måndag, maj 31, 2010

Tusentals stödde Ship to Gaza

Runt om i Sverige demonstrerade människor på måndagskvällen i protest mot den israeliska attacken mot Ship to Gaza. I Stockholm talade Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly inför flera tusen människor på Sergels torg. - Det räcker inte med en oberoende undersökning om vad som har hänt. Nu krävs sanktioner mot Israel, sade Lars Ohly.


I Göteborg talade vänsterns utrikespolitiska talesperson Hans Linde.
- Dagens attack på en obeväpnad konvoj med humanitär hjälp är inte bara en attack på en är fartyg – det är ett försök att döda solidaritet med Gazas folk. Men låt budskapet till Israels mördare idag vara klart och tydligt – vår solidaritet kan ni inte mörda!

Veckans lag

IFK Berga är ett Kalmarlag som spelar i DIV 4 elit östra och leder serien efter sju matcher. I fredags kom den sjunde raka segern då Smedby besegras på bortaplan med 1-0. På sju matcher och sju segrar har man inte släppt in ett enda mål och gjort 33 framåt. Ett fantastisk start på serien och de är givetvis värda att bli utnämda till veckans lag.

Veckans lag: V22: IFK Berga

Emmabodakarnevalen

Emmaboda karnevalen 2010 blev en folkfest och en liten film som jag gjort. Varsego och ta del av folkfesten i Emmaboda lördagen den 29 maj.

söndag, maj 30, 2010

Karnevalen i Emmaboda 2010,Karnevalståget, del 1

Efter ca 15 års frånvaro så var det i går äntligen dags för Karnevalsyra igen Emmaboda. Det blev en riktig folkfest med mycket aktiviteter runt om i byn. Det var b la musik, tivoli för de yngsta, modeuppvisning, Café Vänster och så höjdpunkten Karnevalståget. Det var 20 ekipage som deltog tillsammans med sambamusik i täten och har följer del 1.














Lite sambatakter och Rio känsla i Emmaboda.











Karnevalsdrottningen. Ing-Marie Söderblom som är kommunens näringslivsutvecklare.










Att detta är barn från den kooperativa förskolan Lilla Hjärtat från Lindås kan man inte ta miste på
Några av våra alliansföreträdare i Emmaboda på temat "Ministrar på blixtvisit i Emmaboda med anledning av den stora karnevalen". Tycker de var ett kreativt gjort av Barbro Petersson (m) som syns i lite grann i bakgrunden och som skulle likna Göran Hägglund (KD). Ingrid Jensen(C) som Maud Olofsson och Sten Olof Johansson (m) som statsministern Fredrik Reinfeldt. Tyvärr var inte Folkpartiledaren Jan Björklund med. Kanske ett tecken på en spricka i regeringen?









Ett av de obligatoriska kreativa inslagen på en karneval. En retro-kar. Ser ändå ganska bekvämt ut när man ligger i kurvorna. Vi får hoppas att det inte börjar regna i allafall.












Pistvaktarna från norrlands stora vidder var också på besök i Emmaboda denna eftermiddag.










Bada i badtunna har vi sett i politiska sammanhang men jag tror inte dessa tre gossar siktar på några regeringsposter i allfall.













Veterenmotorcyklar var ett häftigt inslag i tåget













Även denna bilkortege var det många som gillade.












Astrid Lindgren tema hade dessa elever från klass 3 i Lindås skola.


Del 2 av karnevalståget kommer senare.

Äntligen

Efter tre raka uddamålsförluster blev det äntligen seger för Hammarby när man i går eftermiddag tog emot Väsby United på Söderstadion. 2-0 slutade matchen efter ett mål i början av matchen och ett i slutet. 1-0 kom redan i den tredje minuten då Linus Hallenius fortsätter att hitta målet som betydde hans sjunde för säsongen. Sebastian Castro- Tello och just nämnde Linus Hallenius stressar Väsbys backlinje alldeles utanför straffområdet. Linus vinner bollen trampar iväg och skjuter strax innanför straffområdet otagbart för Väsbys målvakt. Hammarby inledde aggressivt och man märkte att spelarna verkligen ville bryta denna negativa förlust trend. Man vann de allra flesta närkamperna och skapade en hel del farliga chanser, men målen uteblev. Istället kom Väsby in i matchen och matchbilden var ganska jämn resten av halvleken.

Andra halvleken startar Hammarby nästan lika bra som första och i den 53 minuten slår Sebastian Castro Tello en vacker djupledsboll till Hallenius som kommer fri till höger i straffområdet. Avslutar distinkt men målvakten är ute och täcker på ett bra sätt. 62 minuten får Bajen får tryck mot Väsby efter en hörna. Anfallet avslutas med ett skott från ca 25 meter av Simon Helg som går rakt i famnen på Väsbymålvakten. Regnet som började i andra halvlekens början gjorde att planen blev svårbemästrad. Men Hammarby fortsatte att ösa på framåt och 2-0 målet hängde i luften men det skulle dröja ända till den 89 minuten innan spiken i Väsbykistan slogs in. Maic Sema snor bollen från Väsby försvaret, driver in i straffområdet ner till kortlinjen där han väntar in Petter Furuseth som får bollen mitt framför mål och stöter in 2-0.

Äntligen blev det seger efter tre raka förluster och nu gäller det att få upp ångan så att detta var början på en segersvit som blir långvarig för det behövs om det ska bli allsvensk fotboll nästa säsong på Söderstadion. Men den riktiga fotbollsklyschan, en match i taget, är nog den som man måste fokusera på. Nästa match är Svenska cupen mot allsvenska Trelleborg FF hemma den 3 juni och nästa match i Superettan är borta mot Degerfors den 10 juni.


MATCHFAKTA:









HAMMARBY IF- VÄSBY UNITED
2-0 (1-0)

1-0 Linus Hallenius (3)
2-0 Petter Furuseth (89)

Varningar:
Hammarby: Andreas Dahl, Petter Furuseth, Simon Helg, Maic Sema
Väsby: Magnus Eriksson, Mikael Wentzel, Niklas Maripuu

Domare: Jim Petersson
Publik: 6248

Superettan i går











ÄNGELHOLM FF- FALKENBERG FF
1-1 (0-0)

0-1 Tobias Nilsson (49)
1-1 Antonio Rojas (85)

Varningar:
Falkenberg: Erik Johansson

Domare:Daniel Stålhammar
Publik: 565











IK BRAGE- DEGERFORS IF
1-1 (1-0)

1-0 Daniel Åkervall (36)
1-1 Johan Bertilsson (83)

Varningar:
Brage: Johan Persson, Tobias Johansson, Magnus Tappert

Domare: Lars Olsson
Publik: 2407











IFK NORRKÖPING- SYRIANSKA FC
3-2 (1-1)

1-0 Armin Tankovic (34)
1-1 Rabi Elia (37)
1-2 Kutshi Kanga (85)
2-2 Christopher Telo (88)
3-2 Russell Mwafulirwa (90)

Varningar:
Norrköping: Anders Whass, Viktor Rönneklev
Syrianska:
Yussuf Saleh


Domare: Martin Strömbergsson
Publik: 4736












GIF SUNDSVALL- ÖRGRYTE IS
2-1 (1-1)

1-0 Ari Freyr Skulason (22)
1-1 Alex Alessandro Silva (39)
2-1 Ari Freyr Skulason (79)

Varningar:
Örgryte: Markus Gustafsson, Robin Jonsson

Domare: Johan Hamlin
Publik: 2305









ASSYRISKA FF- LJUNGSKILE SK
2-1 (1-0)

1-0 Ceyhun Eris (28)
2-0 Eddie Moussa (51)
2-1 Erik Nilsson (69)

Utvisning: Pierre Bengtsson (82)
Varningar:
Assyriska: Pierre Bengtsson, Nahir Besara, Göran Marklund

Domare: Bojan Pandzic,
Publik: 1685

lördag, maj 29, 2010

Emmaboda- En solidarisk kommun









Vi har under mandatperioden 2006-2010 ingått i en stabil och konstruktiv vänstermajoritet i kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. Som lokalförening arbetar vi stenhårt med de frågor som är viktiga för Emmaboda kommun.

Verka för bättre kommunikationer:
Utveckla närtrafiken. Brist på kommunal kollektivtrafik är även en miljöfråga men också ett socialt problem. Vi är glada för den stora satsningen med Emmabodabanan där Emmaboda fortsatta status som centrum i Sydost stärks i regionen. Viktigt att pendeltågstrafiken till Växjö, Kalmar och Karlskrona kommer igång.

Värna den kommunala verksamheten:
Kommunal verksamhet som t ex. skola, äldreomsorg, barnomsorg skall fortsatt bedrivas i kommunal regi. En röst på vänsterpartiet är en röst för en sund utveckling inom vår gemensamma sektor där vi har demokratisk insyn och där verksamheten kan drivas utan privata vinstintressen. Vänsterpartiet i Emmaboda vill att äldre ska kunna välja att bo kvar hemma i den egna bostaden men ha möjlighet att flytta till ett särskilt boendet om så önskas. Barnets bästa ska alltid stå i centrum. Skolan ska vara demokratiskt styrd där eleverna ska ha stort inflytande.
Rätt till heltid och möjlighet till deltid, detta har påbörjat och detta kommer vi fortsätta att arbeta för kommande mandatperiod. De kommunalanställdas lön och arbetsmiljö ska vara ett föredöme. Vi värnar om våra välfärdsarbetare i vår kommun.
Emmaboda kommun ska enbart göra upphandlingar med företag som tecknat kollektivavtal.

En kommun för alla:
Vi vill verka för en öppen syn på människor oavsett ursprung och bakgrund. Vi ser alla människor i vår kommun som en tillgång och alla ska känna sig välkomna i samhället. Vi vill motverka alla eventuella rasistiska tendenser som uppkommer i kommunen. Vi ska stå som en motvikt deras förskräckliga människosyn. Vänsterpartiet är ett parti där allas lika värde är centralt begrepp. Ingen ska diskrimineras oavsett klass, kön, religiös hemvist, sexuell läggning mm. Mångfalden i ett samhälle är något som gynnar alla. Ett samhälle som är öppet för olika sorters människor visar på styrka, engagemang och kunskap.


Kultur:
En fortsatt satsning på vårt huvudbibliotek där vi också givetvis värnar om våra bibliotek i ytterområdena. Biblioteken ska vara ett kulturcentrum och tillgängligt för alla. Vi vill ha låga avgifter i kulturskolan där alla elever som önskar ska kunna ta del av kulturskolans utbud. Stöd till kulturföreningar är viktig för att fasthålla och utveckla ett rikt kulturliv i hela kommunen. Vi vill fortsatt verka för att konst och konsthantverk ska ingå i alla nya lokalsatsningar.

Miljö:
Fortsatt satsning på ekologisk närproducerad mat till den kommunala mathållningen. Långsiktiga miljöhänsyn är billigare än kortsiktiga vinster. Successivt byta ut alla bensindrivna bilar i den kommunala bilparken så att alla bilar drivas miljövänligt
.


Jämställdhet:
Kommunens nämnder och förvaltningar måste följa jämställdhetslagen och kontinuerligt utvärdera arbetet för jämställdhet. Ingen könsrelaterad diskriminering får förekomma inom områden där kommunen har ansvar. Vi vill givetvis verka för att det inte heller förekommer någon annanstans i vår kommun.

Befolkning:
Med satsning på kollektivtrafik, bra miljö, och en väl fungerande välfärd vet vi att det befrämjar en positiv befolkningsutveckling. Det är viktigt att satsa på turismen och att vi är stolta att visa upp vår kommun för våra besökare. Det är viktigt att utomstående får en positiv bild av Emmaboda kommun och att vi visar att vi är en kommun som vågar satsa. Där är satsningen i Boda Glasbruk en del i detta men även de tilltänkta renoveringarna av Bjurbäcksskolans lågstadie och Lindås skola. Vi måste skapa en attraktiv kommun inte bara för att få nyinflyttande utan även behålla de som redan bor här. Vi måste ge våra ungdomar, barnfamiljer, äldre och andra som bor i kommunen en framtidstro. Om vi inte själva trivs i Emmaboda kommun vem ska då göra det. Hela kommunen ska leva och vänsterpartiet kommer alltid att arbeta för att hålla ihop kommunen från norr till söder, väst till öst. En röst på Vänsterpartiet är en röst för en kommun som även i fortsättningen vill utvecklas och blomstra.

Om du vill veta mera : Vänsterpartiet i Emmaboda kommuns hemsida: http://www.vp.has.it/
Mikael Nilsson blogg: http://mikaelrnilsson.blogspot.com/
Nicke Grozdanovski blogg: http://nicke-grozdanovski.blogspot.com/
Vill du bli medlem så maila: nicke.grozdanovski@vansterpartiet.se










Några av vänsterpartiets kandidater till Emmaboda kommunfullmäktige:
Från vänster: Nicke Grozdanovski, Lise Kroer, Daniel Miletic, Mikael Nilsson, Janne Brunni och Hugo Grönlund

Superettan i går












JÖNKÖPING SÖDRA IF- ÖSTER IF
4-3 (3-0)

1-0 Patrik Redo (2)
2-0 Pär Cederqvist (9)
3-0 Kristoffer Fagercrantz (38)
3-1 Oliver Karekezi (63)
3-2 Enes Smajlovic (72)
3-3 Christoffer Katenda (78)

4-3 Kristoffer Fagercrantz (83)

Utvisning:
Öster: Christoffer Katenda (90)

Varningar:
Jönköping Södra: Jukka Sauso, Christer Persson, Tomas Backman
Öster: David Thor Vidarsson, Stefan Karlsson

Domare: Magnus Ahlsén
Publik: 1898

fredag, maj 28, 2010

Ett blomstrande Centrumtorg

Den bästa tiden är nu heter och visst kan man väl hålla med om när man ser hur vackert det är ute med alla blommande träd. Centrumtorget i Emmaboda är praktfull med sina grönska och träd som bär vita blommor. Se själva och njut av bilderna som är tagna i går.










Inför Superettan omg 9

Fredag 28 maj Kl.19.20
JÖNKÖPING SÖDRA IF- ÖSTER IF, STADSPARKSVALLEN

Daniel Grozdanovski: 2-1
Jörgen Anehäll:2-1
Mats Arbring: 1-2
Michael Narkell: 1-1
Nicke Grozdanovski: 2-2

Lördag 29 maj Kl. 16.00
GIF SUNDSVALL- ÖRGRYTE IS, NORRPORTEN ARENA

Daniel Grozdanovski: 2-0
Jörgen Anehäll:0-0
Mats Arbring:1-2
Michael Narkell:3-2
Nicke Grozdanovski:1-0

ASSYRISKA FF- LJUNGSKILE SK, SÖDERTÄLJE FOTBOLLSARENA

Daniel Grozdanovski: 1-0
Jörgen Anehäll:4-0
Mats Arbring: 1-1
Michael Narkell:1-2
Nicke Grozdanovski: 2-0

IK BRAGE- DEGERFORS IF, DOMNARSVALLEN

Daniel Grozdanovski:2-2
Jörgen Anehäll:1-1
Mats Arbring: 2-2
Michael Narkell: 0-1
Nicke Grozdanovski: 1-1

HAMMARBY IF- VÄSBY UNITED, SÖDERSTADION

Daniel Grozdanovski:2-0
Jörgen Anehäll:1-0
Mats Arbring: 4-0
Michael Narkell:2-1
Nicke Grozdanovski: 3-2


IFK NORRKÖPING- SYRIANSKA FC, NYA PARKEN

Daniel Grozdanovski:3-3
Jörgen Anehäll:1-1
Mats Arbring: 2-2
Michael Narkell:3-1
Nicke Grozdanovski: 2-0

ÄNGELHOLM FF- FALKENBERG FF, ÄNGELHOLM IP

Daniel Grozdanovski: 1-1
Jörgen Anehäll:2-0
Mats Arbring: 1-1
Michael Narkell:2-0
Nicke Grozdanovski: 0-0

Tisdag 1 juni Kl. 19.20
FC TROLLHÄTTAN- LANDSKRONA BOIS, EDSBORG IP


Daniel Grozdanovski:1-3
Jörgen Anehäll:0-1
Mats Arbring: 0-2
Michael Narkell:0-2
Nicke Grozdanovski: 1-1

Ingen summering och resultat av Supertipset

Eftersom bara sju av åtta matcher har spelats i omgång åtta blir det ingen summering av denna omgång. Det är matchen mellan Örgryte- Ängelholm som återstår och den spelas inte förrän 1 juli. Summeringen kommer då istället. Det blir heller ingen detaljerad redovisning av Supertipset heller av samma anledning. Däremot redovisas här den aktuella ställningen i sammandraget efter de sju matcherna som har spelats och den ser ut som följer.

Mats Arbring 10, 17, 47p
-----------------------------
Nicke Grozdanovski 9, 17 44p
Daniel Grozdanovski 7, 16 37p
Jörgen Anehäll 5, 22, 37p
Michael Narkell 4,20, 32p

Inställd match

Förra Fredagen blev bortamatchen mot Lenhovda inställd och i kväll är det tyvärr dags igen för en ny inställd/flyttad match eftersom hemmamatchen mot Flygsfors/Gadderås inte kommer att spelas som planerat. Anledning att matchen är inställd är att Flygsfors/G. inte har fått ihop spelare till matchen. Nytt speldatum är inte spikat men väntas bli klart inom kort.

torsdag, maj 27, 2010

Längst med Lindåsen

Att vandra i skog och mark så här års är hur ljuvligt som helst och vi i Emmaboda kommun har några vackra vandringsleder som är en fröjd att gå i. Den jag mest har undersökt är Bielkeleden. Den är 5,5 km lång och följer i stort sätt Grimmansmålasjön runt. Det är vacker led med mycket sevärdheter och det är på Lindåsen man vandrar längst med sjöns strand. Här finns skön natur, geologiska sevärdheter och historisk mark. I går följde jag ledens norra del och kameran och Tornado var med så klart. Det blev dessa bilder som följer nere.

Kopparbron måste man alltid över om man ska gå över leden. Bron är nybyggd som ni kan se och är inte av koppar utan av vacker trä. Men enligt en sägen fanns här en bro långt innan medeltiden som var byggd av koppar. En rik och mäktig man vid namn Algut bodde på den tiden ute på holmen . Enligt sägnen hånade han här mitt på bron en gång självaste Åskguden Tor under ett regnoväder. Han skrek med knuten näve upp mot himlen "Där uppe dundrar du, men här nere bestämmer jag". Han hann knappt säga meningen färdig förrän en blixt slog ner på bron och bron kollapsade och drog med sig männen och hästarna ner i djupet. Om historien är sann? Tja vad vet jag men man ska nog inte reta Gudarna alltför mycket :-)

















Naturen när den är som grymmast















Bakom åsen skymtar Grimmansmålasjön












Badberget. Här nere kan man se isräfflor från inlandsisen rörelse. Bergrunden i området är mycket gammal, sk urberg som uppstod för 1,8 miljarder år sedan.













Grimmansmålasjön ser här ut som en havsvik. Lägg märke till de små öarna där granen har slagit rot i.















Terrängen kuperad här längs med åsen. Med många stenar och klippblock.















Grimmansmålasjöns norra ände.












Stock och sten.. Det gäller att se upp var man sätter sina fötter när man vandrar längst med åsen. Men Tornado är lätt på tassarna och hoppar över även om han här tvekar lite
















Det är för högt för dig Tornado.















Vacker vy över sjön. Även Tornado ser ut att njuta av utsikten.













Här är en Åsgrav. Här tror man att ett stort isblock har legat kvar här när inlandsisen drog sig undan. Blockets tyngd tryckte ner marken så att denna "grav" uppstod.

Som ni har sett på dessa bilder är det en fantastisk natur som finns runt omkring. Det gäller bara att inte bli hemmablind, för även om ni bor någon annanstans än Emmaboda kommun har ni med största säkerhet sevärdheter att beskåda. Det gäller att ha sina ögon öppna och se allt det vackra som finns i era hembygder. Sverige är ett stort och omväxlande och vackert land som är väl värt att upptäcka

onsdag, maj 26, 2010

Kunde vara en valfilm från moderaterna och liknar inte Henrik Dorsin lite grann Fredrik Reinfeldt? :-)

Stöd till den drogfria festen i Emmaboda

Äntligen efter många års frånvaro återuppstår Karnevalen i Emmaboda igen. Den äger rum nu på lördag den 29 maj och många olika aktiviteter står på programmet runt om i Emmaboda. Bland alla dessa festliga arrangemang så planeras en drogfri fest som några ungdomar på egen hand arrangerar. Det kommer att bli uppträde av olika band och andra aktiviteter och festen äger rum i Skatehallen i Nöjeshuset. De ungdomar som arrangerar festen går på högstadiet eller gymnasieskolan här i Emmaboda

De har förutom att jaga olika bokningar till kvällen även jagat sponsorer för att finansera festen och där kan vi vuxna göra en insats genom att bidra med ekonomiska medel. Gabriela Håveland från Emmaboda tog ett utmärkt initiativ att skänka en hundring till evenemanget och hon uppmanade oss övriga vuxna till att följa hennes exempel. Jag följde hennes uppmaning förra veckan och skänkte en hundring och jag vet att många andra vuxna också har gjort det. Vi i Vänsterpartiet i Emmaboda kommun har också bidragit med pengar till arrangörerna av den drogfria festen.

Det är mycket viktigt tycker vi att vuxna och även politiska partier stöttar sådana här arrangemang som ungdomar själva annordnar och som är drogfria. Vi vet att alkohol och droger tyvärr letar sig ner till de lägre åldrarna och vi vet vilken skada som kan uppstå vid användning av dessa berusningsmedel. Vi måste alltid sätta ner foten och visa att man kan ha kul även utan alkohol och droger. Vi måste ta bort attityden att det är häftigt att supa och vi måste ta bort den romantiska skimret som ibland finns när man pratar om alkohol. Därför är det glädjande att se att även ungdomarna är med på denna linje och försöker göra en rolig kväll för andra ungdomar men utan alkohol och droger.

tisdag, maj 25, 2010

Tredje raka förlusten för Hammarby

Det går inte Hammarbys väg förnärvarande i Superettan. I kväll kom tredje raka förlusten då man förlorade borta mot Jönköping Södra med 1-2 efter 1-1 i paus. Målskytt för Hammarby Linus Hallenius i den 22 minuten.

Mer om matchen i morgon.

Nollvision om dödsolyckor i arbetslivet

Arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång blir fler. Senast i går dog en 27 åring kvinna i Gävle och förra veckan dog två personer, en far och en son, när deras hisskorg störtade ned i ett gruvschakt. Hittills i år har 20 personer avlidit på jobbet. Det är inte acceptabelt. Vänsterpartiet vill införa en nollvision om dödsolyckor i arbetslivet.

För att nå vårt mål måste vi satsa mer på förebyggande arbetsmiljöarbete, utbildning och tillsyn i syfte att minimera dödsfallen i arbetslivet. Vi kommer därför att tillföra mer resurser till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud, de regionala skyddsombudens verksamhet samt till arbetslivs- och arbetsmiljöforskning.

Det är extra viktigt nu när konjunkturen vänder. Med färre anställda som ska producera mer ökar stressen och benägenheten att ta risker. Ett ökande problem är också att företag som anlitar underentreprenörer inte har koll på säkerheten hos dessa. Vänsterpartiet anser att företag som upphandlar ska ställa krav på tillfredställande arbetsmiljöregler hos underentreprenörerna. Vi vill också ändra i lagen om offentlig upphandling så att krav ställs på entreprenörer att anställningsvillkoren, inklusive arbetsmiljöregler, ligger i nivå med den bransch som upphandlingen berör.

Viktigt för det förebyggande arbetsmiljöarbetet är också att alla arbetsolyckor och tillbud som sker i Sverige också rapporteras och registreras här. Ett aktuellt och växande problem är de stora mörkertal som antas finnas när det gäller arbetsskador som drabbar utländsk arbetskraft som tillfälligtvis arbetar i Sverige.

Yttrandefriheten inte bara Vilks

Vänsterpartiet står bakom yttrandefriheten, och kommer att fortsätta stå i första ledet för att försvara den i Sverige och i andra delar av världen. Försvaret av yttrandefriheten har med rätta en mycket stark ställning i Sverige. Ingen seriös person har föreslagit att Lars Vilks konst ska förbjudas, vilket är bra. Ingen människa ska heller någonsin utsättas för hot eller våld när hon utnyttjar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Därför måste hoten och angreppen mot Vilks fördömas.

Det är samtidigt viktigt att vara medveten om att Vilks provokationer stärker rasismen och islamofobin. Vilks bilder bidrar till en stämning där angrepp och hatbrott mot muslimer och mot personer med utländsk bakgrund normaliseras. En del av det är privatpersoners angrepp mot enskilda personer på grund av deras tro eller utseende. Men det handlar också om en allt hårdare asylpolitik, om politiska partier som misstänkliggör muslimer och om de grova människorättskränkningarna i det så kallade kriget mot terrorismen. Motsättningar späs på och uppdelningen mellan ”vi” och ”dom” förstärks. De rasistiska strömningarna tar i allt fler europeiska länder plats i parlamenten såväl i form av rent högerpopulistiska partier som genom främlingsfientliga högersvängar hos de etablerade partierna. Det är denna utveckling som är det riktigt stora problemet, men allt för ofta kommer den i skymundan när debatten förenklas.

Varje antydan av kritik mot Vilks rasistiska stereotyper framställs nu av en del som en önskan om förbud och själva kritiken påstås vara en begränsning av yttrandefriheten. Så är det naturligtvis inte. Med samma självklara rätt som Vilks givits att marknadsföra sin konst i yttrandefrihetens namn har vi rätt – och som antirasister en skyldighet – att kritisera Vilks uppfattningar och åsikter och bekämpa den utveckling han främjar.


Kalle Larsson, antirasistisk talesman för Vänsterpartiet

måndag, maj 24, 2010

Veckans lag

Denna veckan delas utmärkelsen av två lag som var i farten i går. Det ena är Tre kronor, Sveriges hockeylandslag som i går knep bronset i VM efter 3-1 seger över hemmanationen Tyskland. Detta var förbundskaptenen Bengt Åke- Gustavsson sista match i båset och fick uppleva en biter semifinalförlust på lördagen mot Tjeckien. Sverige ledde med 2-1 med sju sekunder kvar att spela men då kvitterade tjeckerna till 2-2 och det blev förlängning som blev mållös. Straffläggning fick avgöra matchen och där blev tjeckerna för svåra. Därför var det starkt av ett Sverige, som innan turneringen var i frågasatt och speciellt som laget fick en hel del återbud innan turneringens start av NHL spelare, att ta bronset. Det blev en skön och glad avslutning för Tre Kronor efter två veckors intensiv hockey och Bengt Åke Gustavsson fick kröna sin förbundskaptens karriär med ytterligare ett brons.

Det andra laget som får utmärkelsen veckans lag är världsmästarna Tjeckien som gjorde en mycket bra match när man slog Ryssland i finalen med 2-1. Ryssarna var favoriter innan turneringen och även så i finalen. Men tjeckerna spelade ett fantastisk bra försvarsspel och fick matchen precis dit man ville. Rysslands mål kom med lite mer än 30 sekunder kvar av matchen. Tjeckerna tog ledningen precis i matchöppningen och ökade på i slutet av andra perioden. Veckans lag juryn tycker att det var rättvist att Tjeckien vann för man var hungrigare än den ryska björnen som var rätt så grinig i allafall i sista perioden då det dåliga humöret kom upp till ytan.

Veckans lag: V21 Tre kronor och Tjeckiska hockeylandslaget.

söndag, maj 23, 2010

Ljus försommarkväll
















Vi har i Emmaboda upplevt årets riktiga ljumma försommardagar under helgen. Det har bjudits både på åska och sol och avslutades med en underbar vacker kväll som dessa båda kort visar. De är tagna utanför min lägenhet. De är båda tagna i kväll kl. 22.18 och visar en ljus och vacker kvällshimmel om man blickar mot norr.

Doro Pesch- Breaking the law

En fantastisk underbar version av Judas Priests The Breaking the law framförd av tyskan Doro Pech med band.

Superettan i går










VÄSBY UNITED- IK BRAGE
1-0 (0-0)

1-0 Admir Catovic (52)

Varningar:
Väsby: Carl Nyström, Admir Catovic, Jonatan Lundevall
Brage: Vyacheslav Jevtushenko, Håkan Malmström

Domare:Bojan Pandzic
Publik: 446











ÖSTER IF- FALKENBERG FF
0-1 (0-1)

0-1 Daniel Alexandersson (34)

Domare: Mattias Nyman
Publik: 1840











DEGERFORS IF- ASSYRISKA FF
2-1 (1-0)

1-0 Tobias Solberg (34)
1-1 Ceyhun Eris (60)
2-1 Johan Bertilsson (80)

Varningar:
Degerfors: Christophe Lallet
Assyriska: Nahir Besara, Marco Kotilainen

Domare: Jim Petersson
Publik: 1864











SYRIANSKA FC- FC TROLLHÄTTAN
3-0 (3-0)

1-0 Besim Kunic (8)
2-0 Besim Kunic (10)
3-0 Yussuf Saleh (31)

Varningar:
Syrianska: Isa Demir, Dwayne Miller
Trollhättan: Per Eriksson


Domare:Fredrik Lundberg
Publik: 1062











LJUNGSKILE SK- IFK NORRKÖPING
2-1 (1-0)

1-0 Gabriel Altemark-Vanneryr (31)
1-1 Imad Khalili (77)
2-1 Josemar Santana Silva (86)

Varningar:
Ljungkile: Aleksandar Kitic, Josemar Santana Silva
Norrköping: Viktor Rönneklev, Petru Racu, David Wiklander

Domare: Johan Hamlin
Publik: 1134