,6%,7,7%

    CENTERPARTIET: 7,9%, 14,0%

    FOLKPARTIET: 7,5%, 2,7%

    MODERATERNA: 26,1%, 17,5%



    VAL TILL EMMABODA KOMMUN:


    VÄNSTERPARTIET: 3,7%, 2 mandat

    SOCIALDEMOKRATERNA: 46,7%, 20 mandat, -3

    MILJÖPARTIET: 3,1%, 1 mandat

    KRISTDEMOKRATERNA: 13,1 %,5 mandat, +1
    CENTERPARTIET:
    18,0%, 8 mandat, +2

    FOLKPARTIET: 1,4%, 0 mandat, -1

    MODERATERNA: 12,4, 5 mandat, +1

    fredag, september 15, 2006

    Mina tankar inför slutspurten av valet

    Nu det mindre än 48 timmar kvar innan vallokalerna öppnar och senare på söndagskvällen vet vi hur de har gått. Det är med en skräckblandad känsla vi går till valvakan på Pizzerian i Lindås. Vi kan förlora men vi kan även vinna.

    Men hur det än går på söndag har vi gjort en bra valrörelse i kommunen. Med små resurser både personalmässigt och ekonomisk har vi gett allt för vänsterpartiet.

    – Vi har varit flitiga besökare på torget.

    – Vi har synts och verkats på arbetsplatser och bland vänner.

    – Vi har besökt tre marknader, Broakulla, Eriksmåla och Emmaboda med ett gott resultat.

    – Vi har ställt upp i tre olika debatter, Åfors Folkets hus, Centrum Sydost och Bosniska föreningen med tre olika debattörer Hugo (Åfors) Mikael (Centrum Sydost) och Nicke (Bosninska föreningen).

    – Vi har anordnat tillsammans med Centerpartiet en debatt mellan Landstingsråden Johnny Petersson (v) och Christer Jonsson (c)

    – Vi har anordnat två stora torgmöten, den 19 augusti då vi hade Landstingsgruppen med Anita Bülow i spetsen. Den 26 augusti hade vi America Vera Zavala på besök i Emmaboda. Båda dessa möten hade inslag av regn men det var lyckade arrangemang. Både jag och Micke talade på dessa två torgmöten.

    – Vi har affischerat på anslagstavlor och på andra ställen.

    – Vi har arbetat med administration och där har Gun Mälberg gjort en stor insats.
    - Vi har gjort egna flygblad och affischer

    - Vi har besökt Wilhelm Moberg skolan två gånger

    - Vi har besökt Allaktivitets huset Loket två gånger

    - Vi har skrivit insändare i lokalpressen

    - Vi har uppdatering på hemsidan

    - Vi har två som har bloggar

    Vi har gjort allt vi har kunnat, vi har två dagars kampanjande kvar innan vi får folkets dom på söndag.

    onsdag, september 13, 2006

    Göran Persson

    "Öppet brev till Göran Persson, om du nu läser min blogg"

    Jag tycker det är oansvarligt av dig Göran Persson att nu så fyra dagar innan valet öppna dörren åt de borgeliga partierna. Det innebär ännu mer förrvirring för väljarna. Vi borde hålla ihop vänsterkanten mer än att sväva ut i periferin som jag tycker du Göran gör. Det är större skillnader mellan S och C i dag än mellan S och V. Vilka vill du ha med från de borgeliga? Är de det antifackliga partiet Centern som gärna vill försämra anställningstryggheten för ungdomar under 26 år. Eller är de de "pålitliga" folkpartiet som just snokat i ert intranet och dessutom gärna ser Sverige med i NATO som du kan tänka dig regera med? Eller är de Kristdemokraterna som just kämpar för ett vårdnadsbidrag som är aktuella i Göran Persson ev. nya regering?

    Vi har olika syn på utrikespolitiken men de är inte värre än att man kan kompromisa.När de gäller EU så är de riktigt att vänstern och miljöpartiet är emot medlemskapet, men vi respekterar att vi är med och t o m ställer upp till EU-valet, så vad är problemet Göran.

    I ert partiprogram står de att ni vill avskaffa monarkin och ändå är kungahuset kvar. Det är samma sak med EU medlemskapet för våran del. Nej, Göran, se dig omkring i din närhet i stället där både mp och v är mer nära dig än vad något annat borgeligt parti är och släpp på prestigen så ska du se att de blir en mycket bra vänsterregering. Även du måste lära dig kompromissa

    Ha de gott

    tisdag, september 12, 2006

    Mina tankar inför Kommunvalet på söndag

    För fyra år sedan tappade vi ett mandat och våra tre blev två. Besvikelsen på valnatten för fyra år sedan minns man så väl. Vi konstaterade då att Socialdemokraterna fick 56.6% av rösterna, en ökning med hela 9,8% och därmed egen majoritet i kommunen de kommande fyra åren. Vi hade samarbetat bra (s) och (v) under perioden 1998-2002 men nu ville kommunväljarna att socialdemokraterna skulle styra själva och de har de också gjort under senaste mandatperioden.

    När man lägger till våra 4.6% med socialdemokraternas 56,6 får man siffran 61,2 % och då kan man konstatera att väljarna var nöjda med den förda politiken men att vi blev uppätna av socialdemokraterna. Vi tappade -2,5 % i förra valet och dessa procent gick till Socialdemokraterna Med dessa siffror mot sig kommer de borgerliga ha stora svårigheter att rubba vänsterblocket på söndag. Därför tror jag inte på maktskifte i detta val. Det är för mycket stor marginal för det denna gång

    Frågan är om Socialdemokraterna kan göra ett lika bra val på söndag. Inte ens de själva tror de. De mobiliserar allt de har men kommer de att räcka till egen majoritet på söndag? Jag tvivlar på de och det är där vi i vänsterpartiet kommer in i bilden. Jag tror nämligen på att vi har alla möjligheter att ta tillbaka vårt mandat som vi tappade förra gången och varför inte ytterligare ett? Vår målsättning på söndag är att öka med minst ett mandat, att behålla vänstermajoriteten men samtidigt bryta Socialdemokraternas egen majoritet. Att de blir en vänsterpartistisk + socialdemokratisk majoritetstyre efter valet.

    Men för att lyckas måste vi öka i alla valdistrikt i kommunen denna gång och inte tappa som vi gjorde i alla valdistrikt för fyra år sedan. Det är ett märkligt fenomen att får man framgång får man de överallt och det är den vinnarkänslan vi ska skapa.

    Men det absolut viktigaste är att folket går och röstar, det är liksom hela förutsättningen för valet och för en del av vår demokrati. Får vi högt deltagande i valet har vi större chanser att vinna och tvärtom för ett lägre valdeltagande. Men även om man bortser från partiegoistisk synvinkel så är det viktigt även ur samhällssynvinkel att det blir ett högt valdeltagande. Det ger valet mer tyngd med en hög valdeltagande siffra.

    Nu är de bara fem dagar kvar och tillskillnad från rikspolitiken har vi i kommunen inga opinionsmätningar att gå efter så man vet egentligen inte hur de kommer att sluta. Det enda man kan gå efter är känslan och den är väldigt bra tycker jag. Vi har förutsättningar att göra ett bra val i Emmaboda kommun. Det vore en stor framgång för vår förening och våra medlemmar och de vore kul att visa att även om man inte är en stor partiförening med jättestora ekonomiska resurser så har man möjligheter att lyckas. Det är de vi ser just nu. Våra möjligheter att göra Emmaboda kommun bättre. Men nu måste vi kämpa på in i det sista för en valframgång för Vänsterpartiet, Emmaboda

    Gå och rösta på söndag.

    måndag, september 11, 2006

    Valsamtal hos Bosniska föreningen

    I går anordnades ett valsamtal hos bosniska föreningen här i Emmaboda. De var jag som representerade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna hade två faktiskt, Désirée Liljevall och Nasim Malik båda från Kalmar Jessica Lundgren (mp) Torsås, Sverker Thoren (fp) Västervik, Sven-Åke Svensson (kd) Vissefjärda, Eva Bengtsson Skogsberg (m) och Christer Jonsson (c) båda från Emmaboda.

    Det blev lite antiklimax när bara två bosnier dök upp. Det fanns visserligen fler människor i lokalen men alla var de partifolk. Lise Kroer, Hugo Grönlund och Mikael Nilsson satt för oss som åhörare och det var sammanlagt ungefär 15 personer som satt i lokalen. Efter en liten diskussion om hur vi skulle göra, köra eller avblåsa samtalen så beslöt vi att alla partier under fem minuter skulle säga sitt och sen att vi skulle avsluta det hela. Det tyckte jag var en bra ordning och vi drog våra anförande. Jag kortade ner mitt anförande som jag publicerade i lördags på min blogg och hade med ungefär hälften av det tilltänkta, den senare delen. Tyngdpunkten på mitt anförande handlade om integrationen men jag hade också lite om varför man ska rösta på Vänsterpartiet och det är vår syn på rättvisa, att vi kämpar för full sysselsättning utan att försämra för arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionärerna.

    Två saker som jag noterade under besöket hos Bosnierna. Dels när vi skulle sitta ner så var jag först på plats men när alla debattörer hade hittat sin plats så satt vi i vänsterblocket (v) (s) och (mp) på en sida och alliansens partier bredvid varandra. Gränsen gick knivskarp mellan mig och Sverker Thoren som kallade sig socialliberal så de var kanske en logisk gräns trots allt. För övrigt en trevlig man denne Sverker. Den andra saken jag noterade var hur alliansens företrädare ruskade på huvudet när jag pratade om varför man ska rösta på vänstern och de var väl talet om rättvisa och att vi inte ”slår” på de utsatta de inte tyckte om. Men det ger mig bara mer energi och kraft att agitera vidare för vår politik när jag vet att det tränger in i alliansens innersta tankeverksamhet. Vi står på olika sidor så de vore märkligare om de gillade vad jag pratade om. Det är inte för de man arbetar politiskt utan för de utsatta i samhället. Vi är deras röst i riksdagen, Landstinget och i kommunen. Vi är dessutom ett parti för alla de som vill ha ett samhälle byggd på respekt för andra, för minskade klyftor och för alla människors lika värde och för ett harmoniskt samhälle. Då bryr man sig inte åt när alliansen skakar på huvudet. Tyckte jag fick fram de jag ville säga och fick en del beröm och det är ju aldrig fel även det inte är ett självändamål. Trevligt när människor tycker om det man gör och de tror jag alla tycker. Man får ett kvitto på att de man gör är bra och värdefullt, det stärker ens självförtroende och de är alltid bra. Men det är minst lika viktigt att ge beröm som att ta emot. Alla partier skötte sig bra när de gäller integrationen, det är
    när de gäller politiken vi skiljer oss åt. Där vill jag ge ett extra beröm till mina kamrater på socialdemokratiska sidan som även har en politik om att alla ska med. Miljöpartiets Jessica Lundgren pratade varmt om att möten mellan människor bejakar integrationen precis som vi i vänsterpartiet tycker.

    På uppmaning av Désirée Liljevall har jag nu skickat in mitt anförande med några ändringar som insändare till Barometern och Östran. Vi får hoppas att de tar in de i tidningen.

    söndag, september 10, 2006

    Emmaboda Marknad

    Emmaboda marknad är en välbesökt marknad som äger rum andra lördagen i september. I år var de inget undantag. De var många knallar och framför allt många besökare. Jag, Hugo Grönlund och Mikael Nilsson var på plats strax innan nio på morgonen och redan då var marknaden i full gång. Dagen skulle också bjuda på en sjukvårdsdebatt mellan landstingsråden Johnny Petersson (v) och Christer Jonsson (c) på centrumtorget klockan 12 så de var en del att stå i under dagen. Men allt flöt på bra och vi lyckades med båda arrangemangen på ett alldeles utmärkt sätt. Besöken på vårt bord var bra, många stannade till för att prata och ta material. I Emmaboda så känner nästan alla varandra så de är nästan alltid någon man känner som stannar till och de är värdefullt. Vi fick en del lyckönskningar med och det känns bra så här inför slutveckan. Tycker allmänt att de känns bra. Våra frågor som vi driver är angelägna för många och de för deras skull som vi kämpar för en framgång för vårt parti på alla plan. Klockan elva på förmiddagen gick jag iväg för att hjälpa till med ljudanläggningen inför debatten på torget. Gun och Kent Mälberg avlöste liten stund senare Hugo och Mikael som ville lyssna på debatten.

    Klockan 12 presenterade jag debattörerna för publiken och hälsade alla välkomna. Debatten visade på en stor skillnad mellan partierna. De som säger att alla är lika är ute och cyklar om de skulle höra på dessa två duktiga debattörer. Debatten berörde hur vården ska bedrivas, hur landstingets ekonomi är och hur man ska få läkare att verka i ytterområdena. Johnny menade att vården ska bedrivas i landstingets regi medan Christer vill se privata alternativ. När det gällde ekonomin så handlade det om vems fel de var som gjorde att ekonomin blev dålig och när de gällde hur läkarna ska hitta ut till ytterkommunerna kom det tillbaka i vilken regi som verksamheten ska bedrivas. Vem som vann debatten är väl inte svårt för mig att utse som är part i målet. Johnny är en oerhört skicklig debattör och politiker som alltid hittar slagkraftiga repliker och jag håller med honom i hans åsikter. Men även Christer sköte sig bra så det var en bra debatt tycker jag.

    Efter en väl intagen ärtsoppa så fortsatte vi till vårt bord där Gun och Kent hade hållit ställningarna mycket bra. Gun berättade att de var en del unga människor som var intresserad av vår politik och att två unga kvinnor t o m kunde tänka sig gå med i Ung Vänster. De skulle höra av sig till mig och det hoppas jag att de gör, för de skulle vara jättekul om en Ung Vänster klubb skulle startas här i Emmaboda. Det behöver vi verkligen.

    Eftermiddagen flöt ungefär som förmiddagen med vimmel av människor som passerade vårt bord och flera av de stannade till. Det märks också att vissa ungdomar arbetar politiskt i skolan för de var tre stycken som vid olika tillfällen ville ha vårt material för skolarbete och det är också positivt och man hoppas att de finner vårt parti attraktivt att de vill bli medlemmar hos oss.

    Även denna marknad gick vår väg tycker jag .Valtemperaturen stiger för varje dag och de är kul att vara valarbetare just nu. Varje röst kommer att vara viktigt och kan avgöra valet nästa söndag. Därför är de bara att köra hårt sista veckan för en vänsterseger den 17 september.

    lördag, september 09, 2006

    Mitt öppninganförandet i morgondagens debatt

    I morgon är vi inbjudna till Bosniska föreningen här i Emmaboda. Jag ska debattera vår politik, vår syn på arbete och arbetslöshet samt integrationspolitik. Egentligen vet jag inte hur denna debatt ska gå till och vilka andra som ska delta mer än Désirée Liljevall (S), Kalmar. Hon är nummer fyra på deras riksdagslista för Kalmar län och Jessica Lundgren (MP) Torsås. Hon är nummer två på deras riksdagslista. Vilka som kommer från alliansen vet jag inte, de visar sig i morgon. Men vem de än kommer är de ingen som slår mitt öppninganförande. Den är i världsklass :-) Håll till godo:

    Zdravo, dobri luge. Jag hete Nicke Grozdanovski och bor och arbetar med äldre i Emmaboda. Det är trevligt att bli inbjuden till er och ta del av era funderingar. Jag är nummer två på Vänsterpartiets kommunlista och har varit medlem i partiet sen 1993. Varför blev jag vänsterpartist kan man fråga sig. Jag har alltid varit intresserad av poltik och haft hjärtat åt vänster. Dock började jag inom socialdemokraterna men övergick till Vänsterpartiet ganska snart. Det var Socialdemokraternas EU-positiva politik inför Folkomröstningen om EU som drog mig vänsterut till vänsterpartiet som var emot ett medlemskap och där blev jag kvar. Min vision om allas lika värde oavsett hudfärg, religion, kön, klass, ras mm delas till alla delar av vänsterpartiet. Vänsterpartiet är ett parti som kämpar för rättvisa för alla och inte bara för några stycken. Vi vill att alla ska hänga på tåget när den lämnar tågstationen. Det gör vi genom att behålla och utveckla vår välfärd. Välfärden är nyckeln till en rättvis värld. En fungerande skola, äldreomsorg, vård, dagis, ett trygghetssystem som innebär att ingen faller gör ett samhälle välbalanserad.

    Vänsterpartiet går till val med parollen Rättvisan kommer från Vänster och vi har tagit fram 10 olika områden för en rättvisare Sverige. Jag kommer att ta upp några av dessa punkter.
    Ett av de prioriterade kraven i Vänsterpartiets valplattform är 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Det är ett angeläget krav som handlar om att täcka upp de behov som finns av välfärdsarbete inom den offentliga sektorn allt i från vård och omsorg till polis och kriminalvård, skola och utbildning och mycket annat. Hur väljarna röstar nästa söndag kommer att ha en avgörande betydelse för hur vår välfärd kommer att se ut, för hur de äldre och sjuka ska kunna tas om hand, för hur våra barn ska kunna lära sig att läsa och skriva, för hur arbetsvillkoren på vårdcentralerna ser ut och för hur den som mår psykiskt dåligt ska kunna få hjälp. Vi har alltför många gånger fått höra att Sverige inte har råd, att den offentliga sektorn snarare måste minska. I själva verket är det sjukskrivningarna till följd av personalbrist och utbrändhet, arbetslösheten och bristerna i välfärden vi inte har råd med.

    Vi vill inte sänka vår anställningstrygghet som vi anser är jätteviktigt att de finns kvar.
    Arbetsrätten är dels lagar som skyddar den enskilda arbetstagaren, dels kollektivavtal som ofta innehåller detaljerade regler för lön, arbetstid, dess förläggning, möjlighet till ledighet mm. Lagstiftningen utgör ”golv” för löntagarnas villkor och det mesta är dispositivt vilket betyder att det finns möjlighet att via kollektivavtal förhandla fram bättre villkor.

    Vi absolut inte sänka A-kassan, förtidspensionen eller sjukförsäkringen, Vi tror inte att ett enda jobb blir till om man gör dessa saker, det enda de leder till är otrygghet för den som hamnar där och dessutom ökande klyftor i samhället.

    Det är dyrt att gå till tandläkaren idag. Vi förstår inte varför inte tänderna tillhör kroppen när te x. tungan gör de. Många har inte råd att besöka tandläkaren och de är orättvist anser vi. Ett leende ska visa ens personlighet inte hur mycket pengar man har i plånboken. Vänsterpartiet föreslår:
    Att ett nytt tandvårdssystem införs med samma högkostnadsskydd som sjukvården. Detta ska ersätta dagens mångfald av system med ett enhetligt.
    Kostnader och prissättning ska vara reglerade och enhetliga för att uppnå syftet med ett generellt högkostnadsskydd.

    Höjning av kvinnornas löner och kvinnans ställning i samhället är viktigt för oss. Det är egentligen ofattbart att vi fortfarande inte har lika lön för män och kvinnor. Yrken där mest kvinnor jobbar som inom vård, omsorg och handel måste få högre status och därmed högre löner Vi kräver nu en mer medveten satsning på samverkan mellan kommun, landsting, stat och fackliga organisationer för att skapa en konkret handlingsplan med reella åtgärder för att ta bort löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

    Många frågar mig varför ska man rösta på Vänsterpartiet. Mitt svar är att vi är ett Parti som tar ordet rättvisa på allvar. Gör inte alla de är då motfrågan. Nej inte alla. Ett sådant område är arbetet för att skapa arbetstillfällen. Vi är ett parti som kämpar för full sysselsättning utan att försämra för andra. Även om olyckan skulle vara framme och man hamnar i arbetslöshet eller blir skadad eller försliten på jobbet så har man rätt att leva och inte bli jagad av alliansens partier. Som jag nämnde innan tror jag inte ett enda jobb kommer skapas att genom att försämra för de utsatta människorna som behöver stöd för att komma tillbaka till arbetslivet igen. Vi vill satsa på den offentliga sektorn där de verkligen behövs nyanställningar för att klara välfärden och undvika förslitningsskador på personalen. Vi behöver bygga lägenheter där även vanligt folk kan bo i och hus och de kommer att ge nya jobbtillfällen. Vi behöver ny miljöteknik för ett långsiktigt samhälle som ställer om energikällorna från kärnkraft till miljövänlig alternativ och där kommer att behövas arbetstillfällen.

    Integrationen är en viktig fråga för oss i Vänsterpartiet. Det är viktigt att alla våra invandrande kamrater snabbt kommer in i samhället och att svenskarna tar emot de med öppen famn. Det finns inga åtgärder som kan skapa integration utan att samtidigt beröra flera politiska områden. Det handlar om en helhetssyn på samhället som t ex. arbetsmarknad, bostäder, utbildning kultur, storstads- och regionalpolitik. De lösningar som vi föreslår för hur den etniska diskrimineringen ska brytas och för hur rasismen i det svenska samhället ska bekämpas är på många sätt intimt sammanbundna med kampen mot klassamhället och för kvinnors rättigheter. På grund av fördomar får många invandrare inte ens en chans att visa vad de kan. Lagen mot etnisk diskriminering samt mångfaldsplaner måste användas aktivt i arbetslivet. Asylprocessen måste förbättras och bli smidigare. Vi i vänsterpartiet vill bejaka mångfalden. Tänk va underbart det är att ta del av andras människor kultur som musik, mat och högtider och våra nyinflytande vänner får ta del av Sveriges kultur. Vi tror möten mellan människor kommer leda till förståelse för varandra och därmed göra integrationen lättare och smidigare. Rädslan för de okända är en grogrund för rasismen. Vi i vänsterpartiet i Emmaboda står alltid på antirasismens sida. Vi tar strid mot ev. mörka rasistiska krafter som dyker upp då och då. Vänsterpartiet arbetar för att det kommande Integrations politiska handlingsprogrammet (vår motion) blir så bra som möjligt. Just nu är de lite dåligt med arbetet men jag lovar att om vi får många röster och gör ett bra val kommer vi aktivt att arbeta för att de ska bli ett värdigt och bra program så fort som möjligt. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap. Det är så vi vill se Sverige och Emmaboda kommun

    En röst på vänsterpartiet är en röst för det mångkulturella samhället, för solidaritet för våra medmänniskor och för ett öppet och varmt samhälle.

    Tack för mig

    fredag, september 08, 2006

    Valarbetet går vidare.

    Idag fortsatte valarbetet med besök på Wilhelm Moberg skolan där jag hade hjälp av Tomas Jonsson från Blomstermåla. Wilhelm Moberg skolan är Emmabodas gymnasium där man till viss del läser på halvdistans. Vi satte oss vid ett bord och lade ut en del valmaterial på bordet och väntade på att eleverna skulle komma fram och ta för sig. Det kom en del både elever och lärare. Vi fick en inblick i hur skolan förenar datalära och svenskundervisning, Vi fick en liten inblick av lärare Peter Ljungström som är ordförande i något som heter Kyrkeby gårds och brännvinsbränneri. Det är en förening som har igång är ett museibränneri i sin kompletta vackra gårdsmiljö precis där Lyckebyån går över i Kyrksjön, utanför Vissefjärda. Han förklarade all byråkrati som de har stött på under resans gång och visst kan man tycka att vissa regler borde kunna undantas om man sköter en ickevinstdrivande förening som vill bevara ett kulturintresse.
    Sen blev de en diskussion med en av lärarna som tyckte att ungdomar idag inte ser längre på samhället än vad näsan räcker. Hon menade att de politiskt medvetna ungdomarna blir allt färre och de är en fara för samhället.

    Efter detta besök i skolan var de dags för ett besök på Allaktivitetshuset Loket som är en samlingslokal för i huvudsak äldre. Där bjöd Mikael Nilsson och jag på kaffe och fralla till de pensionärer som hittade till oss. Vi fick igång en trevlig diskussion om givetvis äldreomsorgen, men också kärnkraft, kommunikationer och polissituationen i Emmaboda.

    Efter en timme så gick vi därifrån och satte upp vårt bord på torget för vi skulle lyssna på debatten mellan Ann-Marie Fagerström (s) och den självutnämnde kommunalrådskandidaten Sven-Åke Svensson (kd). Det var rätt så mycket folk som var där och lyssnade och de var tydligt att de var stora skillnader mellan deras politik. Allt från vårdnadsbidrag till äldreomsorgen debatterades och de var kul att höra. Men eftersom vi hade vårt bord att sköta så kunde man inte lyssna på allt som sades från de båda talarna.

    Sammanfattningsvis var de en bra dag i valrörelsens hektiska slutfas. Nu är de bara snart bara en vecka kvar med hård fight om rösterna. I morgon har vi vår traditionella marknad här i Emmaboda, då de bl.a. Anordnas en debatt om sjukvården mellan de båda Landstingsråden våran Johnny Petersson och Christer Jonsson från (C). Kommer att bli en intressant debatt mellan två duktiga debattörer som jag verkligen ser fram emot.

    VALDEBATT












    SJUKVÅRDSDEBATT

    CENTRUM TORGET
    LÖRDAG 9 SEPTEMBER KL 12

    LANDSTINGSRÅDEN


    JOHNNY PETERSSON (v)
    VS
    CHRISTER JONSSON (C)

    VÄLKOMNA

    torsdag, september 07, 2006

    Vänsterpartiet vill börja diskutera äldrepolitiken

    I dag publicerades vår intervju i Östra Småland och den publiceras i sin helhet även på min blogg

    Hugo Grönlund och Nicke Grozdanovski

    Äldreomsorgen och äldrepolitiken, samt integrations- och jämställdhetsfrågorna.
    Det är några av vänsterpartiets hjärtefrågor inför kommunvalet i Emmaboda i höst.
    - När det gäller äldreomsorgen vill vi bland annat förändra biståndsbedömningen för särskilt boende, så att den inte ligger på de olika enhetscheferna, utan att man har en speciell tjänst för just detta, vilket finns idag i 237 av Sveriges kommuner, däribland grannkommunen Tingsryd som har haft det så i tio år och inte lär gå tillbaka från detta.

    Säkrare bedömningar
    - Vi tror att en sådan lösning dels skulle underlätta för att få till stånd säkrare bedömningar, samtidigt som enhetscheferna då också kan komma ut och arbeta mer nära verksamheterna, säger Hugo Grönlund. - Dessutom menar vi att man inte enbart ska ta hänsyn till fysiska och psykiska handikapp i bedömningen, utan att även den sociala biten som ensamhet ska vara ett kriterium för bedömningen, fortsätter Nicke Grozdanovski och betonar att kommunen genom bra service och hemtjänst ska möjliggöra för äldre att kunna bo kvar hemma, men samtidigt heller inte tvinga någon till det.

    Vill ha diskussion
    - Därför vill vi också få till stånd en diskussion kring äldrepolitik, och bland annat vad som egentligen avses med "kvarboendeprincipen", påpekar Hugo Grönlund. De båda vänsterpartisterna påpekar att det idag inte finns någon laglig möjlighet att helt avskaffa biståndsbedömningen för särskilt boende, men att kommunens socialnämnd däremot har möjligheten att sätta upp kriterierna för bedömningen, och då kunna införa en något enklare bedömningsmodell. - Det är fortfarande tjänstemännen som ska göra själva bedömningen, men det är vi som politiker som sätter upp inriktningen och reglerna. När det gäller integrationspolitiken betonas vikten av mångfald i samhället, både på skolor, arbetsplatser och i andra miljöer, och man påpekar att man också legat bakom förslaget om att ta fram ett integrationspolitiskt handlingsprogram. Jämställdhetsfrågor När det gäller jämställdhetsbiten tycker man att detta är något som blivit eftersatt de senaste åren efter att ett tag ha jobbats rätt ambitiöst med. - I bildningsnämndens bokslut står till exempel bara att "Jämställdhet börjar redan i klassrummet" och inte ett ord mer och det säger inte mycket, konstaterar Hugo Grönlund som även efterlyser till exempel lönestatistik sett ur ett genusperspektiv. De båda vänsterpartisterna ser också skolan som en viktig bit, där satsningen på elevfullmäktige lovordas och de hoppas även att kunna få se en "inflytelseklassad" skola skapas i kommunen. Man vill också ha igång en framtidsgrupp som permanent jobbar med framtidsfrågor för kommunen och att det också ska skapas någon form av forum för ungdomarna för att få föra fram sina synpunkter och tankar om hur de vill ha i samhället.

    Vill ha ungdomar kvar
    - Till skillnad från en del andra partier som talat om att det är bra att ungdomarna flyttar härifrån för att se sig om och sedan någon gång kanske komma tillbaka när de blivit äldre så tycker vi det är bra om ungdomarna trivs här och stannar kvar och bildar familj, och då är inte minst en bra skola en viktig del, menar Nicke Grozdanovski. - Vi kan ju heller inte ha en situation där alla yngre flyttar härifrån för att sedan komma tillbaka när de blir gamla, då blir det inte mycket till samhälle, påpekar de beträffande den negativa befolkningsutvecklingen.

    Ringlinje med buss:
    På kommunikationssidan efterlyser man någon form av en ringlinje runt om i kommunen, gärna efter det flexturssystem som med framgång provats i Nybro kommun. - Det är viktigt att folk har möjlighet att ta sig mellan de olika orterna i kommunen, betonar de. - Däremot vill vi inte ha någon ny flygplats i kommunen, men vi ser gärna att det görs satsningar på motorsport här, förklarar Hugo Grönlund.

    Andra saker som man från vänsterpartiets sida också vill se satsningar på är stöd till kulturföreningar, biblioteksutveckling och en bra konsumentrådgivning i kommunen.

    Anders Karlsson, Östra Småland 060907

    onsdag, september 06, 2006

    tisdag, september 05, 2006

    Valet närmar sig

    Med mindre än två veckor kvar till valet så kan man säga att vi i vänsterpartiet har medvind just nu. Opinionsmätningarna går sakta men säkert upp. Torgarbetet går som planerat och de är väldigt trevligt att diskutera. Fast idag var de ju självklart "Leijongate" som diskuterades och visst är det en stor skandal som inträffat. Man har svårt att förstå vidden av det. Samtidigt som man tycker de för jävligt att en valrörelse ska behöva innehålla sådana element som detta tycker man synd om den verkliga gräsrots folkpartister som lägger ner oerhört mycket tid av fritid på något de tror på. Jag tycker inte om deras politik men jag vet hur de är när de blåser snålt. Vi i vänstern har ju varit med om när de blåser snålt och de gäller att ha bra självförtroende för att klara av det. Med detta lämnar jag skandalen för denna gång och tänker inte älta detta mera och låter väljarnas dom falla över folkpartiet den 17 september

    Annars var de en flyktingdiskussion som jag hade på torget med en äldre man som tyckte att vi tar in alldeles för mycket flyktingar som kostar pengar och dessa pengar kunde man bygga vägar eller göra nått annat för. Jag svarade att de var ett synisk och skrämmande syn han hade på människor som har kommit till vårt land för att de har varit förföljda och har de svårt i sina hemländer. Jag fortsatte att förklara för honom om alla svenskar som har rest och jobbar utomlands både nu och förr. Men de var givetvis inte samma sak tyckte han, men det är precis vad de är de kontrade jag. Han var aldrig otrevlig eller hotfull utan vi förde en seriös diskussion. Men hans åsikter var trångsynta och egoistiska och helt förkastliga. Vi får nog ingen röst från honom och de är väl bra i sig tycker jag.

    Det var lugnt på torget idag. Folk såg jäktade ut och gick med snabba steg mot affären eller från densamma. Inte många stannade till vid mitt bord för att prata politik. Men de är viktigt att synas, att påminna väljarna om att vi finns så de är aldrig förgäves att stå på ett torg.

    I morgon ska vi stå på torget igen. Dessutom är de en träff med Östra Småland för en val intervju. Ett viktigt tillfälle att berätta för väljarna om vår politik för ett rättvisare Emmaboda. Som vår valslogan är ”Ett Stenhårt parti som driver mjuka frågor” driver vi de s.k. mjuka frågorna som äldreomsorg, barnomsorg och skola. De är viktiga frågor som vi vill sätta en tydlig vänsterprägel på efter valet.

    Sov så gott alla

    måndag, september 04, 2006

    Fredrik Reinfeldt

    Moderat ledaren har kommit så långt i sin nya retoriska imige att han kan säga nästan vad som helst och ändå vara populär. Det var mycket tomma ord i gårdagens partiledarutfrågning, de där 1000 kr mer i plånboken är plötsligt bara 500 kr och de lär sjunka drastiskt fram till valdagen men framför allt efter. De ska kosta att låna böcker från Biblioteket, förfärligt förslag som de drabbar de lågavlönade speciellt föräldrar med barn, sänkt A-kassa, sänkta Förtidspensioner, avdragen för facket försvinner, egenavgifterna till A-kassan blir högre mm. Ändå jublar folk och tycker de är fantastiskt och som något revolutionerande fast vi har hört detta från moderat håll i många år.

    Han hade problem igår när han skulle förklara hur de blir fler jobb om man sänker ersättningsnivåerna. Det är ett önsketänkande som jag inte tror på. Vi har provat den modellen förr och de gick inte alls bra.Men ändå jublar folk och ger han högt betyg och de förstår jag inte.

    De "nya" moderaterna är bara nya i retoriken men i praktiskt politik är de samma gamla högerparti.Sen ska erkännas att Reinfeldt gjorde ett bra intryck igår. Men de är inte personen Reinfeldt vi ska rösta om utan hans politik och den kommer öka klyftorna mer i samhället.

    Därför är (V)alet enkelt den 17 september. Rösta för rättvisa, Solidaritet och Trygghet.

    "Allting som ni gör kan vi göra bättre"

    Publicerar en insändare från vår Riksdagskandidat Mariann Karlsson, Nybro som jag tycker är bra och tänkvärt i dessa dagar. Därför väljer jag att publicera insändaren på bloggen:


    Fredrik Reinfeldt tar till stora ord och lovar sänkta inkomstskatter med 45 miljarder redan nästa år, sänkta arbetsgivaravgifter med 7 miljarder och slopad fastighetsskatt med 30 miljarder Han lovar dessutom att bräcka socialdemokraterna hela tiden. Vad de än lovar att tillföra skolan, vården och omsorgen så ska moderaterna lova lite till. Han tänker inte säga nej till något förslag från dem utan istället föreslå mer. Hur ska det betalas? Är det du som är jultomten Fredrik?

    Du har nog aldrig varit arbetslös, Fredrik, eftersom du vill minska bidragen för att göra det olönsamt att vara arbetslös och sjukskriven. Det ska ”löna” sig att arbeta, tycker du. Alla som inte kan eller får arbeta vet att inte blir man rik på bidragen!Även om man jobbar så räcker det att man har en enda liten sjukperiod på några dagar för att ekonomin ska vara katastrofal den månaden. Alla arbetar inte heltid, alla har inte en fet månadslön. För dem kan en karensdag ställa till det ett bra tag framöver. Jag kan försäkra Fredrik och alla andra moderater att alla som lever på bidrag skulle vara överlyckliga om de fick ett jobb istället. Jag känner inte någon som tycker det är roligt att vara bidragsberoende.Enligt moderaten Fredrik så finns det100 miljarder till reformer nästa mandatperiod, som de tänker sätta sprätt på med sänkta skatter. Det han inte har tänkt på är att sänkta skatter ger mindre inkomster till staten. Det är just skatterna som ger oss ett reformutrymme att använda till billigare tandvård, ökade kvinnolöner, fler i arbete i offentliga sektorn, bättre miljö, bättre ekonomi för studenter och barnfamiljer, bistånd m.m, reformer som ledaren för det ”nya arbetarpartiet” och hans kompisar talar tyst om.Det är skrämmande att fastighetsskatten får en så viktig roll i valrörelsen, när det ser ut som det gör i den offentliga sektorn.1/3 av de 30 miljarder som försvinner ska betalas med en kommunalavgift, som naturligtsvis blir billigare för de rika och dyrare för de med sämre ekonomi. Var resten av pengarna ska tas har de ingen aning om, än. Ett korkat förslag är utförsäljning av vinstdrivande statliga företag med ca 50 miljarder om året. Men sedan då, när pengarna är slut och inga vinster kommer in till statskassan?Man kan ju bara gissa att det kanske blir ytterligare försämringar för de som har det sämst. Det finns de som inte räknas i Fredriks och andra moderaters värld- de arbetslösa, de sjuka och de förtidspensionerade, som enligt honom bara är ”bidragsberoende” .Nej, Fredrik, jag betalar hellre den skatt jag jag har, än att jag får det sämre den dagen jag blir sjuk eller arbetslös mot min vilja. Jag vill ha en bättre trygghet, inte en sämre. Jag har inte glömt förra gången ni moderater styrde Sverige. Under de tre åren hann ni med mycket, det har vi alla fått betala för fram till nu. Jag vill inte se att det upprepas!Och varför i hela fridens dar envisas ni med att kalla er för de ”nya” moderaterna? Ni är ju samma gamla skattesänkarparti som förr. Ni för ju samma politik som ni alltid har gjort, att ta från de fattiga för att ge till de redan rika?Nu tar ni efter andras politik men gör den blå och lurar folk att tro att den är röd.Aldrig för mitt liv kommer jag att tro att en undersköterska i äldreomsorgen kommer att få 1000 kronor mer i plånboken om ni vinner valet, vilket jag hoppas att ni inte gör.

    Mariann Karlsson, riksdagskandidat för Vänsterpartiet i Kalmar län

    söndag, september 03, 2006

    Jag sörjer i mitt grönvita hjärta

    I går kom Svenska fotbollsförbundets dom för måndagens skandalderby på Söderstadion. Hammarby får böta 200 000 kr samt förlora matchen med 0-3 (det som var resultatet när matchen avbröts). Allt det där kan jag förstå och acceptera. Men varför ska man dessutom slå ännu mer på laget genom att ge tre poängs avdrag. Då hade spel inför tomma läktare varit mer accepterande. Nu drabbas ju klubben orimligt hårt, medan spel inför tomma läktare drabbar publiken, den del av som misskötet sig.

    Jag minns hur de var sist något liknade hände i derbyt på Råsunda mellan Hammarby-AIK hösten 2004 då vissa AIK supportrar försökte storma planen. De var efter de att Mikkel Jensen gett Bajen ledningen en bit in i andra halvlek. Matchen avbröts i ca 45 minuter och borde ha avbrutits för gott för de var likt den på Söderstadion en hotfull stämning. Men matchen färdigspelades och AIK hann kvittera till 1-1 innan slutsignalen gick. AIK fick behålla poängen, fick böta en massa pengar och spela sin sista hemmamatch mot Örgryte inför ett tomt Råsunda. Nu räckte de inte för AIK man åkte ur allsvenskan 2004. Men faktum är att man vann en poäng pga huliganernas upplopp.

    Nu förlorar Hammarby tre poäng och man ligger helt plötsligt på en sjätte plats sex poäng upp till serieledarna. På en kväll förstördes Hammarbys gulddrömmar av vissa av sina s.k. ”supporters” och av Svenska fotbollsförbundet.

    Nu kanske inte man ska prata guld nu när Bajen är en stukad och tilltufsad förening. På nått sätt blir de en tid före derbyt och en tid som började efter derbyt i måndags. Nu gäller de att kravla sig upp ur den stora gropen man hamnat i och försöka göra en bra avslutning av allsvenskan. Sex poäng upp, inget omöjligt men jag har för tillfället slutat prata om gulddrömmar.

    lördag, september 02, 2006

    Eriksmåla Marknad

    I dag fortsatte valrörelsen nu när de är två veckor kvar till valet. Vi befann oss denna dag på Eriksmåla marknad som är en anrik gammal marknad som funnit i många år och som även omnämns av författaren Wilhelm Moberg. Marknaden anordnas av Åfors GoIF och äger rum två gånger om året. Andra lördagen i juni och första lördagen i september som är i dag de. Därför var vänsterpartiet Emmaboda närvarande på denna marknad just i dag. Eftersom jag har jobbat i natt så varjag bara med under eftermiddagen. Men mina kamrater berättade att de var bra ström av väljare som hittade till vårt partytält. Det var Hugo Grönlund, Lise Kroer och Mikael Nilsson som var på plats från första början på morgonen. Man fick hjälp av att sätta upp tältet av Gun och Kent Mälberg som tyvärr var förhindrade att vara med idag.

    Äldreomsorgen är en brännande fråga i riket och de är inget undantag i vår kommun. Vi har vår syn på hur äldreomsorgen ska vara. Mer Personal, Alla äldre ska ha möjlighet att bo hemma, men ingen ska bli tvingad till de, Separata biståndsbedömare tror vi skulle gynna både äldre och enhetscheferna, Bygg mer lägenheter för både äldre och unga.

    Tänderna är också en het fråga och många stöder vårt krav på att tänderna ska ingå i högkostnadsskyddet. Våra tandborstar med (V) logon på går åt som smör i solsken. Det är ett bra sätt att få personer att stanna till och diskutera både tandskydd och andra politiska frågor.

    Det är också vanligt att människor man känner eller åtminstone är bekant med stannar och tar en pratstund med oss. Det kan handla om allt från relationer till sport och politik. Det är viktigt att man vårdar den biten också. Det gynnar oss som personer och även partiet.

    Sammanfattningsvis kan man påstå att vi är starka bland gräsrötterna. Människor sympatiserar med vår politik och har en känsla av att det kommer gå bra i valet. Det är farligt att känna så men det är positivt också. Man får en vinnarkänsla och man får resultat av sitt valarbete. Man stärks som människa i denna ”tävling” som ett val faktiskt är. Man märker att folk önskar oss lycka till och det är för de man valarbetar och arbetar politiskt. Skönt också att de för en gång skull inte regnade denna lördag. Nu kör vi vidare mot en valframgång i riket, länet och kommunen.

    Vi ger oss aldrig.